| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Filozofia CMAS wg Strugalskiego odc. prawie 7
Tomasz Strugalski - 25-02-2004, 15:16 Temat postu: Filozofia CMAS wg Strugalskiego odc. prawie 7 Dwa miesiące temu, podejmując się (na wyraźne życzenie czytelników!) opisania mojej czysto subiektywnej wizji Filozofii CMAS (co jest przecież wyraźnie zaznaczone w tytule: "...wg Strugalskiego), zobowiązałem się do opublikowania 11 odcinków - co tydzień jednego. Zgadzam się, że słowa należy dotrzymywać - to podstawa nie tylko profesjonalizmu ale w ogóle uczciwości. Faktem jest jednak, że mam ostatnio dużo innej roboty (np zaczął się nowy kurs basenowy) i po prostu nie zdążyłem przygotować odc. 7. Ukaże się on z tygodniowym opóźnieniem. Bardzo przepraszam, wstyd mi. Mam nadzieję, że pierwszy i ostatni raz zdarza się, aby instruktor CMAS nie dotrzymał słowa.
Jeżeli chodzi o pytania, na które rzekomo nie odpowiadam - to pragnę podkreślić, że wielokrotnie już wyjaśniałem o co chodzi i po prostu nie mam już siły robić tego jeszcze raz. Ale zrobię, aby okazać dobrą wolę.
Jeśli ktoś zadaje pytanie sformułowane nieprawidłowo pod względem logicznym - niech wie, że na takie pytanie nie sposób odpowiedzieć. Przykłady: "dlaczego nie lubisz płetwonurków PADI?" - nie sposób odpowiedzieć na to pytanie ponieważ ja lubię płetwonurków PADI. Inny przykład: "dlaczego narzucasz innym ludziom jak mają nurkować?" - ponieważ nie narzucam nikomu niczego niemożliwa jest odpowiedź na pytanie "dlaczego narzucam?". Inny przykład :"dlaczego uważasz, że PADI jest gorsze od CMAS?" - nigdy tego nie napisałem, nie mogę odpowiadać na to co ktoś sobie uroił. Faktem jest natomiast, że niektóre programy CMAS (tj. programy niektórych kursów nurkowych) są merytorycznie lepsze od jakichkolwiek innych na rynku. Potrafię to udowodnić i udowodnię, tak jak obiecałem, w odcinku 9. Zainteresowanych proszę o cierpliwość.
Pytających o kwestie związane z techniką nurkowania zapraszam na kursy nurkowania. Pytających o sprawy prywatne zapraszam na priv. Pytających o kwestie wyjaśnione w poście głównym zapraszam do staranniejszej lektury postu głównego.
(... ) (usunięty fragment dotyczył prób prowokowania awantury przez złośliwe komentarze do moich tekstów)
Bardzo wielką wagę przykładam do tego, aby wszelkie takie próby starannie ignorować. Zależy mi bowiem na tym, żeby wszyscy zrozumieli, że Strugalski chce zgody między nurkami i federacjami. Ci zaś, którzy go prowokują - chcą awantury. Dlatego Strugalski sprowokować się nie da.
Choć bowiem jest oczywiste, że są nurkowie lepiej i gorzej wyszkoleni - nie wolno jednak nikomu robić zarzutu z tego, że należy do pierwszej z tych grup. Fakt, że płetwonurkowie CMAS są wyszkoleni lepiej wynika z tego, że podczas swoich (trudniejszych i bardziej wymagających) kursów wykonują oni więcej trudnych ćwiczeń niż płetwonurkowie innych federacji - nie zaś z widzimisię Strugalskiego. Fakt ten można przecież łatwo sprawdzić czytając programy szkoleń i analizując nurkowania turystyczne-stażowe (które jak wiadomo mają w CMASie również szkoleniowy charakter, o czym pisałem w odc. 6). Oczywiście to jeszcze nie oznacza, że pozostali płetwonurkowie mniej zasługują na szacunek. Fakt jednak, że są wyszkoleni gorzej - pozostaje faktem. Zależy mi bardzo na zgodzie między nurkami i federacjami - jednak nie za wszelką cenę. Gdyby miała to być zgoda kosztem mówienia kłamstw - to ja takiej zgody nie chcę. Teza, że wszyscy jesteśmy tacy sami - jest kłamstwem. Są wśród nas lepsi i gorsi, silniejsi i słabsi, mądrzejsi i głupsi - kto tego nie widzi, ten ma problem. Ale to jego problem.
Ze sportowym pozdrowieniem
Szef szkolenia klubu płetwonurków Active Divers PTTK
Tomasz Strugalski
Mania - 25-02-2004, 15:42
Tomek
Zgodnie z wola uzytkownikow FN musze zaingerowac w Twojego posta. Inaczej mowiac - prosze na przyszlosc nie rob "wycieczek" osobistych, imiennych do jakichkolwiek osob. Oczywiscie - jesli dyskutujesz z czyjas wypowiedzia i ja cytujesz to zupelnie inna rzecz. Poza tym w innym watku zamiesciles posta identycznego z duzym fragmentem tego. I tam jednak niektore uwagi nurasa5 zaakceptowales - dlaczego wiec tutaj powtarzasz to samo?
Poniewaz - czego nie ukrywam - mam troche dosyc tego co sie ostatnio dzieje - zamierzam skorzystac ze swoich uprawnien moderatora. Zamierzam z nich korzystac wobec wszystkich - nie dotyczy to tylko Ciebie.
Mania
Mania - 26-02-2004, 10:00
Moi drodzy
chociaz naprawde nie chce tego robic, ale mysle ze dla dobra nas wszystkich - a przede wszystkim w celu unikniecia kolejnych przepychanek - blokuje ten temat - co zreszta postulowalo wiele osob.
Pozdrawiam
Mania
|
|