FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

BEZ MODERACJI - Atlas / tablice ryb morskich.

moonwielki - 17-02-2012, 12:08
Temat postu: Atlas / tablice ryb morskich.
Witam wszystkich serdecznie, moj pierwszy post na forum wiec mam nadzieje ze zostanie przyjety lagodnie :P
Probowalem znalezc na forum jakies info odnosnie literatury / atlasow / tablic opisujacych ryby morskie (jak na razie bezskutecznie :????: ).
Chodzi o cos co mozna by zabrac ze soba na wyprawy i po nurkowaniu sprawdzic jak sie nazywaja te cuda, ktore sie widzialo pod woda. Mile widziana wersja z plyta CD lub wydanie elktorniczne. Moga to byc serie podzielone na poszczegolne morza/rafy/regiony. Jezyk niekoniecznie polski, moga to byc wydania po angielsku, niemiecku lub hiszpansku.
Moze ktos mial juz do czynienia z ponizszymi tytulami:

- World Atlas of Marine Fishes (Kuiter, Debelius)
- Reef Guide Coral Sea (Debelius)
- Reef Guide Red Sea (Debelius)

Wielkie dzieki za sugestie i opinie.

Włodek K - 17-02-2012, 12:18

Cytat:

Polecam tą małą książeczkę. Nie wiem czy spełni Twoje potrzeby ale mi się podoba.
http://www.dobryskarbiec....ta-morskie.html

Poza tym jest specjalizacja nurkowa PADI w której masz stosowne tablice do rozpoznawania "rybek" Nie znam tej specjalizacji. ale tak mi mówiono że są takie pomoce - jeden kolega który może taką specjalizację prowadzić.

jacekplacek - 17-02-2012, 12:34

Może to:
http://www.fishbase.org/search.php
miłej zabawy :)

arkac123 - 17-02-2012, 19:31
Temat postu: Re: Atlas / tablice ryb morskich.
Najlepszy atlas ryb (Morza Czerwonego), dostępny na rynku, to moim zdaniem ten:

http://krainaksiazek.pl/C...0007159864.html

Nie spotkałam jeszcze ryby, której by w nim nie było - o innych atlasach nie mogę tego powiedzieć :ping:

pomorzanka - 18-02-2012, 03:08

a ja kupiłam laminowany miniatlas w Safadze (początkowo w języku niemieckim :rozpacz: ) - świetnie mieści mi się w logbooku :-) i sporo rybek w nim znajduję :-D
ale ja ciągle początkującym nurkiem rec jestem :-D

moonwielki - 20-02-2012, 08:53

Dzieki za sugestie, wszystkie ciekawe i warte rozpatrzenia :)

@ jacekplacek

link zawiera ogromna baze danych i daje duzo frajdy ale niestety sprawdzi sie tylko w warunkach domowych bo na rafie z netem to raczej kiepsko :buuu:

Marzy mi sie wersja elektorniczna, ktora moge zgrac na lapsa i zabrac ze soba w kazdy zakatek swiata :aaa:

@ arkac123

pozycja Colinsa 'Coral Reef Guide: Red Sea' wyglada z opisu bardzo zachecajaco. Ciekaw jestem jak sa przedstawione 'okazy' w srodku; zdjecia czy rysunki? Jaka jakosc i format prezentacji? Czy poszczegolne ryby sa tak oznaczone ze da sie je bezproblemowo rozpoznac?
Kupilas przez internet czy w jakiejs ksiegarni? Chcialbym sprawdzic ja fizycznie przed zakupem, a moze masz mozliwosc wrzucenia skanow/fotek kilku stron w celach porownawczo-informacyjnych :ok2:

@ pomorzanka

pewnie jesli nic nie znajde do wyjazdu to na miejscu tez sobie takowy laminowany miniatlas sprawie. plus jest taki ze nie przemaka i jest mini formatu :D
co do wersji niemieckiej to pewnie kazda ryba z nazwy jawi sie groznym dla czlowieka potworem hehe :P

jacekplacek - 20-02-2012, 10:05

moonwielki napisał/a:
Marzy mi sie wersja elektorniczna, ktora moge zgrac na lapsa i zabrac ze soba w kazdy zakatek swiata :aaa:

Do oznaczania gatunków roślin i zwierząt służą tzw. klucze. Działa to na zasadzie: od ogółu do szczegółu. I tak: pierwszym pytaniem może być "roślina czy zwierzę" -> jeżeli roślina, szukaj tu -> itd. Trudno powiedzieć, czy są takie klucze w wydaniu elektronicznym: pewnie są, ale to dość specjalistyczne, więc i mało popularne. Takich rzeczy szukałbym w odpowiednim ośrodku naukowym.

arkac123 - 20-02-2012, 11:25

moonwielki napisał/a:
@ arkac123

pozycja Colinsa 'Coral Reef Guide: Red Sea' wyglada z opisu bardzo zachecajaco. Ciekaw jestem jak sa przedstawione 'okazy' w srodku; zdjecia czy rysunki? Jaka jakosc i format prezentacji? Czy poszczegolne ryby sa tak oznaczone ze da sie je bezproblemowo rozpoznac?
Kupilas przez internet czy w jakiejs ksiegarni? Chcialbym sprawdzic ja fizycznie przed zakupem, a moze masz mozliwosc wrzucenia skanow/fotek kilku stron w celach porownawczo-informacyjnych :ok2:

W środku są zdjęcia. Książkę kupiłam w CN w Egipcie. Podeślę Tobie na :priv: kilka zeskanowanych stron, żebyś mógł zobaczyć, jak to wygląda.

moonwielki - 20-02-2012, 19:13

arkac123 napisał/a:

W środku są zdjęcia. Książkę kupiłam w CN w Egipcie. Podeślę Tobie na :priv: kilka zeskanowanych stron, żebyś mógł zobaczyć, jak to wygląda.

Bylbym bardzo wdzieczny. Jak na razie wspomniane pozycje widzialem tylko na necie wiec ciezko je ocenic i sie zdecydowac a warto miec cos co sie przyda na dluzej i sprawi duzo frajdy :prez: