| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Zniszczony Megalodon
PawelW - 04-11-2011, 19:55 Temat postu: Zniszczony Megalodon http://vimeo.com/31557013
chętnie poobcinałbym handsety innym rebom i ciekawe czy działałyby ???
michałP - 05-11-2011, 16:21
mój by działał
klon - 05-11-2011, 22:27
aż żal było patrzeć
taki ładny sprzęcik
PawelW - 05-11-2011, 23:15
Leo podniósł za wysoko poprzeczkę , co dla niektórych producentów rebów , aby mogli powielić jego test i wyjść z niego cało
nie doceniałem wartości HUD
Diving Extreme - 06-11-2011, 20:37
Megalodon jest bardzo dobrym rebreatherem. Jak przeczytałem na Dive Trek wypowiedź ,,specjalisty'' od rebreatherów, że mini Megalodon jest rebreatherem rekreacyjnym to zacząłem się zastanawiać co to znaczy nurkowanie rekreacyjne. Ja używając mini Megalodona regularnie nurkuję na 100-metrowych wrakach i nie jestem odosobnionym nurkiem używającym mini Megalodona na tych głębokościach. Leon pokazał jak bezpieczne jest nurkowanie z Megalodonem i być może zainspirowała go do tego dyskusja na Dive Trek, dotycząca doskonałości HH .
Pozdrawiam
Adam Wysoczanski
Instructor Trainer TDI/SDI
PawelW - 06-11-2011, 21:31
| Diving Extreme napisał/a: | dotycząca doskonałości HH |
widziałem wiele takich HH z CL od Mega , albo nawet od BI ... to o czymś świadczy
nurkowacz - 06-11-2011, 21:35
| Diving Extreme napisał/a: | | Megalodon jest bardzo dobrym rebreatherem. |
A ktos pisze , że nie jest?
| Diving Extreme napisał/a: | | Jak przeczytałem na Dive Trek wypowiedź ,,specjalisty'' od rebreatherów, że mini Megalodon jest rebreatherem rekreacyjnym |
Zamiast pisac na nurasie to wypadałoby się odnieść do tej wypowiedzi na dive trek.
Chłopak nie określa sie mianem żadnego specjalisty i miał prawo sie pomylić.
| Diving Extreme napisał/a: | | Leon pokazał jak bezpieczne jest nurkowanie z Megalodonem |
No skoro uważasz, że bezpieczeństwo zależy jedynie od niedziałajacych handsetów i przerwanego płuca na dole...
Z takimi awariami poradzi sobie wiele rebreatherów, w niektórych bedzie tylko potrzeba zastosowania odpowiedniej procedury. Jezeli komus utnie handsety to chyba razem z rękoma bo inaczej sobie nie wyobrazam.
[ Dodano: 06-11-2011, 21:41 ]
| PawelW napisał/a: | | widziałem wiele takich HH z CL od Mega , albo nawet od BI ... to o czymś świadczy |
eee tam...
W BI stosowano tez głowice HH i elektronika HH jest np w Optimie.
PawelW - 06-11-2011, 21:44
| nurkowacz napisał/a: | | Z takimi awariami poradzi sobie wiele rebreatherów, w niektórych bedzie tylko potrzeba zastosowania odpowiedniej procedury. Jezeli komus utnie handsety to chyba razem z rękoma bo inaczej sobie nie wyobrazam. |
Radek , odcięcie ich miało na celu ,pokazać zupełną ich awarię , co może się wydarzyć każdemu z nas .
| nurkowacz napisał/a: | | No skoro uważasz, że bezpieczeństwo zależy jedynie od niedziałajacych handsetów i przerwanego płuca na dole... |
przedstawił wszyskie z możliwych awarii , jeden sensor , brak hansetów np. zalane (on je odciął , dla pewności ich nie działania ) , przerwany LOOP ... , co jeszcze mozna wywinąć ???
[ Dodano: 06-11-2011, 21:48 ]
| nurkowacz napisał/a: | | W BI stosowano tez głowice HH i elektronika HH jest np w Optimie. |
zgadza sie Magalodon tez miał elektronikę HH (i pewnie jakby ją miał do dziś , nie byłoby tego tematu) , ale czy zauważ , że sama elektronika nie jest rebem ... ale jej umiejscowienie jest również istotne ...
nurkowacz - 06-11-2011, 22:07
| PawelW napisał/a: | | Radek , odcięcie ich miało na celu ,pokazać zupełną ich awarię , co może się wydarzyć każdemu z nas . |
Pewnie ze tak. Nawet mialem podobna bo padła mi bateria w jednym z nich. Pokazał oczywiście , że mozna nurkować i bez tego. ja dlatego mam jeszcze wyjscie na 4 celę. Jednak przy awarii dwóch naraz ( cięzko to zrobić raczej ) zastosowalbym bym pewnie inna procedurę niz wiara w ten ostatni sensor, a wykorzystał bym go jedynie do weryfikacji tego co robie. Padnieta bateria to i tak moja wina bo widzialem że może tak sie zdarzyć i celowo poszedłem zanurkowac.
| PawelW napisał/a: | | przedstawił wszyskie z możliwych awarii , jeden sensor , brak hansetów np. zalane (on je odciął , dla pewności ich nie działania ) , przerwany LOOP ... , co jeszcze mozna wywinąć ??? |
ano powazniejsze awarie to O2 ( zaciety solenoid) i CO2 lub ręczny strzał tlenu np na 150m.
Nie neguje oczywiście tego co pokazal. Nawet super, ze to zrobił. Jednak sznasa na te awarie to jakis tam setny ułamek procenta. No moze po za rozerwaniem płuca np we wraku.
Mógl jeszcze porwać petlę lub zalać pochłaniacz przez głowicę.
To co zrobil pokazało, że całkowita awaria elektroniki ( ktorej tak wiele osób sie boi), oraz wlanie wody do pętli ( przeciez sa pułapki wodne) nie prowadzi odrazu do wypadku i szacun, ze to zrobił bo jak ktos obejrzy to uwierzy.
Bardziej chodzi mi o to, ze nie ma co lansowac jednego reba bo są inne równie dobre. Trzeba poprostu poznac specyfike kazdego z nich i to zaakceptować, a potem świadomie na nich nurkować.
Na dive treku uzytkownicy HH mowili o zaletach tego reba, szkoda że tam niewielu chcialo pisać o Megu. Wtedy dyskusje sa bardziej merytoryczne zamiast obrzucania sie błotem.
Ty ja i wiele innych osób wie, ze wypadki na rebach często maja zupelnie inne podloze niz awaria reba. Często przechodzący z OC i robiacy cięzkie nurkowania zbyt szybko chcą robic to samo na rebie.
Na OC często ćwiczy sie latami, żeby zanurkować na kilkaset metrów a na rebie ludzie idą tam poprostu zbyt szybko.
[ Dodano: 06-11-2011, 22:09 ]
| PawelW napisał/a: | | że sama elektronika nie jest rebem ... ale jej umiejscowienie jest również istotne ... |
Jak najbardziej się z Toba zgadzam. Tak jak napisalem wyżej... trzeba poznac specyfike i budowe reba na ktorym sie nurkuje.
Zobacz, że na classiku też mozna nurkować bezpiecznie mimo tego, że ma okrojona elektronike do minimum.
[ Dodano: 06-11-2011, 22:13 ]
Swoja drogą reby na szczęscie mocno sie rozwinęły i dalej sie rozwijają. Cały czas dobre firmy będa rywalizowały ze sobą i wprowadzaly coś nowego do swoich maszynek. Tylko sie z tego cieszyć.
PawelW - 06-11-2011, 22:38
| nurkowacz napisał/a: | | ano powazniejsze awarie to O2 ( zaciety solenoid) i CO2 lub ręczny strzał tlenu np na 150m. |
w tym przypadku masz HUD , i HANDSETy i zawsze kontrola ich ,podczas nurkowania , co do O2 na 150 m , to chyba inaczej nas szkolili , bo ja mam w pięty wąż z O2 w CL ale ze stage a on jest zakręcony , nigdy nie mam go z butli reba , stąd zaleta CL po prawej stronie czysty tlen , a po lewej inne gazy plus bailaut wpięty też w CL ale lewy
| nurkowacz napisał/a: | | To co zrobil pokazało, że całkowita awaria elektroniki ( ktorej tak wiele osób sie boi), |
Radek nie znasz jednak Mega , on ma elektronikę wewnątrz scrubera , na rekach mamy wyświetlacze (ekrany) i klawisze do przełączania funkcji , zauważ na filmie ze HUD działa i solonoid pracuje , a jak w przypadku HH ???
| nurkowacz napisał/a: | | Trzeba poprostu poznac specyfike kazdego z nich i to zaakceptować, a potem świadomie na nich nurkować. |
dobrze ze o tym mówisz ... ale nie każdy wie ze meg ma elektronike nie w handsetach ...
| nurkowacz napisał/a: | | szkoda że tam niewielu chcialo pisać o Megu. |
Ci co mają Magalodony i tak wiedza co mają , nie trzeba nic udowadniać i tak wiemy jakie są słabe strony innych rebów ...
| nurkowacz napisał/a: | | Wtedy dyskusje sa bardziej merytoryczne zamiast obrzucania sie błotem. |
masz na myśli użytkowników PSCR ?
| nurkowacz napisał/a: | | Na OC często ćwiczy sie latami, żeby zanurkować na kilkaset metrów a na rebie ludzie idą tam poprostu zbyt szybko. |
no tak kolo 220 zrobił to rzeczywiście szybko po 2 latach uzżytkowania reba , chyba nie miałeś na myśli latami własnie te dwa lata ???
| nurkowacz napisał/a: | | Ty ja i wiele innych osób wie, ze wypadki na rebach często maja zupelnie inne podloze niz awaria reba. |
Racja ...
| nurkowacz napisał/a: | | Zobacz, że na classiku też mozna nurkować bezpiecznie mimo tego, że ma okrojona elektronike do minimum. |
ale tak naprawde po co wiecej miec niz to co ma classik??? , i tak deco liczysz sam we łbie to po co jeszcze elektronika która ja dodatkowo liczy , mnie starcza wskazanie PPO2 i nic więcej mi nie potrzebne ...
no tak miało być inaczej a wyszło jak zwykle Radek nie ma maszyn doskonałych i nie trzeba za wszelką cenę udowadniać ze moja jest lepsza , film ten zachęca do przedstawienia każdemu swojego reba , a Leo podał tylko jak to mozna zrobić na 65m i wyjść szczęsliwie wcale nie na bailaucie ::)
[ Dodano: 06-11-2011, 22:41 ]
| nurkowacz napisał/a: | Swoja drogą reby na szczęscie mocno sie rozwinęły i dalej sie rozwijają. Cały czas dobre firmy będa rywalizowały ze sobą i wprowadzaly coś nowego do swoich maszynek. Tylko sie z tego cieszyć. |
tak , ale wkurza czasami ze są producencji co nie testują rebów tylko wdrazają je , slepo wierząc w swoja doskonałość , a potem sie wycofują , lub co gorsza podrabiają innych .... nie przyznając sie do porażki własnego pomysłu
Diving Extreme - 06-11-2011, 22:58
Drogi Panie Radku, próba ataku na mnie ponieważ odważyłem się zakwestionować Pana doświadczenie na Inspiration Vision minimum 50 godzin
Niestety kilka razy próbowałem zalogować się na Dive Trek bez powodzenia może Pan Radek organizuje takie kursy to bardzo poproszę o ofertę cenową
To nie sprzęt nurkuje-my nurkujemy. Wszystko zależy od ludzi, którzy są przygotowani do nurkowania i po pewnym etapie podejmują się nauki innych, czy ewentualnie próbują wyszukać sposób na zarabianie kasy. Ja używam Inspiration Classic, Inspiration Vision, Megalodon, które są dobrymi rebreatherami. Pływam na nich bardzo dużo i twierdzę w oparciu o swoje doświadczenie ponad 180 nurkowań na głębokość większą niż 100 metrów, że są to dobre rebreathery. Nie znam się na HH, ale myślę, że HH nie jest najlepszym rebreatherem na świecie
Pozdrawiam
Adam Wysoczański
klon - 07-11-2011, 08:19
abstrahując od przepychanek Meg-HH
na HH pewnie dałoby się wyjść na bailoucie wpiętym w pętlę na procedurze z wykorzystaniem PSCR
wątpię żeby dało się ustalić, który jest lepszy...
gościu częściowo zalał pętlę - przy pochłaniaczu wzdłużnym już pewnie nie wyglądałoby to tak kolorowo
myślę, że tu silną stroną jest sama konstrukcja reba a w mniejszym stopniu jego producent
pozdr
D@rek - 07-11-2011, 08:25
Ja tam żadnemu rebowi nie wierzę bez różnicy czy to HH BI M.
Paweł też bym nie był tak święcie przekonany w regularne sprawdzanie handsetów.
Wiem doskonale że to podstawowa powinność w nurkowaniach na rebie.
Zmieniłem Clasika na Vision natychmiast jak zacząłem nurkować z aparatem, skuterem czy we wrakach, jednym słowem jak się czymś zajmę głęboko czy płytko to polegam na HUD i słucham solenoidu, oczywiście zerkam na handset.Nikt nie bierze pod uwagę Sentinela, on ma fajny system lampek, nawet na plecach dla partnera.
[ Dodano: 07-11-2011, 08:27 ]
| klon napisał/a: | | gościu częściowo zalał pętlę - przy pochłaniaczu wzdłużnym już pewnie nie wyglądałoby to tak kolorowo |
nie wiem co rozumiesz przez pochłaniacz wzdłużny ale radialny w razie zalania może być większym problemem.
PawelW - 07-11-2011, 09:01
| D@rek napisał/a: | | Paweł też bym nie był tak święcie przekonany w regularne sprawdzanie handsetów. |
zgadza sie , ale to indywidualna sprawa kazdego z nas , ile zerkamy na handsety , mnie osobiście brakuje w Megu , brzęczyka jaki był w clasiku , wtedy byłbym jeszcze bardziej leniwy ,
| klon napisał/a: | | na HH pewnie dałoby się wyjść na bailoucie wpiętym w pętlę na procedurze z wykorzystaniem PSCR |
na kazdym to sie da zrobić nie jest to osobnicza włąściwość HH
| klon napisał/a: | myślę, że tu silną stroną jest sama konstrukcja reba a w mniejszym stopniu jego producent |
byle nie made in china
klon - 07-11-2011, 09:02
każdy w razie zalania pewnie byłby problemem, ale w axialnym, jeżeli dolna jego częśc jest w wodzie to raczej przepływ gazu jest mocno utrudniony ,
w radialnym przepływ gazu jest z boku, więc przez niezalaną część gaz się przedostanie i przejdzie przez absorbent
tyle przynajmniej teoria mówi
[ Dodano: 07-11-2011, 09:03 ]
| PawelW napisał/a: | | na kazdym to sie da zrobić nie jest to osobnicza włąściwość HH |
to własnie chciałem powiedzieć
nurkowacz - 07-11-2011, 11:05
Hmm Adam faktycznie zakwestionowales moje godziny, nawet wiecej napisałeś donos do ApDiving. Okazało sie ze Twoje oskarżenia były nie prawda i potwierdziły to inne osoby. Ja tez napisałem ze w każdej chwili możesz sprawdzić moje wiadomości.
Na ten temat juz mi sie nie chce wiecej pisać... Ja na takie zachowanie mam swoje określenie.
Jeżeli chodzi o te ataki...
To nie jest żaden atak. Napisałem co myśle, tylko i wyłącznie dlatego, ze sie z tym nie zgadzam.
Jak obserwuje fora to nie zauważyłem żebyś napisał coś merytorycznego oprócz starszenia ludzie sądami i robił wielkie halo na forum ze ktoś użył twojego zdjęcia.
Przy okazji... Nie musisz do mnie sie zwracać na pan. Tak sie przyjęło na forum ze piszemy bez tego określenia i nie jest to żadna obraza. Oczywiście jak chcesz mogę Cię nazywać Panem.
Sorry za błędy jeżeli sie pojawiły. Pisze z komórki
[ Dodano: 07-11-2011, 12:10 ]
Paweł z góry sorry ze nie cytuje ale cieżko mi sie pisze na komórce.
Nie chodziło mi o moje szkolenie tylko o przyczyny wypadków i o to ze meg potrafi dać ten nieszczęsny tlen prosto do paszczy jak ktoś pacnie manualnie. Na tej głębokości Tlen ręcznie raczej zaszkodziłby na każdym rebie. Chyba był podobny wypadek na Megu.
Co do elektroniki Mega to zauważyłem, ze bez bateryjki dioda by nie swiecila
Chciałem tylko w tym wszystkim nadmienic ze te awarie są prawie niemozliwe i na każdym rebie da sie z tego wyjść bez problemów. można by o tym dyskutować jeżeli faktycznie prowadziłoby to do wypadkow ale tak nie jest.
Mimo tego ze szkole na rebach to nie jestem zwolennikiem zachwalania ich podniebiosa żeby tylko wziasc kasę, ale przedstawienia użytkownikowi wszelkich za i przeciw.
Tak jak pisałem wyżej ja mega uważam rownież za dobry rebreather ale niektóre rozwiązania w nim zastosowane mnie nie przekonują. Dlatego tez wybrałem Hammerheada. Nigdy nie powiem tez ze jest to najlepszy reb na świecie bo cieżko znaleźć kryterium oceny. Narazie wierze ze z czegoś wywodzi sie jego statystyka wypadkow w porównaniu do mega ale tez nie da sie tego obiektywnie ocenić.
Myśle Paweł ze ogólnie zgadzamy sie w większości aspektów nurkowania na ccr, może poprostu słabo piszemy:-)
Co do pisania o rebach... To co piszemy często nie jest dla nas tylko dla osób myślących o ccr. Warto wiec czasem opisać własnego reba z punktu widzenia użytkownika. Może ktoś właśnie wybierze któregoś z nich. Nie chodzi wiec o chwalenie reba, a o obiektywna ocenę. To jednak niewielu potrafi.
Kula - 07-11-2011, 12:20
D@rek, | Cytat: | | Nikt nie bierze pod uwagę Sentinela, on ma fajny system lampek, nawet na plecach dla partnera. |
W sentinelu jak w Megu hud pokaże wszystko, od pracy selonoidu, przez PO2 przez deko oraz pominięcie przystanków. Również w Sentinelu handsety to tylko wyświetlacze elektroniki która jest schowana i zalana w korpusie. Dodatkowo nawet przy wyimaginowanej awri komputera, posiada on jeszcze pasywny odczyt wskazań z czujników.
Nie bardzo wyobrażam sobie przecięcie przeciwpłuca, ponieważ jest ono schowane w twardej obudowie i umieszczone za głową nurka. Pewnie można je przedziurawić podczas montażu ale taka dziura nie spowodowała u mnie awarii podczas nurkowania,
Nie ma możliwości utraty zasilania komputera i selonoidu, są tam 3 zupełnie nie zależne baterie do których nie ma dostępu.
Więc jezeli mamy HUDa, lub jeden dowolny z handsetów to urządzenie jest w stanie wyjśc bezpiecznie z dowolnego nurkowania, czy nurek jest w stanie to już inna rozmowa.
Zablokowanie selonoidu w pozycji otwartej na dużej głębokości nie powinno być dla czujnego nurka problemem w sentinelu. Z tego co wiem ( a wiem mało) to chyba było to przyczyną całkiem spektakularnego wypadku śmertelnego na Megu, całkiem nie dawno.
Stalowe rurki doprowadzające tlen to selonoidu mają bardzo mały przekrój i nurek powinien mieć czas zareagować odpowiednio zanim O2 przekroczy bezpieczny poziom.
Strzał CO2 - no cóż wszyscy tego się obawiamy, mamy odpowiednie procedury aby temu zapobiec, testujemy, i uklepujemy i co tam jeszcze, są również rebreathery z czujnikiem CO2 w pętli Sentinel Expedition
Pozostaje kwestja totalnego zalania scrubera, na ile jest to realne w jakim urządzeniu i co się stanie potem...
Mimo wszystko mam poczucie że nurek jest dużo bardziej zawodny niż maszyna...
Od moje 2c.
Diving Extreme - 07-11-2011, 12:23
Panie Radku ja Pana poinformowałem, że napiszę do AP Diving o swoich wątpliwościach dotyczących Pana doświadczenia z elektroniką Vision. Ja to zrobiłem, nigdy nie ukrywałem tego, ponieważ nie wierzę w Pana doświadczenie w tym zakresie. 50 godzin pod wodą to jest bardzo dużo. Ostatnie trzy dni nurkowałem nad jeziorem Narie i pod wodą w realu spędziłem w sumie tylko 4 godziny. Ja słyszałem o pewnym instruktorze, który opowiadał o swoich godzinach rebreatherowych i po sprawdzeniu rebreathera przez kolegów stwierdził, że wyjmuje szybko baterię i dlatego nurkowania nie zapisały się .
Bardzo często spotykałem, się z sytuacjami jak nurkowie wojskowi wpisywali do książki nurkowań czas spędzony pod prysznicem, jak instruktorzy nurkowania opowiadali o jednostkach specjalnych, byli tacy, którzy nawet wychodzili z luków torpedowych:).
Piloci ze Smoleńska, też mieli potwierdzone godziny nalotu, tylko, że jak dodano nalot wszystkich pilotów to był on dużo większy od nalotu samolotów. To niestety często się zdarza. Prawdopodobnie Pan demontował elektronikę z rebreathera Leszka Nowaka i przekazał ją Policji przybyłej na miejsce wypadku. Jeżeli Pan to robił to dlaczego Pan nie wyłączył elektroniki ?
Według Pana nie wypowiadam się merytorycznie na forum. Całkiem możliwe, że ma Pan rację. Ja nurkuję, prowadzę kursy na wszystkich poziomach, czasami uczestniczę też w kursach w charakterze kursanta i nie mam potrzeby pisania o wyższości jednego rebreathera nad drugim. Proponuję wypić piwo, zaplanować ciekawe nurkowanie wrakowe i nie ciągnąć głupiej dyskusji.
Pozdrawiam
Adam Wysoczański
Centrum Nurkowe
DIVING EXTREME
ul. Suchy Las 23,
02-495 Warszawa,
tel. kom. +48 501 622 545
Fax.+48 22 6621469
e-mail: info@divingextreme.pl,
www.divingextreme.pl
nurkowacz - 07-11-2011, 13:04
| Diving Extreme napisał/a: | | Panie Radku ja Pana poinformowałem, że napiszę do AP Diving o swoich wątpliwościach dotyczących Pana doświadczenia z elektroniką Vision. Ja to zrobiłem, nigdy nie ukrywałem tego, ponieważ nie wierzę w Pana doświadczenie w tym zakresie. 50 godzin pod wodą to jest bardzo dużo. |
Akurat nie musze wykonywac nurkowań w Twojej obecności i w to co wierzysz mnie nie interesuje. Pierwszy raz jak to usłyszałem to faktycznie mnie to zgrzało ale obecnie widzę, ze taką masz naturę.
Każdy walczy z konkurencja jak umie. Nie byłem pierwszy.
Jak widzę ty słyszałeś dużo dziwnych historii o jakiś ludziach, ale zdążyłem zauważyć, że tylko tak możesz coś ugrać i zupełnie mnie to nie obchodzi.
MOże ktoś jest na tyle naiwny aby wierzyć w Twoje przechwałki i oszczerstwa ale na mnie to już nie działa.
| Diving Extreme napisał/a: | | Bardzo często spotykałem, się z sytuacjami jak nurkowie wojskowi wpisywali do książki nurkowań czas spędzony pod prysznicem, jak instruktorzy nurkowania opowiadali o jednostkach specjalnych, byli tacy, którzy nawet wychodzili z luków torpedowych:). |
Wybacz ale nie działają na mnie opowieści o wojsku itp. Nie jestem cywilem
Zaden z żołnierzy którzy cos sobą reprezentują nie chwali się tym publicznie.
| Diving Extreme napisał/a: | | Prawdopodobnie Pan demontował elektronikę z rebreathera Leszka Nowaka i przekazał ją Policji przybyłej na miejsce wypadku. Jeżeli Pan to robił to dlaczego Pan nie wyłączył elektroniki ? |
Skąd masz tę wiadomość??? To te samo źródło co mówi o moich godzinach na ccr?
Dla Twojej wiadomości... Jedno co zrobiłem w sprawie Leszka to przyjąłem śmigłowiec pogotowia ratunkowego. Byłem zupełnie na innym parkingu w tym czasie i Leszka jak i jego sprzętu na oczy nie widziałem po wypadku. Nie wiem skąd bierzesz te herezje ale radziłby się trochę opanować. Nie wiem z kim mnie mylisz, więc czas się obudzić.
| Diving Extreme napisał/a: | | Ja nurkuję, prowadzę kursy na wszystkich poziomach, czasami uczestniczę też w kursach w charakterze kursanta i nie mam potrzeby pisania o wyższości jednego rebreathera nad drugim. |
Ja robię to samo. W żadnym wypadku nie wywyższam żadnych rebów. Ja jak i wiele innych osób poprostu oceniam je z punktu widzenia użytkownika. Dlatego łatwiej niektórym podjąć decyzję o wyborze reba. Czasami mozna też nauczyć się czegoś o innych konstrukcjach niż nasze. Wiedzy nigdy za wiele
| Kula napisał/a: | | Mimo wszystko mam poczucie że nurek jest dużo bardziej zawodny niż maszyna... |
Też sie dołączę do tego stwierdzenia.
D@rek - 07-11-2011, 13:58
ło Jezu znowu.Adama znam osobiście i cenię Radka nie znam osobiście ale rozmawialiśmy parę razy na rzeczowe tematy a tu masz upiory się pobudziły, przez was przypaliły mi się ziemniaki i co ja powiem synom jak wrócą ze szkoły cholera.
klon - 07-11-2011, 14:04
| D@rek napisał/a: | | przez was przypaliły mi się ziemniaki |
uwielbiam przypalone ziemniaki... gotowałeś czy smażyłeś...?
sorki za OT, ale mi smaka narobiłeś...
nurkowacz - 07-11-2011, 14:44
| D@rek napisał/a: | | przypaliły mi się ziemniaki i co ja powiem synom jak wrócą ze szkoły cholera. |
sorry Darek. Nie mogłem zostawić tego samemu sobie. Ktoś wypisuje publicznie jakieś herezje na mój temat, a potem chce, żebym się napił piwa.
Diving Extreme - 07-11-2011, 15:06
Panie Radku poniżej publiczna wypowiedź pod moim adresem z 20 czerwca 2010:
,,Chyba cos sie Panu pomyli o.
Co do szkole ... Mnie szlak trafia r wnie jak s ysze o szkoleniach u
Pana , kt re trwaja 2 godziny dla czlowieka, kt ry pierwszy raz widzi
ccr na oczy.
Radek''
Może to inny Radek. Napisałem wtedy, że Pana pozwę i niestety nie zrobiłem tego.
Niestety po tym wpisie liczba szkolonych zmniejszyła się.
Pozdrawiam
Adam Wysoczański
nurkowacz - 07-11-2011, 16:07
Widzę, że zaczynasz temat, a potem go zmieniasz szukając nowego. Może jednak odpowiesz mi na pytanie i napiszesz kto roznosi takie plotki na mój temat, , które ty publicznie powtarzasz?
| Diving Extreme napisał/a: | | Panie Radku poniżej publiczna wypowiedź pod moim adresem z 20 czerwca 2010: |
Ależ jak zwykle pamietam moja wypowiedź. I co w związku z tym? Chcesz znowu do niej wrócic?
[quote="Diving Extreme"]Może to inny Radek. Napisałem wtedy, że Pana pozwę i niestety nie zrobiłem tego.
A ja pisałem, ze prosze bardzo i wiesz dlaczego byłem pewien swojego.
Widzę, że szukasz jeleni których bezpodstawnie mozesz pooskarżać i myslisz, że wszyscy będa przytakiwac. Niestety nie należe do tego typu osób.
Więc czekam na kolejne zarzuty. Może dowiem sie jeszcze czegoś ciekawego...
Teraz to Twoja wina , że zasmiecamy forum
Diving Extreme - 07-11-2011, 16:28
Jak ktoś by mi zarzucał, że nie posiadam doświadczenia na Inspiration Vision to ja bym np pokazał numer rebreathera a każdy Vision ma Logbook i w ten sposób zakończyłbym głupią dyskusję. Tylko niestety miałbym problem w sytuacji braku takiego rebreathera
Pozdrawiam
Adam Wysoczański
nurkowacz - 07-11-2011, 17:59
| Diving Extreme napisał/a: | | Jak ktoś by mi zarzucał, że nie posiadam doświadczenia na Inspiration Vision to ja bym np pokazał numer rebreathera a każdy Vision ma Logbook i w ten sposób zakończyłbym głupią dyskusję. Tylko niestety miałbym problem w sytuacji braku takiego rebreathera |
Ja w dalszym ciągu nie mam vision na stanie. Malo tego jak kupie vision to pewnie sprzedam classica. Jakbys nie wiedział to nie muszę go mieć na wlasnośc ( narazie mnie na to nie stać ), a powinienem mieć w tej sytuacji stały dostęp do takiego reba i ja taki dostep mam, nawet nie jeden. Akurat dla Ciebie nie mam zamiaru nic udowadniac, poniewaz nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem. Dzieki Tobie musialem udowodnic to APDiving, jak widzisz weryfikacja wyszła pozytywnie.
Ja odpowiadam na Twoje posty jak widzisz, a Ty w dalszym ciągu zmieniasz tematy. To chyba mówi samo za siebie.
[ Dodano: 07-11-2011, 18:10 ]
| Kula napisał/a: | | Strzał CO2 - no cóż wszyscy tego się obawiamy, mamy odpowiednie procedury aby temu zapobiec, testujemy, i uklepujemy i co tam jeszcze |
Czytalem gdzies o jakimś problemie z CO2 spowodowanym skokiem do wody z gazem w CL. Podobno w trakcie skoku i uderzenia o wodę gaz w CL uszkodził zawory kierunkowe w pętli. Gość zamiast oddychać gazem oczyszczonym z CO2 dostawał gaz, który właśnie wypuścił z płuc do pętli. NIe pamietam o jaki reb chodziło.
D@rek - 07-11-2011, 18:22
| Kula napisał/a: | Nie ma możliwości utraty zasilania komputera i selonoidu, są tam 3 zupełnie nie zależne baterie do których nie ma dostępu.
|
Jak to nie ma dostępu, tzn. że co nie wymieniasz ich w ogóle tak jak w digitalu czy też nie ma dostępu pod wodą ?
| Kula napisał/a: | | Więc jezeli mamy HUDa, lub jeden dowolny z handsetów to urządzenie jest w stanie wyjśc bezpiecznie z dowolnego nurkowania |
Ok HUD pokazuje wszystko oprócz przystanków deco tak ja w Inspiration ? Deco masz tak jak
na OC albo z drugiego kompa albo z pały.
HUD - jego sekwencje są skomplikowane w Sentinelu z tego co pamiętam to jakieś proste było ?
A jak jest z informacją z drugiej lampki tej na plecach dla partnera.
nurkowacz - 07-11-2011, 18:29
| D@rek napisał/a: | | HUD - jego sekwencje są skomplikowane w Sentinelu z tego co pamiętam to jakieś proste było ? |
Darek nie są. Trzeba to porostu zobaczyć. Jak sie kiedys spotkamy to Ci pokażę jak to jest w HH.
Kula jak możesz to napisz cos o Sentinelu, jak działa solenoid, jak jest skonstruowana elektronika i jak pracuje HUD. W którym miejscu jest wtrysk tlenu, za czy przed pochłaniaczem?
D@rek - 07-11-2011, 18:29
| nurkowacz napisał/a: | | Podobno w trakcie skoku i uderzenia o wodę gaz w CL uszkodził zawory kierunkowe w pętli |
Dobry przykład, oglądałem BOVa Golem Gear tam były solidne gumowe zaworki kierunkowe ale zwróciłem uwagę na brak w środku takiej prostej plastikowej kratki blokującej wywinięcie się płatka gumy, i to właśnie mogło być przyczyną zajścia które opisujesz.
PawelW - 07-11-2011, 18:30
Kula dzięki za opis , masz moze jakies fotki , santinela to prosze zapodaj , szczerze to widziałem go raz w życiu , ale wtedy jakoś nie miałem szczescia go pomacać
Dobrym pomysłem jest po opisywac swoje reby , D@rek zacznij od BI klasyka nurkowania CCR ...
[ Dodano: 07-11-2011, 18:35 ]
| nurkowacz napisał/a: | | Czytalem gdzies o jakimś problemie z CO2 spowodowanym skokiem do wody z gazem w CL. |
zdarza sie i taa głupota jak ktos skacze z zamkniętym ustnikem czy otwartym BOV na OC
D@rek - 07-11-2011, 19:00
| PawelW napisał/a: | | Dobrym pomysłem jest po opisywac swoje reby , D@rek zacznij od BI klasyka nurkowania CCR ... |
Ja mam opisany na pokrywie wielkie litery D@rek i www.glon.pl he he
PawelW - 07-11-2011, 19:37
| D@rek napisał/a: | | Ja mam opisany na pokrywie wielkie litery D@rek i www.glon.pl he he |
czujne oko D@rka nie przegapi literówki , wiesz o co chodzi i dawaj czadu jak to jest z Vision
D@rek - 07-11-2011, 22:13
| PawelW napisał/a: | | wiesz o co chodzi i dawaj czadu jak to jest z Vision |
opisów wujek google ma tyle że nie warto klawiatury dotykać
najciekawsza i w miarę bezstronna recenzja http://www.rebreatherworl...on-reviews.html
ze wszystkim się zgadzam choć uprząż oryginalną wywaliłem natychmiast, w związku z SKS mój wzrok irytuje pod wodą ekran wyświetlacza mało czytelny.Być może przyzwyczaiłem się do oled HW.
PawelW - 08-11-2011, 11:41
| Leszek Szmaciński napisał/a: | Więc idąc twoją myślą poczytaj sobie |
daj spokój z tym forum DW, gdzie papieros i reb na plecach to nie nurek sorry ze tak ci chamsko odpisałem miałem pewnie jakiś zły dzień , nie jestem instruktorem ,wiec nie znam sie i nie wolno mnie pisać
Kula - 08-11-2011, 12:09
PawelW,
| Cytat: | | Czytalem gdzies o jakimś problemie z CO2 spowodowanym skokiem do wody z gazem w CL. Podobno w trakcie skoku i uderzenia o wodę gaz w CL uszkodził zawory kierunkowe w pętli. Gość zamiast oddychać gazem oczyszczonym z CO2 dostawał gaz, który właśnie wypuścił z płuc do pętli. NIe pamietam o jaki reb chodziło. |
Chodziło o inspo z tego co pamiętam i przyczyną rzeczywiście był zamknięty BOV, mimo wszystko OPV powinno zadziałać - nie zadziałało.
Znów jest to problem CCR z OSCL nie dotyczy BMCL bo tam płuco jest schowane w obudowie i ona przyjmie impakt uderzenia - testowałem na sobie.
D@rek, | Cytat: | | Dobry przykład, oglądałem BOVa Golem Gear tam były solidne gumowe zaworki kierunkowe ale zwróciłem uwagę na brak w środku takiej prostej plastikowej kratki blokującej wywinięcie się płatka gumy, i to właśnie mogło być przyczyną zajścia które opisujesz |
Tyle ze solidne gumowe płaty są ciężkie i znacznie zwiększają opory oddechowe, mało kto zdaje sobie sprawę że ok 60% oporów jest generowanych przez ustnik. Kratka powinna być.
D@rek,
| Cytat: | | Jak to nie ma dostępu, tzn. że co nie wymieniasz ich w ogóle tak jak w digitalu czy też nie ma dostępu pod wodą ? |
Tak nie wymieniasz, to jest integralna część rebreathera i jeden z jego najdroższych elementów, żywotność jest oszacowana na bodajże 15 lat, ładujesz i nurkujesz nic więcej. Mogą to wymienić w serwisie. Ale tak naprawdę nie wymieniają tylko dają ten kawałek reba nowy - nie opłaca się.
D@rek, | Cytat: | Ok HUD pokazuje wszystko oprócz przystanków deco tak ja w Inspiration ? Deco masz tak jak
na OC albo z drugiego kompa albo z pały. |
HUD pokazuje wszystko łącznie z DECO. oraz zbliżaniem się do przystanku i np za wczesnym opuszczeniem go. Ideologia jest taka aby można było wykonać bezpieczny powrot do domu na samym HUD np bez maski. Są tam 4 kolorowe lampki. Zielona niebieska czerwona i biała. Zielona cały czas - wszystko ok. zielona z niebieską na przemian wolno - SP ponizej zadanego w bezpiecznej granicy, szybko - powyzej zadanego w bezpiecznej granicy, czerwona i buzzer - Off the loop,
biała wolno - zblizasz się do deco, biała ciągle - jesteś na przystanku, biała szybko - pomijasz przystanek.
PawelW,
| Cytat: | | Kula jak możesz to napisz cos o Sentinelu, jak działa solenoid, jak jest skonstruowana elektronika i jak pracuje HUD. W którym miejscu jest wtrysk tlenu, za czy przed pochłaniaczem? |
Dużo jest na www.rebreathers.pl kiedyś miałem wenę i opisywałem kolejne rebreathery którym się przyglądałem zanim wybrałem Sentinela a ze trwało to 2 lata to troche towaru przewaliłem.
Elektronika to rozbudowany system zalany w korpusie urządzenia, podłączone do tego mózgu są interfejs - wyglądem i obsługą przypominający VRX/VR3, oraz 2 HUDy jeden dla nurka drugi na plecach umieszczony dla partnera/instruktora. Zupełnie nie zależnie na dodatkowym obiegu jest tzw. Passive. czyli analizator tlenu podłączony niezależnie do czujników, żadnej logiki prosty backup pokazuje odczyty z celi. Przecięcie któregokolwiek z kabli nie spowoduje zalania urządzenia ani handsetu - niestety sprawdziłem.
Selonoid jest nisko ciśnieniowy (nie wiem dokładnie ile) ale jest skonstruowany tak ze w razie awarii zatnie się w pozycji zamkniętej...tyle ze nigdy w żadnym Sentinelu ani Oroborosie się nie zaciął - przynajmniej z tege co wiem.
Tlen do selonoidu jest doprowadzony cienkimi stalowymi rurkami, opisywałem juz to wcześniej, wtrysk jest zaraz za wydechowym wężem, przed scrubberem i przeciwpłucem.
JEST TYLKO JEDNO.
Selonoid i jego poporawna praca jest również sprawdzana przez elektornikę choć nie tak dobrze jak w Oroborosie. Ale jeżeli selenoid zacznie za często strzelać lub się nie zamknie tak jak przewiduje to komp w zależności od sytuacji, dostaniemy alarm, na długo zanim gaz w pętli przestanie być oddychalny (?) ładne słowo nie ?
PawelW - 08-11-2011, 13:07
| Kula napisał/a: | | Znów jest to problem CCR z OSCL nie dotyczy BMCL bo tam płuco jest schowane w obudowie i ona przyjmie impakt uderzenia - testowałem na sobie. |
no tak,ale ta skrzynka jeden sie pozbyłem aby mieć reab strip i na wszelki wypadek zrobic z niego SM
Kula - 08-11-2011, 13:56
PawelW, | Cytat: | | ale ta skrzynka jeden sie pozbyłem aby mieć reab strip i na wszelki wypadek zrobic z niego SM |
Na desce kreślarskiej jest sidemount z Sentinela, prototym pokazywał Kev. i no własnie...nie pamiętam gdzie.
Tyle ze z SM raczej nie skaczesz z dużych wysokości do wody...a jak już musisz to może warto nie skakać na CL.
D@rek - 08-11-2011, 21:24
| Kula napisał/a: | | biała ciągle - jesteś na przystanku, biała szybko - pomijasz przystanek. |
i co use table jak w Vr 3 ? Co masz za algorytm?
| PawelW napisał/a: | | no tak,ale ta skrzynka jeden sie pozbyłem aby mieć reab strip i na wszelki wypadek zrobic z niego SM |
z tamtej żółtej bez problemu można zrobić i SM i strip to i pewnie z tej czarnej da radę ale
po co ?
PawelW - 08-11-2011, 22:13
| D@rek napisał/a: | z tamtej żółtej bez problemu można zrobić i SM i strip to i pewnie z tej czarnej da radę ale
po co ? |
właśnie !!! jak sie nie ma argumentów to sie pisze SM
Kula - 09-11-2011, 09:43
D@rek, | Cytat: | | i co use table jak w Vr 3 ? Co masz za algorytm? |
Mam Bh+Pyle, i VGM, dostępny za opłatą jest VPM jak by ktoś chciał, tyle ze jak mawiał pewien instruktor, ja z żelu nie jestem...
Co do USE Tables, generalnie tak, tylko małokto wie co oznacza USE TABLES w VR3 czy VRX. To nie to samo co error w Sunto czy innych kompach. VR dalej liczą dekompresję przeliczają co zostało pominiętę wydłużają kolejne przystanki i generalnie robią co się da żeby dalej było bezpiecznie, w ostatniej kolejności zmniejszają konserwatyzm, jak już się nie da wyliczyć żeby było dobrze.
Przynajmniej w teorii
|
|