| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
SIDEMOUNT - Organizacje poponujące kursy SM
TomS - 21-03-2012, 11:30 Temat postu: Organizacje poponujące kursy SM To będzie lista możliwych szkoleń SM.
Nie zbuduję jej sam.
Zapraszam do współpracy (tu, PW, email) instruktorów SM i Course Directorów.
Chcę w tym miejscu zebrać dane z manuali instruktorskich wszelkich organizacji mniej więcej według klucza:
- jakie są minimalne wymagania wstępne (wiek, certyfikat, ilość nurkowań)?
- badania lekarskie czy oświadczenie medyczne uczestnika?
- kto może szkolić (formalnie a nie nazwiska)?
- ile jest minimalnie godzin zajęć teoretycznych?
- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy (otwarte, kontrolowane, basenopodobne...)?
- jakie materiały szkoleniowe są wymagane i jak je zdobyć?
- jaki jest wymagany sprzęt dla kursanta?
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu (mile widziane zdjęcie )?
- czy szkolenie jest oferowane na terenie Polski?
Wątek będę w sposób znaczny moderował. Pierwszy wpis będzie zawierał esencję - najaktualniejsze info. Wpisy, z których zaczerpnę te informacje a nie zawierające nic ponadto usunę jako zbędne. Oczywiście merytoryczna dyskusja jest mile widziana aby wątek żył
Organizacje zamieszczam alfabetycznie.
Jeśli jest kilka stopni SM to poproszę o stosowny podział.
Proszę nie przysyłać mi samych linków - potrzebuję wygodny tekst do wklejania podany "na tacy"
18 lat, 25 nurkowań OW, AOWD minimum
zgodnie z prawem PL, deklaracja wystarczy
- kto może szkolić
Instruktor Open Water Side-Mount lub Cave SM
Teoria bez limitów i nieokreślona
- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy (otwarte, kontrolowane, basenopodobne...)?
OW SM Diver :Jedne zajęcia w wodach ograniczonych
Minimum 4 nurkowania open-water z czasem dennym 120min łącznie (nie wliczając czasu w wodach ograniczonych)
Dostarczane przez instruktora, prezentacja, opcjonalnie manual
Dwie butle w konfiguracji SM (minimum 5,6l każda, dwa w pełni skonfigurowane AO, dwa niezależne źródła wyporu albo umiejętność zachowania pływalności na jednym w każdych warunkach, komputer lub tablice, urządzenie tnące, reszta sprzędu dostosowana do środowiska i termiki
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu
do nurkowania w tej konfiguracji, bez zmian głębokości/gazów
dwóch instruktorów ma poziom podstawowy, 3 innych jest Cave Instruktorami.
Advanced Side Mount / No Mount Diver
18 lat, 50 nurkowań, Cave Diver minimum
zgodnie z prawem PL, deklaracja wystarczy
Instruktor Advanced Cave
Teoria bez limitów i nieokreślona (trzeba ogarnąć całość i tyle)
- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy
3 nurkowania, 120 min. w przestrzeni zamkniętej + 2 nurkowania wstępne (wody ograniczone i skillsy cave)
Dostarczane przez instruktora, prezentacja, opcjonalnie manual
2 butle w SM (min 11l każda), opcjonalnie 1 extra na deco, dwa (3) niezależne i skonfigurowane AO, dwa niezależne źródła wyporu albo umiejętność zachowania pływalności na jednym w każdych warunkach, komputer lub tablice, urządzenie tnące, 1 kołowrotek, jeden backupowy kołowrotek, 3 światła, 3 strzałki. Reszta sprzędu dostosowana do środowiska i termiki.
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu (mile widziane zdjęcie )?
do nurkowania w tej konfiguracji w jaskiniach, bez zmian głębokości/gazów
dwóch instruktorów ma poziom podstawowy, 3 innych jest Cave Instruktorami.
NAUI
PADI
PSAI
SDI / TDI
SDI SIDEMOUNT (rekreacyjny):
- jakie są minimalne wymagania wstępne?
SDI OWD lub równorzędny, 18 lat (lub 15 ze zgodą rodziców)
oświadczenie i w razie jakiegoś "TAK" - zgoda lekarza
- kto może szkolić
Instruktor SDI posiadających uprawnienia specjalizacji SDI SideMount Instructor.
(To jest taka specjalizacja jak Nurkowanie Głębokie, Suchy Skafander, Podlodowe, itp.).
Standardy nie określają limitów górnych i dolnych - ma być czas wystarczający do przekazania wiedzy.
Minimum 2 nurkowania. Wyraźnie zaznaczone, że jest to kurs NIE do przestrzeni zamkniętych.
Z tego co wiem nie ma jeszcze podręcznika - ani w języku angielskim ani polskim. Ja we własnym zakresie przygotowałem materiały dla instruktorów. [BitPump]
Prócz standardowego sprzętu: dwie butle i worek z inflatorem.
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu
Celem kursu jest nauczenie już certyfikowanych nurków korzystania z butli w konfiguracji bocznej jako alternatywy do tradycyjnej konfiguracji plecowej. Kurs jest ściśle bezdekompresyjny z limitem do 40m (lub do limitu aktualnie posiadanego certyfikatu przez kursanta - które z tych jest płytsze).
Z tego co wiem w Polsce jest w tej chwili przynajmniej sześciu instruktorów SDI SideMount. [BitPump]
TDI SIDEMOUNT (techniczny):
- jakie są minimalne wymagania wstępne?
SDI OWD lub równorzędny, 18 lat
oświadczenie i w razie jakiegoś "TAK" - zgoda lekarza
Instruktor "TDI SIDEMOUNT INSTRUCTOR". Jest to oddzielny poziom - jak np. instruktor Adv. Nitrox.
Minimum 2 dni szkolenia. Teoria minimum 4 godziny.
Minimum 3 nurkowania na wodach otwartych z czasem dennym minimum 90 minut.
Wyraźnie zaznaczone, że jest to kurs NIE do przestrzeni zamkniętych.
Z tego co wiem nie ma jeszcze podręcznika - ani w języku angielskim ani polskim. [BitPump]
Prócz standardowego sprzętu: dwie butle i worek z inflatorem.
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu?
Celem kursu jest nauczenie już certyfikowanych nurków korzystania z butli w konfiguracji bocznej jako alternatywy do tradycyjnej konfiguracji plecowej. Kurs może być połączony (combo) z innymi kursami TDI jak np. Decompression Procedures, Extended Range, Trimix, Adv. Trimix, Adv. Wreck.
Z tego co wiem w Polsce jest w tej chwili przynajmniej trzech instruktorów TDI SideMount. [BitPump]
UTD
inne
BitPump - 21-03-2012, 12:29
Uwaga ode mnie:
SDI SideMount to rozwiązanie dla osób, które szukają SideMountu w rekreacji (np. nurkowania w Egipcie w bazie, gdzie nie ma twinów).
TDI SideMount to przygotowanie do nurkowań/szkoleń technicznych w konfiguracji SM.
TDI SideMount to nie koniecznie "multistage", ale staje się - w jakiś sposób - nim przy combo np. z Extended Range czy Trimix.
Żaden z tych dwóch kursów nie ma na celu nauczenia ludzi nurkowania w ciasnych ("sidemountowych") jaskiniach.
Istnieje na rynku kurs "Cave SideMount" (oferowany np. przez NSS-CDS), ale aby do niego przystąpić trzeba najpierw mieć spore doświadczenie jaskiniowe (rzędu 100 nurkowań jaskiniowych).
JacekKG - 21-03-2012, 18:32
Ja jak wyglada SM w Cmasie?
MaciekCh - 21-03-2012, 21:55 Temat postu: Re: Organizacje poponujące kursy SM
| TomS napisał/a: |
IANTD
Advanced Side Mount / No Mount Diver
Adv SM/NM Diver - 18 lat, 50 nurkowań, Cave Diver minimum
|
Trochę niejasne jak dla mnie są powyżej zacytowane wymagania. Moim zdaniem z tekstu wynika że aby zdobyć Advanced Side Mount / No Mount Diver trzeba być Advanced Side Mount / No Mount Diver?
Prosiłbym tu o słowo wyjaśnienia
Dziękuję za uwagę, poprawiłem IANTD. Mój błąd w edycji.
TomS.
Co do opisu SDI, w tekście stoi : obecnie jest "co najmniej sześćiu" SM instruktorów SDI i "przynajmniej trzech" SM instruktorów TDI. Tak sie składa że ostatnio śledziłem ten temat na stronie TDI SDI, i naliczyłem 5-ciu z SDI i jednego z TDI (nota bene ten z TDI pomógł w sporządzeniu opisu powyżej )
Czy strona SDI TDI na ten moment nie zawiera kompletnej informacji czy może pomyłka edytorska powyżej?
BitPump - 21-03-2012, 22:18
| MaciekCh napisał/a: | Tak sie składa że ostatnio śledziłem ten temat na stronie TDI SDI, i naliczyłem 5-ciu z SDI i jednego z TDI (nota bene ten z TDI pomógł w sporządzeniu opisu powyżej )
Czy strona SDI TDI na ten moment nie zawiera kompletnej informacji czy może pomyłka edytorska powyżej? |
Polska strona TDI-SDI jest uaktualniana ręcznie, a nie automatycznie. Stąd czasem drobne opóźnienie pomiędzy uzyskanymi uprawnieniami instruktorów, a pojawieniem się ich na stronie. Ale z tego co widzę to jest w tej chwili aktualna. Jako trener robię co w mojej mocy aby była ciągle nieaktualna - nieustannie szkolę instruktorów
Proces rejestracji instruktora przez HQ w USA (od kursu do otrzymania certyfikatu) też może trwać kilka tygodni.
Dodatkowo może się przytrafić instruktor szkolący chwilowo w Polsce, a zarejestrowany np. w Meksyku.
Niedawno przez ponad 4 tygodnie przebywał w Polsce instruktor jaskiniowy TDI/NSS-CDS Juan Carlos Carrillo, który także przeprowadził sporo zajęć SideMount w Polsce - na poziomie rekreacyjnym, technicznym oraz warsztaty z zaawansowanego jaskiniowego sidemountu.
|
|