| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Reb jako sm
jacekplacek - 26-03-2012, 22:38 Temat postu: Reb jako sm Witam w tym dziale
Pierwsze intro na PSCR TP za mną i... szok, jakie to fajne Regulacja pływalności = bajka i marzenie kazdego nurka. A już moment, kiedy z rury poleciał wyraźnie ciepły gaz... nieocenione
No i mam pytanko. Stosował ktoś scrubber podczepiony z boku jako sm? na ile realne jest używanie tego, podpinając np. pod twina dodatkowe złączki, albo wcale nie brać twina, tylko kilka butli bocznych i reba? Niesamowite możliwości to daje
TomekR - 26-03-2012, 23:21
SM rebreather istnieja od dosc dawna. Jezeli dobrze pamietam to jednym z pionierow byl Bill Gambrel(l?). Bill eksperymentowal min z Prizmem. podpinajac scruber z glowica, jako sidemount. Jego pomyslem jest rowniez gumowy but, do trzymania sferycznej butli z tlenem(takiej, jak np w Mk15). W ten sposob powstawal jeden dlugi, ale waski zestaw. Butla z diluentem byla podczepiana po drugiej stronie nurka. Byly tez konstrukcje inkorporujace przeciwpluca do wnetrza glownego cylindra, polepszajace oplywowosc, niestety, z reguly, kosztem wzrostu oporow oddechowych. Mozna nawet zakupic specjalny zestaw wezy oddechowych do SM, ktore zamiast otaczac glowe jek w klasycznym rebie, ida ciasno kolo siebie, np pod pacha nurka. Zobacz np Low Rider SM rebreather, czy produkcje Golem Gear.
Sidemount HH
Low rider
pzdr
Tomek
bann - 27-03-2012, 18:57
Scuba Force robi reby pod SM
poczekaj jak sprobujesz CCRa - juz nie bedzie tak latwo z plywalnoscia
jacekplacek - 27-03-2012, 21:04
Dzięki za odpowiedzi:)
| bann napisał/a: | | poczekaj jak sprobujesz CCRa - juz nie bedzie tak latwo z plywalnoscia |
Eeee tam... na moje jeszcze łatwiej, bo nie ma przerw na oc
lozerka - 27-03-2012, 21:14
Wprawdzie od CCR-ów jestem lata świetlne, ale tak ze słyszenia wiem, ze zupełnie niełatwiej zaczynasz niemal od zera, jak w przedszkolu i zupełnie inaczej
sage - 31-03-2012, 10:32 Temat postu: Re: Reb jako sm
| jacekplacek napisał/a: | | Stosował ktoś scrubber podczepiony z boku jako sm? |
Klik
jacekplacek - 31-03-2012, 10:38
Ciekawe dlaczego nie eCCR? mCCR jest jakoś lepszy? Mniej zawodny? Obserwując kiedyś szkolenie, wyjaśniono mi, że eCCR może być mCCR`em a odwrotnie się nie da.
[ Dodano: 31-03-2012, 10:39 ]
| lozerka napisał/a: | | ze słyszenia wiem, ze zupełnie niełatwiej |
A ja ze słyszenia i widzenia wiem, że kto raz to ząłożył, zdjąć jużnie chciał Zupełnie jak ja z PSCR
beroduar - 31-03-2012, 11:30
| jacekplacek napisał/a: | | A ja ze słyszenia i widzenia wiem, że kto raz to ząłożył, zdjąć jużnie chciał |
Tez tak słyszałem.
Zdejmować musiała policja i lekarz sądowy na miejscu tragedii...
Łysy - 22-04-2012, 15:37
| jacekplacek napisał/a: | | No i mam pytanko. Stosował ktoś scrubber podczepiony z boku jako sm? na ile realne jest używanie tego, podpinając np. pod twina dodatkowe złączki, albo wcale nie brać twina, tylko kilka butli bocznych i reba? Niesamowite możliwości to daje |
W egipcie braliśmy PSCR na plecy i zasilaliśmy go butlami bocznymi. Bardzo wygodna konfiguracja na nurkowania rekreacyjne.
http://www.youtube.com/wa..._uq6EbrFmg7E%3D
Podpinalismy również na Majorce PSCR jako SM. Problem jest jednak z odpowiednim wyważeniem. Konrad eksperymentował również z PSCR przerowbionym jako tleniak SM
TomM - 22-04-2012, 20:37 Temat postu: Re: Reb jako sm
| jacekplacek napisał/a: | | intro na PSCR TP za mną i... szok, jakie to fajne |
Jeśli to nie tajemnica, z kim zrobiłeś into?
Bez podtekstów, sam zrobiłem kilka intro na TP.
Znam wiekszość egzemplarzy TP w tym kraju i ich konfigurację, więc pytanie nie jest konfrontacyjne
PS. Byłem dzisiaj w wodzie i jestem przerażony - co za ch*jnia...
Wszędzie jest taka breja w wodzie, czy wyjątkowo trafiłem w demo-days'y koparkowe?
PawelW - 22-04-2012, 20:59
| TomM napisał/a: | | Wszędzie jest taka breja w wodzie, czy wyjątkowo trafiłem w demo-days'y koparkowe? |
wszędzie , poza lubikowem , ale tez rewelacji nie ma
Pozdr
PW
Jozio - 22-04-2012, 21:12
Na trzesniowskim bylo calkem niezle 3 do 4 metrow
TomM - 22-04-2012, 21:43
| Jozio napisał/a: | | niezle 3 do 4 metrow |
Na koparkach było 3-5, ale dla mnie to nienajlepiej...
Jozio - 22-04-2012, 21:46
| TomM napisał/a: | | Jozio napisał/a: | | niezle 3 do 4 metrow |
Na koparkach było 3-5, ale dla mnie to nienajlepiej... |
Jak sie nie ma tego co sie lubi to sie lubi co sie ma.
Bogdan WEG - 22-04-2012, 22:12
| TomM napisał/a: | PS. Byłem dzisiaj w wodzie i jestem przerażony - co za ch*jnia...
Wszędzie jest taka breja w wodzie, czy wyjątkowo trafiłem w demo-days'y koparkowe? |
Na Zakrzówku od 20 metra jasno , widocznosc 10m albo lepiej. Bełt znikł zupełnie. Woda na dole 3 stopnie na gorze 7 .
jacekplacek - 22-04-2012, 22:30
| Bogdan WEG napisał/a: | | Bełt znikł zupełnie. |
Bełt znikł już parę lat temu
| TomM napisał/a: | Znam wiekszość egzemplarzy TP w tym kraju i ich konfigurację, więc pytanie nie jest konfrontacyjne |
Tego z pewnością też znasz: nówka sztuka, jeden z trzech
TomM - 22-04-2012, 23:41
| jacekplacek napisał/a: | nówka sztuka, jeden z trzech |
Tak, coś mi to mówi. Bez zaworów na switchbloku?
jacekplacek - 23-04-2012, 00:12
| TomM napisał/a: | | Bez zaworów na switchbloku? |
Chodzi o te wezyki na wciskanie?
slawek290 - 23-04-2012, 00:29
| jacekplacek napisał/a: | | Chodzi o te wezyki na wciskanie? |
Mistrzowski - Reb ? A mnie tylko dał pooglądac i dotknąc mogłem
Bogdan WEG - 23-04-2012, 11:10
| jacekplacek napisał/a: | Bogdan WEG napisał/a:
Bełt znikł zupełnie.
Bełt znikł już parę lat temu |
No niestety nie masz racji.
Bełt jest co rok .
Ma kolor czarny, wiec trudno go nie zauwazyć.
W tej chwili zaczyna sie robić po prawej stronie głownej drogi już teraz i pewnie w ciągu miesiaca -dwóch, przeniesie się na resztę zbiornika.
Zrobię ci zdjęcia, jak bedę w przyszłym tygodniu.
Łysy - 23-04-2012, 16:04
| jacekplacek napisał/a: | | Chodzi o te wezyki na wciskanie? |
Raczej Tomkowi chodziło o zaworki na switchbloku zamykające wtryski. A tak z ciekawości to kto jest szczęśliwym posiadaczem TP?
PawelW - 23-04-2012, 16:21
| Łysy napisał/a: | | A tak z ciekawości to kto jest szczęśliwym posiadaczem TP? |
a chyba Jacek juz pisał ze dziekuje Klaudiuszowi za intro
Łysy - 23-04-2012, 16:33
| PawelW napisał/a: | | a chyba Jacek juz pisał ze dziekuje Klaudiuszowi za intro |
Musiałem to przeoczyc. Dzięki.
Gratulacje dla nabywcy, jest nas coraz więcej
[ Dodano: 23-04-2012, 17:50 ]
Zdjecie basenowe z treningu SM PSCR
jacekplacek - 23-04-2012, 19:11
| Łysy napisał/a: | | Zdjecie basenowe z treningu SM PSCR |
Super! A kombinowaliście, jak by to było z rebem przy boku zamiast na plecach?
Widziałem kiedyś konstrukcję Mirka Kopertowskiego: cały reb upchany w rurę PVC i wpięty jako stage. Wprawdzie był to mCCR, ale może na PSCR też zadziała?
Łysy - 23-04-2012, 20:20
[ Dodano: 23-04-2012, 20:20 ]
| jacekplacek napisał/a: | | A kombinowaliście, jak by to było z rebem przy boku zamiast na plecach? |
Właśnie na zdjęciu to są takie kombinacje. Konrad Dubiel w takiej konmfiguracji ( dwa stage z lewej a reb z prawej) nurkował w Cova de Coll na Majorce
jacekplacek - 23-04-2012, 21:02
| Łysy napisał/a: | | Właśnie na zdjęciu to są takie kombinacje. Konrad Dubiel w takiej konmfiguracji ( dwa stage z lewej a reb z prawej) nurkował w Cova de Coll na Majorce |
Faktycznie I jak z oporami? draństwo jest strasznie wrażliwe na zmianę pozycji.
Łysy - 24-04-2012, 09:00
Nie miałem z tym problemów. Kwestia dobrego przypieka do uprzezy.
Bogdan WEG - 24-04-2012, 23:20
| Jacek placek napisał/a: | Wysłany: Wczoraj 11:10
jacekplacek napisał/a:
Bogdan WEG napisał/a:
Bełt znikł zupełnie.
Bełt znikł już parę lat temu
No niestety nie masz racji.
Bełt jest co rok .
Ma kolor czarny, wiec trudno go nie zauwazyć.
W tej chwili zaczyna sie robić po prawej stronie głownej drogi już teraz i pewnie w ciągu miesiaca -dwóch, przeniesie się na resztę zbiornika.
Zrobię ci zdjęcia, jak bedę w przyszłym tygodniu.
Dlatego mnie dziwi ze czasem zabieraszasz głos w tematach o których nie masz pojęcia?
Dlaczego?
TYMOTEUSZ - 24-04-2012, 23:29
Ja mysle ze jackowi chodzilo o troche inny bełt- zdecydowanie przyjemniejszy niz ten zakrzówkowy
jacekplacek - 24-04-2012, 23:39
@Bogdan Weg: bełt znikł parę lat temu. Pozostały po nim niewielkie kałuże a i te zanikały prawie do zera. Gdybyś napisał, że pojawia się ponownie, zapytałbym z zaciekawieniem: gdzie i w jakiej ilości.
|
|