FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIA WRAKOWE - Nowy wrak w jeziorze Powidzkim

divers - 11-07-2011, 10:09
Temat postu: Nowy wrak w jeziorze Powidzkim
Nurkowałem w sobotę w Powidzkim od strony Bazy Nurkowej Nemo. Płynąc po poręczówkach w stronę trabanta natknąłem się na nową poręczówkę. Prowadzi ona do żaglówki typu Omega, która leży na stępce na głębokości 13,2 m. Szczyt masztu jest na głębokości 5,3 m. Widoczność w tym miejscu była średnia - około 2 m. Polecam odwiedzić jeśli ktoś będzie w tym miejscu nurkował.
VladDraco - 11-07-2011, 14:39

Jaka była wizurka do tych 13 metrów?
nadal od 8 do 10-11 mleko?

divers - 11-07-2011, 14:47

Między 8 m., a 14 m. jest jeszcze lekkie mleko, ale jest zdecydowanie lepiej niż dwa tygodnie temu.
KSD - 11-07-2011, 20:31

Ta żaglówka jest już chyba dość długo zatopiona, widziałem w tamtym roku coś w tym stylu w tamtych okolicach (czy to ta?):

Chyba, że jest jeszcze jedna...

JACooL - 12-07-2011, 08:19

Ten wraczek zaglowki, ktory jest ~ w polowie drogi miedzy BMW, a platforma (na niecalych 30m, plynac na polnoc) lezy chyba glebiej.
Ciekawe ... trzeba bedzie sprawdzic w najblizszy week :)
Divers mozesz dokladniej opisac jaka trasa plynales ?

divers - 12-07-2011, 10:16

Ta która jest na zdjęciu to na pewno ta stara, tyle tylko że zdjęcie musiało być zrobione dosyć dawno ponieważ na dzień dzisiejszy posiada ona żagiel. I tak jak pisze Jacool jest głębiej od tej nowej bo leży na 16,5 metra dokładnie na trasie między BMW, a głęboką platformą. Nowa leży na 13,3 m, na trasie między platformą na 9 m, a trabantem. Od platformy na 9 m płyniemy na północ i przy stercie opon skręcamy w lewo na zachód. Poręczówka jest nowa (bielutka jak śnieg). Po około 2-3 minutach dopływamy do wraku. Ta nowa nie ma żagla, a różni się tym od starej, że ma górne poszycie prawego pokładu zniszczone i dziurawe. Tyle co zdążyłem zauważyć na pierwszy rzut oka. Ale w ten weekend mam zamiar popłynąć tam jeszcze raz na dokładne oględziny;-)
JACooL - 12-07-2011, 16:29

Juz myslalem, ze mam jakies zwidy ;)
Rano podgladalem mapke ze strony Nemo, zrobilem to samo teraz i ... jest na niej opisywany przez Ciebie wrak. Dalbym sobie cos obciac, ze go rano nie bylo na tej mapie i nie mylilem sie chyba.
Zarchwiwzowana przez google strona pokazuje mapke bez nowego wraku :)
http://tinyurl.com/6c98ez6

divers - 12-07-2011, 16:39

Pewnie dzisiaj zaktualizowali mapkę;-) Chwała im za to. A swoją drogą to gdyby wszystkie mapy były tak profesjonalnie prowadzone jak w Nemo to było by nam zdecydowanie łatwiej.
KSD - 12-07-2011, 18:16

No to trzeba będzie się wybrać, pooglądać tę nowość :)