FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Nowy rekord

MArcin M. - 21-12-2003, 16:57
Temat postu: Nowy rekord
Znalazłem dziś na onecie taką oto ciekawą wiadomość:

"Brytyjski płetwonurek Mark Ellyatt ustanowił nowy rekord w nurkowaniu swobodnym, schodząc na głębokość 313 metrów u wybrzeży popularnej wśród turystów tajlandzkiej wyspy Phuket - poinformowała w niedzielę "Phuket Gazette".
Poprzedni rekordzista, także Brytyjczyk John Bennett, szedł na początku listopada 2001 roku u wybrzeży Filipin na głębokość 308 metrów.
Na osiągnięcie rekordowej głębokości Ellyattowi wystarczyło zaledwie 12 minut, natomiast powrót na powierzchnię trwał 6 godzin i 40 minut - ze względu na wymogi dekompresji. Płetwonurek miał ze sobą 30 butli z gazową mieszanką oddechową.
Przy schodzeniu na głębokości poniżej 30 metrów stosowanie przez płetwonurka zwykłego sprężonego powietrza jest niebezpieczne, bowiem zawarty w nim azot wywołuje przy większym ciśnieniu objawy halucynacyjne (tzw. narkoza azotowa).
"To była wyjątkowa podróż, coś, jak lot na księżyc" - powiedział po swym wyczynie Ellyatt."

Czy coś się komuś nie pomyliło? Szczególnie z tym stwierdzeniem "nurkowanie swobodne" :razz:

znalezione na: http://info.onet.pl/845341,69,item.html

Fantomas - 21-12-2003, 17:06

nie pomyliło się, czasem na nurkowanie z butlą mówi sie swobodne, bo nie ma połączenia nurka z powierzchnią.
kijanek - 21-12-2003, 19:21

Może to i rzeczywiście "swobodne" nurkowanie (w porównaniu z nurkowaniem z rurą, którą tłoczą ci powietrze z powierzchni), ale 30 butli to dobre kilkaset kilogramów, więc "swoboda" to chyba dość względna jak się ma na sobie pół tony sprzętu..,.
kijanek - 21-12-2003, 19:23

Może to i rzeczywiście "swobodne" nurkowanie (w porównaniu z nurkowaniem z rurą, którą tłoczą ci powietrze z powierzchni), ale 30 butli to dobre kilkaset kilogramów, więc "swoboda" to chyba dość względna jak się ma na sobie pół tony sprzętu..,.
Fother - 21-12-2003, 23:45

Nurkował z sześcioma, 24 czekały na niego na przystankach dekompresyjnych
Pitt_M - 22-12-2003, 10:21

:-D a ja pływam z jedną bo nie mogę się przekonać do twina wydaje mi się że dwie to za dużo :-D Co do tego swobodnego nurkowania to macie rację swobodne - czyli bez uwięzi taka też jest nazwa w książeczce WOPR "stopnie w nurkowaniu swobodnym" natomiast kilka lat temu w Chorwacji nie chcieli mi nadmuchać flaszek na podstawie książeczki bo tam było napisane "swobodne" co uznali za nurkowanie na bezdechu - w ABC.
Pozdrawiam
Pitt__

Sandii - 22-12-2003, 14:20

ciekawe ile gosc z tego nurkowania zapamietal
oprocz oczywiscie godzinek na deco ;)
Sandii

MArcin M. - 26-12-2003, 19:22

No właśnie chodziło mi konkretnie o to stwierdzenie "swobodne" co kojarzy mi się z nurkowaniem w ABC, bo ten wyczyn po mojemu to raczej nurkowanie techniczne. Ale tam, jak zwał, tak zwał :razz:
Aston - 29-12-2003, 23:53

:wave:

Hej! :)

I tu jest zagwozdka!
O nurkowaniu bez uzaleznienia od powierzchni mowi sie jako o swobodnym albo scuba. Ostatnio ten termin czesto pojawia sie w informacjach o nurkowaniu bezdechowym.

Pozdrawiam!

:wave: :wave:

smiechu - 30-12-2003, 06:59

Nurkowanie swobodne to nie "freediving" tłumaczenie słownikowe tu nie działa, stąd wszystkei nieporozumienia.

Nurkowanie swobodne to nurkowanie w autonomicznym aparacie oddechowym czyli SCUBA(diving), nurkowanie bezdechowe/na wstrzymanym oddechu/bez aparatu to freediving. Diving to nie nurkowanie (w podstawowym znaczeniu) tylko skoki do wody... Aż dziwne, że w artykule, który to wywołał użyto prawidłowych słów.