FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Wyrównywanie ciśnienia w uszach!!!

conan - 10-04-2004, 09:04
Temat postu: Wyrównywanie ciśnienia w uszach!!!
Witam wszytkich

w nurkowaniu mam stosunkowo niewielkie doświadczenie i w związku z tym chciałbym zapytać o wyrównywanie ciśnienia w uszach

ja wyrównuję ciśnienie poprzez zatkanie nosa i dmuchanie (wiem ze jest to najpopularniejsza metoda) jednak czasami zdarza sie ze mam z tym problem tzn robie to w sposob "bardzo silowy" (musze mocno dmuchnac)
oczywiscie nie zawsze tak to wyglada czasami przychodzi mi to bezproblemowo

w zwiazku z tym chcialbym wiedziec czy przyczyna moze tkwic w malym doswiadczniu (cos zle robie) ewentualnie w malej liczbie nurkowan na koncie (wczoraj zrobilem pierwsze nurkowanie bodajze od pol roku)

czy jest cos takiego ze im wiecej sie nurkuje tym latwiej sie przedmuchac

i jeszcze jedno pytanko
czasami nurkuje na bezdechu i tu mam problem aby przedmuchac sie w pozycji glowa w dol, musze najpierw obrac pozycje pozioma i dopiero sie przedmuchac
czy przyczyna lezy po stronie medycznej czy moze jest to zwiazane rowniez z moim malym doswiadczeniem
dzieki za odpowiedz

Piotr - Malediwy - 10-04-2004, 15:22
Temat postu: Dmuchanie
Mnie uczono na kursie, żeby przedmuchiwać uszy zaciskając nos jeszcze zanim poczujesz ból w uszach. Bo gdy już go poczujesz to wyrównanie ciśnienia w uszach może być równie bolesne. Ja nabrałem takie odruchu, że regularnie sobie dmucham w zaciśnięty nos nawet gdy nie zanurzam się bardziej. Dzieki temu nabytemu odruchowi nie muszę o tym pamiętać i już nie pamiętam co to ból w uszach.
Ja zrobiłem dopiero ok 20 zejść ale ta ilość okazała się wystarczająca, żebym nabył doświadczenie pozwalające się pozbyć w/w problemu. Natomiast po doświadczeniach moich kolegów widzę, że bardzo różnie się to przechodzi....
Sam chętnie poczytam jak wygląda, bądź wyglądało to u naszych bardziej doświadczonych kolegów z FN.

gogolek - 10-04-2004, 15:48
Temat postu: ciśnienie
jak się zanurzasz to odchyl głowe do tyłu (podnieś wzrok w strone powieszchnii).Wtedy możesz się przedmuchać jak to nie pomaga,wypuści pierw troche powietrza nosem do maski (nie żałuj sporo dwa wydechy zrób w maske) i potem się przedmuchaj. Jeśli to nie działa to możesz jeszcze próbować przełknąć śline to już w ostateczności ale czasem działa, ruch żuchwą w lewo i w prawo też jest wskazany. Ale powinieneś największą uwage poświęcić odchylaniu głowy do tyłu,i wdmuchiwaniu powietrza do maski .pozdrawiam miłych nurów
conan - 10-04-2004, 16:58

no a jesli chodzi o druga czesc mojego pytania w zwiazku z nurkowaniem na bezdechu

przy zanurzaniu na bezdechu oczywiscie schodze glowa w dol i wtedy mam duzy problem z przedmuchaniem jednak wystarczy ze przybiore pozycje pozioma lub glowa do gory i sie moge przedmuchac

co o tym sadzicie??

WolfEeel - 10-04-2004, 17:32

Conan,

Najleprzym rozwiazaniem bylo by wybranie sie do laryngologa aby zrobil Ci badanie na wyrownywanie cisnienia w uszach (trwa to nie cale 5 min).

Jezeli nie stwierdzi zadnych problemow to wtedy popracuj nad metoda.

gogolek - 10-04-2004, 17:37
popieram pomysł z lekarzem ja w styczniu miałem operacje na przegrody, bolesne ale opłaca się to zrobić teraz spokojnie nurkuje i bez żadnego strachu że się nie przedmucham.
conan - 10-04-2004, 21:24

ok
dzieki za odpowiedzi
chyba faktycznie bede musial sie udac do laryngologa

Mania - 10-04-2004, 22:01

PO pierwsze pod zadnym pozorem nie a fee sie "na sile" - mozesz w ten sposob uszkodzic sobie blone benbenkowa. Po drugie - przy normalnym nurkowaniu zanurzaj sie bardzo powoli i zaczynaj przedmuchiwac uszy od samego poczatku - jak tylko wsadzisz glowe pod wode.
I przejdz sie do lekarza.
Mania

Fan - 10-04-2004, 23:37

Czesc,

Na poczatku wiekszosc z nas miala podobne problemy... :???: Z czasem bedzie lepiej, wizyta u laryngologa, na pewno nie zaszkodzi. Sam mialem podobna wizyte, bo mnie kiedys ponioslo i z lekkim kartarem nurkowalem w jeden piekny weekend (mialem ucho przytkane przez okolo poltora tygodnia).

Co mi pomaga, to jedno krotkie przedmuchanie jeszcze na powierzchni (tuz przed zanurzeniem, zanim jeszcze cos sie zacznie) DELIKATNIE :)

Trzymaj sie
Fan

conan - 11-04-2004, 13:41

musze to sprawdzic
dziekuje za wszystkie odpowiedzi

mysle sobie ze moj problem moze byc tez spowodowany slaba technika i sporadycznymi jak do tej pory nurkami gdyz lezac na lozku czasami z ciekawosci probuje sie przedmuchac i zawsze mi sie to udaje
wiec pewnie cos zle robie

jednak wizyta u lekarza nie zaszkodzi

no ale wciaz sie nie dowiedzialem niczego na druga czesc mojego pytania o przedmuchiwaniu podczas nurkowania na bezdechu
moze ktos cos wie na ten temat lub mial podobny problem

gogolek - 11-04-2004, 13:50
nie wyrównój ciśnienia na "sucho" możesz sobie nadwyrężyć cuś w środku i nići z nura ja tak kiedyś miałem> a poza tym to nic nie znaczy że na powieszchni możesz się przedmuchać . Pod wodą możesz mieć problem, przynajmniej ja tak miałem czasem. nie powiem ci dla czego ,bo niewiem tu przydała by się opinnia lekarza nurkowego pozdrawiam
CZACHO - 20-04-2004, 00:30

Z laryngologiem jest tak, ze wiekszosc lekarzy niestety sie nie ma zielonego pojecia o nurkowaniu, wiec gdy ja tlumacze co sie dzieje, a kobieta mi odpowiada abym nie nurkowal tak gleboko (a wiadomo, ze przy pierwszych 10m jest najwiecej problemow) to idzie sie tylko zalamac :(

Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.

Sa przeciez bezpieczniejsze metody: metoda Toynbee oraz metoda Frenzela.

Dla zainteresowanych http://faculty.washington.edu/ekay/MEbaro.html

BTW Apropo problemow jeszcze to szczegolnie upierdliwa jest alergia (wiem po sobie) i wtedy niestety bez chemii sie nie obejdzie... co najgorsze najskuteczniejsze sa leki z pseudofedryna, ktora jak wiadomo nie jest przyjnazna dla glebokich nurkowan czy o zwiekszonym pp02 :-( ale cos za cos ;/

conan - 20-04-2004, 16:38

"Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.

Sa przeciez bezpieczniejsze metody: metoda Toynbee oraz metoda Frenzela."

a czy moglbys napisac na czym te metody polegaja bo nazwy nic mi nie mowia

od tego nurkowania i problemem z przedmuchaniem odbylem juz 3 inne nurki i bylo ok
jednak faktem jest do lekarza musze sie wybrac jak znajde chwile

a z ta alergia to faktycznie moze i prawda zawsze na wiosne mi sie kicha czesciej niz w innych porach roku
oczywiscie nie mam czerwonego nosa i nie lzawia mi oczy jednak moze faktycznie jestem na cos uczulony i nawet o tym nie wiem
pozdrowionka

conan - 20-04-2004, 16:40

CZACHO napisał/a:

Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.

;/

od tego nurkowania i problemem z przedmuchaniem odbylem juz 3 inne nurki i bylo ok

a z ta alergia to faktycznie moze i prawda zawsze na wiosne mi sie kicha czesciej niz w innych porach roku
oczywiscie nie mam czerwonego nosa i nie lzawia mi oczy jednak moze faktycznie jestem na cos uczulony i nawet o tym nie wiem
pozdrowionka

conan - 20-04-2004, 16:41

CZACHO napisał/a:

;/

pozdrowionka

conan - 20-04-2004, 16:41

przepraszam

dwa razy nacislem