| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Ukraina – Polesie: jezioro Świtaź
kokaroll - 11-09-2011, 18:34 Temat postu: Ukraina – Polesie: jezioro Świtaź Witam!
Mam prośbę do obeznanych w temacie-potrzebuję aktualne info na temat nurkowania w podanym akwenie(jest b.ciekawa relacja na sąsiednim portalu lecz z 2006 r.):
Potrzebne informacje:
-bicie flach najlepiej na miejscu (ceny,może adres...)
-mozliwośc wypożyczenia jakiejś łupinki w celu dotarcia na głębokie miejsce(czy jest może oznaczone?czy moze ktoś ma namiar na miejscowego który wie gdzie dokonać zrzutu?)
-czy na granicy Pol-Ukr(np.Dorohusk) trzeba miec jakieś kwity na przewiezienie nabitych flach?(wiadomo różnie to bywa a chęc wyciagnięcia usd za byle g..jest znana),czy na granicy nadal obowiązuje opłatoharacz za wjazd?
-jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia
Z góry bardzo dziękuje za informację
Pozdrawiam
Karol
piotr_c - 11-09-2011, 23:04
Planujesz coś beze mnie?
Co do bicia flach, to szkoda że nie pytałeś, bo wczoraj widziałem się z sąsiadami i mogłem ich poprosic o telefon do wiadomej osoby w celu rozeznania sytuacji na miejscu.
| kokaroll napisał/a: | | jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia |
Podaj termin i jedziemy. Ten, który załatwiłem jest ok.
slawek290 - 11-09-2011, 23:11
Dajcie znać jak wam poszło . A kiedy jedziecie ?
kokaroll - 12-09-2011, 08:13
| piotr_c napisał/a: | Planujesz coś beze mnie?
Co do bicia flach, to szkoda że nie pytałeś, bo wczoraj widziałem się z sąsiadami i mogłem ich poprosic o telefon do wiadomej osoby w celu rozeznania sytuacji na miejscu.
| kokaroll napisał/a: | | jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia |
Podaj termin i jedziemy. Ten, który załatwiłem jest ok. |
pw
Bober - 12-09-2011, 18:24
| Cytat: | -czy na granicy Pol-Ukr(np.Dorohusk) trzeba miec jakieś kwity na przewiezienie nabitych flach?(wiadomo różnie to bywa a chęc wyciagnięcia usd za byle g..jest znana),czy na granicy nadal obowiązuje opłatoharacz za wjazd?
|
Co do pierwszego to w maju ze znajomymi przez Dorohusk przewoziliśmy sprzęt nurkowy dla 10 osób i nie było problemu, ale to kwestia celnika i tego jaki ma dzień.
Przy złym humorze może kazać nawet butle odkręcać.
Z wydaniem paru grywien na granicy trzeba się liczyć ale to jest kwestia 10-20 grywien przy delikatniejszej sprawie do 60 czyli na polskie jakieś 20-30 zł.
Więcej możesz problemów mieć z przewiezieniem sprzętu z powrotem. Wtedy kontrola jest dużo dokładniejsza bo w tą stronę idzie przemyt.
Pozdrawiam
kokaroll - 13-09-2011, 19:31
Dzięki !
aandrea - 05-01-2016, 20:02
Witam chciałabym odświeżyć temat. Jak wygląda sytuacja teraz na Ukrainie z nurkowanie w tym miejscu?
juwisz - 05-01-2016, 21:39
http://asinfo.com.ua/shazk/article.php?id=7 - tu masz namiary na jakąś bazę
Szkoda, że jezioro Sinewir jest zamknięte dla nurków.
http://diving-camera.com....patskaya-oblast
To na Zakarpaciu.
LutskDivers - 19-03-2016, 13:53
Reguliarnie wyjezdzamy i zorganizujemy nurkowania na Jezorze Swityaz i nie tylko. Niektury zjecia mozna zobaczyc na naszej stronie
http://divers.lutsk.ua/in...y/2-svitjaz2011
Z pszyjemnostiu odpowiem dokladniej na wszystki pytania mejlem diverslutsk@gmail.com
lub telefonem(viberem) +380667832399
wpawlicki - 20-03-2016, 08:54
Jak wygląda sprawa przewiezienia sprzętu tam i na powrót? W ubiegłym roku nasze nurkowanie nie doszło do skutku, ponieważ celnicy wymyślili sobie, że mamy w bagażniku dużo nowego sprzętu i to na pewno na handel. Walczyliśmy z karnetem ATA, ale po 48h odpuściliśmy.
Czy macie możliwość wypożyczenia sprzętu? Jak wyglądają koszty 1 dniowego wyjazdu nurkowego z noclegiem?
Szykujemy się z kolegami na wyjazd: piątek nurkowanie Piaseczno na Lubelszczyźnie, sobota nurkowanie w Świtaziu, niedziela zwiedzanie Lwowa. Zorganizowany wyjazd chętnie weźmiemy pod uwagę.
LutskDivers - 20-03-2016, 09:50
Jak wyglada pszewiezienie sprzetu nic nie powiem. Nie jestem celnikem. Mozliwost wypozyczenia oczewistie ze mamy, zalezy tylko czego potrzebujecie i w jaki ilosci. 1 nurkowanie od brzegu bede kosztowalo okolo 12 euro od osoby (butla, balast, przewodnik). Noclegi mozna zalatwic w zalieznosti od potrzeby (od namiotow do pokojоw ze wszystkimi udogodnieniami) od tego zaliezy i cena. Ale chce uprzedic ze w czasie sezonu wysokiego (Lipec, Sierpien) wszystki pokoje mogo byc zarezerwowane. Dla tego rezerwacja musie byc wczesnie. Detalicznie mozemy pogadat viberem. Chetnie pomoze z organizowaniem wszystkiego.
wpawlicki - 20-03-2016, 11:19
Dzięki, na pewno będziemy wracali do tematu jesienią.
juwisz - 20-03-2016, 11:48
kilka linków, może ktoś skorzysta:
http://alesya.te.ua/pl/entertainment/diving
http://asinfo.com.ua/shazk/booking.php
http://www.shackie-ozera.com.ua/shackie-ozera.html - tu powinna być baza nurkowa
Jakbyście mogli wrzucić info po powrocie, bo bardzo mało jest informacji w necie.
Sam chętnie tam kiedyś wybiorę się.
LutskDivers - 20-03-2016, 12:35
| wpawlicki napisał/a: | | będziemy wracali do tematu jesienią. |
Najliepej we wrzesniu. Woda jeszcze ciepla, ale nie za bardzo i widocznost staje liepsza, turystow staje mniej i spokojnie mozna zarezerwowac zamieszkanie.
wpawlicki - 20-03-2016, 12:43
Trzy lata temu nurkowałem na Pulemieckim, Sprzęt mieliśmy swój, bazy nie znaleźliśmy. Nurkowanie z brzegu, max wyłapaliśmy jakieś 15m. Wizura do 4m, płytko położone ładne łąki z bujną roślinnością głębiej klasyka - czyli nic.
Flaszki nabili nam zaprzyjaźnieni studenci z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie, gdzie to zrobili - pojęcia nie mam.
Ogólnie nurek spoko, ale bez szału. Zdecydowanie bardziej godna polecenia niż sam nurek była dalsza część wyprawy , czyli zwiedzanie Zachodniej Ukrainy. Smakowanie sudzuka, sała i wódeczki
LutskDivers - 20-03-2016, 14:45
Jak namyslisz jechac, zadzwon. Mysle ze dogadamy sie o wszystkim
TOM40 - 20-03-2016, 21:30
Witam na shackim straż wodna nabija butle
|
|