| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Nowy system szkolenia KDP CMAS
Marcin13736 - 11-04-2011, 23:26 Temat postu: Nowy system szkolenia KDP CMAS Cytując tekst ze strony KDP:
"Wszyscy płetwonurkowie, którzy uzyskali uprawnienia P1 do końca 2010 r. otrzymują status płetwonurka nocnego, a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW). Po nowe certyfikaty można zgłaszać się do instruktorów działających w klubach i centrach KDP/CMAS."
Artur1234 - 12-04-2011, 08:44 Temat postu: No super ale No super ale na co mi to - no chyba, że do tej pory nurkowałem w nocy nielegalnie to przepraszam
Art
patryk110693 - 12-04-2011, 09:12
Ja mam takie pytanie czy to zarządzenie tyczy się również KP LOK CMAS ?
Andrzej M - 12-04-2011, 10:00 Temat postu: Re: No super ale
| Artur1234 napisał/a: | No super ale na co mi to - no chyba, że do tej pory nurkowałem w nocy nielegalnie to przepraszam
Art |
Jeśli masz P1 zrobione do końca 2010 roku , to nadal nurkujesz i nurkowałeś w nocy legalnie jak to ująłeś . Chodzi o to , że KDP/CMAS dostosowuje programy do wytycznych światowego CMAS i wycofało z programu kursu P1 nurkowanie nocne . Jest to od tego momentu osobna specjalizacja , a jako że robbiłeś P1 w starym programie zawierającym nurkoanie nocne , możesz zwrócić się o wydanie stosownego certyfikatu i wpisu do książki nurka . To tyle po krótce . Zmiany i uzyskiwanie certyfikatów na drodze administracyjnej dotyczy tez dwóch nowych specjalizacji realizowanych do tej pory w ramach kursu P2 .
HAJOWATHA - 12-04-2011, 10:11
| patryk110693 napisał/a: | | Ja mam takie pytanie czy to zarządzenie tyczy się również KP LOK CMAS ? |
Nie, nie dotyczy.
LOK CMAS a KDP CMAS to całkiem inne organizacje.
Yavox - 12-04-2011, 10:31
Grafik specjalizacji na stronie KDP jest ładny, ale brakuje mi Płetwonurka Podwodnego Łowcy. Słyszałem wcześniej, że wzorem PADI zacznie się w CMAS promowanie podejścia biznesowego, i że po Łowcy będzie można jeszcze zrobić specjalizacje Płetwonurka Kuchmistrza Garkotłuka lub Płetwonurka Handlowca Powierzchniowego - w zależności od wybranego przeznaczenia podwodnej zdobyczy. Ale widzę, że chyba to nie weszło...
Adam
nowy - 12-04-2011, 11:03
A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:
1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)
2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?
3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?
Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie.
Bogus - 12-04-2011, 11:13
BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?
Andrzej M - 12-04-2011, 11:51
| Bogus napisał/a: | | BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2? |
Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr
[ Dodano: 12-04-2011, 11:53 ]
| nowy napisał/a: | A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:
1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)
2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?
3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?
Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie. |
Możesz zgłsoić się do każdego mającego aktualne uprawnienia do szkolenia instruktora KDP/CMAS
llopezor - 12-04-2011, 13:05
Witam
P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.
Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?
Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?
Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować...
Bogus - 12-04-2011, 13:24
| Andrzej M napisał/a: | Bogus napisał/a:
BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?
Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr |
Dzięki - i mnie się tak wydawało
Andrzej M - 12-04-2011, 15:12
| llopezor napisał/a: | Witam
P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.
Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?
Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?
Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować... |
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr
Bogus - 12-04-2011, 15:34
| Andrzej M napisał/a: | | Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . |
A wpisy do książeczki czy Instruktor ma obowiązek wpisać - czy może, ale nie musi i cena do uzgodnienia?
P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3?
maran - 12-04-2011, 17:53
| Andrzej M napisał/a: | | tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego |
Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę.
Bartolomeo - 12-04-2011, 19:28
| maran napisał/a: | | Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę. |
mieliśmy na klubowym wyjeździe w Chorwacji taki przypadek (baza zapowiedziała że nocne tylko dla osób 'z uprawnieniami'). Po wytłumaczeniu że nasi P1 mają nurkowanie nocne w kursie nie było problemów i wszyscy mogli zanurkować w nocy.
Andrzej M - 12-04-2011, 19:52
| maran napisał/a: | | Andrzej M napisał/a: | | tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego |
Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę. |
To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia . Pozdr
[ Dodano: 12-04-2011, 19:55 ]
| Bogus napisał/a: | | Andrzej M napisał/a: | | Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . |
A wpisy do książeczki czy Instruktor ma obowiązek wpisać - czy może, ale nie musi i cena do uzgodnienia?
P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3? |
Wydanie certyfikatu jest równoczesne z wpisem do książeczki , nie sądzę , żeby ktoś zażądał od Ciebie dodatkowej kasy za wpis , za duzo teoretyzowania takiego forumowego , ale jeśli Cię to spotka , to zapraszam do mnie priv , podasz mi prywatnie takie nazwisko i ja Ci wpiszę do książeczki i wydam certyfikat . Pozdr
maran - 12-04-2011, 20:31
| Andrzej M napisał/a: |
To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia . |
Dla mnie jest to nie do pomyślenia, jak ktoś może wymagać certyfikatu ze specjalizacji która o ile wiem w żadnej [1] organizacji nie jest obowiązkowa, ani obowiązkowo wymagana przed kolejnymi kursami.
[zanim nie zrobiło się obowiązkowe przed P2 w KDP]
Syrenka_013 - 12-04-2011, 22:06
| Andrzej M napisał/a: | Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować... |
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr[/quote]
ZE-NA-DA
KDP probuje cos zrobic, zeby nadazyc za swiatowym CMASEM, ale to nielatwe zadanie po tylu latach komuny (20 lat sie spoznili w stosunku do naszyvch politykow) ....
a jesli ja na P2 nie mialam poszukiwania i wyobycia to co mam zrobic??? pewnie moje centrum nurkowe chetnie zrobi ze mna takie warsztaty za odpowiednia oplata i bede sobie mogla dokupic ten bezuzyteczny plastik (umiejetnosci sie przyadadza) za jedyne 4 zestawy lunchowe...
to ja jednak pozostane z takim wakatem z KDP w swojej Rozsadnej Organizacji
P.S. oczekiwalam od KDP gruntownych reform i przyznania sie do winy a nie mydlenia ludziom oczu....
Dąbek69 - 13-04-2011, 08:07
Witam .Na dzwoniłem do KDP-u i pani powiedziała mi ,ze kto uzyskał uprawnienia do 08.03.2011 nie potrzebuje nowych szkoleń , gdzyż te zostały nabyte w ramach kursu i wystarczy tylko wysłac kasę a certyfikat np "nocnego" wyślą na podany adres. Może jestem "ograniczony" ale niektóre specjalizacje są zupełnie niepotrzebnie wymagane na nastepny stopień. P.filmowiec czy fotograf. Jesli juz to mozna byłoby to ując w jednej specjalizacji ... W samym KDP-ie nie z kim rozmawiac , ludzie z którymi ja np rozmawiałem pracują tam od 1 m-ca...
Co jest w tym wszystkim na "plusik" to wystarczy zrobic skan nabytych uprawnień np skan "plastików" i wysałc do KDP-u na tej podstawie wydadzą brakujące plastiki.
Nera - 13-04-2011, 08:34
| Andrzej M napisał/a: | | Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . |
I dla mnie to jest najbardziej "zajebiste". Kurs P1 kosztuje 1000 zł, P2 1000 zł a te trzy certyfikaty to "tylko" 15 % kosztów. Dziekuję nie chcę już więcej plastików od KDP - jakoś sobie dam bez nich radę. Ciekawe ile jeszcze razy usłyszę, że zmiany w KDP to nie jest skok na kase a pójście w jakość... Jakość mnie to nie przekonuje
mi_g - 13-04-2011, 09:01
| Syrenka_013 napisał/a: | | nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 |
Raczej od P1. Wydaje mi się ze skoro do zrobienia P2 potrzebne są dodatkowe certyfikaty to certyfikat P2 potwierdza uprawnienia P2 oraz wymaganych do niego kursów.
| Dąbek69 napisał/a: | | Może jestem "ograniczony" ale niektóre specjalizacje są zupełnie niepotrzebnie wymagane na nastepny stopień. |
Gdzie jest że one sa obowiązkowe???
JACooL - 13-04-2011, 09:35
Tak kombinowalismy z partnurem, zeby w tym roku zrobic P2.
Jak mam rozumiec ten zapis:
"Nowy schemat szkolenia i programy będą obowiązywać od 01.05.2011 z wyjątkiem kursu na stopień P2, który będzie można realizować do końca roku wg starego programu"
w polaczeniu z tym:
"Wszyscy płetwonurkowie, którzy uzyskali uprawnienia P1 do końca 2010 r. otrzymują status płetwonurka nocnego, a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW)."
Czy robiac w tym roku kurs P2, w programie bede mial PNA i PPW, ale nie dostane certyfikatow?
Po malutku mozna sie zaplatac
Dąbek69 - 13-04-2011, 09:40
mi g ..Faktycznie xle to ująłem ale "idąc" po P3 juz tak ...Czy nie mając np nurka fotografa to już nie mogę robic fotek pod wodą ? A to wymagania na P3:
Warunki uczestnictwa w kursie:
ukończone 18 lat,
posiadanie stopnia Płetwonurka KDP/CMAS** (P2) lub równoważnego stopnia w innej organiazacji,
od chwili uzyskania stopnia Płetwonurka KDP/CMAS** (P2) wykonanie co najmniej 40 potwierdzonych nurkowań stażowych na głębokość 10 m - 40 m, w tym przynajmniej 20 nurkowań na głębokość 30 m - 40 m, z których 10 musi być wykonanych w polskich wodach.
przeszkolenie specjalistyczne w zakresie patofizjologii nurkowania i I pomocy (PP),
ukończenie 3 dowolnych szkoleń specjalistycznych z niżej podanego wykazu:
– nurkowanie w suchych skafandrach (SS1),
– nurkowanie podlodowego (PL1),
– nurkowanie morsko-wrakowe (WM1),
– nurkowanie jaskiniowe (PJ1),
- fotografia podwodna (PF1),
- wideofilmowanie podwodne (PWF),
- nurkowanie nitroksowe (PN1),
- nurkowanie w aparatach SCR (PR),
- pierwsza pomoc tlenowa DAN,
- archeologia podwodna (PA1),
- przygotowanie mieszanin oddechowych (GB1).
uprawnienia do prowadzenia małych jednostek pływających o napędzie mechanicznym.
Andrzej M - 13-04-2011, 10:22
| Syrenka_013 napisał/a: |
ZE-NA-DA
KDP probuje cos zrobic, zeby nadazyc za swiatowym CMASEM, ale to nielatwe zadanie po tylu latach komuny (20 lat sie spoznili w stosunku do naszyvch politykow) ....
a jesli ja na P2 nie mialam poszukiwania i wyobycia to co mam zrobic??? pewnie moje centrum nurkowe chetnie zrobi ze mna takie warsztaty za odpowiednia oplata i bede sobie mogla dokupic ten bezuzyteczny plastik (umiejetnosci sie przyadadza) za jedyne 4 zestawy lunchowe...
to ja jednak pozostane z takim wakatem z KDP w swojej Rozsadnej Organizacji
P.S. oczekiwalam od KDP gruntownych reform i przyznania sie do winy a nie mydlenia ludziom oczu.... |
Owszem , jak sama zauważyłaś to niełatwe , a moim zdaniem zadanie karkołomne i w stylu pilotów samobójców , tym bardziej szacunek dla grupy osób , która sie tego podjęła i wzięła na siebie ogień krytyki nie tylko osób z innych organizacji , ale i wewnątrz naszej . ŻENADA , to owszem to co przytaczasz , że nie miałaś na P2 poszukiwania i wydobywania małych przedmiotów ( było to zawsze jedno z zajęć na tym kursie i ten certyfikat dostaniesz , bo Twój instruktor w dzienniku zajęć ten temat oczywiście ujął , bo inaczej nie mł zrobić ) skoro trafiłaś na lewusa instruktora ( a tacy z tym się zgodzisz są wszędzie , niezależnie od szerokości geograficznej i organizacji ) to należałoby się do niego udać , zapytać o tą kwestię i w zależonosci od odpowiedzi odbyć u nie go DARMOWE warsztaty lub zasadzić mu kopa między nogi . Co do przyznawania się do błędów , nasze nowe władze robią to nieustająco i przy każdej okazji , choć to NIE ICH błędy i wypaczenia . Inne organizacje za komuny jak piszesz nie istniały u nas w kraju , więc wystartowały u nas z innego pułapu . Choć ja za komuny nie byłem w tej organizacji , nie byłem nawet nurkiem , ale Cię serdecznie przepraszam i zapraszam na Śląsk , zrobimy jakieś fajne nurkowanie i za darmo zrobię Ci te brakujace zajęcia z kursu P2 . Pozdr
Syrenka_013 - 13-04-2011, 10:47 Temat postu: Re: Nowy system szkolenia KDP CMAS
| Marcin13736 napisał/a: | Cytując tekst ze strony KDP:
"...a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW). Po nowe certyfikaty można zgłaszać się do instruktorów działających w klubach i centrach KDP/CMAS." |
tu wyraznie jest napisane, ze P2 tez dwie dodatkowe specjalizacje otrzymuja, a zatem i od P2 jest sposob na wyludzenie dodatkowej kasy...
alav - 13-04-2011, 10:54
| Cytat: | a zatem i od P2 jest sposob na wyludzenie dodatkowej kasy... |
no raczej. masakra.
ale p2 można zobić caly czas do konca tego roku, to pomimo ze zrobię p2 to będe musiala jeszcze sie dolozyć na 2 dodatkowe specjalizacje?????
Andrzej M - 13-04-2011, 10:55 Temat postu: Re: Nowy system szkolenia KDP CMAS
| Syrenka_013 napisał/a: | | Marcin13736 napisał/a: | Cytując tekst ze strony KDP:
"...a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW). Po nowe certyfikaty można zgłaszać się do instruktorów działających w klubach i centrach KDP/CMAS." |
tu wyraznie jest napisane, ze P2 tez dwie dodatkowe specjalizacje otrzymuja, a zatem i od P2 jest sposob na wyludzenie dodatkowej kasy... |
Wyraźnie jest napisane można , a nie trzeba . Pisałaś , że chcesz przyznania sie do winy i przeprosin , zrobiłem to , choć to nie ja zawiniłem , zaoferowałem Ci za DARMO moją pracę , za jakiegoś frajera niesolidnego , czego jeszcze chcesz ? Mącić i biadolić , masakra , czy na tym musi polegać to forum ? Napisz , co jeszcze poza tym mogę dla Ciebie zrobić , żebyś przyjęła do wiadomości , że są ludzie , któtrzy starają się nadrobić te lata błędów i wypaczeń ? Odrobinę zrozumienia , już nie mówię o szacunku za ich ciężką robotę . Pozdrawiam Cię serdecznie
Syrenka_013 - 13-04-2011, 12:07 Temat postu: Re: Nowy system szkolenia KDP CMAS
Wyraźnie jest napisane można , a nie trzeba . Pisałaś , że chcesz przyznania sie do winy i przeprosin , zrobiłem to , choć to nie ja zawiniłem , zaoferowałem Ci za DARMO moją pracę , za jakiegoś frajera niesolidnego , czego jeszcze chcesz ? Mącić i biadolić , masakra , czy na tym musi polegać to forum ? Napisz , co jeszcze poza tym mogę dla Ciebie zrobić , żebyś przyjęła do wiadomości , że są ludzie , któtrzy starają się nadrobić te lata błędów i wypaczeń ? Odrobinę zrozumienia , już nie mówię o szacunku za ich ciężką robotę . Pozdrawiam Cię serdecznie |
to ja odpisze tym razm od tylu:
Twojego posty przeczytalam dopiero po tym jak napisalam swojego poprzedniego, mam wolny internet, wiec wysylanie i redagowanie nie jest blyskawiczne i takie jak bym chciala - to tak gwoli wyjasnienia Twojego rozzalenia...
Andrzeju, nie pisalam, ze chce przyznania sie do winy, a przede wszystkim to nie Twoja wina!!!... ja dosyc dlugi czas spedzilam szkolac sie w KDP i wsrod ludzi wyszkolonych w tej organizacji, pewnego dnia uswiadomilam sobie, ze cos w niej jest nie tak i zaczelam szukac gdzie indziej... bylam przywiazana do KDP, ale z bolem serca stwierdzilam, ze w szkoleniach i sposobie patrzenia na nurkowanie sa takie luki i "przestarzalosci", ze dla wlasnego dobra odeszlam do innej organizacji. Ja nurkowanie traktuje bardzo powaznie i nie zalezy mi na zdeprecjonowaniu KDP ale na otworzeniu ludziom oczu, ze inne organizacje tez sa w porzadku, a moze nawet maja lepsze programy, bo wiem jak ktos, kto zaczyna szkolenie w KDP jest slepo do organizacji przywiazany... a to blad - trzeba sie rozbladac wokol siebie i szukac roznych mozliwosci... trzeba pozwolic odejsc z klasa i honorem tym, ktorzy sie zasluzyli ale nie moga juz nic wiecej zrobic. i reasumujac - kiedy patrze jak KDP zmienia swoje oblicze wzorujac sie na nowoczesnych organizacjach i zaczyna dzialac tak, jak to napisal w poczatkowym watku Kolega - jest mi poporstu smutno i wstyd... "trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym" jak to Pan Markowski spiewa...
nie uwazam, ze wykazuje jakikolwiek brak szacunku - jak zobacze pozytywne efekty - napisze o moich odczuciach, na razie widze niestety tylko bledne posuniecia... ja osobiscie jakbym juz musiala podjac sie takiej niewdziecznej pracy - napisalabym program szkoleniowy od nowa, a nie probowala podrasowac niektore fragmenty wzorujac sie na kims... ale na szczescie nie jest to moja odpowiedzialnosc... kazdy ciezko pracuje i mam nadzieje - kieruje sie uczciwoscia, ale tak to jest w tym okutnym swiecie, ze ocenie podlegaja pozytywne efekty tej pracy, a nie sam fakt, ze sie ja wykonuje... szkolenie nurkowe nie polega na uczeniu kursantow, tylko na NAUCZENIU kursantow... a dobrymi checiami to pieklo brukuja...
teraz - bardzo Ci dziekuje za propozycje poswiecenia Twojego pywatengo czasu i pracy dla ratowania nawet nie Twojego honoru - to bardzo mily gest, doceniam. ja osobiscie nie skorzystam, nie jest mi potrzebny taki plastik, umiejetnosci juz na szczescie dawno nabylam przy okazji szkolen w innej organizacji, ale moze zglosi sie do Ciebie ktos inny, komu to potrzebne...
mam nadzieje, ze wyjasnilam Ci wszystko i teraz nie masz do mnie zalu... faktem jest, ze we mnie pozostaje zal do organizacji, z ktora bylam zwiazana i do ktorej mialam zaufanie - niestety nie przestane czuc sie oszukana...
pozdrawiam cieplo
[ Dodano: 13-04-2011, 12:23 ]
| alav napisał/a: | | ale p2 można zobić caly czas do konca tego roku, to pomimo ze zrobię p2 to będe musiala jeszcze sie dolozyć na 2 dodatkowe specjalizacje????? |
ja tez sie w tym pogubilam... moze popatrz na programy innych organizacji, ktore na kursie nurka ratownika (a za taki jest uwazane P2) ucza ratownictwa i w elementach i w ogolnym podejsciu do nurkowania...
mi_g - 13-04-2011, 14:03
Dąbek69 - chyba zaczymam rozumieć co chcesz powiedzieć. Ciężko załapać które kursy dają nowe uprawnienia a które są forma udokumentowanych warsztatów. O to ci chodzi? Mnie też zastanawiaja słowa "uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA)" uprawnienia czyli parawo do... czego? uzycia kompasu? wejścia do nieznanego akwenu? wejścia do akwenu bez nadzoru? jakieś inne pomysły?
Bogus - 13-04-2011, 16:06
| Andrzej M napisał/a: | Bogus napisał/a:
Andrzej M napisał/a:
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie .
P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3?
Wydanie certyfikatu jest równoczesne z wpisem do książeczki , nie sądzę , żeby ktoś zażądał od Ciebie dodatkowej kasy za wpis , za duzo teoretyzowania takiego forumowego , ale jeśli Cię to spotka , to zapraszam do mnie priv , podasz mi prywatnie takie nazwisko i ja Ci wpiszę do książeczki i wydam certyfikat . Pozdr |
Dobrze, że są ludzie jak Andrzej M - którzy się poczuwają trochę. Dziękuję za chęć udzielenia pomocy. Najpierw zagadam z instruktorem u którego robiłem kurs - zobaczymy co powie.
| mi_g napisał/a: | | Ciężko załapać które kursy dają nowe uprawnienia a które są forma udokumentowanych warsztatów. |
brak bardzo jasnych ustaleń powoduje powstanie bałaganu... niestety.
Andrzej M - 13-04-2011, 16:54 Temat postu: Re: Nowy system szkolenia KDP CMAS
| Syrenka_013 napisał/a: | | Andrzej M napisał/a: |
Wyraźnie jest napisane można , a nie trzeba . Pisałaś , że chcesz przyznania sie do winy i przeprosin , zrobiłem to , choć to nie ja zawiniłem , zaoferowałem Ci za DARMO moją pracę , za jakiegoś frajera niesolidnego , czego jeszcze chcesz ? Mącić i biadolić , masakra , czy na tym musi polegać to forum ? Napisz , co jeszcze poza tym mogę dla Ciebie zrobić , żebyś przyjęła do wiadomości , że są ludzie , któtrzy starają się nadrobić te lata błędów i wypaczeń ? Odrobinę zrozumienia , już nie mówię o szacunku za ich ciężką robotę . Pozdrawiam Cię serdecznie |
to ja odpisze tym razm od tylu:
Twojego posty przeczytalam dopiero po tym jak napisalam swojego poprzedniego, mam wolny internet, wiec wysylanie i redagowanie nie jest blyskawiczne i takie jak bym chciala - to tak gwoli wyjasnienia Twojego rozzalenia...
Andrzeju, nie pisalam, ze chce przyznania sie do winy, a przede wszystkim to nie Twoja wina!!!... ja dosyc dlugi czas spedzilam szkolac sie w KDP i wsrod ludzi wyszkolonych w tej organizacji, pewnego dnia uswiadomilam sobie, ze cos w niej jest nie tak i zaczelam szukac gdzie indziej... bylam przywiazana do KDP, ale z bolem serca stwierdzilam, ze w szkoleniach i sposobie patrzenia na nurkowanie sa takie luki i "przestarzalosci", ze dla wlasnego dobra odeszlam do innej organizacji. Ja nurkowanie traktuje bardzo powaznie i nie zalezy mi na zdeprecjonowaniu KDP ale na otworzeniu ludziom oczu, ze inne organizacje tez sa w porzadku, a moze nawet maja lepsze programy, bo wiem jak ktos, kto zaczyna szkolenie w KDP jest slepo do organizacji przywiazany... a to blad - trzeba sie rozbladac wokol siebie i szukac roznych mozliwosci... trzeba pozwolic odejsc z klasa i honorem tym, ktorzy sie zasluzyli ale nie moga juz nic wiecej zrobic. i reasumujac - kiedy patrze jak KDP zmienia swoje oblicze wzorujac sie na nowoczesnych organizacjach i zaczyna dzialac tak, jak to napisal w poczatkowym watku Kolega - jest mi poporstu smutno i wstyd... "trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym" jak to Pan Markowski spiewa...
nie uwazam, ze wykazuje jakikolwiek brak szacunku - jak zobacze pozytywne efekty - napisze o moich odczuciach, na razie widze niestety tylko bledne posuniecia... ja osobiscie jakbym juz musiala podjac sie takiej niewdziecznej pracy - napisalabym program szkoleniowy od nowa, a nie probowala podrasowac niektore fragmenty wzorujac sie na kims... ale na szczescie nie jest to moja odpowiedzialnosc... kazdy ciezko pracuje i mam nadzieje - kieruje sie uczciwoscia, ale tak to jest w tym okutnym swiecie, ze ocenie podlegaja pozytywne efekty tej pracy, a nie sam fakt, ze sie ja wykonuje... szkolenie nurkowe nie polega na uczeniu kursantow, tylko na NAUCZENIU kursantow... a dobrymi checiami to pieklo brukuja...
teraz - bardzo Ci dziekuje za propozycje poswiecenia Twojego pywatengo czasu i pracy dla ratowania nawet nie Twojego honoru - to bardzo mily gest, doceniam. ja osobiscie nie skorzystam, nie jest mi potrzebny taki plastik, umiejetnosci juz na szczescie dawno nabylam przy okazji szkolen w innej organizacji, ale moze zglosi sie do Ciebie ktos inny, komu to potrzebne...
mam nadzieje, ze wyjasnilam Ci wszystko i teraz nie masz do mnie zalu... faktem jest, ze we mnie pozostaje zal do organizacji, z ktora bylam zwiazana i do ktorej mialam zaufanie - niestety nie przestane czuc sie oszukana...
pozdrawiam cieplo
[ Dodano: 13-04-2011, 12:23 ]
| alav napisał/a: | | ale p2 można zobić caly czas do konca tego roku, to pomimo ze zrobię p2 to będe musiala jeszcze sie dolozyć na 2 dodatkowe specjalizacje????? |
ja tez sie w tym pogubilam... moze popatrz na programy innych organizacji, ktore na kursie nurka ratownika (a za taki jest uwazane P2) ucza ratownictwa i w elementach i w ogolnym podejsciu do nurkowania... |
To wszystko co piszesz już zrozumiałem z poprzednich Twoich postów , oferta do Ciebie była kurtuazyjna , bo wiem z kim i u kogo nurkujesz więc wiem , że masz te umiejętności . Żeby choć trochę ukoić Twój żal mogę Ci powiedzieć , że ja też tak to odbierałem , uprawnienia TMX tez robiłem w innej organizacji , ale wierzę , że moze być lepiej , a w tej dyskusji , choć jak na to forum na bardzo dobrym merytorycznym poziomie , co już napawa optymizmem na przyszłość , mowa jest o tym co było , a nie daje sie szansy na zmiany ! Nowe programy kochani będą pod koniec kwietnia , pisane są na nowo , dlatego mówiłem , że jest grupa ludzi , która podjęła się tej misji prawie kamikadze i próbują coś zrobić . A jak w tysiącach dyskusji mniej lub bardziej na poziomie zauważono , nie ważna organizacja , ale instruktor . W każdej są czarne owce , wiec chętnie pomogę jeśli ktoś będzie chciał w uzyskaniu certyfikatu , wpiszę do książeczki GRATIS , chętnie zaproszę na nurkowanie w czasie którego możemy poćwiczyć ( oczywiście GRATIS ) to co inny partacz "zapomniał" zrobić w ramach kursu . Bo ja też jak Ty traktuję nurkowanie i poniekąd dodatkowy zawód instruktora płetwonurkowania poważnie . Pozdrawiam
Syrenka_013 - 13-04-2011, 22:31
A szkoda..., juz myslalam, ze to propozycja z dobrego serca nie kurtuazyjna i prawie glupio mi bylo napisac, ze "nie dziekuje"... ech... i to naprawde nie bylo ani zlosliwe, ani podyktowane buta, duma, czy jak tam sobie mozesz to nazwac...
a wracajac do tego co mozna lub nie - napisac na forum, to mam wrazenie, ze do tego sluzy wlasnie taki twor jak forum, zeby sobie czasem takze ponarzekac, czasem podzielic sie radosciami, choc oczywiscie merytoryczne i rzeczowe dyskusje oraz rady rowniez, albo przede wszystkim sa wazne... wiec nie czuje sie winna... poza tym patrzac od strony czysto ludzkiej, skoro zdarzaja sie rozne zlosliwe posty, bo to poprostu ludzkie, to chyba kazdy moze miec rozmaite chwile slabosci???
intryguje mnie rowniez to, co napisales, ze wiesz z kim i u kogo nurkuje... zabrzmialo to jak straszliwa konspiracjo-tajemnica, a taka nie jest z mojego rozeznania wynika, ze od dawna nurkuje... u siebie zabawnie to wyszlo... a z kim? mysle, ze ciezko byloby Ci wymienic te wszystkie Osoby z ktorymi nurkuje
piotr63 - 13-04-2011, 22:42
Koledzy dlaczego chcecie uzdrowić Cmas? Są inne organizacje.Cmas to beton.
Syrenka_013 - 13-04-2011, 23:19
jak to mawial Poeta... niech zywi nie traca nadziei, czy jakos tak
mi_g - 14-04-2011, 08:50
| piotr63 napisał/a: | | Cmas to beton. |
A padi to czysta komercja... Licytujemy dalej?
| piotr63 napisał/a: | | Koledzy dlaczego chcecie uzdrowić Cmas? |
Nie wiem czy chcę uzdrowić. Posiadm stopień KDP CMAS więc się interesuje co organizacja chce zmienić w szkoleniu i czy bedzie mnie interesowała ta propozycja.
Dlaczego? Być moze dla tego że (przynajmniej z nazwy) KDP PTTK to organizacja zrzeszająca nas (turystów a konkretnie nurków) PADI organizacja zrzeszająca instruktorów i divmasterów. Jeżeli przyjmiemy że tak jest (a przynajmniej powinno być) to wydaje się oczywiste że ja jako osoba która nie jest i nigdy nie będzie "profesionalnym" nurkiem nie ma potrzeby pchać sie do organizacji która z założenia "robi dobrze" właśnie tym "pro".
Zupełnie inna sprawa że już pewnie certyfikatu w CMAS nie zrobie ale to nie z powodu organizacji. Jakiś czas temu doszedłem do wniosku że lepiej mysleć o szkoleniu jako o nauce u instruktora XXX a nie w organizacji YYY. Jak dobrze pójdzie to najbliższe moje szkolenia będą w NAUI i IANTD a później zobaczymy...
Andrzej M - 14-04-2011, 09:45
| Syrenka_013 napisał/a: | A szkoda..., juz myslalam, ze to propozycja z dobrego serca nie kurtuazyjna i prawie glupio mi bylo napisac, ze "nie dziekuje"... ech... i to naprawde nie bylo ani zlosliwe, ani podyktowane buta, duma, czy jak tam sobie mozesz to nazwac...
a wracajac do tego co mozna lub nie - napisac na forum, to mam wrazenie, ze do tego sluzy wlasnie taki twor jak forum, zeby sobie czasem takze ponarzekac, czasem podzielic sie radosciami, choc oczywiscie merytoryczne i rzeczowe dyskusje oraz rady rowniez, albo przede wszystkim sa wazne... wiec nie czuje sie winna... poza tym patrzac od strony czysto ludzkiej, skoro zdarzaja sie rozne zlosliwe posty, bo to poprostu ludzkie, to chyba kazdy moze miec rozmaite chwile slabosci???
intryguje mnie rowniez to, co napisales, ze wiesz z kim i u kogo nurkuje... zabrzmialo to jak straszliwa konspiracjo-tajemnica, a taka nie jest z mojego rozeznania wynika, ze od dawna nurkuje... u siebie zabawnie to wyszlo... a z kim? mysle, ze ciezko byloby Ci wymienic te wszystkie Osoby z ktorymi nurkuje |
Oj szkoda , że tak piszesz , człowiek chce życzliwie z sercem na dłoni do drugiego człowieka , a tu standardowo - forumowo , złośliwie i uszczypliwie . Chyba jednak nie dla życzliwych i otwartych ludzi to forum . Pozdr
Marcin13736 - 14-04-2011, 11:31
Ale wrze jak w kotle!!
A pamiętacie taką kwestię. Kiedyś, przed wstąpieniem do Unii kierowca z kat "B" mógł ciągnąć samochodem TYLKO przyczepę lekką ( DMC do 750kg). Obecnie posiadacz nowego typu prawa jazdy ( format karty kredytowej)- może ciągnąć samochodem przyczepę, która z samochodem nie przekroczy 3,5 tony. I co zrobić z tymi, co kiedyś żeby ciągnąć Kamping musieli zrobić kat "E" do "B".
Podobną mamy teraz sytuację w CMAS'ie...
martin - 14-04-2011, 11:43
| Marcin13736 napisał/a: | | I co zrobić z tymi, co kiedyś żeby ciągnąć Kamping musieli zrobić kat "E" do "B" |
Przeciez oni przy zmianie dostaja pozwolenie na nastepna wieksza klase. Przynajmniej u mnie tak bylo - robiac 1a i 3 po przepisaniu na "nowe" mam:
A
A1
B
C1
BE
C1E
CE (ograniczenie 12 ton, 3 osie, powyzej 7.5 tony nie zawodowo)
M
L
T/S
Artur1234 - 14-04-2011, 14:32 Temat postu: Łał Ale jaja aż tyle różnych podekscytowanych wpisów w sumie w temacie (moim zdaniem i można się nie zgadzać) bzdurnym.
Ja pierwszy patent zrobiłem sobie po 10 latach nurkowania (CMAS) przy okazji bo akurat byłem na mazurach na łodzi i był kurs potem podlodowy bo kumple jechali i niehcieli mnie wziąć no to zrobiłem a przy okazji dostałem na suchego bo już nurkowałem w nim kilka lat AOWD też przy okazji bo akurat trafił się przez przypadek instruktor i poleciał po kosztach (bo był mi na nic i tak nurkowałem do bezpieczeństwa tlenowego głęboko) a patent nurka nocnego to jest juz dla mnie kosmos - idziesz i nurkujesz w nocy i tyle
reansumując to moim zdaniem może warto zrobić i tylko dlatego że nie dają nurkować podlodowe i wrakowe - tylko mnie nie zjedzcie
ps. aha nie martwcie się że ktoś trafi na kamikadze bo do wszystkiego złego i tak w 99% nurkuję sam
pzd
Art
Syrenka_013 - 14-04-2011, 15:33
Oj szkoda , że tak piszesz , człowiek chce życzliwie z sercem na dłoni do drugiego człowieka , a tu standardowo - forumowo , złośliwie i uszczypliwie . Chyba jednak nie dla życzliwych i otwartych ludzi to forum . Pozdr |
no ja absolutnie dokladnie tak samo odebralam Twojego posta... jak to nie latwo sie gada jak nie widac rozmowcy... no to porponuje ROZEJM skoro oboje mielismy dobre checi
mi_g - 14-04-2011, 15:59
| Artur1234 napisał/a: | | reansumując to moim zdaniem może warto zrobić i tylko dlatego że nie dają nurkować podlodowe i wrakowe |
Co znaczy nie dają...
Idziesz na plażę i dajesz z płetwy na Bryze. Bierzesz piłę i siekierkę i jeżdzasz na Hermanice. Właściwie kto tobie/mnie/komukolwiek zabroni wleść do sztolni na Wetro bez jaskinowego (pomijam to że trochę głęboko i może tmx też by się przydał)? Kto zabroni wejść w deco albo zabrać stejdza z bogatym nitoksem...
Zapewne każdy nurek z okolic Jaworzna po kursie P1/OWD przełałaził przez wnętrza koparek a formalnie to jest to cos więcej niż daje zwykłe wrakowe w większości organizacji (oglądanie wraku bez jakiejkolwiek penetracji wnętrza).
O głębokościach to juz nie wspomnę bo o ile P1/OWD na przez jakiś czas trzymają się swoich limitów to pózniej...
Jak się uprzesz to właściwie zawsze "idziesz i nurkujesz"
Yavox - 14-04-2011, 16:29
A ja wszystkie Wasze posty odebralem przychylnie. Co to forum robi z czlowieka, kiedy jest w dyskusji strona...
Andrzej M - 14-04-2011, 21:46
Oj szkoda , że tak piszesz , człowiek chce życzliwie z sercem na dłoni do drugiego człowieka , a tu standardowo - forumowo , złośliwie i uszczypliwie . Chyba jednak nie dla życzliwych i otwartych ludzi to forum . Pozdr |
no ja absolutnie dokladnie tak samo odebralam Twojego posta... jak to nie latwo sie gada jak nie widac rozmowcy... no to porponuje ROZEJM skoro oboje mielismy dobre checi |
Rozejmu trzeba jak jest wojna , a tu prawie było miło i życzliwie , a jeśli to propozycja , to ja bardzo chętnie , może jakies wspólne nury ? Południe Polski , kamieniołomy niemieckie , Hermanice , w lecie Hańcza ?
Syrenka_013 - 16-04-2011, 09:33
Rozejmu trzeba jak jest wojna , a tu prawie było miło i życzliwie , a jeśli to propozycja , to ja bardzo chętnie , może jakies wspólne nury ? Południe Polski , kamieniołomy niemieckie , Hermanice , w lecie Hańcza ? |
no to do zobaczenia w czerwcu na Koparkach a w lipcu na Hanczy
Andrzej M - 16-04-2011, 17:50
Rozejmu trzeba jak jest wojna , a tu prawie było miło i życzliwie , a jeśli to propozycja , to ja bardzo chętnie , może jakies wspólne nury ? Południe Polski , kamieniołomy niemieckie , Hermanice , w lecie Hańcza ? |
no to do zobaczenia w czerwcu na Koparkach a w lipcu na Hanczy |
Będę , będę , czerwiec co weekend Koparki z kursantami i druga połowa lipca 10-13 dni Hańcza . Chciałbym zrobić jakiś rekonesans do powiedzmy 80 m po stoku , jakąś taką trasę robił Robert po stoku do 100 m , może i tyle ? Szukam chętnych partnurów do poćwiczenia takich wariantów , winda po linie z łodzi mnie nie bawi .
JACooL - 16-01-2012, 08:01
Odgrzeje temat chyba
Jakis czas temu (ok. 3tyg) przegladalem sobie wytyczne dot. szkolen na rozne stopnie. Teraz nie moge ich znalezc.
Na stronie KDPu jest sam schemat, moze pogorszyl mi sie wzrok, albo gdzies ukryty jest link...
Dąbek69 - 20-03-2012, 19:51
Byc może te wytyczne są zarezerwowane dla instruktorów i dlatego są ukryte ...?
makalu - 23-03-2012, 23:27
Zmiany nastąpiły też w systemie szkolenia CMAS LOK.Na schemacie szkolenia nie ma jednak wymienionych dostępnych specjalizacji.LOK stworzył też strukturę szkoleń technicznych(trimixy,nurkowania bardzo głębokie).Podążają za innymi organizacjami?Nie ma natomiast w strukturze szkolenia ,,wrakowego z penetracją wraków",natomiast jest jaskiniowe(jednostopniowe?).Dziwne, bo jednak nurków nurających na wrakach jest więcej niż w jaskiniach,i kilka organizacji kursy zaawansowane wrakowe posiada.Szkoda ,bo co z tego że chciałbym zostać na przyszłość w CMASie ,i szkolić się tam technicznie skoro aby zrobić kurs ,,zaawansowany wrakowy" Muszę uciec do innej organizacji.
Dziwi też ,że dwie polskie ,,instytucje"(KDP i LOK) mówią ,że wprowadziły nowy system szkoleń za wytycznymi światowego CMASu skoro ten system się u tych dwóch różni.CMAS dał na tyle wolną rękę ,że np.U KDP jest kurs obsługi Twina a w LOKu go nie ma?
jacekplacek - 24-03-2012, 00:06
| makalu napisał/a: | | natomiast jest jaskiniowe(jednostopniowe?) |
Bez instruktorów?
http://www.lok-cmas.org.pl/lista_instruktorow.html
Marras - 21-04-2012, 23:28 Temat postu: Naprawdę nowy system??? Nie bardzo to łapię ale może ktoś mnie "wyprostuje" :
- mając P1 i szkoląc się w KDP CMAS trzeba zrobić Exploratora a potem P2
- mając P1 i szkoląc się w LOK CMAS robimy od razu P2 ( vide http://www.lok-cmas.org.pl/system_szkolen.html )
Pytanie:
Czy KDP robi kursantów P1 w wała?
zibi_pp - 22-04-2012, 00:55 Temat postu: Re: Naprawdę nowy system???
| Marras napisał/a: | Nie bardzo to łapię ale może ktoś mnie "wyprostuje" :
- mając P1 i szkoląc się w KDP CMAS trzeba zrobić Exploratora a potem P2
- mając P1 i szkoląc się w LOK CMAS robimy od razu P2 ( vide http://www.lok-cmas.org.pl/system_szkolen.html )
Pytanie:
Czy KDP robi kursantów P1 w wała? |
Odpowiedz jest prosta .
CMAS jest konfederacją, (jak sama nazwa wskazuje , federacje krajowe tworzą programy szkoleniowe w oparciu o program konfederacji - matki. Jaki stworzą taki mają, (puki ich matka z domu nie wywali) przeważnie jest lekkie opóźnienie, trzeba przetłumaczy programy i dostosować do lokalnych warunków, czasem wyszkolić instruktorów. Dostosować do norm unijnych i takie tam drobiazgi, więc programy mogą się trochę różnić.
mackins - 22-04-2012, 05:00
| Andrzej M napisał/a: | | Chciałbym zrobić jakiś rekonesans do powiedzmy 80 m po stoku , jakąś taką trasę robił Robert po stoku do 100 m , może i tyle ? |
80m to bez problemu osiągniesz przy zachodniej ściance, zanurzasz się przy najbłębiej ustawionej boi (chyba do 60m schodzi) i potem płyniesz wzdłuż takich krzywych kijków powbijanych w dno (pewnie Marchewa je na powietrzu tam montował:))
W okolicach 80m jest już bardzo płasko.
A powiedz gdzie można stówę po stroku na Hańczy zrobić ?
gdzie najwygodniej ?
TYMOTEUSZ - 22-04-2012, 10:48
Nie chce mi sie kopac po calym forum ale pamietam ze fother klain opisywal bodajze w dziale nurkowanie techniczne i ekstremalne, temat 100 po stoku, jak dobrze pamietam to okolo 25 min czasu dennego zeby dojsc do tej glebokosci ( temat z przed kilku lat)
Zwróc uwage ze odpowiadasz na post z przed ponad roku
maran - 22-04-2012, 19:12
| mackins napisał/a: | | zanurzasz się przy najbłębiej ustawionej boi (chyba do 60m schodzi) |
Na dzień dzisiejszy nie ma tej bojki, stalowa opustówka obecnie jest poręczówką od kamienia na 13 do dzwonka na 63.
Wiem że to stary post, daję info jakby ktoś się wybierał że trzeba po stoku schodzić.
md1974 - 22-04-2012, 21:26
| maran napisał/a: | Na dzień dzisiejszy nie ma tej bojki, stalowa opustówka obecnie jest poręczówką od kamienia na 13 do dzwonka na 63.
Wiem że to stary post, daję info jakby ktoś się wybierał że trzeba po stoku schodzić. |
Kamień na 13 czy na 53 ?
maran - 22-04-2012, 21:53
| md1974 napisał/a: | | Kamień na 13 czy na 53 ? |
Tak jak napisałem, ten kamień na 13, co się zazwyczaj łódką staje. Poręczówka biegnie też przez drzewo na 53. Niebieskiego rekinka na 20 aż do opustówki na 13.
Na tym kamieniu co jest na 50, też nie ma bojki.
md1974 - 22-04-2012, 21:58
Dzięki. Muszę odświeżyć informacje o tamtej części jeziora . Tylko jak żonie wytłumaczyć następny wyjazd służbowy ?
mackins - 22-04-2012, 22:23
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | Zwróc uwage ze odpowiadasz na post z przed ponad roku |
Ale jaja, rzeczywiście tak sie zaczytałem że przestałem zwracać uwagę na daty
Jak ogladałem dostepne w necie mapy batymetryczne jeziora to teoretycznie z drugiego parkingu, płynąc w jezioro ale lekko na północ można by osiągnąć znaczną głebokość.
Ja ogólnie pływam w miarę dynamicznie więc jesli bym dla fazy czystej dennej (załóżmy poniżej 50m) przyjął 20min to teoretycznie mógłbym gdzieś nawet dopłynać - co o tym sądzisz Tymoteusz ?
Ma któs w ogóle doswiadczenia z głębokimi nurkowaniami z 2 parkingu ??
TYMOTEUSZ - 22-04-2012, 22:54
W zeszlym roku zrobilismy podobnego nura z 2 parkingu - doszlismy do 55 metrow i poplynelismy w prawo do bodajze 20 minuty ( z zanurzeniem) głebiej nie płynelismy bo nasz trimix nie bardzo pozwalał a było to 21/00 - wydaje mi sie plynąc dalej wgłąb jeziora 60 i wiecej przy 20 minutach nie powinno byc problemem
A z drugiego brzegu jestes pewien ze mozna dosc szybko zlapac 80 m- ja najglebiej bylem tam na 60 ale kumpel byl na 65 i mówił ze bylo juz dosc plasko , tyle ze plyneli w prawo wzdluz brzegu a nie na srodek jeziora
Mnie powiem szczerze bardziej interesuje miejsce ktore odkrylismy w zeszlym roku czyli scianki na wysokosci wsi Mierkinie ( gosciniec drumlin jesli ktos kojarzy) malo kto tam nurkuje, znalezlismy fajną scianke do 30 metrów ale na wiecej nie bylo juz czasu- moze w tym sezonie sie uda
jacekplacek - 22-04-2012, 23:23
Nowy system szkolenia KDP CMAS - takie coś znalazłem w nagłówku wątku..
TYMOTEUSZ - 22-04-2012, 23:30
Nie mozliwe- cos ci sie musialo pomylic, chyba nie posądzasz nikogo za taki offtop
jacekplacek - 22-04-2012, 23:34
Z panienkami bym rozumiał. Ale o nurkowaniu?!!!
mackins - 23-04-2012, 07:34
| TYMOTEUSZ napisał/a: | A z drugiego brzegu jestes pewien ze mozna dosc szybko zlapac 80 m- ja najglebiej bylem tam na 60 ale kumpel byl na 65 i mówił ze bylo juz dosc plasko , tyle ze plyneli w prawo wzdluz brzegu a nie na srodek jeziora
|
Pewnie że mozna - znam to organoleptycznie ale dalej było płasko - przynajmniej tak mi sie wydawało
Zdarzało mi sie również złapać 60 z pierwszego parkingu (najpierw w prawo do ścianki a potem odbijałem w jezioro, z deka na północ - w 20-25min powrót)
Zaciekawił mnie temat tej ścianki - daj Tymoteusz na priva jakis namiar na siebie, wszak jedziemy w tym samym czasie.
[ Dodano: 23-04-2012, 07:37 ]
| jacekplacek napisał/a: | Z panienkami bym rozumiał. Ale o nurkowaniu?!!! |
Podobno w tym całym nurkowaniu to od wchodzenia do wody też już się po mału odchodzi takie trendy obecnie panują
TYMOTEUSZ - 23-04-2012, 21:07
Mackins- nie czytales chyba mojego ostatniego postu w temacie- kto na hancze w majówke
Plany mi sie niestety zmienily i lecimy na bornholm, ale co sie odwlecze itd
Milych nurków
Haw - 24-04-2012, 01:15
| jacekplacek napisał/a: | | Nowy system szkolenia KDP CMAS - takie coś znalazłem w nagłówku wątku.. | autor dal zly tytul - nie wyczul w ktorym kierunku dyskusja pojdzie. zdarza sie
JACooL - 24-04-2012, 06:40
Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak
hubert68 - 24-04-2012, 09:58
| JACooL napisał/a: | | Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak | I pewnie prędko nie będzie. W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić!
jacekplacek - 24-04-2012, 10:29
| hubert68 napisał/a: | W październiku 2010 uzyskałem uprawnienia lekarza KL KDP. Już po pół roku dostałem numer certyfikatu. Samego certyfikatu jeszcze nie, bo są nowe wzory i od 18 miesięcy (sic!) nie miał kto ich formalnie zatwierdzić! |
Z wpisem na stronę też był problem. O ile pamiętam kilka osób, które skierowałem do Ciebie, zrezygnowało bo nie figurowałeś na liście... bo ktoś nie wprowadził
tOmki - 24-04-2012, 11:26
| JACooL napisał/a: | | Wy tu sobie gadu gadu, a nowych wytycznych na stronie nadal brak ;) |
Na grafice ze szkoleniami miedzy P1 a P2, jest płetwonurek nocny, płetwonurek nawigator, płetwonurek eksplorator - to jedyna informacja.
Ale wg tego schematu wynika że po P1 robisz nocnego i nawigatora i dopiero później moższesz szkolić się na eksploratora.
JACooL - 25-04-2012, 14:58
Bardziej mnie interesuja zmiany, ktore zaszly w wymaganiach na stopien P3
TYMOTEUSZ - 25-04-2012, 17:57
A skoro juz o cmas to mam pytanie - jakie uprawnienia co do glebokosci, bo gazow to wiem daje adv nx 40 czy 45 m
zibi_pp - 25-04-2012, 18:35
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | A skoro juz o cmas to mam pytanie - jakie uprawnienia co do glebokosci, bo gazow to wiem daje adv nx 40 czy 45 m |
Jak masz P2 to do 40m, ale z deco do 100% tlenu, a jak masz P3 to do 50m na podobnych zasadach. Czyli nie zmienia uprawnień odnośnie głębokości .
jackdiver - 26-04-2012, 15:50
| JACooL napisał/a: | Bardziej mnie interesuja zmiany, ktore zaszly w wymaganiach na stopien P3 |
Mnie jako instruktora CMAS też ciekawią bo na razie ( od dwóch lat ) nie ma żadnych konkretów.
Nowy szef szkolenia KDP CMAS po wygranych wyborach spoczął na laurach i po hucznych zapowiedziach zmian wyszła jak zwykle bryndza.
Powstał nie omówiony ze środowiskiem instruktorskim program P2 ( nie wiele lepszy od starego ) a na temat nowego P3 krążą tylko legendy że jest nowy w przygotowaniu.
Znów pewnie przed sezonem opublikują jakieś badziewie nie konsultowane z nikim.
Do tej pory nie wiadomo:
ile będzie nurków na kursie
czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM
u kogo będzie można zrobić kursy z medycyny nurkowej i pierwszej pomocy
jakie mają być wymagania wstępne
nie mówiąc już o tym że nie ma żadnych materiałów szkoleniowych
Tak wyglądają realia w polskim KDP Cmasie
Pozdrawiam Jacek
JACooL - 27-04-2012, 06:49
To ciekawe, co piszesz
Na targach w W-wie na stoisku CMAS dostalem informacje, ze w "kaciku instruktorskim" na stronie sa wytyczne, a dostep dla wszystkich bedzie w najblizszej przyszlosci...
jacekplacek - 27-04-2012, 08:44
| jackdiver napisał/a: | | czy zostaną rozszerzone uprawnienia do porównywalnych z DM |
Nie przeskoczą tego:
http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy.pdf
http://www.pzp-n.pl/files/cmas_standardy_ang.pdf
a tam nie ma ani słowa o przygotowaniu do udziału w szkoleniach. Porównaj zakres z zakresem na instruktora 1*
Z drugiej strony: po co to? Przestałem widzieć potrzebę by jedna federacja dawała wszystkie możliwości. A wręcz przeciwnie: w różnorodności siła i mając przegląd wielu programów szkoleniowych, każdy może wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Np. takie GUE wcale nie ma odpowiedników ani P3 ani DM a instrukorów szkolą, na brak chętnych nie narzekają.
hubert68 - 27-04-2012, 10:30
Jacek w pewnym sensie każdy certyfikowany nurek GUE jest divemasterem w zakresie swoich uprawnień - każdy ma możliwość bycia liderem (przewodnikiem) i wspóuczestniczenia w szkoleniu kolejnych osób (co prawda nie podnosi to limitów osobowych instruktorowi ale nie podnosi ich także współudział intern instruktora). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że analogia jest dość daleka ale w zasadzie wyszkolenie nurka GUE ma być takie, by umiał spełnić takie wymagania jakie stawia się divmasterowi..
Swoją drogą najdynamiczniej rozwijającą się w tej chwili w PL federacją jest TDI/SDI. Może nawet wypchniemy PADI z pozycji "najbardziej znienawidzonej konkurencji" KDP
Porównajcie listę instruktorów: KDP 250 osoby i SDI/TDI 92 osoby, niby 2,5 raza więcej ale w ciągu nieco ponad roku liczba instruktorów naszej federacji praktycznie się podwoiła. Przy tym tempie rozwoju za 2-3 lata zrównalibyśmy się z KDP...
gringo - 27-04-2012, 13:34
hubert68, tylko oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp
a co do KDP CMAS - fajnie sie zmiany zapowiadaly, a faktycznie mozna czuc sie rozczarowanym - programy mialy byc opublikowane rok temu i cisza - kto jest winny - ci ktorzy za szkolenia i programy odpowiadaja
hubert68 - 27-04-2012, 13:46
| gringo napisał/a: | | oby tempo przybywania instruktorow nie bylo zwiazane z obnizeniem standardow ich wyszkolenia, przygotowania do bycia instruktorem itp | Znam około 20% "nowych" instruktorów SDI/TDI. Jeżeli pozostałe 80% reprezentuje podobny poziom, śmiem twierdzić, że federacja zaczyna skupiać wokół siebie najlepszych. Dotyczy to zarówno "zupełnie nowych" (nota bene jest wśród tej grupy znaczny odsetek nurków GUE), jak i instuktorów z innych federacji, którzy z takich czy innych powodów "przecrossowali" się do SDI/TDI.
|
|