FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HYDE PARK - Poszuakiwanie Quadrocoptera

elieli - 26-04-2012, 22:29
Temat postu: Poszuakiwanie Quadrocoptera
Witam,
dzisiaj około godziny 20 pod hotelem forum mój Quadrocoter miał awarię jednego z silników i wpadł do Wisły. Po gruntownym poszukiwaniu możliwości wyłowienia dowiedziałem się tym o tym forum i możliwościach penetracji dna za pomocą kamery na podczerwień.
Stąd pytanie czy jest ktoś tutaj kto byłby w stanie tą techniką podjąć się znalezienia i wyłowienia śmigłowca z dna wisły.

Pozdrawiam MW
tel 792217044
marcin.witalinski@gmail.com

TYMOTEUSZ - 26-04-2012, 22:36

Jestes pewien ze pod hotelem Forum- po pierwsze od kilku lat juz takiego niema, po drugie jest oddalony okolo 1km od wisly

Wiesz ze takie poszukiwania to nie są tanie rzeczy

cad - 26-04-2012, 22:38

a po co kamera na podczerwień? ten heli ciągle rozgrzany tam leży?
Bogdan WEG - 26-04-2012, 22:40
Temat postu: Re: Poszuakiwanie Quadrocoptera
elieli napisał/a:
Witam,
dzisiaj około godziny 20 pod hotelem forum mój Quadrocoter miał awarię jednego z silników i wpadł do Wisły. Po gruntownym poszukiwaniu możliwości wyłowienia dowiedziałem się tym o tym forum i możliwościach penetracji dna za pomocą kamery na podczerwień.
Stąd pytanie czy jest ktoś tutaj kto byłby w stanie tą techniką podjąć się znalezienia i wyłowienia śmigłowca z dna wisły.

Pozdrawiam MW
tel 792217044

biorąc pod uwagę jego małą wagę, to mysle ze szanse znalezienia są małe,
Prąd go na pewno porwał troszkę dalej, niz sie może wydawac,

A tam w ogóle to mam pytanie o nurkowanie w Wisle?
Mozna tam w ogóle wchodzic np z rejonu hotelu Forum albo Wawelu?

elieli - 26-04-2012, 22:57
Temat postu: Re: Poszuakiwanie Quadrocoptera
Bogdan WEG napisał/a:
elieli napisał/a:
Witam,

Pozdrawiam MW
tel 792217044

Dobry Wieczór,
z kilku przeprowadzonych rozmów wiem, że poszukiwanie przez nurków jest nieopłacalne. Taniej będzie kupić nowy model. natomiast sami nurkowie podsunęli mi pomysł penetracji dna przy pomocy zwykłej kamery, lub kamery na podczerwień.
Po rozmowie z Policją wiem że nurt jest niewielki, wg Policji kluby płetwonurkowe bez problemu powinny dostać pozwolenie na nurkowanie.
Natomiast ze względu na koszty, skłaniałbym się za pomocą poszukiwania przy pomocy kamery i pontonu czy jakiejś wiosłówki.

TYMOTEUSZ - 26-04-2012, 23:00

Nie wiem czy zartujesz czy nie ale mieszkam nad samą wisłą( 100 m od linii wody) widok z okna wprost na wisle , ogolnie syf jak cholera, dosc mocny prąd i plytko po mojej stronie ale nie raz juz mialem pomysl jak dopadalo mnie cisnienie

Mam kilku znajomych ktorzy pracowali pod wodą przy budowie mostu pólnocnego- wizura max 30 cm

cad - 26-04-2012, 23:01

poszukaj wśród znajomych kogoś nurkującego, załatw pozwolenie na nura (o ile coś takiego jest tam potrzebne) to może ktoś za browara Ci pomoże. to będzie najtańsza opcja
Fridzia - 26-04-2012, 23:09

TYMOTEUSZ napisał/a:
Nie wiem czy zartujesz czy nie ale mieszkam nad samą wisłą( 100 m od linii wody)

No tak tyle, że kolega mówi o Wiśle jakieś 300 km na południe od Ciebie :P

TYMOTEUSZ - 26-04-2012, 23:19

Ja pier....e
Nie zauwazylem

JacekKG - 27-04-2012, 23:20

Jaki jest koszt zabawki?
TomekP - 28-04-2012, 18:22

Jesli to taki utonął to pewnie warto się zamoczyć

jesli taki to raczej niewiele da sie odzyskac

no chyba ze pod haslem ochrony srodowiska i checi wydobycia akku da sie namowic straz albo policje

jak np. tutaj :)

Kamera na podczerwień odpada ale jakis sonar albo zwkłe haczenie może pomoże?

Bogdan WEG - 28-04-2012, 20:16

Fridzia napisał/a:

No tak tyle, że kolega mówi o Wiśle jakieś 300 km na południe od Ciebie

Kolezanka, widze jest chetna na kurs nawigacji.
Niekoniecznie podwodnej. :pa:

JacekKG - 29-04-2012, 09:29

Akcja jest do zrobienia.
Mozemy szukac.

waterman - 30-04-2012, 11:07

Jesli nawet bedzie to wielkości takiej jak pokazał Plotek to znalezienie tego w Wiśle będzie tak samo prawdopodobne jak wygranie w Totka. Jakiś czas temu z niejaką Hogatą szukaliśmy pod wodą kucyka, który się utopił " Panie gdzieś tu..... no sam widziałem". Szukaliśmy w czystym jeziorku.... i nic. Kucyk sam wypłynął po sześciu miesiącach...... wiec może poczekaj.
Fridzia - 06-05-2012, 18:56

Bogdan WEG napisał/a:
Fridzia napisał/a:

No tak tyle, że kolega mówi o Wiśle jakieś 300 km na południe od Ciebie

Kolezanka, widze jest chetna na kurs nawigacji.
Niekoniecznie podwodnej. :pa:

:aaa: :aaa: :aaa: niekoniecznie. Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy... Chciałam jedynie zwrócić delikatnie kolegom uwagę, że Polska, ani Wisła się na Warszawie nie kończy, i że jak ktoś pisze, że coś mu wpadło do Wisły koło hotelu Forum to może warto spojrzeć, że kolega pisze z Krakowa, a nie wymądrzać się, że hotel Forum to już nie istnieje, albo że przy moście północnym wizura to max. 30 cm :beee:

JacekKG - 06-05-2012, 21:17

Dlaczego nurkowanie w rzece to poroniony pomysl?
slawek290 - 06-05-2012, 21:30

Fridzia napisał/a:
Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy...

Ostatnio nurkowałem w Sole - to taki dopływ Wisły ekstremka na max . Znalazłem duży młotek 6 kg przy widoczności 50 cm . Adrenalina bezcenna .

Od dłuższego czasu przymierzam się do zanurkowania w Wiśle w okolicy Krakowa , ale trzeba czekac na odpowiedni moment.

[ Dodano: 06-05-2012, 21:31 ]
Rzeka to jest to .

piotr_c - 06-05-2012, 23:06

Fridzia napisał/a:
Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy...

Są tu na forum tacy, co w Wiśle nurkowali. I to właśnie w okolicach hotelu "Forum", który dalej stoi i to jakieś 30-50m od Wisły :ping:

Głębokość 4-5m. Wizura z tego co pamiętam 1m. Jak kogoś temat bliżej interesuję to poproszę, żeby wkleił jakieś foty.

Fridzia - 06-05-2012, 23:49

JacekKG napisał/a:
Dlaczego nurkowanie w rzece to poroniony pomysl?

Podkreślę raz jeszcze, że jest to MOJE zdanie: nurkowanie w akwenie w którym widoczność nie przekracza metra, jest silny nurt i do tego mega zimno dla "przyjemności"* uważam za poroniony pomysł bo:
- jest b. niebezpieczne
- nie ma tam nic co mogłoby mnie pod wodą zainteresować
Takie jest moje zdanie

*pomijam oczywiście sytuacje ratowniczo-wydobywcze, ale pewnie każdy z tych nurków zawodowych, którzy mieli wątpliwą przyjemność brać udział w takich akcjach na Wiśle powie Wam, że z zabawą/przyjemnością nie ma to nic wspólnego...

[ Dodano: 06-05-2012, 23:55 ]
slawek290 napisał/a:
Fridzia napisał/a:

Ostatnio nurkowałem w Sole - to taki dopływ Wisły ekstremka na max . Znalazłem duży młotek 6 kg przy widoczności 50 cm . Adrenalina bezcenna .

Od dłuższego czasu przymierzam się do zanurkowania w Wiśle w okolicy Krakowa , ale trzeba czekac na odpowiedni moment.

[ Dodano: 06-05-2012, 21:31 ]
Rzeka to jest to .

odstępuję Ci całą tę rzekę! Nie będę robić tłoku :pa:
BTW 6 kg młotek w Castoramie kosztuje ok. 80 PLN, aleś się chłopie obłowił... :aaa:

jaros4 - 07-05-2012, 08:41

tu musze wtracic moje 3 grosze,nie samym pieniadzem czlowiek zyje(byc moze jestes wyjatkiem).
ze Slawkiem tego dnia w rzece sole zrobilismy fajnego nura,wiem glebokosc zadna bo 3,2m.max.lecz porywisty nurt,wizura 0,5-2m.,nowe warunki swoboda dostepu,no i jeszcze ta stara prawda:dwa razy do tej samej rzeki nie wejdzesz... potrafia zrobic wrazenie.(tu oko do stalych bywalcow koparek etc.)

[ Dodano: 07-05-2012, 08:46 ]
slawku fotki znalezisk i "Reszty" niestety posialem...mea culpa.

Wisla,czy sola ,czy setka innych pieknych polskich rzek wciaz czekaja...

malinka - 07-05-2012, 12:53

a po co ci ten helikopter - jest szansa że on zadziała po takim moczeniu? Odnośnie kamery na podczerwień to przydaje się jeżeli jest coś w wodzie co emituje ciepło, w innej sytuacji do poszukiwań używa się sonaru dookolnego tyle że użycie go w rzece jest trudniejsze niż na jeziorze ze względu na prąd.
Fridzia - 07-05-2012, 13:30

jaros4 napisał/a:
tu musze wtracic moje 3 grosze,nie samym pieniadzem czlowiek zyje(byc moze jestes wyjatkiem).

jaros4, powody mojego braku zainteresowania nurkowaniem w Wiśle wyłuszczyłam powyżej. Jeżeli Ciebie i kolegę bawi takie nurkowanie to świetnie, nurajcie ile wlezie, ja Wam w drogę wchodzić nie zamierzam. Jednak zachwalanie nurkowania w rzece, bo można znaleźć młotek albo innego śmiecia, uważam za nietrafioną argumentację. Nigdy nie zabrałam niczego spod wody oprócz wspomnień i fotografii, więc te osobiste wycieczki oraz insynuacje materializmu możesz sobie zachować dla koleżków "zbieraczy".

kokaroll - 07-05-2012, 13:33

piotr_c napisał/a:
Fridzia napisał/a:

Są tu na forum tacy, co w Wiśle nurkowali. I to właśnie w okolicach hotelu "Forum", który dalej stoi i to jakieś 30-50m od Wisły :ping:

Głębokość 4-5m. Wizura z tego co pamiętam 1m. Jak kogoś temat bliżej interesuję to poproszę, żeby wkleił jakieś foty.

Dobrze pamiętasz :)

[ Dodano: 07-05-2012, 13:36 ]
Bogdan WEG napisał/a:
elieli napisał/a:
Witam,

Pozdrawiam MW
tel 792217044

Można-nie ma nigdzie zakazu nurkowania :D ,wchodziliśmy przed Mostem Grunwaldzkim od Wawelu 50m.Bezcenne :D

lozerka - 07-05-2012, 13:42

Fridzia napisał/a:
Jednak zachwalanie nurkowania w rzece, bo można znaleźć młotek albo innego śmiecia, uważam za nietrafioną argumentację.(...) insynuacje materializmu

ale to Ty wprowadziłaś ocenę materialną znaleziska wrzucając komentarz o obłowieniu się i cenie z Castoramy, podczas, gdy intencją opowiadającego było przekazanie, że i przy widoczności 50 cm można znaleźć jakieś przedmioty.

Ja w tej relacji nie doszukałam się radości ze wzbogacenia, a jedynie radość poszukiwacza - Ty najwyraźniej tę drugą. Chyba więc nie do czytających powinnaś mieć pretensje, że uwagi o materializmie się pojawiły.
No i chyba nie Tobie decydować, co komu radość sprawia, bo to "zachwalanie" to nie była "argumentacja:, a przekazywanie emocji :) .

aaa..nie muszę mieć ostatniego zdania, wobec czego na pewno nie będę wdawać się w dyskusje na 6 stron- kto, co powiedział :)

Fridzia - 07-05-2012, 14:00

lozerka napisał/a:
No i chyba nie Tobie decydować, co komu radość sprawia, bo to "zachwalanie" to nie była "argumentacja:, a przekazywanie emocji :) .

loozwerka, weź trochę wyluzuj. Po pierwsze, nikomu nie narzucam gdzie ma nurkować i wyraziłam to wielokrotnie. Po drugie, napisałam SWOJĄ opinię o nurkowaniu w polskich rzekach. Po trzecie, przykro mi, ale nie umiem się podniecać znalezieniem młotka, no taka już nieczuła suka ze mnie... :000:

Bul-kot - 07-05-2012, 14:45

Ja bym nie szukał tego koptera -> http://www.youtube.com/wa...e&v=SNPJMk2fgJU
TomekP - 07-05-2012, 15:09

Bul-kot, ten akurat filmik to niezły fotomontaż jest ale generalnie gostek z FPS Russia jest niezły, ma bardzo fajne hobby :) :)
slawek290 - 07-05-2012, 21:05

lozerka napisał/a:
Ja w tej relacji nie doszukałam się radości ze wzbogacenia, a jedynie radość poszukiwacza

Jak się z Tobą zawsze nie zgadzam - to tym razem trafiłaś w cel . Chodzi o to aby nurkować tam gdzie jeszcze nikt tego nie robił i nie koniecznie wydawać na to mnóstwo kasy . Młotek był gratis , radość dzieci bezcenna .

[ Dodano: 07-05-2012, 21:11 ]
Fridzia napisał/a:
Po trzecie, przykro mi, ale nie umiem się podniecać znalezieniem młotka, no taka już nieczuła suka ze mnie...

Brak słów .