FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Książki pod patronatem CMAS

ukusek - 25-02-2004, 20:45
Temat postu: Książki pod patronatem CMAS
Czy ktoś miał dostęp i może wypowiedzieć się na temat treści książek wydanych pod skrzydłami KDP/CMAS pt. "Nurkowanie w suchych skafandrach i Praktyka morska dla płetwonurków" w cenach około 40 zł sztuka. Nie wiem czy warte są one zainteresowania pod względem przekazywanych informacji. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie wszystkich czytających Polaków- podwodniaków bo wg. statystyk coraz mniej nas :cry:
jenny - 25-02-2004, 22:42

Witam!
Najpierw nadmienię, że nurek ze mnie niezbyt doświadczony. Posiadaczem suchego skafandra jestem od niedawna. Przeglądałam książkę "Nurkowanie w suchych skfanadrach". W mojej opinii jej zawartość jest merytorycznie poprawna i zawiera wszystko, co trzeba wiedzieć, zeby dac sobie radę z suchym skafandrem (chociaż, oczywiście, nic nie zastąpi praktyki :)) , tylko że... po pierwsze jest to pozycja "do jednarazowego użytku", bo po kilku nurkach w suchym pewne rzeczy po prostu wchodzą w krew, a po drugie bardzo często, do suchego skafandra jako "gratis" dodawany jest kurs, na którym instruktor wszystko pokaże i wytłumaczy.
Podsumowując: nie jest to ksiązka, do której sie wraca, a 40 zł to sporo (przynajmniej dla mnie), tym bardziej, że (w moim odczuciu) cenę nabija trochę bez sensu kredowy papier, kolorowe obrazki i lakierowana okładka. Jeśli jednak nie mas nikogo, kto mógłby przekazać Ci rzetelną wiedzę, to na pewno znajdziesz tam informacje pomocne dla osoby początkującej.
Drugiej książki niestety nie znam
Pozdrawiam
jenny

MUMINek - 26-02-2004, 13:30

Witam,
zainwestowałem w dwie książki KDP: "Praktyka morska dla płetwonurków" i "Nurkowanie pod lodem-podręcznik".
Tak jak "Nurkowanie pod lodem" zawiera bardzo dużo informacji i generalnie jest tam wszystko co nurek podlodowy wiedzieć powinien, tak "Praktyka morska..." jest moim zdaniem marnowaniem kasy.
Wygląda tak jak by ktoś napisał podręcznik dla wodniaków i dodał jeden rozdział pobierznie traktujący o nurkowaniu w prądach. Można śmiało kupić podręcznik dla żeglarza lub sternika jachtowego i znajdą się tam te same informacje a nawet pewnie w szerszej wersji. "Praktyka morska..." pomija najbardziej nas interesujące nurkowania morskie czyli wrakowe. Nie ma technik cumowania, nurkowania, poręczowania na wrakach. Generalnie nie polecam, a jak ktoś jest zainteresowany pływaniem po morzu to niech sięgnie po książkę "Żeglarz i sternik jachtowy" Andrzeja Kolaszewskiego i Piotra Świdwińskiego, tam jest wszystko dla początkujących żeglarzy.

Pozdrawiam serdecznie
Tomek

Dorota i Wojtek - 26-02-2004, 22:22

Postaramy się pomóc Łukaszowi i jakoś dostarczyć mu książki bez obciążania jakimikolwiek kosztami ;-) . Materiały do odbioru na targach "Wiatr i Woda".

...a co do zawartości merytorycznej: przed ewentualnym zakupem zawsze można usiąść w empiku (zakładamy ,że są tam dostepne) i poczytać trochę...

:wave:

ukusek - 26-02-2004, 23:40

Ale to tak dyskretnie bo łowcy praw autorskich nie śpią, więc trzeba uważać aby nie było zdzierania skalpów. pozdrawiam
Dorota i Wojtek - 26-02-2004, 23:48

...ano tak :oops: zaspaliśmy trochę...

dziękujemy Wszystkim za ostrzeżenia - post "przyjął" bardziej odpowiednią formę... ;-)

:wave: