| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Forum ???
zbigniewb - 28-03-2012, 11:42 Temat postu: Forum ??? Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? Powtarzające się tematy, rozmowy mało konkretne, nie na temat, tematy tabu. Do tego wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób? Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości, liderów opinii.Może jest ich kilka, w sumie niewiele,najczęściej siedzą cicho.
A może tak ma być?
nuras5 - 28-03-2012, 12:12
Nie sądzę - nurkowanie jest dziedziną dość wąską i nie znajdziesz nieograniczonej liczby tematów. Np. ilość akwenów raczej się nie zmienia .
Po prostu co jakiś czas występuje "wymiana" głównych dyskutujących.
Istnieje już 10 lat [ DarekS - dobrze pamiętam?] i nadal ludzie piszą , wchodzą i czytają.
TomS - 28-03-2012, 12:13
Zadam kilka pytań, nie tylko tobie ale w zasadzie wszystkim, bo "forum" to właśnie "wszyscy"...:
| zbigniewb napisał/a: | | Powtarzające się tematy |
Kiedy ostatnio napisałeś nowy temat? Ile ich w sumie napisałeś? Skoro uznałeś właśnie, że mało, to dlaczego ?
| zbigniewb napisał/a: | | rozmowy mało konkretne, nie na temat | Kiedy ostatnio udzieliłeś konkretnej, merytorycznej odpowiedzi? Jak często wpisujesz merytoryczną odpowiedź na temat? A jak często piszesz "plotkując"? I co sprawia Ci większą frajdę?
| zbigniewb napisał/a: | | tematy tabu | Jakie tematy są dla Ciebie tabu na forum o nurkowaniu? Jakie tematy uważasz za tabu dla innych a brakuje Ci takich dyskusji?
| zbigniewb napisał/a: | | wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób? | Czy "zdominowane" to nie jest pozostałość po aktywności, której oczekujesz de facto od wszystkich? Czy pisząc te słowa masz na myśli "reszta, też piszcie" czy może "piszący, dajcie sobie na luz..." ??
| zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości | Na to chyba nie masz innego wpływu jak samemu być kreatywnym i pobudzać innych do kreacji. Najlepiej "pozytywnie" i przykładem bo "pobudzanie negatywne" raczej nie działa... Kiedy ostatnio sprowokowałeś ciekawą dyskusję?
| zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności liderów opinii | Nie rozumiem tego zwrotu. Czy chodzi Ci o "narzucaczy jedynie słusznych wersji rzeczywistości"?
| zbigniewb napisał/a: | | A może tak ma być? | Wiara w Przeznaczenie? Jast dokładnie tak jacy jesteśmy My. Nie lepiej i nie gorzej. Właściciel forum w niczym nie przeszkadza. Wręcz może być "oskarżony" o zbytnie dystansowanie się. Możesz(my) tu robić niemal wszystko a na pewno więcej, niż robimy.
Pytając o lenistwo po pierwsze pytajmy siebie.
P.S. ten temat uważam za zbędną plombę. Nie ma o czym pisać / czytać to napiszmy o czymkolwiek... na przykład, że nie ma o czym pisać.
Ja na przykład to pewnie miał bym o czym napisać, ze dwa tematy może... ale hamuje mnie szczekanie antykomercyjne... nic miłego.
Jestem przekonany, że wielu wartościowych autorów "zniknęło" z powodu idiotycznych reakcji na to co napisali... Kto ma najwięcej do napisania na tematy okołonurkowe? Przeważnie osoby w jakiś sposób zawodowo związane z branżą. Ile było oskarżeń o "autopromocję"? Temat wart głębszego przemyślenia, po cichu wewnątrz każdego z osobna. Pisanie jest dobrą wolą każdego uczestnika i poświęcaniem wolnego czasu. Jeśli odbiorcy nie stwarzają pozytywnego pola do działania.... i tak dalej.... Popyt stwarza podaż, nie odwrotnie.
lozerka - 28-03-2012, 12:21 Temat postu: Re: Forum ???
| zbigniewb napisał/a: | | tematy tabu. |
co do pozostałych zarzutów wypowiadać się nie będę, bo moge zostać posądzona o brak obiektywizmu , to co do powyższego i owszem
na pewno zarzut został postawiony właściwemu forum ? mimo, ze dość dobrze znam toczące sie dyskusje, jakoś nie mogę przypomnieć sobie żadnej toczącej się tutaj, z którą można byłoby ten zarzut utożsamiać. Mógłbyś wskazać przykłady ? Bo być może tematy są aż tak tabu, że np. mi umykają ?
co do powtarzania się tematów- w przeszłości moje pobyty na forach były równie krótkie, jak zainteresowania się ich zakresem. Jedno tylko forum odwiedzam dłużej, od 4 lat- juz równo.
Po około 2 latach doszłam do wniosku, że jego formuła się wypaliła, bo wszystko, co mogło być powiedziane- zostało tam powiedziane i następuje tylko ciągłe mielenie tego samego.
Minęły kolejne dwa lata, forum ma się świetnie, rozrasta się, przybywają nowi ludzi, nowi liderzy zastępują starych i tylko tym starym czasem koni żal
także nie niepokoiłabym sie i o los tego, taka kolej rzeczy, ze każdy z nas tęskni za tym, co drzewiej bywało, a jednocześnie obecne czasy trochę kontestuje.
nie od rzeczy powiedzenie "za moich czasów" jest tak nieśmiertelne .
jacekplacek - 28-03-2012, 12:49
| Cytat: | | Kiedy ostatnio napisałeś nowy temat? Ile ich w sumie napisałeś? Skoro uznałeś właśnie, że mało, to dlaczego ? |
Przecież jest sporo nowego. Powstał nowy dział DIR/GUE, nowy dział Side Mount - i oczywiście nowe spory w tych tematach
W każdym z działów co rusz są nowe wątki o nowych rzeczach. Z zastosowaniem nowych projektów, technologii i materiałów włącznie:
- skrzydło Donut SE
- skrzydła x-deep
- uprzęże Equesa
- uprzęże X-deep
- absolutnie nowatorski skafander Lite WolfGang`a
i pewnie wiele innych by się znalazło. Choćby w działach fotografia i film.
Faktem jest, że pewne autorytety przestały pisać. Część, bo była autorytetem pozornym, część ze względów osobistych, część zajęła się budową własnych forów a części po prostu się znudziło. Ale w to miejsce wchodzą inni, ze świeższym podejściem a niektórzy pewnie jeszcze nie wiedzą, że takowymi powoli się stają Ja czasem lubię pokopać w starych wątkach, w pierwszych postach użytkowników. Jak sensację czyta się wątek o ufundowaniu tablicy "papieskiej" na Zakrzówku Albo jak fajnie się czyta pytania Areckiego: czy warto jechać na Bahamy - w zestawieniu z Jego dokonaniami tam, filmami i zdjęciami, bardzo egzotyczna lektura Nie piszą już: Żaba, Kasia, Mania, Murena, wywalono smoka, kilka osób nie ma już wśród nas... A są też posty, kiedy nurek pyta o warunki, pisze, że jedzie na nura i... nie wraca - takich postów, oby już nigdy tu nie było.
zbigniewb - 28-03-2012, 13:09
| zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności liderów opinii |
FN - to jednak social media. Jaki by to format nie był zawsze jest jakaś struktura użytkowników.
Administratorzy takich mediów szczególnie zabiegają o takie osoby, które mogą być liderami opinii, oni ją tworzą, są kreatywni i dlatego są czytani. Na FN do nich Ty TomieS się zaliczasz.Hubert też (chociaż mamy inne podejście do nurkowania cavernowego).
Nie zakładam tego tematu po to, aby kogoś prowokować, robić zarzuty (admin) albo tłuc jakimś tekstowym bejsbolem.Chodzi raczej o Wasze opinie na temat.
TomekP - 28-03-2012, 13:23
| zbigniewb napisał/a: | | Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? |
Forum, a w zasadzie tematyka oraz styl pisania się zmienia, co jest ściśle związane z osobami, które piszą. Powstają nowe relacje, animozje, sojusze, jedni przychodzą inni odchodzą. Wg. mnie normalna kolej rzeczy.
Forum nie jest moderowane więc odpowiedzialność za jego treść jest rozproszona po wielu autorach. Jednym się to podoba, innym nie, więc przenoszą się na inne fora, FB oraz co tam nowego w necie powstaje więc
| zbigniewb napisał/a: | | A może tak ma być? |
IMHO tak.
Yavox - 28-03-2012, 13:34 Temat postu: Re: Forum ???
| zbigniewb napisał/a: | | Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? |
Forum ze swojej natury jest skrzyżowaniem bazy wiedzy z platformą do budowania i utrzymywania relacji. W związku z powyższym:
występują zawsze, bo ciągle przybywa nowych osób, którym łatwiej jest zadać pytanie niż szukać. Forum bardziej przyjazne odpowiada wciąż na takie nowe-stare pytania, forum mniej przyjazne (a może bardziej konkretne) odpowiada "użyj Google'
| zbigniewb napisał/a: | | rozmowy mało konkretne |
też będą, ponieważ jedną z wartości forum dla wielu osób jest możliwość pobycia ze sobą w takiej wirtualnej przestrzeni. Kolejne pokolenia uczestników się wymieniają, niektóre osoby po długiej przerwie nie mają do czego (kogo) wracać, ale te luki są zastępowane przez nowych użytkowników.
| zbigniewb napisał/a: | | nie na temat |
jest pokrewne z punktem wyżej - nie na temat, ponieważ nie dla wszystkich "na temat" jest celem uczestnictwa w danym wątku. Klimat jest taki, jaki jest - rozmowy bardziej na temat są np. na DT, które z uwagi na wyższą dyrektywność moderacji zbliża się tym samym w stronę bazy wiedzy a oddala od koncepcji platformy do wzajemnego iskania się. Każdy jest tam, gdzie lubi - ja na przykład pisuję i na FN i na DT, a Kraba i Technikę Nurkowania czytam.
| zbigniewb napisał/a: | | tematy tabu. |
Podaj przykłady.
| zbigniewb napisał/a: | | Do tego wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób? |
Forum podlega takim samym prawom statystki jak każda inna działalność. 80% postów jest pisane przez 20% uczestników. Oczywiście wśród tych 20% uczestników dalej bywają tacy, którzy robią 80% z tych 80% przypadających na tą grupę. Tak działa zasada Pareto, nic się tutaj nie zmieni.
| zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości, liderów opinii |
Nawet melancholia nie jest tym, czym była kiedyś...
[ Dodano: 28-03-2012, 13:37 ]
| TomS napisał/a: | | Ja na przykład to pewnie miał bym o czym napisać, ze dwa tematy może... ale hamuje mnie szczekanie antykomercyjne... nic miłego. |
ale
| TomS napisał/a: | | Popyt stwarza podaż, nie odwrotnie. |
więc jak masz coś ciekawego do napisania, to dawaj! Psy szczekają, nurkowanie idzie dalej.
Grotto8 - 28-03-2012, 13:45
Dawno temu sporo pisałem na amatorskim forum twórców filmowych. Po 3, 4 latach forum zaczęło chylić się ku upadkowi, stara gwardia zajęła się filmem na poważnie, lub odpuściła. Ja odpuściłem (zacząłem nurkować czy coś takiego...) Po pięciu latach nieobecności zajrzałem na forum, ... a tam trzy razy więcej użytkowników, dyskusje, wojenki, nowe filmy, nowy sprzęt, nowe techniki i ten sam barwny admin
Z "nurasem" będzie podobnie, to kwestia czasu. Nie stajecie się młodsi. Ja tak, ale cała reszta nie .
Również uwielbiam wracać do starych tematów, wykładów "zagramanicznych" Doroty i Wojtka, kłótliwego jackaplacka w okresie przed pauzą, "buńczucznej" KasiK, "sztywniaka" TomaS, czy "mądrali" TomaM (swoją drogą uważam, że najwartościowszego forumowicza w "historii" FN), oraz wielu innych których może kiedyś będzie mi dane poznać.
Przyjdą nowi, tak jak przychodzą wszędzie i zawsze. Może od nich też wiele się nauczymy.
Absolutnie nie wróże FN upadku. Wręcz przeciwnie. A że nie ze wszystkimi na pokładzie... Życie.
TomS - 28-03-2012, 13:49
| Grotto8 napisał/a: | | "sztywniaka" TomaS | No wiesz co, mam teraz doła
DarekS - 28-03-2012, 13:53
To może ja zacznę:
na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem ?
Jozio - 28-03-2012, 13:59
| DarekS napisał/a: | To może ja zacznę:
na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem ? |
Mnie uczyli ze nurkujemy na powietrzu i mieszankach a nie na samym tlenie ale wracajac do pytania mi starcza na okolo 100 minut zanim zejde do rezerwy 50 bar.
slawek290 - 28-03-2012, 14:03
| DarekS napisał/a: | | na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem ? |
Z tlenem pewno bu mi wystarczyło na 180 minut .
Yavox - 28-03-2012, 14:04
Jak się szanuje i nie obija, butla starcza na co najmniej 10 lat
lozerka - 28-03-2012, 14:09
| TomS napisał/a: | | Grotto8 napisał/a: | | "sztywniaka" TomaS | No wiesz co, mam teraz doła |
a ja jestem w szoku także historycznie
i dodam, ze to, o czym pisał Jacek, możliwość czytania postów osób teraz będących naprawdę osobowościami w świecie nurkowym z okresu, gdy zaczynały, to dla mnie jest świetna nauka i przyjemność Niemal- jak hartowała się stal . Daje wiedzę o tym, jak pewne poglądy, postawy się kształtowały i...gdzieś tam daje mi wizję tego, z kim, z tych, co na nurkowaniu zęby zjedli, mentalnie mi najbliżej.
A dodam, ze rozwiązania Tomka na wszystkie dręczące mnie niewygody sprzętowo-strojowe były objawieniem
DarekS - 28-03-2012, 14:23
| Jozio napisał/a: | | DarekS napisał/a: | To może ja zacznę:
Mnie uczyli ze nurkujemy na powietrzu i mieszankach a nie na samym tlenie ale wracajac do pytania mi starcza na okolo 100 minut zanim zejde do rezerwy 50 bar. |
Niemożliwe
słyszałem w telewizji nie raz, że zabrakło tlenu nurkom i przez to mieli problemy
Jozio - 28-03-2012, 14:29
Tez to slyszalem wiele razy
waterman - 28-03-2012, 14:43
| DarekS napisał/a: | | na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem ? | tak normalnie, czy dzien po?
Bul-kot - 28-03-2012, 14:56
A tlen ciekły ?
To na jakieś 10 minut .
KSD - 28-03-2012, 15:41 Temat postu: Re: Forum ???
Osobiście myślę, że nie. Są tematy nieśmiertelne (np warunki na zbionikach), pojawiają się nowe ciekawostki (np sprzetowe), ponadto nowe soby, a co za tym idzie kolejne nowe tematy, a kończywszy na koleżeńskich rozmowach i choćby wspólnym umawianiu się na nurkowania. Cały czas jest i zawsze będzie coś do "obgadania".
Jedną z kilku rzeczy za jakie cenię to forum jest to, że gdy ktoś nowy pyta o jakieś zagadnienia, to mu się odpowiada albo podsyła linka do wcześniejszego tematu. Osobiście miałem okazję zadać pytanie na innym forum z innej dziedziny (z której byłem laikiem) i pomimo poszukiwania odpowiedzi, nie mogłem jej znaleźć. Zadałem więc pytanie i otrzymałem dwie odpowiedzi... jedna "użyj google", druga "poszperaj w archiwum, było o tym kilka razy" i klops
| zbigniewb napisał/a: | | tematy tabu |
A to mnie też nurtuje - jakie to tematy tabu, możesz podać przykład?
| zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości |
Myślę, że kilka osób mogło by poczuć się urażonych Twoją opinią
mi_g - 28-03-2012, 16:03
| DarekS napisał/a: | | na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem |
Na 30m do końca życia...
| Grotto8 napisał/a: | | TomaM (swoją drogą uważam, że najwartościowszego forumowicza w "historii" FN) |
Swoją drogą jak mi się zdarza sięgać do historycznych wypowiedzi to tez mam wrazenie że większość interesujących merytorycznie wypowiedzi jest właśnie jego.
zbigniewb - 28-03-2012, 16:24 Temat postu: Re: Forum ???
| KSD napisał/a: | | zbigniewb napisał/a: | | Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości | Myślę, że kilka osób mogło by poczuć się urażonych Twoją opinią |
Chyba jednak nie. Przeczytaj przedostatnie zdanie w moim poście otwierającym temat.
Często pojawia się w tym wątku hasło ... osoby kreatywne. Niektórzy przywołują osoby w "ujęciu historycznym" niektórzy chętnie powołują się osoby ciągle aktywne. A kto Waszym zdaniem jest liderem kretywności na FN?
Poproszę o listę max 3 osób z krótkim wyjaśnieniem.
Moja będzie taka, kolejność przypadkowa.
1. TomekR - za info z egzotycznych miejsc, wiedzę z okolic rebowych i militaria
2. TomM - za medycynę nurkową, a szczególnie psychologiczne aspekty nurkowania
3. TomS - za skuteczne wybicie mi z głowy jacketu i za dizajnerskie podejście do pozornie banalnej blachy.
Dziwne - same Tomki.
TomS - 28-03-2012, 18:25
| zbigniewb napisał/a: | | Dziwne - same Tomki. | To teraz zakłady: na której stronie będzie o numerologii?
jacekplacek - 28-03-2012, 18:28
| TomS napisał/a: | | na której stronie będzie o numerologii? |
A co to jest?
TomS - 28-03-2012, 18:38
| jacekplacek napisał/a: | | A co to jest? | Nauka / zabobon (niepotrzebne skreślić zależnie od przekonań) o wpływie liczb i liter (przypisane im są liczby) na charakter, postępowanie i ogólnie na życie człowieka. Stąd podobieństwa w zachowaniach osób z podobnymi datami urodzenia, imionami itd... (ale w sposób niepomiernie bardziej złożony )
jacekplacek - 28-03-2012, 19:56
Czyli, jak powiązać imię z jakąś numerologią?
pmk - 28-03-2012, 20:38 Temat postu: Re: Forum ???
Szczerze mówiąc to właśnie prześledzenie powtarzających się tematów - ty tym "kultowych" jak "jacket vs skrzydło" (oczywiście w dłuższym okresie czasu) doskonale pokazuje jak zmienia się nurkowanie. I jest to, moim zdaniem, jedna z wielu zalet tego forum.
TomS - 28-03-2012, 21:14
| jacekplacek napisał/a: | | Czyli, jak powiązać imię z jakąś numerologią? | Ejno, weźse Pan zaguglaj KLIK?
lozerka - 28-03-2012, 21:19
| TomS napisał/a: | | jacekplacek napisał/a: | | Czyli, jak powiązać imię z jakąś numerologią? | Ejno, weźse Pan zaguglaj KLIK? |
a gdzie tu imię ? nie, zebym była specjalistką od tej całej ezoteryki , ale wydawało mi sie, ze to równoległe sposoby opisywania natury wszechrzeczy
a przy okazji:
| TomS napisał/a: | To teraz zakłady: na której stronie będzie o numerologii? |
już na drugiej taka samospełniająca sie przepowiednia
jacekplacek - 28-03-2012, 22:11
| lozerka napisał/a: | ale wydawało mi sie, ze to równoległe sposoby opisywania natury wszechrzeczy |
Czyli jak?
| lozerka napisał/a: | już na drugiej taka samospełniająca sie przepowiednia |
No przecież robię co mogę
Piotr Stańczuk - 28-03-2012, 23:00
witajcie, forum się nie skończyło tylko może zblazowało(wg niektórych), uważam że się jednak rozwija i ciągle przybywa nowych np ja
przesyłam wam namiar na forum audiowizualne , jest bardziej sponsorowane ale to można olać, ma sporo szufladek które na FN można chyba rozwinąć. wymieniam szufladki:
stereo - tylko sprzęt stereofoniczny (dwukanałowy)
sponsorowane - różni dystrybutorzy mizdrzą się jak panny na pigalaku
akustyka- jak ustawiać sprzęt w róznych pomieszczeniach i jakie stosować bajery zmieniające akustykę pomieszczenia by z klocków wycisnąć więcej
hi-end - o sprzęcie powiedzmy powyżej 15kpln za element
analog - gramofony
lampa - sprzęt wyposażony lub zmodernizowany o tradycyjne lampy
DIY - zrób to sam i pomóż mi ( na FN praktycznie tylko TOMS)( na coś go naciągałem )
muzyka - płyty i koncerty
kino domowe - tv i wszystko co dotyczy kina domowego i dźwięku wielokanałowego
film - filmy (posiadane, obejrzane, lubiane i nie)
pc audio - stosowanie komputerów w muzyce i kd
kluby - wyznawcy różnych marek, ogólne zrzeszenia np miłośników dobrej whiski
bocznica - bóg , ekologia, ufo, polityka, ogród i wszystko - ogółna młócka i nawalanka ale jest fajnie (wgląd dla zalogowanych )
auto stereo - to o samochodach
i inne
http://www.audiostereo.pl/
na audiostereo też są kłótnie, bany, docinki (jak na FN ) i o to chodzi
popatrzcie może coś uznacie za warte przeszczepienia np widzę dużą możliwość rozwoju DIY gdzie na FN ciągnie to praktycznie TomS, jakaś korelacja to dzialalność xdeep: popatrzmy na wady i zalety innych i zróbmy swoje NAJLEPSZE i o to chodzi.
ja założyłbym kluby miejskie, łatwiej się ugadać na form niż często między skłóconymi szkółkami odnosie wyjazdów, testów itd,
również rozwinął bym testy i opisy sprzętu - każdy ma inną piankę, automat, niech go opisze, fajne są zaproszenia na testy pod wodą, ale poczytać nie zawadzi,
więcej info jak dokonywać małych napraw, czyszczenia i polowych wymian np oringów-serwisy się obrażą ale z drugiej strony zbuduje to większą świadomość
: popatrzmy na wady i zalety innych i zróbmy swoje NAJLEPSZE i o to chodzi.
mieszkam w Łodzi, robiłem owd w egiptowie, a aowd nad powidzem u kumpla z wrocka którego właśnie tam poznałem, nie podobało mi się jak wchodziłem do szkółki/sklepu i od razu teksty typu "tylko nie idź do X" a świat jest mały i kursy czy zakupy można robić w UK czy egiptowie, a nurkowanie to ma być FAN, dobre jest np że guły mają swoją zakładkę i tam się namawiają ale śmiech jak zwolennicy edk obsmarowują edc itd, ma być fan z nurkowania i tyle
dziękuję forum za to że tyle się dowiedziałem o planowaniu, tri i wielu innych rzeczach, o których kursanci mogą się dowiadywać w bardzo wąskim zakresie i dopiero po zapłaceniu wielu wielu kpln i mam nadzieję , że wiele wiele jeszcze się tu nauczę
hej
Marcin13736 - 28-03-2012, 23:00
| TomS napisał/a: | | o wpływie liczb i liter (przypisane im są liczby) na charakter, postępowanie i ogólnie na życie człowieka. |
Czyli takim dobrym przykładem numerologii jest główna wygrana z totka! Prawda Tomku?
Chyba zacznę się interesować...
Codziennie "odwiedzam" forum i jakoś zawsze jest coś do czytania. Od kiedy jestem z Wami, nie odczułem nawet przez chwilę, że coś się kończy. Skoro jezsteśmy "aktywni", to i nasze doświadczenia są ciągle nowe i zawsze znajdzie się temat do dyskusji. Ciągle ktoś się szkoli i zaczyna przygodnę nurkową. Kolejna osoba będzie wyrażać swoją opinię i już koleny temat. Jakoś nie widzę możliwości spowolnienia działania FN. Tutaj zawsze są znajomi...
lozerka - 28-03-2012, 23:04
ano tak, Jacek, że numerologię wkleił Ci Tomek, a imiona to np. masz tu
http://imiona.sennik.biz/
http://www.imiona.eu/imie,387,Jacek.html
i to chyba nie zazębia się
( w jakim my wątku jesteśmy ? że na forum tematy nie na temat i że zdominowane przez niektóre osoby ?)
Zbyszek, jakby Ci powiedzieć- masz 100% racji
moze tylko z tą formułą wyczerpującą nie do konca nadal sie zgadzam
Piotr Stańczuk - 29-03-2012, 00:20
jeszcze ja, co do zakładania wielu zakładek i wątków to już są, tylko forumowicze muszą coś pisać, a z tym bywa krucho, ja chętnie poczytałbym opinie o aqualung legend i czy np można zamówić w zestawie 2 II stopnie bo octopus jest paskudny i opinie użytkowników różnych pianek
Yavox - 29-03-2012, 00:38
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | ja chętnie poczytałbym opinie o aqualung legend i czy np można zamówić w zestawie 2 II stopnie bo octopus jest paskudny i opinie użytkowników różnych pianek |
Co do Legenda, to zaraz zacznie się wojna w związku z poruszaniem tematów tabu ale ...
Dosłownie kilka dni temu rozmawiałem z kimś, kto zawodowo zajmuje się serwisowaniem automatów. Tak się jakoś zgadało o pierwszych stopniach, czasie jaki schodzi się na serwis i bardzo dokładną regulację później, jakości materiałów. To co usłyszałem, to że Legendy z perspektywy jakości wykonania (np. dopasowania do siebie elementów ruchomych w pierwszym i drugim stopniu, luzów, możliwości bardzo dokładnej regulacji parametrów itp.) są, zdaniem tej osoby, znacznie ale to znacznie lepsze od, no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu (dla ułatwienia dodam, że siłą rzeczy nie Aqualung, również nie Atomics). Ja nie wiem, nie znam się, ale człowiekowi ze względu na jego doświadczenie i brak interesu (nie handluje Legendami) wierzę. To tyle.
Co do zamawiania dwóch pierwszy stopni - jest problem, bo Aqualung sprzedaje tylko w zestawach. Kiedyś znalazłem firmę, która zgodziła się ściągnąć mi Kronosy w takim dziwnym układzie (3 pierwsze stopnie, do dwóch zestawów - singiel i twin, oraz 4 drugie stopnie), czyli jakoś się da zdekompletować. Zamówienia w końcu nie zrealizowałem, bo się zmieniła koncepcja, nie wiem też czy by im się chciało to robić w mniejszej skali (3 komplety 1st+2st plus dodatkowy 2st to był jakiś pieniądz), ale jak chcesz, mogę przeszukać maile sprzed roku, może uda mi się jeszcze znaleźć tego człowieka.
Edit: możesz również kupić oktopusa i poprosić znajomy serwis, żeby ściągnął jako część zamienną to deczko z frontu, co jest paskudne żółte w oktopusie. Bebechy są te same, po takiej podmiance powinieneś mieć, tak na pierwszy rzut oka, oba drugie stopnie praktycznie identyczne.
piotrkw - 29-03-2012, 07:31
| zbigniewb napisał/a: | | że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? Powtarzające się tematy, rozmowy mało konkretne, nie na temat, tematy tabu |
Nie wymagasz zbyt wiele ?? Przecież Forum to ludzie go tworzący , a są to ludzie realni , nie wirtualni, z "krwi i kości ". I jest jak w ich życiu , raz ciekawiej , raz mniej , coś się dzieje , następuje okres wyciszenia, stagnacji i potem znów zmiany. Z tego składa się Forum. I taki będzie jego obraz . Nie da się tego sztucznie wysterować. Życie .....
Chyba, że miałoby, według Ciebie, przybrać sztucznie sterowanego " Tok Show" w którym cały czas ma coś się rozwijać i przyciągać widza , , ale chyba nie o to chodzi.
Pozdrawiam Piotr
rafik-1 - 29-03-2012, 07:52
| Cytat: | no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu |
Witajcie .
Na tym forum sie nudzic? NIE-to jest jak ,,Modda na sukces,,- nigdy się nie konczy Co do firmy Amozeeskuba
jacekplacek - 29-03-2012, 08:37
| Yavox napisał/a: | To co usłyszałem, to że Legendy z perspektywy jakości wykonania (np. dopasowania do siebie elementów ruchomych w pierwszym i drugim stopniu, luzów, możliwości bardzo dokładnej regulacji parametrów itp.) są, zdaniem tej osoby, znacznie ale to znacznie lepsze od, no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu |
Dlaczego ma być wojna? Cena mniej więcej odzwierciedla jakość i tu nie sposób dyskutować. Szczególnie w świetle różnych, co rusz opisywanych tu i ówdzie problemach z tymi o których piszesz a nazwę strach wymienić
Piotr Stańczuk - 29-03-2012, 09:01
dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka , ale co jeszcze może siedzieć ?
podoba mi się model 2011 supreme acd, bez lx bo kumpel podsunął że ten płynny kręciołek może powodować większą wrażliwość na zapiaszczenie.
czyli albo przeróbka albo kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina
TomS - 29-03-2012, 09:12
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina | To jest bardzo poprawne rozumowanie. Niekompletne. Może nawet wcześniej niż do twina. Do stage, do sm, jako zapas... no raczej dla partnura, tego z wiesz czym
piotr_c - 29-03-2012, 09:44
| piotrkw napisał/a: | | I jest jak w ich życiu , raz ciekawiej , raz mniej , coś się dzieje , następuje okres wyciszenia, stagnacji i potem znów zmiany. |
Trzeba zatrudnić wodzireja
[ Dodano: 29-03-2012, 09:49 ]
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | ma sporo szufladek które na FN można chyba rozwinąć |
Jeśli nie ma potrzeby/woli w narodzie, to nie ma sensu tworzyć "podforum". Jeśli ktoś chce podyskutować o DIY, ma dział "Technika i sprzęt".
Włodek K - 29-03-2012, 10:18
| Cytat: |
dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka , ale co jeszcze może siedzieć ? |
Najprawdopodobniej Octo firmowe będzie miało większy opór otwarcia układu redukcji. To poprostu konieczność dla żółtych dyndadeł aby sie nie wzbudzały.
Żółte wieczko bym zostawił a wymienił sprężynę albo zmienił jej naciąg (nie wiem co producent wymyślił, inną sprężynę czy inną jej regulację albo nawet inny korpus?)
Nie rozbierałem to nie wiem.
Za to wiem że Legend to jeden z najlepszych AO na rynku.
Yavox - 29-03-2012, 11:16
| Piotr Stańczuk napisał/a: | dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka , ale co jeszcze może siedzieć ? |
Nie wiem, nie wybebeszałem pierwszego stopnia i oktopusa Legenda porównawczo. Jak znam życie i różne aspekty zarządzania produkcją stawiałbym na to, że fizycznie najprawdopodobniej nic nie różni - co najwyżej mogą być inaczej ustawione na poziomie regulacji, tzn. okto na większe opory oddechowe. Przekręcanie wieczka pomiędzy innymi automatami Aqualunga (Kronos) nie ujawniło żadnych różnic - choć zaznaczam, że w oba rozkręcone się naprzemiennie godziny nie wpatrywałem
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | podoba mi się model 2011 supreme acd, bez lx bo kumpel podsunął że ten płynny kręciołek może powodować większą wrażliwość na zapiaszczenie. |
A nie jest przypadkiem odwrotnie? Tzn. wersja LX ma jeden kręciołek do regulacji oporów otwarcia i Venturiego a wesja normalna ma dwie wajchy, po jednej na efekt? Jeśli tak jest to ja bym zakładał, że LX jest bardziej bezawaryjny niż wersja standard, bo się jednym elementem na zewnątrz mniej da kręcić... Weź to sprawdź jeszcze raz albo niech się wypowie ktoś, kto ma Legenda.
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | czyli albo przeróbka albo kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina |
Jak bym miał kasę to bym kupił 2 komplety i jeden pierwszy stopień melinował. Jak Cię stać na dwa zestawy Legenda to na kursy i nurkowania też masz kasę, więc przyda się szybciej niż myślisz
zbigniewb - 29-03-2012, 12:37
| lozerka napisał/a: | ( w jakim my wątku jesteśmy ? że na forum tematy nie na temat i że zdominowane przez niektóre osoby ?)Zbyszek, jakby Ci powiedzieć- masz 100% racji |
Lozerko, pisząc o "dominacji niektórych osób" nie miałem Ciebie na myśli.
Bądż aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz.
Panie na FN mają szczególne względy.
Wieśkonur - 29-03-2012, 13:14
| Włodek K napisał/a: | | a wymienił sprężynę albo zmienił jej naciąg (nie wiem co producent wymyślił, inną sprężynę czy inną jej regulację albo nawet inny korpus?) |
Zupełni niczym się nie różni. Nie potrzeba wymieniać żadnej sprężyny jest to tylko i wyłącznie sprawa regulacji. Mówi Ci to autoryzowany serwisant aqualunga
| Yavox napisał/a: | | Jeśli tak jest to ja bym zakładał, że LX jest bardziej bezawaryjny niż wersja standard, |
Myślę, że jest to nadinterpretacja. Zarówno w jednym jak i drugim nie ma co się zepsuć. Jeżeli chodzi o ograniczenie obsługi to faktycznie najnowszy ma jedno pokrętło które obsługuje i odciążenie i docisk grzybka.
Grotto8 - 29-03-2012, 13:15
| zbigniewb napisał/a: |
Bądź aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz.
|
Rany... Jedno zdanie, a jak człowieka z równowagi potrafi wyprowadzić
Włodek K - 29-03-2012, 13:32
| Wieśkonur napisał/a: | Mówi Ci to autoryzowany serwisant aqualunga |
Znaczy że skończyłeś stosowny kurs serwisantów AO na A ?
Wieśkonur - 29-03-2012, 14:08
| Włodek K napisał/a: | | Znaczy że skończyłeś stosowny kurs serwisantów AO na A ? |
"A" - i oczywiście, że tak inaczej takich głupot bym nie pisał.. Ale tego na A o który pyta kolega w firmie w której szyłeś skafander. Ten jeden z najlepszych automatów na świcie i najtańszy jaki znam w serwisowaniu po podwyżkach kitów serwisowych w drugiej firmie na "A" lubianej przez tut. nurasów.
lozerka - 29-03-2012, 14:20
Lozerko, pisząc o "dominacji niektórych osób" nie miałem Ciebie na myśli.
Bądż aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz. |
Zbyszek Ale ja nie doszukiwałam sie jakichś szczególnych personalnych odniesień w Twoim poście pierwszym Zakładam, ze wypowiedziałeś ogólną myśl i na ten temat rozmawiamy
natomiast trudno nie dojść do żartobliwej konkluzji zawartej w poście, który cytowałeś, gdy już na 2 stronie wątku stawiającego pewne pytania, po 1. zaczyna się totalny offtopic , 2. w rozmowie uczestniczy kilka osób- tych, co zwykle głos zabierają ., 3. no i brak tego w zółtej koszulce
| zbigniewb napisał/a: | Panie na FN mają szczególne względy. |
tak jakoś miałam poczucie, ze trochę, jak dzieci specjalnej troski jesteśmy traktowane
Grotto 8- neospasminki ?
Wieśkonur - 29-03-2012, 14:24
odbierz Włodziu Emaila
zbigniewb - 29-03-2012, 14:42
| lozerka napisał/a: | Zbyszek Ale ja nie doszukiwałam sie jakichś szczególnych personalnych odniesień w Twoim poście pierwszym Zakładam, ze wypowiedziałeś ogólną myśl i na ten temat rozmawiamy natomiast trudno nie dojść do żartobliwej konkluzji zawartej w poście, który cytowałeś, gdy już na 2 stronie wątku stawiającego pewne pytania, po 1. zaczyna się totalny offtopic , 2. w rozmowie uczestniczy kilka osób- tych, co zwykle głos zabierają ., 3. no i brak tego w zółtej koszulce |
Ok, zrozumiałem Twój post nieco inaczej.Żadnej myśli w moim poście nie odnoszę do Ciebie, lub do jakiejkolwiek osoby.Z Twoją w/w konkluzją dot. offtop zgadzam się w zupełności.
A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore?
Piotr Stańczuk - 29-03-2012, 14:43
gdybam o Legendzie po sknera jestem i uważam, że jak kupiłbym takie coś to tyrałbym go z 10-15 lat, zamiast zaoszczędzić i za 2,3 lata wymiana na nowy bo tani się sypie, legendy 2011 widziałem po 1450 bez octo
pomorzanka - 29-03-2012, 14:44
| zbigniewb napisał/a: | | A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore? |
może chodzi o autora pierwszego posta z tematu następnie zawłaszczonego przez lokalną grupę forumowych krzykaczy rozmawiających na każdy inny temat? Już bez założyciela?
lozerka - 29-03-2012, 15:02
A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore? |
a nie, także nie miałam nikogo szczególnego na myśli raczej to, że nikt na czoło peletonu się tu jeszcze nie wysunął .
natomiast próbuję sama dla siebie opracować taki top3 uzytkowników i chyba to jest cios dla mojego obiektywizmu, bo jakoś nie mogę sie oderwać od własnych sympatii i..sympatii mniejszych i nie mam pewności, poza 1 osobą, czy faktycznie pozostali taki naj bardziej wartościowymi użytkownikami są.
Chociaz chyba nie sposób opracowac listy uniwersalnej, to tak, jak wszystkie top10, 100- muzyczne, filmowe, nagle się okazuje, że połowę miejsc zajmują pozycje współczesne, a takie nieco starsze, które powinny bezwzględnie się na niej znależć- idą w zapomnienie.
tak chyba tez tu jest i uzytkowników aktywnych kiedyś pamiętają głównie starsi forumowicze.
zbigniewb - 29-03-2012, 15:17
| lozerka napisał/a: | | zbigniewb napisał/a: | | A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore? | a nie. |
Aha to doktore. Zaordynował sobie kwarantannę. Ma trochę wysokie ADHD, ale to dobry człowiek.Ideowiec.Zamierający gatunek. Dodaje barw temu czasem blademu forum.Niech odpocznie i wraca szybko.
Twój TOP3 ma być mega subiektywny. To tylko zabawa.
lozerka - 29-03-2012, 19:44
a of topic trwa
| zbigniewb napisał/a: | | ale to dobry człowiek.Ideowiec.Zamierający gatunek. |
Chociaż nie raz z Hubertem się ścierałam i pewnie nigdy nie osiągniemy jedności w opiniach na wiele tematów dotyczących nurkowania, to akurat w kwestii intencji Huberta nigdy nie miałam żadnych wątpliwości, co publicznie, a i mniej publicznie parę razy podkreślałam
I mam nadzieję, że odpoczynek w miejscu, ktorego Mu nieco zazdroszczę pozwoli na odrobinę luzu i dystansu do pianki ( tej 7 mm, nie w wydaniu jackoplackowym ), backupów i kursu podstawowego
A Huberta pozdrawiam
Andrzej Kosko - 29-03-2012, 19:57
Jak na zamierające forum,dyskusja całkiem,całkiem
[ Dodano: 29-03-2012, 19:59 ]
Zbigniew,jedż na najbliższy zlot forumowy,"zamrzemy" razem...tak nad ranem
zbigniewb - 29-03-2012, 20:19
| lozerka napisał/a: | I mam nadzieję, że odpoczynek w miejscu, ktorego Mu nieco zazdroszczę pozwoli na odrobinę luzu i dystansu do pianki ( tej 7 mm, nie w wydaniu jackoplackowym ), backupów i kursu podstawowego |
Podobno zabrał z sobą cały świecący szpej od Grala, 2 czołówki, paczkę świeczek, duże pudełko zapałek i dwie zapalniczki.
Torpeda - 29-03-2012, 20:42
| zbigniewb napisał/a: | | lozerka napisał/a: | I mam nadzieję, że odpoczynek w miejscu, ktorego Mu nieco zazdroszczę pozwoli na odrobinę luzu i dystansu do pianki ( tej 7 mm, nie w wydaniu jackoplackowym ), backupów i kursu podstawowego |
Podobno zabrał z sobą cały świecący szpej od Grala, 2 czołówki, paczkę świeczek, duże pudełko zapałek i dwie zapalniczki. |
Ryba głębinowa też świeci!
lozerka - 29-03-2012, 22:00
a jednak nam Go brakuje ??
Hubert, wracaj sam widzisz, jak opuszczone forum tęskni !!!
mi_g - 30-03-2012, 08:38
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | gdybam o Legendzie po sknera jestem i uważam, że jak kupiłbym takie coś to tyrałbym go z 10-15 lat, zamiast zaoszczędzić i za 2,3 lata wymiana na nowy bo tani się sypie |
Bo ja wiem... U mie w domu uzytkowane są 2 maresy (od nowości) i 5 tych na "A" (wszystkie kupione uzywane). Wszystkie "A" działają bez zarzutu choc najstarsze sa już u mnie ze 4lata a u poprzednich właścicieli na pewno też były po kilka lat. Są wśród nich również te najtańsze modele. Nie wiem co to musiałby być za automat żeby po 2-3 latach wymagał wymiany na nowy - mam nadzieje że żadna firma czegoś takiego nie produkuje.
KasiaK - 30-03-2012, 11:17
| TomS napisał/a: | | Zadam kilka pytań, nie tylko tobie ale w zasadzie wszystkim, bo "forum" to właśnie "wszyscy"... (...) |
gdzie jest przycisk "lubie to"?
[ Dodano: 30-03-2012, 11:20 ]
| Plotek napisał/a: |
Forum nie jest moderowane więc odpowiedzialność za jego treść jest rozproszona po wielu autorach. |
które forum nie jest moderowane? FN?
Piotr Stańczuk - 30-03-2012, 11:20
| mi_g napisał/a: | | Piotr Stańczuk napisał/a: | | gdybam o Legendzie po sknera jestem i uważam, że jak kupiłbym takie coś to tyrałbym go z 10-15 lat, zamiast zaoszczędzić i za 2,3 lata wymiana na nowy bo tani się sypie |
Bo ja wiem... U mie w domu uzytkowane są 2 maresy (od nowości) i 5 tych na "A" (wszystkie kupione uzywane). Wszystkie "A" działają bez zarzutu choc najstarsze sa już u mnie ze 4lata a u poprzednich właścicieli na pewno też były po kilka lat. Są wśród nich również te najtańsze modele. Nie wiem co to musiałby być za automat żeby po 2-3 latach wymagał wymiany na nowy - mam nadzieje że żadna firma czegoś takiego nie produkuje. |
wiem w Egiptowie śmigają same maresy i to niższe linie i śmigają, śmigają .... pewnie po 400 nurków rocznie a i tak wytrzymują długo
KasiaK - 30-03-2012, 11:29
| lozerka napisał/a: |
Chociaż nie raz z Hubertem się ścierałam i pewnie nigdy nie osiągniemy jedności w opiniach na wiele tematów dotyczących nurkowania (...) |
wieszz.....myślę, że jednak jest szansa.
na tym forum było już wiele osób, które spory czas głosiły prawdy objawione i nie dopuszczały do siebie innych rozwiązań (też należałam do tego grona, jakieś 7 lat temu )
ale potem człowiek się "starzeje" nurkowo i na wiele rzeczy patrzy inaczej.
Oczywiście taka "zaćma proceduralności i prawidłowości" czasami nie mija ale tylko u nielicznych
canimo - 30-03-2012, 13:28
| Cytat: | ale potem człowiek się "starzeje" nurkowo i na wiele rzeczy patrzy inaczej.
Oczywiście taka "zaćma proceduralności i prawidłowości" czasami nie mija ale tylko u nielicznych |
Kasiu zacma to choroba, to sie operuje. Perfekcjonizm itp to cecha charakteru, czasem uzyteczna a czasem trudna do zniesienia. Ale instruktorow o partnurow kazdy dobiera sobie sam, wiec nie widze problemu. A na forum jakas przeciwwaganp dla forumowicza, ktory pisze ze po OWD to do ponad 30m z dzieckiem i klawo bylo byc powinna.
Co do Twojego nawrocenia to pozwole sobie na pytanie osobiste- na czym ono polega? kiedys np nie poszlas na powietrzu na 60 m, teraz jest inaczej?
Tyle OT
Mnie sie forum ciagle podoba, nowosci jednak bywaja,np ostatnio sympatyczny temacik perelka to byl o gumkach ( do maski i pletw) . Ale i sporo innych ( nowy sprzet, analizy nurkowan, akweny). Tez zaluja rzadkiego odzywania sie TomaM ale mysle ze jak jakis powazny temat sie rozwinie to i TomM pisnie.
Zreszta w odpowiedziach TomaS i Yavoxa na 1 str jest chyba wszystko co mozna na ten temat napisac
A z Legend to zalezy od dystrybutora. Od ponad roku w sklepie w Grenoble mozna dostac pojedyncze I i II stopnie ( scubawind.com ) tylko nie wiem czy cena przypasi. Jakby ktos byl zdeterminowany to piszcie na pw, albo namowcie polskich dystrybutorow by dogadali sie z firma bo widac mozna
Nadnaturalista - 07-11-2012, 22:53
Nie wiedzialem,gdzie zapytac? Ale czemu w moim temacie nie widze odpowiedzi jest napisane: oczekuje na moderacje?
jacekplacek - 07-11-2012, 23:15
| Nadnaturalista napisał/a: | | Nie wiedzialem,gdzie zapytac? Ale czemu w moim temacie nie widze odpowiedzi jest napisane: oczekuje na moderacje? |
Bo dział "wypadki nurkowe" jest silnie moderowany, by ludzie nie pisali w nim pierdół. A jak już je napiszą, żeby nie dało się ich przeczytać. Swoje rozterki mogłeś umieścić, gdzie indziej - np. w dziale dla początkujących - i wtedy miałbyś odpowiedzi widoczne na bieżąco.
wowi - 07-11-2012, 23:28
Wypadki - to dział, w którym moderatorzy aktywnie (a raczej pasywnie) walczą o "Oby było tu jak najmniej tematów". W zasadzie mogłoby go nie być, bo pisać tam się nie da a jak już ktoś się przebije, to głównie po to, aby zaraz usłyszeć, że jest hieną cmentarną.
Nadnaturalista - 07-11-2012, 23:39
A dziękuję za info. Nie wiedziałem o tym.
|
|