FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Nurkowanie z przepukliną

AdamP - 16-08-2011, 10:49
Temat postu: Nurkowanie z przepukliną
Czy jest na forum ktoś kto nurkuje mając problem z przepukliną (pachwinową)?
Wiem iż jest tu również kilku nurkujących lekarzy więc głównie do nich kieruje swoje pytanie...
czytałem co nie co o samej przepuklinie, parciu na jame brzuszną i mięśniach gładkich.
Ale nie chciałbym tworzyc sobie własnych pseudoteorii więc wolę spytac ekspertów.
Jak to jest z przeciwskazaniem?

wiesiek01 - 16-08-2011, 15:26

AdamP napisał/a:
Jak to jest z przeciwskazaniem?

Możesz dźwignąć np. 25-30 kg ciężar ?

AdamP - 16-08-2011, 15:55

Móc mogę...
mimo przepukliny dalej staram się cwiczyc fizycznie i posiedziec w wodzie ,,szuwarowo-bagiennie" :ping:
W sumie ,,nienurkujący" lekarze stwierdzili iż nie widzą większych przeciwskazań, byle bym nie dźwigał sprzętu po powierzchni.

Bardziej boję się ,,uwięźnięcia przepukliny" i dalszych komplikacji...
Wiem że po zabiegu czeka mnie kilka miesięcy ,,leżenia odłogiem" :((:
... a mi juz i tak tęskno do moczenia tyłka :buuu:

To Nurkował Ktoś z przepukliną :????: ...

Artur1234 - 18-08-2011, 10:07
Temat postu: zależy
E tam to zależy jakąmasz tą przepuklinęja miałę pachwinowąlewąi prawą większą i mniejszą :bee; najlepiej zrobićoperację i mieć to w nosie z 6 miesięcy musisz uważać zrób sobie teraz w lato będzie jużok - nie czekaj z tym bo może się poglębiać.

pzd
Art

AdamP - 18-08-2011, 20:16

Termin operacji juz mam ustalony...
Na grudzień :bee;
Ale do tego czasu nurac się chce :humor: a strach też jest...
Mialem już raz ,,uwięźnięcie" i boję się że jakby spotkało mnie to pod wodą to bym się chyba zes... :000: a wypływał bym chyba na rękach? :????: :co: :?;

No i ogólnie ciekaw jestem wpływu nurkowania na to schorzenie.

Artur1234 - 19-08-2011, 09:40
Temat postu: To ja bym nie nurkował
Z tego co mówisz jak Ci uwięzło to musi być dość duże ja bym nie ryzykował - aha weż znieczulenie całkowite tj. narkozę nie zastrzyk w kręgosłup - nie daj się na to namówić bo zastrzyk może:

zle się wkuć i będzie napier.. ciebie kręgosłup przez nawet kilka lat - o paraliżu nie wspomnę bo bardzo rzadko się zdarza :bee;
po zastrzyku musisz leżeć 24h - z cewnikiem i się nie możesz ruszać a to jest :buuu:

ja miałem 2 razy narkozę całkowitą i było super - odlot przy usypianiu nie wiesz kiedy idziesz spać :bee;

powodzenia - aha zaszczep się na żółtaczkę typu B
powodzenia i pozd.

Art

Jarek Krzyżak - 20-08-2011, 09:55

Witam,
Jeżeli chodzi o przepukliny to oficjalne stanowisko nauki w tym temacie jest jak poniżej. Cytat z mojej książki "Medycyna nurkowa".

Wszelkie przepukliny ściany jamy brzusznej dyskwalifikują z nurkowania do czasu chirurgicznego wyleczenia. Dźwiganie ciężkiego sprzętu nurkowego stwarza ryzyko powiększenia i uwięźnięcia przepukliny. Ponadto istnieje ryzyko „pułapki dla powietrza” z wiadomymi konsekwencjami w części jelita wypełniającego worek przepuklinowy. Po operacjach przepuklin można powrócić do nurkowania po całkowitym zagojeniu rany pooperacyjnej.
słabo.

Jeżeli nie chcesz czekać do końca roku na operację to zapraszam do Clinica Medica w Gdyni. Kontakt na prw.

Pozdrawiam,
J.K.

P.S. Arturze1234 - nie pisz bzdur na temat znieczulenia zewnątrzoponowego, tzw. "w kręgosłup" bo propagujesz poglądy "babci moherowych". Jak się to czyta to robi się słabo.

pmk - 21-08-2011, 01:43
Temat postu: Re: To ja bym nie nurkował
Artur1234 napisał/a:
weż znieczulenie całkowite tj. narkozę nie zastrzyk w kręgosłup - nie daj się na to namówić bo zastrzyk może:
zle się wkuć i będzie napier.. ciebie kręgosłup przez nawet kilka lat - o paraliżu nie wspomnę bo bardzo rzadko się zdarza :bee;
po zastrzyku musisz leżeć 24h - z cewnikiem i się nie możesz ruszać a to jest :buuu:

Miałem kilka lat temu "robioną" przepuklinę ze znieczuleniem zewnątrzoponowym.
Nie miałem żadnych problemów z kręgosłupem.
Nie miałem żadnego cewnika.
Nie musiałem leżeć 24h tylko popołudnie + noc ale noc na ogół "służy" do spania - najwygodniej jest wówczas w pozycji leżącej ;)

AFAIK narkoza jest znacznie bardziej obciążająca dla organizmu. Podczas "naprawy" mojej przepukliny byłem cały czas świadomy tego co się ze mną dzieje choć niestety lekarze nie pozwolili mi popatrzeć ;)

hubert68 - 21-08-2011, 10:34

Chciałem napisać ale Kol. Jarek Krzyżak mnie uprzedził.
Dodam, że tkanki w tym przede wszystkim mięśnie, nigdy po zabiegu nie osiągną 100% pierwotnej wytrzymałości mechanicznej. Nie mniej około 4-5 miesięcy po zabiegu można podjąć próbę nurkowania. Wtedy proces gojenia rany pooperacyjnej będzie praktycznie zakończony.

Artur1234 - 22-08-2011, 09:26
Temat postu: No nie wiem
Z tym leżeniem i cewnikiem to nie wiem bo tego dnia bylo 6 operacji tylko ja mialem znieczulenie ogółne (bo młódy jestem :bee; ) a tych starszych 5 miałó cewniki i musiało leżeć 24 h
pzd
Art