| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - UWH - Podwodny Hokej
Jakuza - 26-10-2011, 15:23 Temat postu: UWH - Podwodny Hokej Idąc za przykładem Trójmiejskiego Klubu Hokeja Podwodnego Bałtyckie Foki, po obejrzeniu tego filmiku postanowiłem sprawdzić czy jest szansa stworzyć drużynę w Warszawie,
Wygląda to na wspaniały podwodny sport na zimowe dni. Mam nadzieję, że w stolicy znajdzie się kilka osób do wspólnej zabawy.
Więcej informacji na stronie
hokejpodwodny.pl
Może są już teraz jakieś drużyny, o których nie wiem, a może po prostu trzeba taką stworzyć. Są chętni?
menyy - 26-10-2011, 16:56
ja jestem chętny
ale średnio stoję z czasem żeby coś organizować...
ale jak treningi będą późnym wieczorem w tygodniu to jak najbardziej się piszę
pozdrawiam
TYMOTEUSZ - 26-10-2011, 18:09
jestem za- ale w wersji zmodyfikowanej , z twinsetem na plecach- bez nie mam kondycji
Yavox - 26-10-2011, 18:47
A ja wchodzę w tą wersję na 100% - jakby się udało stworzyć drużynę i ćwiczyć gdzieś na basenie w W-wie to by było super! Myślę o tej zabawie głównie przez pryzmat treningu kondycyjnego i bezdechowego do freedivingu, którym się zająłem w te wakacje. Jak będziesz miał jakieś propozycje spotkania / terminów itp., daj znać.
Sharkie - 26-10-2011, 22:11
Szkoda, że nie mam bliżej do Warszawy. Jednak gdyby w grę wchodziły weekendy, to chętnie pokonam te 250km ; )
Jakuza - 26-10-2011, 22:23
O proszę, są chętni! Przydałoby się w sumie 12 osób, ale powolutku ... czekam na kolejnych chętnych! Jak będzie nas więcej to przejdziemy do dalszych etapów organizacji. Ja po weekendzie będę produkował sobie rękawicę
PS. Tymoteusz - z twinem to sędzią możesz zostać tu liczy się bezdech
Szyderca - 26-10-2011, 23:01
| Jakuza napisał/a: | O proszę, są chętni! Przydałoby się w sumie 12 osób, ale powolutku ... czekam na kolejnych chętnych! Jak będzie nas więcej to przejdziemy do dalszych etapów organizacji. Ja po weekendzie będę produkował sobie rękawicę
PS. Tymoteusz - z twinem to sędzią możesz zostać tu liczy się bezdech |
sędziów bedzie 2 - wole twina niż trzaskać patykiem pod wodą i to jeszcze na bezdechu
Yavox - 26-10-2011, 23:49
No to na razie jest typowo po polsku - czterech graczy i dwóch sędziów Jeszcze potrzebujemy dwóch dostawców sprzętu, sponsora, lidera powodnego hokejowego związku zawodowowego, skarbnika i sekretarza i już możemy w rozgrywkach dwa na dwa zaczynać rywalizację
hubert68 - 27-10-2011, 06:20
| Yavox napisał/a: | | Jeszcze potrzebujemy dwóch dostawców sprzętu, sponsora, lidera powodnego hokejowego związku zawodowowego, skarbnika i sekretarza | To ja może na skarbnika
TYMOTEUSZ - 27-10-2011, 07:48
usmiałem sie z samego rana czytajac wasze posty.
jak wieczorami lub w wekendy (w niedziele i tak chodze na basen) to sie pisze, moze pare minut wytrzymam
jest dosc fajny i mało oblegany basen na Górnosląskiej na Powislu ?
Yavox - 27-10-2011, 08:54
| hubert68 napisał/a: | To ja może na skarbnika |
Dla ciebie już mamy funkcję honorowego konsultanta do spraw technicznych.
Jak sobie obejrzysz filmiki z podwodnego hokeja to od razu zobaczysz, że tam jest wiele elementów wymagających starannego i precyzyjnego wykonania, np. zawisanie nad krążkiem w poprawnym trymie (aby blokować przeciwnikowi dostęp do krążka po równo z każdej strony) czy też pozycjonowanie się za krążkiem w celu zwiększenia precyzji popchnięcia patykiem (tutaj często konieczna jest żabka wsteczna, jak zawodnik za bardzo napłynie na krążek a nie ma się od kogo odepchnąć). Bardzo potrzebny jest ktoś, kto nam pomoże ogarnąć te technikalia.
Ponieważ butli nie wolno mieć ze sobą, w grę wchodzi również funkcja pool chamber blendera - w skrócie polega ona na wypełnieniu całej hali nad basenem EANem 32.
Gdybyś szukał jakiejś pracy dla znajomych, jest tu taki jeden na forum, który wypowiada się dużo i często, mógłby robić za komentatora-sprawozdawcę. Z jego ostatnich wypowiedzi wynika, że nie obce jest mu zainteresowanie sprawami różnego rodzaju przynależności klubowych
Torpeda - 27-10-2011, 12:04
Pomysł wyjątkowo fajni brzmi...
waterman - 27-10-2011, 12:17
To i ja sie wtrące hokej, hokejem ale juz niedługo zamarzną jeziorka. Proponuję zbierać drużynę podlodowej piłki nożnej.
Gra sie zajebiście oczywiście głową w dół
Szyderca - 28-10-2011, 07:48
Tymoteusz - sędzia liniowy 1
SzYdErCa - sędzia liniowy 2
Hubert - skarbnik
A teraz zawodnicy:
1.Jakuza
Proszę się dopisywać obsada MANAGERSKA już zajęta
2.
Yavox - 28-10-2011, 08:02
| Szyderca napisał/a: | Proszę się dopisywać obsada MANAGERSKA już zajęta |
Proszę bardzo, jeżeli chcesz iść tym tropem - zdziwisz się, ilu się koniec końców nazbiera chętnych:
Hubert - skarbnik
Zawodnicy:
1. Jakuza
2. Yavox
3.
TYMOTEUSZ - 28-10-2011, 08:50
od razu mówie ze wcale nie jestem przekupny.
propozycje na pw (szyderca podzielimy sie)
hubert68 - 28-10-2011, 13:26
Panpwoe sędziowoe nie zapomnijcie, kto z urzędu trzyma kasę
Yavox - 28-10-2011, 13:41
| hubert68 napisał/a: | Panpwoe sędziowoe nie zapomnijcie, kto z urzędu trzyma kasę |
Skarbnik? Super. Nie wiedziałem, że wpłynęła do ciebie jakaś kasa, ale skoro już coś uzbierałeś...
Szyderca - 28-10-2011, 14:34
Kasa wpłynie jak zaczniemy rozgrywki. W związku z pytaniami ta grupa nie posiada PREZESA. Jedyny MENAGO(ale zawodnik) Yakuza. Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby.
menyy - 28-10-2011, 15:13
Hubert - skarbnik
Zawodnicy:
1. Jakuza
2. Yavox
3. Menyy
4.
slawek290 - 28-10-2011, 15:42
| Szyderca napisał/a: | | Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby. |
Nie ciągnie Cię na zawodnika ? Masz predyspozycje .
hubert68 - 28-10-2011, 16:15
| Szyderca napisał/a: | | Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby. | Na to się piszę... oczywiście wolno używać DPV?
TomS - 28-10-2011, 19:19
| hubert68 napisał/a: | | Na to się piszę... oczywiście wolno używać DPV? | ...Drugs Plus Vodka... taa, możesz wziąć.
hubert68 - 28-10-2011, 19:26
| TomS napisał/a: | | Drugs Plus Vodka | Nie, no nie. Suexa miałem na myśli...
TomS - 28-10-2011, 19:40
| hubert68 napisał/a: | | Suexa miałem na myśli... | Tak, wiem, "Sport under extreme anabolics"...
Jakuza - 28-10-2011, 20:32
Se jaja robicie, a ja serio chciałbym pograć w UWH Coś mało chętnych. Widzę, że żmudna droga przede mną by ogarnąć 2x6 osób
Szyderca - 28-10-2011, 20:51
1. Jakuza
2. Yavox
3. Menyy
4.
3 JEST 2 SĘDZIÓW I SKARBNIK
Potrzeba jeszce 3 i bedzie 3vs3
Lub 3 i wyzwiesz ekipe z 3miasta i sposcimy im lomot. Oni bez sprzetu my w sprzecie ze skuterami i innymi drobiazgami podowdnymi. Mam fajną małą kuszę...hmmm
Jakuza - 28-10-2011, 21:02
Czterech nawet, bo jeden zgłosił się na PW
Yavox - 28-10-2011, 21:22
| Jakuza napisał/a: | | Widzę, że żmudna droga przede mną by ogarnąć 2x6 osób |
Spokojnie, powolutku, ogarniemy. Gorzej, że żeby mieć skład 2x6 to biorąc pod uwagę, że raz ktoś może a raz nie może, przydałoby się z 2x10 kandydatów tak lekko licząc...
Jakuza - 28-10-2011, 21:39
Nawet na początek 2x4 wystarczyłoby + mały basen, jak w CN Buddy a jak już ruszymy z tematem, zrobimy zdjęcia i gdzieś to opiszemy to więcej się chętnych powinno znaleźć. Nie tylko wśród nurasów
TomS - 28-10-2011, 23:04
Jak bez DPV i Suexa to bym popróbował. Może nie bardzo regularnie, ale...
Torpeda - 29-10-2011, 08:58
Ja bym w sumie chętnie spróbowała, chociaż nie ogarniam wykonania:)
Yavox - 29-10-2011, 10:08
Wykonanie wygląda na dość proste do ogarnięcia - bramki są dwie, krążek jest jeden, dźgasz w niego patykiem dopóki ci starczy tchu a potem wypływasz zaczerpnąć powietrza (no chyba, że na tobie siedzi dziesięć innych osób od góry, no to wtedy nie wypływasz) Analiza dostępnego materiału filmowego wskazuje na to, że najskuteczniejsza strategia polega na ustawieniu się za krążkiem i jednostajnym popychaniu go patykiem do przodu, szorując jednocześnie brzuchem o dno basenu.
Dla bardziej zaawansowanych jest inna wersja tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=58sa4r5k0zk
Mniej widowiskowa, fakt, ale w płuca rąbie bardziej. Rozumiem Jakuza, że to będzie nasz następny sezon?
Jakuza - 29-10-2011, 12:46
O kurde, to już hardkor jest, za zimno, za wolno, za daleko do powietrza a serio to już zabawa dla freediverów, a basenowy UWH może być uprawiany nie tylko przez pływających free.
Torpeda - 29-10-2011, 13:50
Ja bym tak niezobowiązująco spróbowała:)
klon - 29-10-2011, 13:57
kurcze - podczepię się pod Wasz wątek...
jak ktoś z Poznania byłby chętny to może też dałoby radę... może nawet jakaś liga
kto chętny z Poznania niech się zgłasza - najwyżej założymy oddzielny wątek żeby nie przeszkadzać
Gro_1984 - 29-10-2011, 14:44
| klon napisał/a: | kurcze - podczepię się pod Wasz wątek...
jak ktoś z Poznania byłby chętny to może też dałoby radę... może nawet jakaś liga
kto chętny z Poznania niech się zgłasza - najwyżej założymy oddzielny wątek żeby nie przeszkadzać |
Bardzo chętnie.
klon - 29-10-2011, 14:49
| Gro_1984 napisał/a: | | Bardzo chętnie. |
no to na razie byłoby nas troje:
1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon
jakby się uzbierała chętna ekipa to możnaby jakiegoś basenu poszukać
Jakuza - 29-10-2011, 15:08
O proszę, się dzieje! Dobrze, wspaniale nawet. Jak wszystko dobrze pójdzie to rozgrywki ligowe będą grane
dla zachęty i na początek polecam stronę http://www.uwhockey.org/colorado/Glovemaking.html z przepisem na fajną rękawicę własnej roboty. W przyszłym tygodniu biorę się za robotę i chętnie podzielę się wrażeniami
Gro_1984 - 29-10-2011, 16:07
| klon napisał/a: | | Gro_1984 napisał/a: | | Bardzo chętnie. |
1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon
|
Super. Jeżeli tylko frekwencja, będzie dopisze.
Jeżeli chodzi o basen. Myślę, że AWF będzie dobry lub w Luboniu. http://www.basennafali.pl/o-nas/
Chwiałka, moim zdaniem. Za głęboka.
Pozdrawiam.
klon - 29-10-2011, 17:58
| Gro_1984 napisał/a: | | Za głęboka |
zadza się - 4m
no i problem z wynajęciem całego basenu...
są jeszcze opcje poza poznaniem: Śrem i Oborniki jakby w Poznaniu się nie udało
Yavox - 29-10-2011, 18:09
No właśnie - największy problem to chyba z wynajęciem całego basenu jest... Tutaj u mnie w Józefowie pod W-wą wynajęcie jednego toru kosztuje 100zł za godzinę. Torów jest 5 - więc cały basen 500. Choć z drugiej strony - na 12 osób to nie są jakieś wielkie pieniądze. Tylko grać by trzeba było w poprzek pewnie a nie wzdłuż (bo z jednej strony jest 150cm więc lipa).
Jakuza - 29-10-2011, 20:43
Jak znajdziemy ekipę to i basen się znajdzie - podejrzewam, że jak dobrze zadziałamy to i w promocyjnej cenie - przecież to niecodzienne wydarzenie
OLO Wawa - 30-10-2011, 09:34
Tak sie zastanawiam czemu musi być do tego specjalna rekawica? Czy zwykła neoprenowa nie wystarczy? Jakuza zrobiłes juz swoją? Jak temat z drużyną? Bo w sumie miałem już dawno pójśc na basen w celach kondycyjno-odchudzających
Jakuza - 30-10-2011, 10:08
Neopren może nie wystarczająco tłumić uderzenia, tak mi się wydaje. Poza tym ma pływalność dodatnią. Nie wiem jak silikon Rękawicy jeszcze nie robiłem. Pewnie w poniedziałek spróbuję. Najpierw muszę nabyć drogą kupna rękawiczkę ogrodową i silikon
Jak mi się nie uda ładnie jej wykonać, to pewnie na początek neoprenowa będzie musiała wystarczyć, bo te prawdziwe do UWH kosztują dość dużo i nie wiem czy jest sens kupować tylko po to by spróbować gry - choć po filmiku wnioskuję, że mi się spodoba - pytanie tylko czy kondycyjnie dam radę
OLO Wawa - 30-10-2011, 10:11
| Jakuza napisał/a: | | Najpierw muszę nabyć drogą kupna rękawiczkę ogrodową i silikon |
Wywnioskowałem z tekstu ze bierzesz normalną rekawicę i pokrywasz ją silikonem ale jakim? Sanitarnym,szklarskim....?A kijek jakiś specjalny widzę czy pozostaniesz przy kawałku patyka?
Jakuza - 30-10-2011, 10:37
Najtańszy silikon, ale silikon, nie lateks silikonowany. Ja chcę kupić czarny lub czerwony, ale dobór koloru zależy od Ciebie. Ogólnie zasada jest taka, żeby rękawica i kijek różniły się kolorem - rękawica biała = kijek czarny, lub odwrotnie. Oczywiście rękawica może być np. czerwona - wtedy kijek może być biały lub czarny
Chłopaki z Trytona na początku zamówili kijki u stolarza. Ja myślę, żeby zakupić trzonek od siekiery (30cm musi mieć) i odpowiednio go ukształtować. Mam linki do pdf z rysunkami i wskazówkami jakie musi mieć wycięcia i ukształtowania. Najgorzej z tym krążkiem - musi mieć 1,2kg i 8cm średnicy i trzeba go albo kupić, albo zrobić z metalu i oddać do pokrycia gumą.
Yavox - 30-10-2011, 11:11
Kochanie, idę ba basen. Widziałaś gdzieś mój trzonek od siekiery?
No nieźle...
OLO Wawa - 30-10-2011, 12:30
jest kochanie w komórce obok wideł...
sativ - 30-10-2011, 13:25
Już wiem po co ta argonówka
Ja się oczywiście piszę
1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon
4. sativ
Gdyby zadbać o dobrą prasę, to możnaby było otworzyć klub hokeja podwodnego przy jakimś basenie i nawet sponsorów znaleźć 2,5mm pianeczki z jego logiem, jednokolorowe maski i piekne różowe płetwy dla każdego :D
| klon napisał/a: | | Gro_1984 napisał/a: | | Bardzo chętnie. |
1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon
|
TomS - 30-10-2011, 13:51
Kilka klików dla leniuchów na dobry początek...
klik
klik
klik
klik
klik
klik
Po prostu w guglu wpisałem "uwh stick"...
TYMOTEUSZ - 30-10-2011, 14:13
no to moze LEGIA- LECH ???
OLO Wawa - 30-10-2011, 16:17
to i gacie trzeba mieś czerwone ciekawe czy z silikonem czy bez
klon - 30-10-2011, 19:04
| TomS napisał/a: | | Kilka klików dla leniuchów |
wielkie dzięki
z pozoru wyglądało na bardziej "radosną działalność" a tu się coraz ciekawiej robi
| sativ napisał/a: | | Już wiem po co ta argonówka |
no i mnie zdemaskowałeś... tylko ciężko będzie ją ukryć w tym stroju żeby mnie nie zdykwalifikowali...
[ Dodano: 30-10-2011, 19:06 ]
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | no to moze LEGIA- LECH ??? |
widzę, że tu się już jakieś derby marzą, a my jeszcze nawet zespołów nie mamy
no ale u Was dopisali przynajmniej działacze i władze klubu
Jakuza - 30-10-2011, 19:54
| klon napisał/a: |
z pozoru wyglądało na bardziej "radosną działalność" a tu się coraz ciekawiej robi
widzę, że tu się już jakieś derby marzą, a my jeszcze nawet zespołów nie mamy
no ale u Was dopisali przynajmniej działacze i władze klubu |
heheh, nikt nie mówił, że będzie lekko, ale jak już się uda to będziemy mieli masę zabawy, dobry trening i duuużo satysfakcji
jacekplacek - 01-11-2011, 11:05
| Jakuza napisał/a: | | . Najgorzej z tym krążkiem - musi mieć 1,2kg i 8cm średnicy i trzeba go albo kupić, albo zrobić z metalu i oddać do pokrycia gumą. |
Że się tak wtrącę, jako nie zależny komentator i klubowych znawca realiów A u Włodka pytaliście? Od wycinania, rzeźbienia, pokrywania i odlewania nie ma w Polszcze i Unii lepszego... O ile tylko ma czas
TomS - 01-11-2011, 11:57
Włodek, zrobisz krążki?
Najlepiej takie wyczesane, z zagłębieniem, z obłą krawędzią aby zminimalizować możliwość toczenia się (powinien się szybko wywracać na płasko), z wypukłymi (pomijając zagłębienie) powierzchniami "pierścieniowymi" aby lepiej latał...
poniżej jeden z najlepszych wzorów:

A tu wymiary zewnętrzne:
Włodek K - 01-11-2011, 19:40
| Cytat: | | Włodek, zrobisz krążki? |
Problem stanowi pokrycie Najlepsza i jedyna jest guma lub materiał gumopodobny np taki jak używa się do rolek tocznych.
A czy nie może być zwykły krążek hokejowy? Bo jego doważyć ołowiem już nie stanowi żadnego problemu. To samo dotyczy oponek kółek tocznych z diving shop Castorama. Przy okazji przyjrzę się tematowi. Znaczy czy są oponki gumowe o odpowiednich wymiarach. Reszta chyba nie stanowi istotnego problemu.
OLO Wawa - 01-11-2011, 20:38
Włodek może niedługo uruchomi produkcje krazków na skalę swiatowa
Włodek K - 02-11-2011, 18:38
| OLO Wawa napisał/a: | Włodek może niedługo uruchomi produkcje krazków na skalę swiatowa |
Nie mam takiego zamiaru bo nie wierzę w sensowny rynek na te krążki. Poza tym są wielcy producenci mogący takie krążki wyprodukować na skalę masową.
Ale dzisiaj zmierzyłem kółka które mam I niestety są zbyt małe 75 mm x 25 mm Być może rozmiar większe będą pasowały.
Jakuza - 02-11-2011, 23:27
No fakt, sensownego zbytu to nie ma się co spodziewać, to raczej pozostanie sport niszowy
a wracając do tematu technicznych aspektów - Ekipa z Trytona odlała krążek z ołowiu w puszce od piwa Faxe (8cm średnicy) i oddała do zalania gumą. Czy jesteś w stanie nam pomóc Włodku?
Yavox - 02-11-2011, 23:31
| Jakuza napisał/a: | No fakt, sensownego zbytu to nie ma się co spodziewać, to raczej pozostanie sport niszowy |
No chyba, żeby poza produkcją krążków się zająć także szyciem tych czerwonych gaci - to stwarza szanse na poszerzenie rynku zbytu
BTW, mam jeszcze jedną osobę, która byłaby ewentualnie zainteresowana - dopisz do listy Piotrka.
TYMOTEUSZ - 03-11-2011, 09:22
| Jakuza napisał/a: | | krążek z ołowiu w puszce od piwa Faxe (8cm średnicy) i |
gdyby nie było chetnych to ja w ramach projektu moge sie poświęcic i opróznic te pełne puszki.
Jakuza - 03-11-2011, 12:26
o ja również! Będzie nawet dobra okazja - na początek grudnia planujemy spotkanie GEPN - więcej info niebawem na grupie
nemesis - 20-11-2018, 19:40
Przypadkiem trafiłem na ten temat to pozwolę sobie odkopać bo coś w Warszawie zaczyna się dziać:
https://www.facebook.com/groups/1346084665449327/
https://www.facebook.com/...64958296954975/
|
|