FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HYDE PARK - Tragiczna śmierć Janusza Kuliga [']['][']

MArcin M. - 13-02-2004, 21:13
Temat postu: Tragiczna śmierć Janusza Kuliga [']['][']
Tak myślę, że wielu z nurasów ma też inne zainteresowania, np. rajdy samochodowe, więc postanowiłem zamieścić tutaj tą smutną informację :cry:

"Janusz Kulig, trzykrotny mistrz Polski w rajdach samochodowych, nie żyje. Krakowianin, jadąc Fiatem Stilo, wjechał na strzeżonym przejeździe kolejowym w Rzezawie koło Bochni pod pociąg i poniósł śmierć na miejscu.
Kulig, który zostawił żonę i córkę, wygrał klasyfikację generalną Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski w latach 1997, 2000 oraz 2001. W 1998 i 1999 roku zakończył rywalizację na drugim miejscu. Miał na swoim koncie kilkanaście zwycięstw w eliminacjach RSMP.
Samochód prowadzony przez Kuliga został zmiażdżony przez pociąg osobowy relacji Kraków - Tarnów. Z niewyjaśnionych przyczyn nie został na przejeździe opuszczony szlaban. Jak dowiedziało się radio RMF FM dróżniczka "z niewiadomych przyczyn" nie opuściła szlabanu...
- Jak powiedział maszynista, widział wjeżdżający na tory samochód i dawał ostrzegawcze sygnały świetlne oraz dźwiękowe, jednak auto nie zatrzymało się - powiedział komisarz Krzysztof Dymura z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej w Krakowie., który był na miejscu wypadku. - Pociąg nie był już w stanie się zatrzymać i wpadł na samochód, rozbijając go doszczętnie. Musiano rozcinać blachy auta, aby wyciągnąć kierowcę, który jechał sam.

W ostatnich 11 latach Kulig jest drugim słynnym kierowcą rajdowym, który poniósł śmierć w wypadku samochodowym. W 1993 roku podczas Zimowego Rajdu Dolnośląskiego zginął Marian Bublewicz."

http://sport.interia.pl/news?inf=471933

Aston - 15-02-2004, 22:58
Temat postu: kolejny kolega... [`]
Kazdy ma swoje inne zainteresowania.
Ja lubie i lubilem rajdy i TĄ adrenaline. Sam niedawno pozegnalem kolege z rajdowych odcinkow.

Bez Janusza dzisiejszy swiat rajdow nie jest tym czym byl. Pomomo tego, ze takie wypadki zdarzaly sie, a mam nadzieje, ze nie beda - nawet na rajdowych OS-ach, to pamiec o TYCH, ktorzy odeszli z OS jakim jest zycie pozostanie!

Z powazaniem

PJS