FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - UWH - Podwodny Hokej

Jakuza - 26-10-2011, 15:23
Temat postu: UWH - Podwodny Hokej
Idąc za przykładem Trójmiejskiego Klubu Hokeja Podwodnego Bałtyckie Foki, po obejrzeniu tego filmiku postanowiłem sprawdzić czy jest szansa stworzyć drużynę w Warszawie,

Wygląda to na wspaniały podwodny sport na zimowe dni. Mam nadzieję, że w stolicy znajdzie się kilka osób do wspólnej zabawy.

Więcej informacji na stronie
hokejpodwodny.pl

Może są już teraz jakieś drużyny, o których nie wiem, a może po prostu trzeba taką stworzyć. Są chętni?

menyy - 26-10-2011, 16:56

ja jestem chętny :)
ale średnio stoję z czasem żeby coś organizować...
ale jak treningi będą późnym wieczorem w tygodniu to jak najbardziej się piszę :)
pozdrawiam

TYMOTEUSZ - 26-10-2011, 18:09

jestem za- ale w wersji zmodyfikowanej , z twinsetem na plecach- bez nie mam kondycji
Yavox - 26-10-2011, 18:47

A ja wchodzę w tą wersję na 100% - jakby się udało stworzyć drużynę i ćwiczyć gdzieś na basenie w W-wie to by było super! Myślę o tej zabawie głównie przez pryzmat treningu kondycyjnego i bezdechowego do freedivingu, którym się zająłem w te wakacje. Jak będziesz miał jakieś propozycje spotkania / terminów itp., daj znać.
Sharkie - 26-10-2011, 22:11

Szkoda, że nie mam bliżej do Warszawy. Jednak gdyby w grę wchodziły weekendy, to chętnie pokonam te 250km ; )
Jakuza - 26-10-2011, 22:23

O proszę, są chętni! Przydałoby się w sumie 12 osób, ale powolutku ... czekam na kolejnych chętnych! Jak będzie nas więcej to przejdziemy do dalszych etapów organizacji. Ja po weekendzie będę produkował sobie rękawicę :-)

PS. Tymoteusz - z twinem to sędzią możesz zostać ;-) tu liczy się bezdech :bee;

Szyderca - 26-10-2011, 23:01

Jakuza napisał/a:
O proszę, są chętni! Przydałoby się w sumie 12 osób, ale powolutku ... czekam na kolejnych chętnych! Jak będzie nas więcej to przejdziemy do dalszych etapów organizacji. Ja po weekendzie będę produkował sobie rękawicę :-)

PS. Tymoteusz - z twinem to sędzią możesz zostać ;-) tu liczy się bezdech :bee;

sędziów bedzie 2 - wole twina niż trzaskać patykiem pod wodą i to jeszcze na bezdechu :D

Yavox - 26-10-2011, 23:49

No to na razie jest typowo po polsku - czterech graczy i dwóch sędziów :) Jeszcze potrzebujemy dwóch dostawców sprzętu, sponsora, lidera powodnego hokejowego związku zawodowowego, skarbnika i sekretarza i już możemy w rozgrywkach dwa na dwa zaczynać rywalizację :)
hubert68 - 27-10-2011, 06:20

Yavox napisał/a:
Jeszcze potrzebujemy dwóch dostawców sprzętu, sponsora, lidera powodnego hokejowego związku zawodowowego, skarbnika i sekretarza
To ja może na skarbnika :ping:
TYMOTEUSZ - 27-10-2011, 07:48

usmiałem sie z samego rana czytajac wasze posty.

jak wieczorami lub w wekendy (w niedziele i tak chodze na basen) to sie pisze, moze pare minut wytrzymam

jest dosc fajny i mało oblegany basen na Górnosląskiej na Powislu ?

Yavox - 27-10-2011, 08:54

hubert68 napisał/a:
To ja może na skarbnika :ping:

Dla ciebie już mamy funkcję honorowego konsultanta do spraw technicznych.

Jak sobie obejrzysz filmiki z podwodnego hokeja to od razu zobaczysz, że tam jest wiele elementów wymagających starannego i precyzyjnego wykonania, np. zawisanie nad krążkiem w poprawnym trymie (aby blokować przeciwnikowi dostęp do krążka po równo z każdej strony) czy też pozycjonowanie się za krążkiem w celu zwiększenia precyzji popchnięcia patykiem (tutaj często konieczna jest żabka wsteczna, jak zawodnik za bardzo napłynie na krążek a nie ma się od kogo odepchnąć). Bardzo potrzebny jest ktoś, kto nam pomoże ogarnąć te technikalia. :)

Ponieważ butli nie wolno mieć ze sobą, w grę wchodzi również funkcja pool chamber blendera - w skrócie polega ona na wypełnieniu całej hali nad basenem EANem 32.

Gdybyś szukał jakiejś pracy dla znajomych, jest tu taki jeden na forum, który wypowiada się dużo i często, mógłby robić za komentatora-sprawozdawcę. Z jego ostatnich wypowiedzi wynika, że nie obce jest mu zainteresowanie sprawami różnego rodzaju przynależności klubowych :) :)

Torpeda - 27-10-2011, 12:04

Pomysł wyjątkowo fajni brzmi... :D
waterman - 27-10-2011, 12:17

To i ja sie wtrące hokej, hokejem ale juz niedługo zamarzną jeziorka. Proponuję zbierać drużynę podlodowej piłki nożnej.
Gra sie zajebiście oczywiście głową w dół

Szyderca - 28-10-2011, 07:48

Tymoteusz - sędzia liniowy 1
SzYdErCa - sędzia liniowy 2
Hubert - skarbnik

A teraz zawodnicy:
1.Jakuza
Proszę się dopisywać obsada MANAGERSKA już zajęta :D
2.

Yavox - 28-10-2011, 08:02

Szyderca napisał/a:
Proszę się dopisywać obsada MANAGERSKA już zajęta :D

Proszę bardzo, jeżeli chcesz iść tym tropem :) - zdziwisz się, ilu się koniec końców nazbiera chętnych:

Hubert - skarbnik

Zawodnicy:

1. Jakuza
2. Yavox
3.

TYMOTEUSZ - 28-10-2011, 08:50

od razu mówie ze wcale nie jestem przekupny.

propozycje na pw (szyderca podzielimy sie)

hubert68 - 28-10-2011, 13:26

Panpwoe sędziowoe nie zapomnijcie, kto z urzędu trzyma kasę :ping:
Yavox - 28-10-2011, 13:41

hubert68 napisał/a:
Panpwoe sędziowoe nie zapomnijcie, kto z urzędu trzyma kasę :ping:

Skarbnik? Super. Nie wiedziałem, że wpłynęła do ciebie jakaś kasa, ale skoro już coś uzbierałeś... :)

Szyderca - 28-10-2011, 14:34

Kasa wpłynie jak zaczniemy rozgrywki. W związku z pytaniami ta grupa nie posiada PREZESA. Jedyny MENAGO(ale zawodnik) Yakuza. Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby. :D
menyy - 28-10-2011, 15:13

Hubert - skarbnik

Zawodnicy:

1. Jakuza
2. Yavox
3. Menyy
4.

slawek290 - 28-10-2011, 15:42

Szyderca napisał/a:
Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby.

Nie ciągnie Cię na zawodnika ? Masz predyspozycje .

hubert68 - 28-10-2011, 16:15

Szyderca napisał/a:
Sugeruje zrobienie ligi w sprzęcie. Takie podwodne Rugby.
Na to się piszę... oczywiście wolno używać DPV?
TomS - 28-10-2011, 19:19

hubert68 napisał/a:
Na to się piszę... oczywiście wolno używać DPV?
...Drugs Plus Vodka... taa, możesz wziąć.
hubert68 - 28-10-2011, 19:26

TomS napisał/a:
Drugs Plus Vodka
Nie, no nie. Suexa miałem na myśli...
TomS - 28-10-2011, 19:40

hubert68 napisał/a:
Suexa miałem na myśli...
Tak, wiem, "Sport under extreme anabolics"...
Jakuza - 28-10-2011, 20:32

Se jaja robicie, a ja serio chciałbym pograć w UWH :-) Coś mało chętnych. Widzę, że żmudna droga przede mną by ogarnąć 2x6 osób :-)
Szyderca - 28-10-2011, 20:51

1. Jakuza
2. Yavox
3. Menyy
4.

3 JEST 2 SĘDZIÓW I SKARBNIK

Potrzeba jeszce 3 i bedzie 3vs3

Lub 3 i wyzwiesz ekipe z 3miasta i sposcimy im lomot. Oni bez sprzetu my w sprzecie ze skuterami i innymi drobiazgami podowdnymi. Mam fajną małą kuszę...hmmm

Jakuza - 28-10-2011, 21:02

Czterech nawet, bo jeden zgłosił się na PW ;-)
Yavox - 28-10-2011, 21:22

Jakuza napisał/a:
Widzę, że żmudna droga przede mną by ogarnąć 2x6 osób

Spokojnie, powolutku, ogarniemy. Gorzej, że żeby mieć skład 2x6 to biorąc pod uwagę, że raz ktoś może a raz nie może, przydałoby się z 2x10 kandydatów tak lekko licząc...

Jakuza - 28-10-2011, 21:39

Nawet na początek 2x4 wystarczyłoby + mały basen, jak w CN Buddy ;) a jak już ruszymy z tematem, zrobimy zdjęcia i gdzieś to opiszemy to więcej się chętnych powinno znaleźć. Nie tylko wśród nurasów ;-)
TomS - 28-10-2011, 23:04

Jak bez DPV i Suexa to bym popróbował. Może nie bardzo regularnie, ale... ;)
Torpeda - 29-10-2011, 08:58

Ja bym w sumie chętnie spróbowała, chociaż nie ogarniam wykonania:)
Yavox - 29-10-2011, 10:08

Wykonanie wygląda na dość proste do ogarnięcia - bramki są dwie, krążek jest jeden, dźgasz w niego patykiem dopóki ci starczy tchu a potem wypływasz zaczerpnąć powietrza (no chyba, że na tobie siedzi dziesięć innych osób od góry, no to wtedy nie wypływasz) :) Analiza dostępnego materiału filmowego wskazuje na to, że najskuteczniejsza strategia polega na ustawieniu się za krążkiem i jednostajnym popychaniu go patykiem do przodu, szorując jednocześnie brzuchem o dno basenu.

Dla bardziej zaawansowanych jest inna wersja tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=58sa4r5k0zk

Mniej widowiskowa, fakt, ale w płuca rąbie bardziej. Rozumiem Jakuza, że to będzie nasz następny sezon?

Jakuza - 29-10-2011, 12:46

O kurde, to już hardkor jest, za zimno, za wolno, za daleko do powietrza ;-) a serio to już zabawa dla freediverów, a basenowy UWH może być uprawiany nie tylko przez pływających free.
Torpeda - 29-10-2011, 13:50

Ja bym tak niezobowiązująco spróbowała:)
klon - 29-10-2011, 13:57

kurcze - podczepię się pod Wasz wątek... ;-)
jak ktoś z Poznania byłby chętny to może też dałoby radę... może nawet jakaś liga :-D

kto chętny z Poznania niech się zgłasza - najwyżej założymy oddzielny wątek żeby nie przeszkadzać

Gro_1984 - 29-10-2011, 14:44

klon napisał/a:
kurcze - podczepię się pod Wasz wątek... ;-)
jak ktoś z Poznania byłby chętny to może też dałoby radę... może nawet jakaś liga :-D

kto chętny z Poznania niech się zgłasza - najwyżej założymy oddzielny wątek żeby nie przeszkadzać

Bardzo chętnie.

klon - 29-10-2011, 14:49

Gro_1984 napisał/a:
Bardzo chętnie.

no to na razie byłoby nas troje:
1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon

jakby się uzbierała chętna ekipa to możnaby jakiegoś basenu poszukać

:-)

Jakuza - 29-10-2011, 15:08

O proszę, się dzieje! Dobrze, wspaniale nawet. Jak wszystko dobrze pójdzie to rozgrywki ligowe będą grane :-)

dla zachęty i na początek polecam stronę http://www.uwhockey.org/colorado/Glovemaking.html z przepisem na fajną rękawicę własnej roboty. W przyszłym tygodniu biorę się za robotę i chętnie podzielę się wrażeniami :pa:

Gro_1984 - 29-10-2011, 16:07

klon napisał/a:
Gro_1984 napisał/a:
Bardzo chętnie.

1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon

Super. Jeżeli tylko frekwencja, będzie dopisze.

Jeżeli chodzi o basen. Myślę, że AWF będzie dobry lub w Luboniu. http://www.basennafali.pl/o-nas/

Chwiałka, moim zdaniem. Za głęboka.

Pozdrawiam.

klon - 29-10-2011, 17:58

Gro_1984 napisał/a:
Za głęboka

zadza się - 4m :-)
no i problem z wynajęciem całego basenu...

są jeszcze opcje poza poznaniem: Śrem i Oborniki jakby w Poznaniu się nie udało

Yavox - 29-10-2011, 18:09

No właśnie - największy problem to chyba z wynajęciem całego basenu jest... Tutaj u mnie w Józefowie pod W-wą wynajęcie jednego toru kosztuje 100zł za godzinę. Torów jest 5 - więc cały basen 500. Choć z drugiej strony - na 12 osób to nie są jakieś wielkie pieniądze. Tylko grać by trzeba było w poprzek pewnie a nie wzdłuż (bo z jednej strony jest 150cm więc lipa).
Jakuza - 29-10-2011, 20:43

Jak znajdziemy ekipę to i basen się znajdzie - podejrzewam, że jak dobrze zadziałamy to i w promocyjnej cenie - przecież to niecodzienne wydarzenie :-)
OLO Wawa - 30-10-2011, 09:34

Tak sie zastanawiam czemu musi być do tego specjalna rekawica? Czy zwykła neoprenowa nie wystarczy? Jakuza zrobiłes juz swoją? Jak temat z drużyną? Bo w sumie miałem już dawno pójśc na basen w celach kondycyjno-odchudzających :ban:
Jakuza - 30-10-2011, 10:08

Neopren może nie wystarczająco tłumić uderzenia, tak mi się wydaje. Poza tym ma pływalność dodatnią. Nie wiem jak silikon ;-) Rękawicy jeszcze nie robiłem. Pewnie w poniedziałek spróbuję. Najpierw muszę nabyć drogą kupna rękawiczkę ogrodową i silikon :-)

Jak mi się nie uda ładnie jej wykonać, to pewnie na początek neoprenowa będzie musiała wystarczyć, bo te prawdziwe do UWH kosztują dość dużo i nie wiem czy jest sens kupować tylko po to by spróbować gry - choć po filmiku wnioskuję, że mi się spodoba - pytanie tylko czy kondycyjnie dam radę ;-)

OLO Wawa - 30-10-2011, 10:11

Jakuza napisał/a:
Najpierw muszę nabyć drogą kupna rękawiczkę ogrodową i silikon

Wywnioskowałem z tekstu ze bierzesz normalną rekawicę i pokrywasz ją silikonem ale jakim? Sanitarnym,szklarskim....?A kijek jakiś specjalny widzę czy pozostaniesz przy kawałku patyka?

Jakuza - 30-10-2011, 10:37

Najtańszy silikon, ale silikon, nie lateks silikonowany. Ja chcę kupić czarny lub czerwony, ale dobór koloru zależy od Ciebie. Ogólnie zasada jest taka, żeby rękawica i kijek różniły się kolorem - rękawica biała = kijek czarny, lub odwrotnie. Oczywiście rękawica może być np. czerwona - wtedy kijek może być biały lub czarny :-)

Chłopaki z Trytona na początku zamówili kijki u stolarza. Ja myślę, żeby zakupić trzonek od siekiery (30cm musi mieć) i odpowiednio go ukształtować. Mam linki do pdf z rysunkami i wskazówkami jakie musi mieć wycięcia i ukształtowania. Najgorzej z tym krążkiem - musi mieć 1,2kg i 8cm średnicy i trzeba go albo kupić, albo zrobić z metalu i oddać do pokrycia gumą.

Yavox - 30-10-2011, 11:11

Kochanie, idę ba basen. Widziałaś gdzieś mój trzonek od siekiery?

No nieźle...

OLO Wawa - 30-10-2011, 12:30

:bee; jest kochanie w komórce obok wideł...
sativ - 30-10-2011, 13:25

Już wiem po co ta argonówka :aaa: :D

Ja się oczywiście piszę :D

1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon
4. sativ

Gdyby zadbać o dobrą prasę, to możnaby było otworzyć klub hokeja podwodnego przy jakimś basenie i nawet sponsorów znaleźć :) 2,5mm pianeczki z jego logiem, jednokolorowe maski i piekne różowe płetwy dla każdego :D :D

klon napisał/a:
Gro_1984 napisał/a:
Bardzo chętnie.

1. Gro_1984
2. moja Monia
3. klon

TomS - 30-10-2011, 13:51

Kilka klików dla leniuchów :) na dobry początek...

klik

klik

klik

klik

klik

klik

Po prostu w guglu wpisałem "uwh stick"...

TYMOTEUSZ - 30-10-2011, 14:13

no to moze LEGIA- LECH ???
OLO Wawa - 30-10-2011, 16:17

to i gacie trzeba mieś czerwone :bee; ciekawe czy z silikonem czy bez :aaa:
klon - 30-10-2011, 19:04

TomS napisał/a:
Kilka klików dla leniuchów

wielkie dzięki :-)
z pozoru wyglądało na bardziej "radosną działalność" a tu się coraz ciekawiej robi :-)

sativ napisał/a:
Już wiem po co ta argonówka

no i mnie zdemaskowałeś... tylko ciężko będzie ją ukryć w tym stroju żeby mnie nie zdykwalifikowali... ;-)

[ Dodano: 30-10-2011, 19:06 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
no to moze LEGIA- LECH ???

widzę, że tu się już jakieś derby marzą, a my jeszcze nawet zespołów nie mamy :-D
no ale u Was dopisali przynajmniej działacze i władze klubu ;-)

Jakuza - 30-10-2011, 19:54

klon napisał/a:

z pozoru wyglądało na bardziej "radosną działalność" a tu się coraz ciekawiej robi :-)

widzę, że tu się już jakieś derby marzą, a my jeszcze nawet zespołów nie mamy :-D
no ale u Was dopisali przynajmniej działacze i władze klubu ;-)

heheh, nikt nie mówił, że będzie lekko, ale jak już się uda to będziemy mieli masę zabawy, dobry trening i duuużo satysfakcji :tak:

jacekplacek - 01-11-2011, 11:05

Jakuza napisał/a:
. Najgorzej z tym krążkiem - musi mieć 1,2kg i 8cm średnicy i trzeba go albo kupić, albo zrobić z metalu i oddać do pokrycia gumą.

Że się tak wtrącę, jako nie zależny komentator i klubowych znawca realiów :) A u Włodka pytaliście? Od wycinania, rzeźbienia, pokrywania i odlewania nie ma w Polszcze i Unii lepszego... O ile tylko ma czas :)

TomS - 01-11-2011, 11:57

Włodek, zrobisz krążki?

Najlepiej takie wyczesane, z zagłębieniem, z obłą krawędzią aby zminimalizować możliwość toczenia się (powinien się szybko wywracać na płasko), z wypukłymi (pomijając zagłębienie) powierzchniami "pierścieniowymi" aby lepiej latał...
poniżej jeden z najlepszych wzorów:

A tu wymiary zewnętrzne:

Włodek K - 01-11-2011, 19:40

Cytat:
Włodek, zrobisz krążki?

Problem stanowi pokrycie Najlepsza i jedyna jest guma lub materiał gumopodobny np taki jak używa się do rolek tocznych.
A czy nie może być zwykły krążek hokejowy? Bo jego doważyć ołowiem już nie stanowi żadnego problemu. To samo dotyczy oponek kółek tocznych z diving shop Castorama. Przy okazji przyjrzę się tematowi. Znaczy czy są oponki gumowe o odpowiednich wymiarach. Reszta chyba nie stanowi istotnego problemu.

OLO Wawa - 01-11-2011, 20:38

Włodek może niedługo uruchomi produkcje krazków na skalę swiatowa :ping: :beer3:
Włodek K - 02-11-2011, 18:38

OLO Wawa napisał/a:
Włodek może niedługo uruchomi produkcje krazków na skalę swiatowa :ping: :beer3:

Nie mam takiego zamiaru bo nie wierzę w sensowny rynek na te krążki. Poza tym są wielcy producenci mogący takie krążki wyprodukować na skalę masową.
Ale dzisiaj zmierzyłem kółka które mam I niestety są zbyt małe 75 mm x 25 mm Być może rozmiar większe będą pasowały.

Jakuza - 02-11-2011, 23:27

No fakt, sensownego zbytu to nie ma się co spodziewać, to raczej pozostanie sport niszowy :-)

a wracając do tematu technicznych aspektów - Ekipa z Trytona odlała krążek z ołowiu w puszce od piwa Faxe (8cm średnicy) i oddała do zalania gumą. Czy jesteś w stanie nam pomóc Włodku?

Yavox - 02-11-2011, 23:31

Jakuza napisał/a:
No fakt, sensownego zbytu to nie ma się co spodziewać, to raczej pozostanie sport niszowy :-)

No chyba, żeby poza produkcją krążków się zająć także szyciem tych czerwonych gaci - to stwarza szanse na poszerzenie rynku zbytu :)

BTW, mam jeszcze jedną osobę, która byłaby ewentualnie zainteresowana - dopisz do listy Piotrka.

TYMOTEUSZ - 03-11-2011, 09:22

Jakuza napisał/a:
krążek z ołowiu w puszce od piwa Faxe (8cm średnicy) i

gdyby nie było chetnych to ja w ramach projektu moge sie poświęcic i opróznic te pełne puszki.

Jakuza - 03-11-2011, 12:26

o ja również! Będzie nawet dobra okazja - na początek grudnia planujemy spotkanie GEPN - więcej info niebawem na grupie :-)
nemesis - 20-11-2018, 19:40

Przypadkiem trafiłem na ten temat to pozwolę sobie odkopać bo coś w Warszawie zaczyna się dziać:
https://www.facebook.com/groups/1346084665449327/
https://www.facebook.com/...64958296954975/