FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - co można a czego nie można przed nurkowaniem

malyna - 08-04-2004, 13:55
Temat postu: co można a czego nie można przed nurkowaniem
Czego nalezy unikać przed nurkowaniem? Chodzi znaczy się o jedzenie:)
Googolek mówi, że zdecydowanie odpadają batony "pawełki" ...

gogolek - 08-04-2004, 13:56

mały żarłoczku najlepiej się powstrzymaj hihihihi pozdrawiam
Aisa - 08-04-2004, 13:57

kapucha, groch i inne takie odpadaja wiec po Wigilii raczej nie wskakuj do wody :lol:
Garnett - 08-04-2004, 14:14

Witam

Unikaj rzeczy ktore sa dlugo trawione np: jajka, frytki ( pozatym jak frytki zwrocisz to bardzo trudno je potem z puszki automatu wyciagnac :) ).

Zbychu - 08-04-2004, 14:14

Odpada bigos, szczególnie rano po całonocnej balandze.
gogolek - 08-04-2004, 14:20
Temat postu: aa
niezapomnij o napojach gazowanych i kiełbasce oraz ogóreczkach siwieżych (nie jedz ich)
malyna - 08-04-2004, 14:25

Unikaj rzeczy ktore sa dlugo trawione np: jajka, (Garnett)

ależ jajka są produktem najszybciej trawionym przez nasz organizm. zajmuje to nam tylko 2 godz.

Zygfryd Dziatłowski - 08-04-2004, 14:52

no malyna i nie pij za duzo browca i innych procentow poprzedniego dnia bo widze ze jeszcze nikt nie napisal tego
bann - 08-04-2004, 15:30

wskazane jest za to, wg. pewnych zrodel
wypicie szklanki plynu, (wody, moze lepiej nie herbaty)
przed i po nurkowaniu, ze wzgledu na zachodzace odwodnienie

lobster - 08-04-2004, 16:18

jesc lekkostrawnie i umiarkowanie
gryzc dokladnie :)
pic jak najwiecej wody/napojow elektrolitycznych
nie przesadzac z kawa/redbullem/cola/kofeina (jedna dziennie ok, ale nie 10)
nie tykac alkoholu w wymiarze 1 piwo 10h przed nurem
nie tykac alkoholu w wymiarze "najebany jak pershing" 48h przed nurem
nie lykac zadnych pigul (do przetykania nosa lepiej uzywac aerozoli)
wyspac sie
nie palic 2 lata przed nurkowaniem :)

malyna - 08-04-2004, 16:31

jakich pigul:)? :-D
gogolek - 08-04-2004, 17:14
Temat postu: jakich piguł
okrągłych
Aisa - 08-04-2004, 17:19

albo podluznych jak Cirrus
lobster - 08-04-2004, 17:34

malyna napisał/a:
jakich pigul:)? :-D

Najlepiej wszystkich :) . Nikt nie robi rutynowo badan jak konkretne leki wplywaja na nurka, wiec im mniej w siebie pakujesz, tym mniejsze ryzyko, ze twoje cialo nie bedzie sie zachowywac jak ciala bogu ducha winnych testerow tablic dekompresyjnych (ktorzy nie byli na pigulach).

Typowa nurkowa pigula jest na przyklad pseudoefedryna (Sudafed) - odtyka zatoki, ale ma takie wady, jak podwyzszenie podatnosci na oxtox, co moze stac sie nieprzyjemnym problemem przy plywaniu z wyzszymi PO2 i to ze organizm sie do niego przyzwyczaja i lubi przestac dzialac w najmniej odpowiednim momencie (czytaj: po zanurzeniu) co czesto prowadzi do reverse blocks i czasem barotraumy przy wynurzaniu.

A jak musisz cos brac, no to musisz. Przeszukaj internet i popytaj lekarzy nurkowych - jesli nikt nic nie wie na temat danego srodka, to jest spora szansa ze nie ma on wplywu na nurkow.

tu masz w jezyku languicz liste brzydkich substancji

http://www.scuba-doc.com/drugsdiv.htm

Mrówa - 08-04-2004, 21:14

Należy przedewszystkim unikac czekolady z orzechmi . Ponieważ te drugie moga w drodze powrotnej zęby powybijać . :mrgreen: A tak na serio dla mnie najgorsze pieroństwo to kiełbasa , czosnek i ryby z puszki . Jajka moga być :lol: . A tak z ciekawości mnie uczono żeby nie rzygać w automat . Z drugiej strony wiem że po pawiu jest tendencja do zaciagnięcia powietrza . Chetnie bym posłuchał waszych opini na ten temat .
anton - 08-04-2004, 21:39

witam,
o wymiotach byla kiedys dluga dyskusja na forum, ale nie wiem czy jest w obecnym archiwum (czy tez w tym starym ktore ciagle sie nie pojawia).
pozdrawiam,
anton

gogolek - 08-04-2004, 21:54
Temat postu: żyganie
jak już coś masz zwracać to lepiej wyjmij automat z ust , bo jak cząsteczki twego pokarmu zablokują mębrame w pozycji otwartej to masz problem, automat będzie podawał ci wode. a wiesz czym to grozi!!!! pozdrawiam
Piotr - Malediwy - 08-04-2004, 23:23
Temat postu: Jedzenie
Najlepiej nic nie jeść na godz przed nurem. Jednak jak się odbije to no problem. Trzeba tylko na chwile autoamt z ust wyjąć :lol:
No i pamiętać, żeby go z powrotem włożyć :lol:

ZAQ - 09-04-2004, 09:35
Temat postu: Re: aa
gogolek napisał/a:
niezapomnij o napojach gazowanych i kiełbasce oraz ogóreczkach siwieżych (nie jedz ich)

kurde jak pojade na nura to mam diete stosowac? zwariowaliście :-)
no i żeby kiełbaski nie można było !
to co warzywka mam wpierniczać?
człowiek chyba nie po to tak wysoko zaszedł w łańcuchu pokarmowym ?

pozdrawiam i zyczę wszystkim

wesołych świąt i mokrego dyngusa.

ZAQ

Krzysio - 09-04-2004, 09:37

Z tym "zwrotem" przez automat to faktycznie sa dwie szkoly. Znam opinie, ze jak przewidujesz duza fale na drodze do nurkowania, to na sniadanie tylko plynne, bo nie zatykaja automatu i mozna ulzyc sobie nie wyciagajac go. Sam nie jestem do tego przekonany i do tej pory na szczescie nie mialem okazji tego sprawdzic. Ale znam przypadek, ktory potwierdzil prawdziwosc tego faktu. Kolezanka (lekarz medycyny) samodzielnie empirycznie udowodnila ze sie da.

Krzysztof

Aisa - 09-04-2004, 09:52
Temat postu: Re: żyganie
gogolek napisał/a:
jak już coś masz zwracać to lepiej wyjmij automat z ust , bo jak cząsteczki twego pokarmu zablokują mębrame w pozycji otwartej to masz problem, automat będzie podawał ci wode. a wiesz czym to grozi!!!! pozdrawiam

No niby mozna, ale odruch "powymiotny" zaciagania powietrza do pluc (w tym wypadku wody) moze byc z lekka niebezpieczny. Mnie na kursie uczyli, zeby zwracac przy wzbudzonym automacie na wpol wlozonym do ust - powietrze wyplukuje to co wyrzucisz z siebie a Ty z kolei mozesz spokojnie oddychac. Niestety to z kolei moze byc niezbyt bezpieczne w zimnych wodach.

Pitt_M - 09-04-2004, 09:56

:razz: Witam
A ja wyznaję troszkę inną teorię - po prostu można wszystko - tylko zachować daleko posunięty umiar :cool: (oczywiście z wyłączęniem niektórych leków)
Pozdrawiam

PS - Oczywiście wypowiedź dotyczy - " co można "

gogolek - 09-04-2004, 10:02
Temat postu: zwracanie
mnie uczono żeby wyjąć automat bo łatwiej poradzić sobie z zakrztuszeniem niż z nie sprawnym automatem.a to na znacznej głębokości może oznaczać jedno !!!!! pozdrawiam
ZAQ - 09-04-2004, 10:24

anton napisał/a:
witam,
o wymiotach byla kiedys dluga dyskusja na forum, ale nie wiem czy jest w obecnym archiwum (czy tez w tym starym ktore ciagle sie nie pojawia).
pozdrawiam,
anton

było http://forum.jds.pl/viewt...ight=wynurzanie
pzdr

ZAQ

Mania - 09-04-2004, 10:26

Dzieki ZAQ
Wlasnie mialam napisac to samo i napawde - miejcie litosc i uzywajcie wyszukiwarki.....
Ze swiatecznymi pozdrowionkami
Mania

Pomorek - 08-05-2004, 23:18

Jesli cos pic to najlepiej sok z jabłek. Polecam. Spowalnia usuwanie płynow z organizmu
CZACHO - 09-05-2004, 08:20

Aisa napisał/a:
albo podluznych jak Cirrus

Ja lykam i zyje :)

wg DAN to jest wymysl Mounta, ze pseudofedryna zwieksza ryzyko zatrucia tlenowego bo nikt nie udowodnil (na wystarczajacym poziomie) zwiazku jednego z drugim, a badania robiono.

Cytat:
Mount did not provide enough information to establish a statistical association.

http://www.diversalertnet...sp?articleid=51

http://www.google.pl/sear...le/409609_print

Aisa - 10-05-2004, 15:11

Ale psuedoefydryna podwyzsza Ci cisnienie i to moze byc problem. Poza tym obkurcza naczynia wlosowate i to rowniez moze nie byc zbyt bezpieczne.
CZACHO - 10-05-2004, 16:57

Wszystko zalezy od organizmu generalnie.
Kawa tez podnosi cisnienie...

Generalnie ja przy Deep Air czy EANx, nie czuje skutkow ubocznych typu leki, kolatanie serca itd. ale co nie zmienia faktu, ze u innych moze to wystapic.

A dla mnie te pigulki czasem (szczegolnie podczas silnego pylenia) sa jedynym ratunkiem ;/

lobster - 10-05-2004, 19:05

Nie tylko Mount to wymysla

ftp://ftp.decompression.o...%20Seizures.pdf

Mi to wystarczy zeby nie probowac laczyc wysokich PO2 i psedoefedryny.

A co do DANu, to jesli chodzi o organizacje pomocy hiperbarycznej sa pierwsza klasa, ale ich "badania" naukowe polegaja na czekaniu az ktos inny to zbada, a wszyscy pozostali sie z tym w koncu zgodza i przyklepia. W koncu nie bez powodu DANowi oficjele to w wiekszosci duze ryby z agencji rekreacyjnych. Sami zobaczcie ile czasu im zajelo potwierdzenie, ze cos jednak te deep stops dobrego robia - zaczeli je rekomendowac niecaly rok temu.