FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - serwis Uwateca w Polsce

basiakm - 11-03-2004, 14:04
Temat postu: serwis Uwateca w Polsce
Mam okazje tanio kupic nowego Aladina Pro Ultra. Sprzedawca polecel Suunto bo samemu mozna wymieniac baterie. Czy w Polsce jest jakis problem z wymianą baterii w Aladinie Pro Utra? Czy trzeba w tym celu wysylac komputer do serwisu np. w Niemczech? Prosze o rade.
Dorota i Wojtek - 11-03-2004, 14:57

Witaj!
Baterie Uwatec (firma produkująca Aladiny) wymienia jedynie w fabryce w Szwajcarii (prawdopodobnie nic sie nie zmieniło w ostatnim czasie).

Nie martwiłbym się na Twoim miejscu wymianą baterii - jej żywotność jest wyjątkowo długa: używamy dwóch Aladinów Pro Ultra - w starszym (ponad 2tys. nurkowań) stan baterii wynosi obecnie 49%.

Zazwyczaj komputery Uwatec'a odsprzedawane są po kilku latach używania ze stanem baterii 60-70%.

Minusy Pro Ultra mają naszym zdaniem nieco inny charakter - proponujemy zaglądnąć tu:
http://forum.jds.pl/viewt...light=pro+ultra

:wave:

ocn - 11-03-2004, 18:25

Wystarczy zadzwonić pod numer 091 414 6444 a otrzymasz adres najbliższego dealera Scubapro.
Wymiana baterii odbywa się w Szwajcarii. Przy okazji dokonywana jest kalibracja komputera!!! to prawda koszt około 300,- za wymianę i kalibracje jest zdecydowanie większy niż samodzielne kupionej co rocznie baterii.
Jednak po 6-7 latach koszty się wyrównają a błędy odczytów kompa mogą być już poważne.

ocn

GrzesW - 12-03-2004, 11:53

UWATEC od dłuższego czasu w niektórych modelach komputerów (AIR X, kompas cyfrowy) zamiast wymieniać baterię wymienia cały komputer na nowy lub nowszy model oczywiście za dopłatą, myślę, że to jest powód dla którego warto zainwestować w sprzęt UWATEC-a bo jest to szansa, że bez problemu można będzie sobie go "odnowić". Sam zkożystałem z takiej możliwości i jestem zadowolony.
pozdrawiam
Grzegorz W