FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

SIDEMOUNT - Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku

piotr_c - 30-01-2012, 15:33
Temat postu: Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku
Witajcie,

Na Vimeo pojawiły się wczoraj dwa świetne filmy z nurkowań side mount w Meksyku, których autorem jest Leigh Cunningham, którego większości osób tutaj chyba nie trzeba przedstawiać. A tym którym trzeba, garść informacji: 5 nurkowań poniżej 200m; pierwsze nurkowanie na MY Jolanda (205m) - ówczesny rekord w głębokości nurkowania wrakowego.

Film z nurkowania w Pet Cementery: http://vimeo.com/35827782

Film z nurkowania w Mayan Blue: http://vimeo.com/35827822

Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)

ziemia - 30-01-2012, 17:49

Piękne filmy z przepięknych miejsc.
raptor_xxl - 30-01-2012, 17:58

Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach :D Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?
hubert68 - 30-01-2012, 19:04

Cytat:

Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?

No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc :humor:
Namiastki to roznego rodzaju industrialne dziury na Dolnym Slasku a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie.
Wiekszosc "polskich" kursow jaskiniowych odbywa sie we Francji, jak myslisz dlaczego?
A i tak niektorzy twierdza, ze jaskinie w Europie nie umywaja sie do tych na Florydzie. W europejskich jeszcze nie mialem okazji zanurkowac ale IMHO te na Florydzie to niewiele w porownaniu do tych w Meksyku. Ale nie dziwie Ci sie. Kiedys obejrzalem fotki z Abaco na Bahama. I juz wiedzialem, ze to jest to, co chce robic.

kokaroll - 30-01-2012, 19:37

Super filmy!Trzeba kiedyś tam ruszyć!
jacekplacek - 30-01-2012, 20:23

piotr_c napisał/a:
Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)

Czyli najlepszego z możliwych :) Gratulacje Piotr: sprzęt to wszak jedna ze składowych sukcesu nurków!!

hubert68 napisał/a:
No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc :humor:

W Hranickiej nie wolno nurkować. Wymagana jest zgoda a ta udzielana w wyjątkowych przypadkach.

raptor_xxl napisał/a:
Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?

W Tatrach masz syfony: Dudnica, Kasprowa i sporo innych. Ale tam wymagana jest karta taternika, więc droga jakby wkoło. Nie mniej wielu znajomych tam nurkuje, łoi i uważają to za zajebistą zabawę :) Kilka osób jest nawet na forum.
Kolejna możliwość, to sztolnie dolnego śląska: nieprzeparty urok, piękne okolice, fajni ludzie. Co jakiś czas Majki organizuje takie zabawy. Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych.

filipesku - 30-01-2012, 20:36

Co z tego ze 15 km od domu jak skill nie ten :(
raptor_xxl - 30-01-2012, 20:49

jacekplacek napisał/a:
Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych.

Wspinaczkę, to ja już umiem :P
No to na razie pozostanę przy penetrowaniu wraków.

jacekplacek - 30-01-2012, 20:58

raptor_xxl napisał/a:
Wspinaczkę, to ja już umiem :P

Skoro jesteś w SW, to skąd pytania? Tam wiedzą sporo więcej. Np. w toku jest wyprawa do Nowej Zelandii - nurkowo speleologiczna.

Adam Nowak - 30-01-2012, 21:39

piotr_c napisał/a:
Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP

Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny?

raptor_xxl - 30-01-2012, 22:44

Nie jestem w SW, po prostu bawię się we wspinaczkę dłużej, niż w nurkowanie
jacekplacek - 30-01-2012, 22:56

raptor_xxl napisał/a:
Nie jestem w SW

To się zapisz: jest tam kilku bardzo dobrych nurków i fotografów :)
http://climastab.pl/foto/g2/

piotr_c napisał/a:
cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)

Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka :) Też Twoja produkcja?

piotr_c - 30-01-2012, 23:13

jacekplacek napisał/a:
Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka Też Twoja produkcja?

Jeszcze nie, ale jak tylko uporam się z bieżącymi tematami to się nią zajmę. Mam na nią fajny pomysł.

Adam Nowak napisał/a:
Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny?

Spokojnie - będę dostępny niebawem :)

Spójrz na to z innej strony: ten sprzęt, który jest na filmach, to jedna pierwszych wersji. Od tego czasu wprowadzonych zostało kilkadziesiąt poprawek, z których każda ma znaczenie.

A że poprawki wprowadzane były na podstawie uwag ludzi, którzy od lat nurkują głównie w SM to masz gwarancję że finalny produkt, który wejdzie na nasz rynek, będzie maksymalnie dopracowany i sprawdzony w najbardziej ekstremalnych warunkach.

filipesku - 30-01-2012, 23:39

A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ?
jacekplacek - 31-01-2012, 08:34

filipesku napisał/a:
A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ?

Skontaktuj się z Kowim: KowiKowi1979 :)

mi_g - 01-02-2012, 08:01

hubert68 napisał/a:
a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie

Raczej też industrialno-militarna dziura no chyba ze mówisz o czymś innym niż Winnica...

hubert68 - 02-02-2012, 18:03

Masz rację, oczywiście miałem na myśli Winnicę.