| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Digital czy prosty komputer ???
Bartek Ł - 17-01-2004, 11:33 Temat postu: Digital czy prosty komputer ??? Witam i proszę o radę jak w temacie.
Stoję właśnie przed problemem zakupu jednego z nich i nie wiem co wybrać. Po prostu w cenie digitala kupi się prosty komputer (używany).
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Bartosz
Hubert Mazurek - 17-01-2004, 12:03
Trudne pytanie.
Wszystko zależy od tego co chcesz robić - jakie nurkowania
Jakie są twoje plany rozwojowe - sprzętowe i szkoleniowe.
Trudno napisać coś poważnego tak "na pałę"
Oba rozwiązania mają plusy i minusy.
Pozdrawiam
Bartek Ł - 17-01-2004, 12:31
Na razie zacząłem ale dość intensywnie.
Co do sprzętu to płyta z workiem.
Co do planów, mocno do przodu.
Pozdrawiam
Bartosz
pitt - 17-01-2004, 12:58
Kup komputer z nitroxem na dłużej ci wystarczy (chodzi o zakres nurkowań, a nie czas użytkowania). Da ci to czas na zebranie kasy na zakup dobry sprzęt lub podobnej klasy nowego.
Ja kupiłem uwateca (ma już 3 lata) jestem zadowolony, jak sie dorobię reszty sprzętu to pomyślę o nowym kompie ze zmiana mieszanin pod wodą ten zostanie kompem zapasowym wiadomo że przy głębszych i dłuższych nurkowaniach należy mieć zdublowany sprzęt.
Arex - 19-01-2004, 08:51
| Bartek Ł napisał/a: | Na razie zacząłem ale dość intensywnie.
Co do sprzętu to płyta z workiem.
Co do planów, mocno do przodu. |
OK. Jak dla mnie konkretne informacje.
Moja rada. Kup nowego Digitala. Będziesz miał na później jako backup.
Jeżeli nurkujesz rekraacyjnie (czyt. bezdekompresyjnie) to nie potrzebujesz info o dekompresji. ZAwsze robisz przystanek bezpieczeństwa.
Jak zaczniesz nurkować z deko to nie wyobrażam sobie nurka bez dokładnego planu + alternatywny.
A wtedy i tak nie jest Ci potrzebna informacja o deko bo trzymasz się planu.
Jak później zaczniesz wykonywć dużo głębsze nurki to uważam że powinieneś zastanowić się nad komputerem z możliwością wprowadzenia mieszanin i przełączania pod wodą.
Pozdrawiam
PS. Nowy sprzęt to nowy sprzet
Kuba - 19-01-2004, 10:49
problem jest typu pojecyncza butla czy twinset, skrzydlo z jednym workiem czy dwoma etc.
wszystko zalezy do czego bedziesz go uzywac.
ja mam komputerem - starego dobrego aladynka i jestem zadowolony. czysto rekreacyjne latwe nurki robie na podstawie wskazan komputera, on mi zlicza ewentualne przystanki, pokazuje przerwy etc.
gdy robie jakiegos trudniejszego nurka (mimo wszystko dosc rzadko) to i tak wyliczam sobie wszystko z tabel (zreszta naprawde polecam zamocowanie Bullmana na stale do jacketu). komputerek mi sluzy wtedy wylacznie do zliczania czasu oraz ustalania glebokosi (zrezta mam wtedy koniecznie backup urzadzen pomiarowych).
podsumowujac - mam aladynka kupionego uzywanego za jakies 6-7stowek, nurkuje duzo i wcale nie widze potrzeby na jakiekolwiek zmiany
ale wszystko naprawde zalezy od tego jak zamierzasz nurkowac. jesli pojdziesz w kieurnku technicznym to digital to podstawa (a pozniej komputer z mozliwoscia zmian gazu)
pozdrawiam
Kuba
Sandii - 19-01-2004, 11:00
hej
weź pod uwage jeden drobiazg: większość komputerów (także tych starych) ma możliwość przełączenia w tryb "Gauge", czyli po ludzku tryb pomiaru; pokazuje w tym trybie tylko czas i głębokość (temperaturę, największą głębokość, i takie tam pierduły ;), a są to dokładnie te funkcje jakie ma Digital
masz więc teoretyczny wybór: komputer lub miernik czasu i głebokości
- w przypadku komputera masz i jedno i drugie
Sandii
|
|