FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

SIDEMOUNT - KOŁOWROTKI Eksploracyjne

busi - 10-11-2011, 23:10
Temat postu: KOŁOWROTKI Eksploracyjne
[ Temat wydzielony z "warsztatów". TomS ]

Majki, a czym się charakteryzuje francuski kołowrotek?

Sebastian Szczesniak - 11-11-2011, 10:39

to duży "otwarty" kolowrót na który zwiniesz linkę z gumkami. Można go zrobić samemu

jacekplacek - 26-11-2011, 19:19

Pokazane wyżej kołowrotki mają tę wadę, że zwijając je, światło latarki na goodmanie skierowane jest w bok. Prawie dwa lata temu udało mi się przekonać producenta kołowrotków Alpinur do korekty tej wady. Obecnie można kupić te kołowrotki w obu wersjach. A tak wygląda ta lepsza :)

Włodek Kołacz pracuje też nad aluminową wersją z obracaną rączką. Rok temu testowałem i były całkiem ok. Czekamy na produkcję :)

Włodek K - 26-11-2011, 20:45

jacekplacek napisał/a:
Włodek Kołacz pracuje też nad aluminową wersją z obracaną rączką. Rok temu testowałem i były całkiem ok. Czekamy na produkcję :)

Pracuje to mocne słowa. Mam opracowane i akurat w przyszłym tygodniu chcę złożyć zamówienie na nową wersję elementów w której usunąłem wady pierwowzoru (chyba widziałeś elementy) Ale najpierw złożę to co mam w elementach i zobaczę jak działa w krytycznych tematach.
Były by w zeszłym roku ale na całej linii zawiódł podwykonawca tak jeśli chodzi o cenę jak i jakość nie mówiąc już o terminie. Więc temat stanął. Teraz jesień i balasty zelżały warsztat w nowym miejscu w miarę funkcjonuje, to wracam do tematu.

Tu obrazki pierwowzoru.

Są dwie wielkości ale ponieważ projekt jest to mogą być prawie dowolne średnice i szerokości. Na jednej mieści się 250 m linki 3 mm na drugim mniejszym około 100 m. tej samej grubości.
Sam oczywiście testowałem rozwiązanie min rzucałem do góry ile mogłem, spadały na glebę i dalej działają. Stawałem na nich i też wytrzymały :) Myślę że będą ok.

Dla pokrzepienia jesiennego, rozgrzewająca fotka z wczoraj :)

Żeby nie było że tylko o śrubkach i flaszkach :)

Sebastian Szczesniak - 29-11-2011, 00:50

Cześć, kolowrotki z moich zdjęć ilustrują ( w nawiązaniu do pytania ) jedynie jak takie cos wygląda. To wersje testowe mające kilka innych wad np. zbyt długie korby. Przy tak ustawionej raczce łatwiej sie zwija ( przynajmniej mi, a to moja zabawka) a przy oświetleniu umieszczonym na kasku problem o ktorym pisze Jacek znika.

Pozdrawiam

jacekplacek - 29-11-2011, 08:18

Sebastian Szczesniak napisał/a:
a przy oświetleniu umieszczonym na kasku problem o ktorym pisze Jacek znika.

Za to pojawiają się inne, jakby poważniejsze :)

Sebastian Szczesniak - 29-11-2011, 09:02

jacekplacek napisał/a:
Za to pojawiają się inne, jakby poważniejsze

rzucisz na to więcej światła:)?

jacekplacek - 29-11-2011, 12:09

Sebastian Szczesniak napisał/a:
rzucisz na to więcej światła:)?

Tak. Przy zmąconej wodzie i świetle na kasku mniej widać, niż w takich samych warunkach, ale światło na goodmanie :)

Sebastian Szczesniak - 29-11-2011, 12:57

To fakt, podobny problem może być na powierzchni w zimną noc. Mając elektrownię na kasku i wydychając powietrze zmieniające się parę nie widać gdzie się idzie:).