| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
SIDEMOUNT - Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku
piotr_c - 30-01-2012, 15:33 Temat postu: Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku Witajcie,
Na Vimeo pojawiły się wczoraj dwa świetne filmy z nurkowań side mount w Meksyku, których autorem jest Leigh Cunningham, którego większości osób tutaj chyba nie trzeba przedstawiać. A tym którym trzeba, garść informacji: 5 nurkowań poniżej 200m; pierwsze nurkowanie na MY Jolanda (205m) - ówczesny rekord w głębokości nurkowania wrakowego.
Film z nurkowania w Pet Cementery: http://vimeo.com/35827782
Film z nurkowania w Mayan Blue: http://vimeo.com/35827822
Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP
ziemia - 30-01-2012, 17:49
Piękne filmy z przepięknych miejsc.
raptor_xxl - 30-01-2012, 17:58
Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?
hubert68 - 30-01-2012, 19:04
| Cytat: |
Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie? |
No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc
Namiastki to roznego rodzaju industrialne dziury na Dolnym Slasku a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie.
Wiekszosc "polskich" kursow jaskiniowych odbywa sie we Francji, jak myslisz dlaczego?
A i tak niektorzy twierdza, ze jaskinie w Europie nie umywaja sie do tych na Florydzie. W europejskich jeszcze nie mialem okazji zanurkowac ale IMHO te na Florydzie to niewiele w porownaniu do tych w Meksyku. Ale nie dziwie Ci sie. Kiedys obejrzalem fotki z Abaco na Bahama. I juz wiedzialem, ze to jest to, co chce robic.
kokaroll - 30-01-2012, 19:37
Super filmy!Trzeba kiedyś tam ruszyć!
jacekplacek - 30-01-2012, 20:23
| piotr_c napisał/a: | Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP |
Czyli najlepszego z możliwych Gratulacje Piotr: sprzęt to wszak jedna ze składowych sukcesu nurków!!
| hubert68 napisał/a: | No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc |
W Hranickiej nie wolno nurkować. Wymagana jest zgoda a ta udzielana w wyjątkowych przypadkach.
| raptor_xxl napisał/a: | | Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie? |
W Tatrach masz syfony: Dudnica, Kasprowa i sporo innych. Ale tam wymagana jest karta taternika, więc droga jakby wkoło. Nie mniej wielu znajomych tam nurkuje, łoi i uważają to za zajebistą zabawę Kilka osób jest nawet na forum.
Kolejna możliwość, to sztolnie dolnego śląska: nieprzeparty urok, piękne okolice, fajni ludzie. Co jakiś czas Majki organizuje takie zabawy. Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych.
filipesku - 30-01-2012, 20:36
Co z tego ze 15 km od domu jak skill nie ten
raptor_xxl - 30-01-2012, 20:49
| jacekplacek napisał/a: | | Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych. |
Wspinaczkę, to ja już umiem
No to na razie pozostanę przy penetrowaniu wraków.
jacekplacek - 30-01-2012, 20:58
| raptor_xxl napisał/a: | Wspinaczkę, to ja już umiem |
Skoro jesteś w SW, to skąd pytania? Tam wiedzą sporo więcej. Np. w toku jest wyprawa do Nowej Zelandii - nurkowo speleologiczna.
Adam Nowak - 30-01-2012, 21:39
| piotr_c napisał/a: | | Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP |
Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny?
raptor_xxl - 30-01-2012, 22:44
Nie jestem w SW, po prostu bawię się we wspinaczkę dłużej, niż w nurkowanie
jacekplacek - 30-01-2012, 22:56
| raptor_xxl napisał/a: | | Nie jestem w SW |
To się zapisz: jest tam kilku bardzo dobrych nurków i fotografów
http://climastab.pl/foto/g2/
| piotr_c napisał/a: | cała ekipa używa systemu side mount xDEEP |
Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka Też Twoja produkcja?
piotr_c - 30-01-2012, 23:13
| jacekplacek napisał/a: | | Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka Też Twoja produkcja? |
Jeszcze nie, ale jak tylko uporam się z bieżącymi tematami to się nią zajmę. Mam na nią fajny pomysł.
| Adam Nowak napisał/a: | | Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny? |
Spokojnie - będę dostępny niebawem
Spójrz na to z innej strony: ten sprzęt, który jest na filmach, to jedna pierwszych wersji. Od tego czasu wprowadzonych zostało kilkadziesiąt poprawek, z których każda ma znaczenie.
A że poprawki wprowadzane były na podstawie uwag ludzi, którzy od lat nurkują głównie w SM to masz gwarancję że finalny produkt, który wejdzie na nasz rynek, będzie maksymalnie dopracowany i sprawdzony w najbardziej ekstremalnych warunkach.
filipesku - 30-01-2012, 23:39
A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ?
jacekplacek - 31-01-2012, 08:34
| filipesku napisał/a: | | A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ? |
Skontaktuj się z Kowim: KowiKowi1979
mi_g - 01-02-2012, 08:01
| hubert68 napisał/a: | | a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie |
Raczej też industrialno-militarna dziura no chyba ze mówisz o czymś innym niż Winnica...
hubert68 - 02-02-2012, 18:03
Masz rację, oczywiście miałem na myśli Winnicę.
|
|