FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - powrót po dłuższej przerwie

bulbon1 - 09-11-2011, 13:52
Temat postu: powrót po dłuższej przerwie
Hej, witam wszystkich bo to chyba pierwszy mój post na tym forum, choć czytam je od dawna.
:)
Mam stopień P2 zrobiony bodajże w 2005 czy 2006 roku, potem jakieś 20 nurkowań i .. przerwa. W nadchodzącym sezonie chcę wrócić na nurkowiska ale zdaję sobie sprawę że to co teraz pamiętam niekoniecznie musi odpowiadać P1. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

fwj - 09-11-2011, 13:56

Hm, P2 z 20 nurkami na stanie?
Bulbon - 09-11-2011, 13:58

20 nurków PO skończonym kursie, nie liczę wcześniejszych

(Swoją drogą ciekawe ze przy poprzednim poście nazywam się bulbon1 a teraz bulbon. (?) Ale to cały czas ja. )

nowy - 09-11-2011, 14:37

Cytat:
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Nie byłem w takiej sytuacji ale popieram powrót do nurkowania :) Swoja drogą wiem, że np. w PADI jest kurs "przypominający" (scuba review???) może coś takiego? :D

Bulbon - 09-11-2011, 14:44

Dzięki za informację, sprawdzę to. Póki co planuję odezwać się do "mojego ulubionego instruktora" i zobaczymy co on mi powie. Ale to jakoś po nowym roku..
arkac123 - 09-11-2011, 16:16
Temat postu: Re: powrót po dłuższej przerwie
bulbon1 napisał/a:
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Ja miałam 2 lata przerwy, wcześniej i tak nurkowam co pół roku na wykacjach. Nie robiłam żadnego kursu, posżłam tylko do instruktora CMAS na warsztaty basenowe - 1,5 h godziny mi wystarczyło, aby przypomnieć sobie "co jest do czego".
Mój mąż, który oczywiście miał identyczną przerwę, stwierdził, że on jest takim świetnym nurkiem, że niczego nie potrzebuje sobie przypominać. :aaa:

Oczywiście, w Egipcie, po pierwszym nurku oboje zostaliśmy zakwalifikowani do grupy zaawansowanej, co do dzisiaj mnie śmieszy, kiedy przypomnę sobie nasze ówczesne "umiejętnośći", a raczej ich totalny brak :aaa: .

Bulbon - 09-11-2011, 16:41

Pocieszasz mnie, dzięki! :)
Pozostaje odkurzyć sprzęt i podreptać na basen.

spierzakpiotr - 09-11-2011, 19:29

Bulbon napisał/a:
Pozostaje odkurzyć sprzęt i podreptać na basen.

Albo zrobić na początku kilka nurków z instruktorem...

md1974 - 09-11-2011, 21:37

Bulbon napisał/a:
Dzięki za informację, sprawdzę to. Póki co planuję odezwać się do "mojego ulubionego instruktora" i zobaczymy co on mi powie. Ale to jakoś po nowym roku..

Miałem znacznie dłuższą przerwę i zrobiłem to co napisałaś - poszedłem do "swojego ulubionego instruktora" :) . Kilka nurków z nim a potem już ze znajomymi i jakoś poszło. Są rzeczy, których się nie zapomina (na szczęście). Z tym, że proponowałbym pójść teraz i zimę przećwiczyć na basenie żeby na wiosnę wskoczyć do otwartej wody.

Pozdrawiam,
Mariusz

majki - 10-11-2011, 07:45

Rowniez uwazam, ze "Twoj ulubiony Instruktor nurkowania" to najsensowniejsza opcja :)
Bulbon - 10-11-2011, 11:23

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
md1974 - cieszę się "że się da" :)

kiero - 15-02-2017, 22:04

Odkopuje temat, bo także obecnie zastanawiam się bardzo nad powrotem do nurkowania po 9 latach i jaki jest najlepszy na to pomysł.

Zrobiłem kurs (3 stopień LOK, do 20 metrów) w 2008 roku z powodu tego, że potrzebowałem patent, aby zdać egzamin na ratownika WOPR. Były to zajęcia praktyczne na basenie oraz w sumie 2-3 nurkowania w kamieniołomie i jeziorze. Później już z braku pieniędzy nurków nie było.

Obecnie mieszkam we Wrocławiu, więc powrót do tamtego instruktora nie wchodzi w grę, a także nie chciałbym tego, bo wiedza wydaje mi się była konkretna, ale nie przekazywana dobrze. Z tamtych rzeczy to pamiętam tylko jak wydmuchać maskę pod wodą.

Czy muszę robić kurs wraz z innymi adeptami na ten sam stopień, aby przyswoić tą wiedzę i być gotowym do nurków z ekipą, aby nabywać doświadczenia? Czy może jakieś przypominające zajęcia na basenie? Co polecacie we Wrocławiu?

anarchista - 15-02-2017, 22:49

Wojciech Czechowski z Wrocławia, spokojny, zrównoważony, kulturalny.
Zajęcia na basenie nawet samodzielne lecz z płetwami, to właściwy start.

pozdrawiam rc

Sebiriusz - 16-02-2017, 13:45

kiero napisał/a:
Czy muszę robić kurs wraz z innymi adeptami na ten sam stopień (...)
[quote]
Uprawienia masz więc najrozsądniej jest (skoro nie pływałeś prawie 10 lat, a przerwałeś zanim zacząłeś nurkować) :ping: zgłosić się do DOBREGO instruktora z Twojej obecnej okolicy i zrobić z nim nurkowanie. On powinien ocenić czy i gdzie są braki :pa:

Jaroslaw - 24-02-2017, 14:48
Temat postu: Re: powrót po dłuższej przerwie
bulbon1 napisał/a:
Hej, witam wszystkich bo to chyba pierwszy mój post na tym forum, choć czytam je od dawna.
:)
Mam stopień P2 zrobiony bodajże w 2005 czy 2006 roku, potem jakieś 20 nurkowań i .. przerwa. W nadchodzącym sezonie chcę wrócić na nurkowiska ale zdaję sobie sprawę że to co teraz pamiętam niekoniecznie musi odpowiadać P1. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Dosyć często mamy klientów, którzy nurkują po długiej przerwie (rekordzista nie nurał 20 lat). Tak naprawde nikt się nie bawi w formalne scuba review. Zwykle poświęcamy dwa lub trzy nurkowania na przypomnienie sobie umiejętności i opływanie się (czasem przypomina to z grubsza kurs OWD . Potem w miarę postępów robimy bardziej złożone nury.