| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - algorytm VGM a VPM
Januss - 19-08-2011, 23:36 Temat postu: algorytm VGM a VPM czy ktoś z kolegów może mi powiedzieć czym się różni vgm od vpm pytam gdyż planuje zakup komputera i zastanawiam sie nad vr3 który ma algorytm vgm ale niestety nigdzie nie moge się doszukac opisu tego algorytmu a do tej pory korzystałem z vpm
waszym zdaniem ktory byście polecili?
styx - 20-08-2011, 09:34
http://www.technologyinde...orationale.html
http://www.technologyinde...vgminfovrx.html
~S
kraken - 20-08-2011, 20:03
Weikamp nazywany czasami troch złym guście Meinkampf'em
MSC
jacekplacek - 21-08-2011, 10:36
| Januss napisał/a: | | do tej pory korzystałem z vpm |
Na jakim komputerze?
Konrad Dubiel - 21-08-2011, 19:39 Temat postu: Re: algorytm VGM a VPM
| Januss napisał/a: | czy ktoś z kolegów może mi powiedzieć czym się różni vgm od vpm pytam gdyż planuje zakup komputera i zastanawiam sie nad vr3 który ma algorytm vgm ale niestety nigdzie nie moge się doszukac opisu tego algorytmu a do tej pory korzystałem z vpm
waszym zdaniem ktory byście polecili? |
VGM to Buhlmann z dodanymi gradient factors w jakiejś zmiennej formie - w ustawieniach VRX podaje się konserwatyzm, a współczynniki komputer dobiera sobie siakoś sam.
VPM natomiast to algorytm pęcherzykowy, korzysta z niego Vplanner i pochodne.
W praktyce przy typowych profilach mozna ustawic GF i VPM tak, że czasy przystanków będą bradzo podobne.
Zwróć uwagę na inne cechy komputerów, algorytm może wcale nie być najważniejszy.
TYMOTEUSZ - 22-08-2011, 11:43
a ja z innej beczki- jakbys chciał mam vr3 do sprzedania
Czarek Abramowski - 10-10-2011, 13:31
Hej
Miałem możliwość zrobić trochę nurkowań na VR3 z VGM, algorytm jak napisał Konrad to BH z gradient faktorami tyle tylko, ze są GF z zmienne, można ustawić inne wartosci dla 3 przedziałów danego nurkowania......moim zdaniem przekombinowane.
Porównywane z VPM, przy ustawieniach minimalnych (sugerowanych fabrycznych) konserwatyzmach, profile wychodzą bardzo podobnie (głębokosci przystanków), czasy deko nieco dłuższe dla VGM. Dotyczy to profili typu 100m i czasów dennych rzeczywistych do 10 minut. Dla nurkowań poniżej 100 m oraz dla czasów dennych np. 20minut dekompresja była dłuższa na VGM nawet do 30-40 minut......czyli generalnie bardziej konserwatywnie.
|
|