| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Istotne Pytanie - nurkowanie z cukrzyca.
petro1111 - 05-01-2011, 21:13 Temat postu: Istotne Pytanie - nurkowanie z cukrzyca. Witam Wszystkich serdecznie .
Nurkuję amatorsko od dwóch lat a mam 45lat ,teraz okazało się iż mam cukrzyce ,na razie nikt zbytnio (piszę o lekarzach )nie powiedział co dalej i jak z tym życ ,oczywiście chodzi wyłącznie o nurkowanie .Przeczytam uważnie wszelkie porady
Pozdrawiam Piotrek
Marcin13736 - 05-01-2011, 22:16
Hmm... nie chcę źle wróżyć, ale chyba nie bardzo dla nurkującego z tą cukrzycą. Przy najbliższych badaniach lekarz nurkowy powinien powiedzieć Ci co i jak....
Pozdrawiam
Yabulon - 05-01-2011, 23:01
Najważniejsze co powiedzą lekarze (nie lekarz, tylko lepiej popytać kilku), ale na pocieszenie poczytaj sobie tutaj http://www.nurkomania.pl/med005.htm
Cerberiusz - 05-01-2011, 23:02
Zajrzyj tu:
http://divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1200
i tu:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=15149
i tu:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=5657
petro1111 - 06-01-2011, 00:33
Wielkie dzięki
Pozdrawiam http://forum-nuras.com/images/smiles/29.gif
patryk110693 - 06-01-2011, 09:19
Mam kolegę z zaawansowaną cukrzycą który nurkuje od kilku lat i nie ma z tym większych problemów.
Najważniejsze jest aby dokładnie przestrzegać zaleceń lekarza, co pozwoli kontrolować chorobę.
Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie podobnie i nadal będziesz mógł nurkować. Tylko po prostu musisz na siebie uważać.
Legendyogger - 06-01-2011, 10:50
Napisz do "Chirurg" - bardzo kumaty koleś w temacie, powie Ci co i jak. Posiada naprawdę dużą wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam
Chirurg - 06-01-2011, 17:36
Kolego petro1111 , masz I czy II ?.
petro1111 - 07-01-2011, 00:09
Tu jest mały problem , z tego co wiem to jest jeszcze chyba III a mianowicie przy moim przewlekłym zapaleniu Trzustki było to ponoc kwestią czasu ,co prawda moja skłonnośc do słodyczy i zaniedbanie chyba do tego doprowadziły
Chirurg - 07-01-2011, 18:05
| petro1111 napisał/a: | | Tu jest mały problem , z tego co wiem to jest jeszcze chyba III a mianowicie przy moim przewlekłym zapaleniu Trzustki było to ponoc kwestią czasu ,co prawda moja skłonnośc do słodyczy i zaniedbanie chyba do tego doprowadziły |
Jak masz bule rwace po lewej stronie podbrzusza i problemy z oddawaniem stolca
, to czas na zmiane diety.
Zrub sobie zdjecie watroby i sprawdz czy nie jest przetluszczona .
Zrezygnuj z papierosow wina piwa innych alkocholi , jedz salatki i chude kurze mieso ugotowane na parze.Pij duzo wody i cherbaty zacznij trenowac cokolwiek rower, plywanie.
bieganie
Salatka powinna sie skladac z cebuli ,pomidorow ,kiszonych ogorkow ,pestek dyni slonecznika ,papryka piepsz , sol i szyneczka lub ugotowane mieso z kurczaka.
Na obiad to samo tylko ugotowane na parze.Co do chleba to odpada biale pieczywo , chleb razowy jest jak najbardziej wskazany.
Sprawdzaj poziom cukru przed posilkiem i po posilku jak masz taka mozliwosc .Jedz regularnie np 6:00 12:00 18:00 .
Nie czekajaj az sie rozchorujesz wiec bierz sprawe w twoje rece.
petro1111 - 07-01-2011, 19:09
Małe sprostowanie
Na wypisie ze szpitala w karcie informacyjnej napisali
E11.9 Cukrzyca insulinoniezalerzna bez powikłań
Cukrzyca "de novo"
Chirurg napisał (Jak masz bule rwace po lewej stronie podbrzusza i problemy z oddawaniem stolca
, to czas na zmiane diety. )
Nic takiego nie mam musiałeś troszkę źle zinterpretowac moją wypowiedź
A z dietą po wstępnej konsultacji z lekarzem to chyba w moim przypadku przy przewlekłym zapaleniu Trzustki stawiał bym iż jest ona ważniejsza i tu właśnie są pewne konflikty np.
przy cukrzycy wskazane wielorakie surówki z kapust białych czerwonych ,z dodatkiem cebuli o papryce to w ogóle zapomnij ,pieczywo ciemne .A trzustka nie za bardzo właśnie to toleruję .Jedno jest istotnie wspólne wędliny drobiowe chude jak i gotowane mięsa ,kurczaki, jednym słowem to mam opanowane ,poza tym organizm sam daje znaki jeśli coś jest nie tak .
[/center][/fade][/stream][/swf][/list][/code][/quote][/u]
nurkot - 08-01-2011, 14:10
przy przewlekłym zap. trzustki stosowna dieta jest koniecznością. i mimo że można mówić o jakiś ogólnikach to i tak na sobie trzeba sporo przetestować - co można jeść, co nie. jak piszesz - organizm sam podpowie.
w cukrzycy dieta to rzecz jasna podstawa.
w nurkowaniu z cukrzycą najgorsza jest hipoglikemia i możliwość utraty przytomności pod wodą, bo to może prowadzić rzecz jasna bezpośrednio to utonięcia.
ważne by partner nurkowy wiedział na co chorujesz i jak można Ci pomóc w razie czego.
ważne byś Ty sam znał swoją chorobę, był wyczulony na objawy, a reszta to do poczytania na ww. stronach oraz do obgadania z D-Diverami a także własnym lekarzem "od cukrzycy".
powodzenia!
waterman - 09-01-2011, 15:18
| Marcin13736 napisał/a: | Hmm... nie chcę źle wróżyć, ale chyba nie bardzo dla nurkującego z tą cukrzycą. Przy najbliższych badaniach lekarz nurkowy powinien powiedzieć Ci co i jak....
Pozdrawiam | wiesz? jesteś specjalistą?
Petro skontaktuj sie z lekarzem diabetologiem. W Łodzi jest ich kilku. Ustabilizuj chorobę, potem nurkuj. Zobacz artykuł Łukasza Ulatowskiego.
Beeker - 11-01-2011, 11:53
| petro1111 napisał/a: | | Witam Wszystkich serdecznie . |
Cześć,
Witaliśmy się na forum mojacukrzyca, witaj i tu.
Co ważne to koledzy już napisali. Normoglikemii życzę.
|
|