| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Nurkowanie na Krecie
gumiś - 01-06-2012, 16:12 Temat postu: Nurkowanie na Krecie Cześć
Tak jak w temacie wybieram się w lecie z rodzinką na Kretę. Będziemy w Hersonisos. Szukam w tych okolicach jakiejś uczciwej bazy nurkowej. Uczciwej pod względem cenowym i fachowym. A tak w ogóle czy może ktoś z was już tam był? Jest tam coś ciekawego do zobaczenia pod wodą? Jeśli ktoś coś wie to bardzo proszę o info.
Mucha - 01-06-2012, 18:15
Hej
W tym temacie było trochę pisane klik
Kiedy jedziesz mniej więcej na Kretę? Ja będę dwa pierwsze tygodnie lipca.
gumiś - 01-06-2012, 18:20
Cześć.
To się dobrze składa bo ja podobnie.
Mucha - 01-06-2012, 18:26
Czyli można się umówić na jakiegos nurka, jakbys miał ochotę. Ja będę co prawda w drugą stronę od Heraklionu, (niedaleko Rethymno) ale Kreta znowu wielka nie jest. Planuję zanurać z tą bazą, http://www.diversclub-cre...s-bluecave.html w opisie swoich miejsc nurkowych mają parę ciekawych rzeczy.
sowa_m - 01-06-2012, 20:54
to jak już wrócicie, to proszę o relację:) ja jadę dopiero w drugiej polowie sierpnia. udanych nurków:)
SZymEK vel Tomek - 01-06-2012, 20:56
| Robert Much napisał/a: | | ale Kreta znowu wielka nie jest |
wasze miejscowości raczej blisko nie są!
W Agio Nikolaes są bazy w Hersonissos też, ale generalnie drogo i kiepsko, chociaż gdzieś pojawiła się informacja że bazę otwiera tam Nautica z Krakowa więc może jest szansa na fajne nury.
Kultowy jest wrak ME 109, ale i tak najlepsza jest sałatka grecka z miejscową oliwą, oraz szklaneczka rycyny, oczywiście jak ktoś lubi.
lukaszl - 01-06-2012, 21:39
| Robert Much napisał/a: | Hej
W tym temacie było trochę pisane klik
|
Bylem na Krecie w ubieglym roku.
Nurkowalem w koncu z baza http://scubakreta.com/ przy hotelu Nana Beach
Miejscowki przy bazie takie sobie, nic specjalnego. Pioch, kamienie, trawa. Jedyna atrakcja moze byc osmiornica. Nurki drogie, jak wszedzie w basenie M.Srodziemnego (Egipt i Cro rozpieszcza )
Ale zeby nie podlamywac, moge za to z czystym sumieniem polecic jedno miejsce ktore warto zrobic - Dia Island. Wyspa niedaleko Hersonissos., 1h lodka.
2 nurkowania kosztuja 67euro.
Jedno miejsce to fajny stromy stok z mnostwem amfor, duzo zycia jak na Krete, kolorowo.
Drugie miejsce to wrak przewozacy jakies cegly. Nie za duzy ale kadlub ma fajnie zachowany.
Nurkowania niestety na butlach 12l.
Greki ida juz po calosci i wciskaja nawet 10l butle ludziom. Jak ktos sporo wciaga powietrza to ma nurkowanie 15-20min i wychodzi Wiec uwazajcie na to.
A tak nie nurkowo, warto podjechac autem na druga strone wyspy, mniej cywilizacji, cieplejsza woda jakby i wiecej slonca:-)
Poza tym na snoorkach przez przypadek znalazlem jakies żelaztwa, chyba burty statku jakiegos, calkiem fajne i ciekawe. Lezy to tutaj http://goo.gl/maps/2PPH tuz za skalka.
Pzdr
Mucha - 01-06-2012, 21:57
| SZymEK vel Tomek napisał/a: | | Robert Much napisał/a: | | ale Kreta znowu wielka nie jest |
|
Nom, całe 100 kilometrów. Przy posiadaniu samochodu jakas wielka odległosć nie jest, a droga jest dosyć dobra.
lukaszl - 01-06-2012, 22:04
...
SZymEK vel Tomek - 01-06-2012, 22:17
| Robert Much napisał/a: | SZymEK vel Tomek napisał/a:
Robert Much napisał/a:
ale Kreta znowu wielka nie jest
Nom, całe 100 kilometrów. Przy posiadaniu samochodu jakas wielka odległosć nie jest, a droga jest dosyć dobra. |
fakt droga dobra, tylko trochę dalej niż 100km.
z Nauticą to chyba falstart, na ich FB ktoś tylko zachwalał uroki nurania w Grecji a zwłaszcza na Krecie.
ed - 01-06-2012, 22:30
W Chanii jest fajna baza przy procie. Organizują nurki w stylu egipskim - duża łódź, cały dzień i lunch.
W okolicach Hersonissos jest/był jakiś hotel z zoo. Nurki średnie, łodzie też. Generalnie na drugiego nurka powrót do bazy przeładunek ect.
Uciekaj na Vai i okolice. Plaża, woda, jeśli lubicie freediving to jest to.
projektfilm Dawid - 01-06-2012, 23:47
Czołem
Nurkowałem na Krecie 3 lata temu.
Polecam miejscowość Agia Pelagia i Mali
W Mali leży sobie na 25-30 metrów rewelacyjny meserchmitt 109 . Perełka wrakowa!!!
Uwaga trzeba walczyć by być dłużej na dnie ...
Ja miałem awanturę na dole. Divemaster wymyślił że na dole tylko jedna minuta..trochę się tam w dole pospieraliśmy . .. wszyscy wrócili ja zostałem .
Spokojnie sfilmowałem i wróciłem . Samolot klasa.
W Mali też leży sobie stary wrak z amforami ... bardzo zarośnięty.
Aha wymuszać na divemasterach ile się da opierniczać i uważać bo kasują jak wyczują że można. Oni nie ważne jakie masz uprawnienia traktują cię jako studenta.
Z góry opierniczać. Miejsca nurkowe wyczaić z Polski i żądać !!!! by tam właśnie zabrali.
Strasznie leniwi i mało im się chce ale miejsca nurkowe bardzo ok.
W Agi Pelagi kaniony skały.
Co ciekawe Kreta na dole wygląda jak zbudowana z klocków. Na 20 - 25 metrach widać to bardzo dokładnie.
Może napiszę coś do Nuras info w przyszłym miesiącu o Krecie to sami ocenicie .
Ja polecam.
Konkrety jak coś to piszcie na priv lub dzwońcie. Wszystko doradzę.
pecze - 02-06-2012, 06:49
| lukaszl napisał/a: |
A tak nie nurkowo, warto podjechac autem na druga strone wyspy, mniej cywilizacji, cieplejsza woda jakby i wiecej slonca:-) |
Też polecam drugą stronę wyspy (cisza , spokój , piękne tereny) przynajmniej tak było cztery lata temu. Tam też nurkowo jest fajnie w hotelu Kalypso Cretan Village położonym na skałkach jest baza nurkowa a w niej naprawde fajna mieszanka ludzi łącznie z polką. Nurki z brzegu przy skałkach i przejrzystość wody naprawdę zajefajne. Butle 12 L
Mucha - 02-06-2012, 17:50
| pecze napisał/a: |
Tam też nurkowo jest fajnie w hotelu Kalypso Cretan Village położonym na skałkach jest baza nurkowa a w niej naprawde fajna mieszanka ludzi łącznie z polką. |
Rok temu nurkowałem w Kalypso, tam własnie połknąłem bakcyla. Teraz mam zamiar tam wrócić na jakies nurki. Polki żadnej w zeszłym roku nie było, były za to dwie Węgierki, też sympatyczne
FABER - 03-06-2012, 08:19
Ja nurkowalem na Krecie w 2010, polecam tez Me-109
Bylem w miejscowosci Herssonisos - grecka Ibiza.
Na nura na wraku trzeba czekac na dobre warunki,mi zajelo to 4 dni z uwagi na silny prad i co za tym idzie kiepska widocznosc, lezy na piaszczystym dnie wiec wiadomo. Drugi nur, na "rafie" kamienie,trawa ryby,jakies lezaki pod woda, duzo ryb, osmiornic i kilka muren.
Polecam scubakreta baze PADI ale ujdzie. Jak pisal juz wczesniej maja swoje procedury i sraty taty, delikatnie mowiac dmuchanie na zimne, ale w tej temperaturze i wizurze szkoda ich sluchac na 10-15m. Nurasy kupuj w bazie bo to najtaniej, rezydent czy sklepy w miescie kasuja swoje prowizje a to moze przelozyc sie na kolejnego nurka wiec szkoda. Baza jest jakies 1-2km za miastem. Jezdzi autobus wiec nie ma problemu. Na stopa do bazy dosatniesz sie bez problemu tam znajdziesz kogos kto jedzie do miasta. Jest jedno slodkowodne jezioro na Krecie tez polecam, mozna spotkac zolwie ktore zyja tam naturalnie, blotne. No i wsch kraniec wyspy. Plaza 500set palm, Vai beach krecili tam reklame bounty, na ABC co prawda ale kolor wody,plaza i to co spotkasz kilkanascie m od brzegu zapiera dech w piersiach REWELACJA.
zazdroszcze i pozdrawiam
kelka79 - 03-06-2012, 14:29
Witam
Tak się złożyło, że tegoroczny urlop spędzam na Krecie, właśnie w Herssonosos, więc temat nurkowania tam jest szczególnie interesujący. Będę tam w sierpniu, a moje pytanie dotyczy grubości skafandra. Jaka będzie najbardziej odpowiednia ?
lukaszl - 03-06-2012, 19:03
Bylem pod koniec wrzesnia i mialem 7mm - nie bylo problemu. 5mm powinno wystarczyc bez problemu. Woda wtedy miala 23st, gorąco
Maciej Jurek - 04-06-2012, 15:02
Pracowałem kiedyś przez rok na Krecie w Hersonissos w Bazie Nurkowej http://www.dive-cretamaris.gr/ Z czystym sumieniem mogę ja polecić. Poza pełną profeską i przestronnym centrum nurkowym, mają atuty w postaci płaskodennych motorówek które ułatwiają ubranie się na łódce na morzu (nie buja tak jak rib). Poza tym są najbliżej najciekawszych miejsc: szczególnie polecam Me109 25-30m oraz "rafę" St.George. Znajdziesz ich łatwo bo są przy największym hotelu w Hersonissos: Creta Maris oraz drugim: Stella Maris
Mucha - 19-07-2012, 12:02
No i już po wakacjach na Krecie. Zacznę może od początku. Pierwsze nurki zaliczyłem z centrum nurkowym w Agia Pelagia, http://www.diversclub-crete.pl/ Moim zamierzeniem było zaliczenie jaskini El Greco i Messerschmitta. Przy kontakcie z ich polskim "naganiaczem" usłyszałem, że nie mogą mnie tak od razu puścić do jaskini ani na samolot, bo są to nurkowania trudniejsze, i muszą najpierw mnie sprawdzić na "normalnych" nurkach. Pierwszy dzień wywieźli nas jakiś kilometr od brzegu i do wody. Trochę rybek, podwodnego zielska itp, ogólnie na jednego nurka fajnie. Drugi nurek jeszcze bliżej brzegu, i do 18 metrów. Było fajnie, na jeden dzień ok, co do mojego nurkowania byli zadowoleni, zużycie powietrza mniejsze niż mój przewodnik1. Drugiego dnia, przyjechałem licząc przynajmniej na jaskinię El Greco, i co się okazało? Zaliczyłem dwie te same miejscówki z następną grupą ludzi, przy okazji było też trzech chłopaków od nas (jeżeli to czytają to pozdrawiam ). Ręce mi opadły, na koniec nurków, dziewczyna z centrum zaproponowała mi nurki w jaskini za parę dni, podziękowałem. Następna "przygoda", to centrum nurkowe Evelin Divers z Rethymnonu. http://www.evelindivers.com/ Największe nieporozumienie. Pojechałem do nich zasięgnąć informacji, babka w centrum zachęciła mnie na nurki z łodzi, spora jasknia, cały dzień na łajbie, lunch itp, miał być super dzień. Za siebie i żonę zapłaciłem 130 euro. Z rana zawieźli nas nad morze libijskie, i co się okazało?.... nurkujemy z plaży. Upał niesamowity, plaża osłonięta skałami, zamiast piasku kamienie, żona wkur...na na maksa. Co do obiecanego lunchu, w pobliskiej tawernie, do picia butelka 0.33 wody i spaghetti za 6 euro na osobę. Na koniec dnia, zrobiłem awanturę, kobiety która mi naopowiadała bzdur o łodzi oczywiście nie było, okazała się że nurki z łodzi mają, ale w inne dni. Zarówno w tym centrum jak i poprzednim nikt nawet nie sprawdził moich uprawnień(sic)!!!! Równie dobrze mógłbym mieć certyfikat Discovery Scuba Diving, i zaliczyć ponad 30 metrów!!!! Ostatnie nurki zrobiłem w Kalypso Divers niedaleko Plakias http://www.kalypsodivingcenter.com/ , których mogę polecić z czystym sumieniem!! Miejscówki mają super, ceny stosunkowo najlepsze, obsługa dostosowuje się do nurka, po pięciu minutach w wodzie widząc jak kto nurkuje, dobierają trasę nurka. Zaliczyliśmy parę jaskiń, miejscówki z murenami, jaskinie w których za dnia przebywają krewetki (niesamowity widok), wrak łajby na około 33 metrach. Tak jak w poprzednich centrach nie zainteresowali się moimi uprawnieniami, tutaj przed wejsciem do wody, przewodnik chciał zobaczyć moje certyfikaty. Polecam tych ostatnich jak najbardziej. Za rok pewnie wrócę na Kretę, i już teraz wiem, że zrobię parę dni nurkowych w Kalypso, będę chciał zaliczyć też w końcu Messerschmitta, i żeby to osiągnąć sterroryzuję chociażby kogoś w jakimś centrum nurkowym. Mam nadzieję, ze mój opis komuś pomoże, generalnie centra nurkowe nastawione są na przeczołganie jak największej ilości nurków po krzaczorach i zgarnięcie kasiory przy jak najmniejszym wysiłku.
lukaszl - 19-07-2012, 12:55
| Mucha napisał/a: | | co do mojego nurkowania byli zadowoleni, zużycie powietrza mniejsze niż mój przewodnik. |
A nie proponowali od razu butli 10l zeby za dlugo nie siedziec pod woda?
Bo jak kiedys byli zadowoleni z mojego nurkowania i wylazilem jako ostatni a wszyscy czekali na lodzi to wlasnie takie rozwiazanie proponowali greckie dziady
Mucha - 02-06-2013, 18:46
Nadchodzą kolejne wakacje
Wyruszam ponownie na Kretę, więc pojawia się ponownie pytanie.
Czy ktos z nurasów będzie tam przebywał w dniach 30 czerwiec- 15 lipiec?
Mam w planach cos zanurać, i mam już mały zamysł gdzie
Zainteresowanych proszę o kontakt.
connan1973 - 03-06-2013, 21:19
Ja mam od 1 do 15 lipca urlop , rozważałem Grecję ale na teraz to jedynie LastMinet czyli w promocji jakby się trafiło. Nie byłem nigdy w Grecji , może w tym roku - zależy od cen. Tyle że dam znać w sumie tuż przed.
Maciek0 - 27-06-2013, 15:41
Po pierwsze witam, bo to mój pierwszy post.
Byłem w maju na Krecie w rejonie Chania i tam polecam bazę Omega Divers. Kawa na dzień dobry, butle 12l nabijają do 300at więc jest na czym pływać. W ogóle bardzo życzliwi. Ja się z nimi umówiłem przez email na cenę za nurki z własnym sprzętem, a potem okazało się, że jednak nie mam BCD i bez problemu dostałem jacket bez żadnej dopłaty. Nawet zaproponowali mi piankę (też za free), bo widzieli że trochę marznę w mojej 5mm (woda 17C). Również w cenie jest CD ze zdjęciami robione przez przewodnika i trochę zdjęć takich lepszych z danego miejsca nurkowego.
A do obejrzenia dla nurków rec polecam elephant/seal cave. Płytko, ale dla mnie to była pierwsza prawdziwa jaskinia (stalaktyty, skamieniałości, woda słodka i słona itd) w jakiej nurkowałem. Niestety foki akurat nie było.
Mucha - 02-07-2013, 18:52
Maciek0, od jutra zaczynam z nimi nurki. Pomny doświadczeń z zeszłego roku, do divers club crete nawet nie podbijałem, zresztą ich polski naganiacz, nawet nie raczył odpowiedzieć na maila z prostymi pytaniami. Widać niektórych takowe przerastają. Na początek plan z Omega divers wygląda ciekawie, elephant cave, god cave i wrak brytyjskiego okrętu. Zaznaczyłem, że nie chciałbym się znaleźć w dwóch takich samych miejscówkach, na co gość stwierdził, że oni takich praktyk nie prowadzą. Od jutra zaczynam, po powrocie opiszę jak było.
undefine - 10-07-2013, 10:49
| pecze napisał/a: | | lukaszl napisał/a: |
A tak nie nurkowo, warto podjechac autem na druga strone wyspy, mniej cywilizacji, cieplejsza woda jakby i wiecej slonca:-) |
Też polecam drugą stronę wyspy (cisza , spokój , piękne tereny) przynajmniej tak było cztery lata temu. Tam też nurkowo jest fajnie w hotelu Kalypso Cretan Village położonym na skałkach jest baza nurkowa a w niej naprawde fajna mieszanka ludzi łącznie z polką. Nurki z brzegu przy skałkach i przejrzystość wody naprawdę zajefajne. Butle 12 L |
ta baza ciągle funkcjonuje? Czy to http://crete.dive2gether.com/ ?
Będę w okolicy (frangokastello) i chętnie gdzieś bym raz czy dwa zanurkował
Ewentualnie - możecie polecić jakieś inne bazy w południowej krecie?
pecze - 10-07-2013, 11:21
witam
Ta baza którą podałeś znajduje się w miejscowości Plakias , kilka kilometrów dalej jest położony w pięknym miejscu na skałach hotel w którym byłem jakieś cztery lata temu i znajduje tam się baza nurkowa http://kalypsohotels.com/services/diving.html .
Jeśli planujesz jakieś nurki to mogę właśnie to miejsce polecić jako ciekawe.
W tej bazie co podajesz też pytałem o nurkowanie ale jakoś tak słabo mnie zainteresowali i korzystałem tylko z tej bazy co podałem.
Mucha - 10-07-2013, 14:49
Dive2gether jest dokładnie w Plakias. Na początku chciałem z nimi zanurać, ale odstraszyła mnie
cena. 300 euro za trzy nurki, gdzie normalnie ceny oscylują 230-240 euro.Dive2gether reklamują się "holenderska jakość w Grecji". Niestety cena również. Dlatego jeżeli szukasz czegoś na południowym wybrzeżu, to również polecam Kalypso. Ja w tym roku, zanurałem z polecaną przez kolegę wyżej Omega Divers, i były to nurki z tych, których się nie zapomina. W tej chwili jestem jeszcze na Krecie, i nie lubię pisaç z telefonu, ale po powrocie do domu opiszę moje wrażenia.
undefine - 10-07-2013, 21:56
| pecze napisał/a: |
witam
Ta baza którą podałeś znajduje się w miejscowości Plakias , kilka kilometrów dalej jest położony w pięknym miejscu na skałach hotel w którym byłem jakieś cztery lata temu i znajduje tam się baza nurkowa http://kalypsohotels.com/services/diving.html .
Jeśli planujesz jakieś nurki to mogę właśnie to miejsce polecić jako ciekawe.
W tej bazie co podajesz też pytałem o nurkowanie ale jakoś tak słabo mnie zainteresowali i korzystałem tylko z tej bazy co podałem. |
dzięki
To takie głupie pytanie jeszcze - ale jak się z takich baz korzysta jako osoba "spoza" hotelu?
Przyjeżdżam rano, mówię że chcę zanurać, pokazuję plastik, płacę, dostaję sprzęt a oni dobierają mnie do jakiejś grupy idącej pod wodę, albo coś?
Czy też jedynie dostaję sprzęt, a potem trzeba sobie samemu na miejscu znaleźć partnera by nie iść pod wodę samemu?
I - co warto wziąć z sobą z polski poza komputerem? Nie chciałbym brać za dużo sprzętu do samolotu planując max 2-3 nurkowania
Maciek0 - 11-07-2013, 09:23
Dodadzą cię do grupy. Najlepiej wysłać email żebyś przynajmniej wiedział o której godzinie wyjazd. Poza tym masz szansę dogadać się na niższą cenę niż na stronce, mogą cię odebrać i odstawić do twojego hotelu... Normalnie cywilizacja
Ja wziąłbym wszystko, bo wtedy wiem np. jak się trymuję i nie poświęcam pierwszego/drugiego nurka na walkę ze sprzętem. To jest przykre zwłaszcza gdy masz mało nurków. Jeśli na lekko, to weź to co powinno być dobrze dopasowane np. maskę, buty do płetw... Oczywiście komputer i aparat jeśli masz. Teoretycznie cały niezbędny sprzęt możesz pożyczyć..
pecze - 11-07-2013, 17:33
| undefine napisał/a: | | Przyjeżdżam rano, mówię że chcę zanurać, pokazuję plastik, płacę, dostaję sprzęt a oni dobierają mnie do jakiejś grupy idącej pod wodę, albo coś? |
Ja w takim wypadku wolałbym się zapowiedzieć umówić wcześniej na nurkowanie. Mogą Ciebie dołączyć albo dostaniesz przewodnika i z nim zanurkujesz , tak właśnie było w moim przypadku.
| Cytat: | | I - co warto wziąć z sobą z polski poza komputerem? Nie chciałbym brać za dużo sprzętu do samolotu planując max 2-3 nurkowania |
Na twoim miejscu brałbym jak najwięcej się da ( pianka , abc , komp , automat , jakiś lekkie źródło wyporu ) bo potem będziesz bulił za wypożyczenie i tanio nie będzie a poza tym jak zaczniesz tam nurkować to te 2-3 nurkowania mogą się okazać że będzie mało.
undefine - 11-07-2013, 23:11
| pecze napisał/a: | | undefine napisał/a: | | Przyjeżdżam rano, mówię że chcę zanurać, pokazuję plastik, płacę, dostaję sprzęt a oni dobierają mnie do jakiejś grupy idącej pod wodę, albo coś? |
Ja w takim wypadku wolałbym się zapowiedzieć umówić wcześniej na nurkowanie. Mogą Ciebie dołączyć albo dostaniesz przewodnika i z nim zanurkujesz , tak właśnie było w moim przypadku.
|
spróbuję. acz - trochę tak ciężko z polski planować 1-2 nurkowania w okresie 2 tygodni
| Cytat: |
| Cytat: | | I - co warto wziąć z sobą z polski poza komputerem? Nie chciałbym brać za dużo sprzętu do samolotu planując max 2-3 nurkowania |
Na twoim miejscu brałbym jak najwięcej się da ( pianka , abc , komp , automat , jakiś lekkie źródło wyporu ) bo potem będziesz bulił za wypożyczenie i tanio nie będzie a poza tym jak zaczniesz tam nurkować to te 2-3 nurkowania mogą się okazać że będzie mało. |
no właśnie.. pianki nie mam - a pomarańczka swoje zajmuje., jety ciężkie, automaty ciężkie, jacket duży i ciężki... wszystko zajmie mi pół przewidzianego bagażu Wiec.. zastanawiam się czy jest sens mając w perspektywie max 2-3 nurkowania.
A na więcej więcej żona mi nie pozwoli - ja na wakacje z rodziną jadę
Mucha - 11-07-2013, 23:30
Ze swojego sprzętu bierz tylko kompa i ewentualnie maskę (ja nie lubię pływać w pożyczanych).
Wypożyczenie kompletnego sprzętu majątku nie kosztuje, w granicach 10-20 euro za dzień, przy czym są to ceny do stargowania.
Nurkowania ustalasz dzień lub więcej wcześniej, i w zależności czy bedzie ktoś dla Ciebie do pary, pójdziesz z nim i przewodnikiem w grupie, lub z samym przewodnikiem.
Jakub Cieślak - 12-07-2013, 07:28
| undefine napisał/a: | A na więcej więcej żona mi nie pozwoli - ja na wakacje z rodziną jadę |
A żona nie da się namówić? Moja obiecała dać się namówić jak będziemy w ciepłych wodach. W polskich nie chce próbować nurkowania, bo nie znosi zimna. Nic do niej nie trafia, że ostatnio nad termokliną były tropiki.
Ja bym zabrał całe ABC oprócz komputra, bo zawsze można z rodzinką posnorkelować.
Maciek0 - 12-07-2013, 09:51
Automaty możesz wziąć do podręcznego. Jak się nie mieścisz w limicie, to pożyczenie na 1 dzień zapewne wyjdzie taniej niż nadbagaż (w dodatku w obie strony).
Jeśli masz blisko to centrum, to zawsze możesz tam pójść 1-2 dni wcześniej i się umówić. Przy okazji zobaczysz jaki mają sprzęt i w miarę będzie wiadomo jak fale i gdzie planują nurki.
undefine - 13-08-2013, 18:37
jakby kogoś interesowało - pojechałem na jeden dzień z notosmare (http://notosmare.com/) mieszczącą się w chora sfakion.
Dwa wyjazdy łodzią, w okolice portu - pierwszy - 29 metrów, trochę skałek, cenota z słodką wodą i takie tam. Drugi nurek - 18 metrów, trochę skałek, troszkę rybek, roślinek itepe.
Rewelacji nie było (acz w sumie to się nie spodziewałem).
Cena - za oba nurkowania - 98 euro.
Sprzęt - butla 12l, ale mogłem też wziąć 15. Ale jak usłyszałem że wszyscy biorą 12, to - domyśliłem się że nie ma sensu. Po pierwszym nurku - zostało mi jakieś 80atm, po drugim - ponad 100. Niestety instruktor już zganiał na łódź, a partnera który by chciał dłużej pod wodą zostać nie było, więc... też chcąc nie chcąc musiałem wracać - nie czuję się na siłach nurkować samemu, w morzu, do tego na pożyczonym sprzęcie
Reszta sprzętu - automaty scubacośtam, pianki aqualung - 5mm - wyglądały jak nowe. Ogólnie sprzęt sprawiał wrażenie prawie nowego. Jedynie za komputer dostałem starego uwateca.
Temperatura wody nie spadała poniżej 23 stopni, widoczność kilkadziesiąt metrów.
Dodam jeszcze - organizacja bez większych zarzutów. Od razu przy wychodzeniu do wody podział na pary/trójki i ustalona kolejność nurkowania. Plus - na pierwsze nurkowanie szli tylko AOWD.
MarcinoZ - 24-03-2014, 14:49
Witam,
Odświeżę trochę temat i zapytam Koleżeństwo.
Planuję wyjazd na Kretę na przełomie lipca i sierpnia w okolicę miejscowości Stalis.
Znalazłem informacje, że temperatura wody w tym okresie to jakieś 25-27 stopni (jak rozumiem na powierzchni), ale jaka jest temperatura na 15-20 metrach?. Aktualnie posiadam tylko piankę 3mm i zastanawiam się czy dam radę w niej nurkować i nie zmarznąć zbyt mocno.
Czy możecie polecić jakąś bazę godną zaufania w tej okolicy na nurkowanie z łodzi?
I jeszcze jedno pytanie. Ponieważ widziałem na kilku filmikach z youtuba, że nurkowie posiadają zawory typu INT, to czy mają tam flaszki z zworami DIN?
Pozdrawiam
Marcin
Maciek0 - 24-03-2014, 15:32
To są butle DIN z wkręconym przejściem na INT. W każdym razie tam gdzie ja nurkowałem nie było problemu, a miałem swój AO na DIN.
Mucha - 24-03-2014, 17:13
MarcinoZ, centrum nurkowego tamtych rejonach Ci nie polecę, bo ja jeżdżę na drugą stronę Krety.
Odnosnie pianki, to kwestia indywidualnej odpornosci, dla mnie 3 mm pianka byłaby za cienka.
Na dole jest temperatura wody niższa srednio o 2-4 stopni, ale zdarzają się prądy z zimną wodą, z których prędziutko uciekałem
Jacek Wo - 24-03-2014, 18:50
| MarcinoZ napisał/a: | Planuję wyjazd na Kretę na przełomie lipca i sierpnia w okolicę miejscowości Stalis.
Znalazłem informacje, że temperatura wody w tym okresie to jakieś 25-27 stopni (jak rozumiem na powierzchni), ale jaka jest temperatura na 15-20 metrach?. Aktualnie posiadam tylko piankę 3mm i zastanawiam się czy dam radę w niej nurkować i nie zmarznąć zbyt mocno. |
Na Krecie (byłem właśnie w Stalis/Malia) nie nurkowałem, tylko snurkowałem - ale mimo temperatur powietrza 40-42 st. w cieniu (z powodu upałów zamknięta Samaria) - temperaturę wody szacuję raczej bardziej na 24-25 st. na powierzchni (przez porównanie do znanej mi dokładnie temperatury z Egiptu/Malty/Sycylii) - a głębiej to raczej 22-23 stopnie ...
Jestem osobiście dość dobrze zaizolowany "bioprenem" i w miarę odporny na wychłodzenie, ale nawet dla mnie to zdecydowanie bardziej warunki na 5 mm.
Mucha - 24-03-2014, 19:15
No właśnie tego nie napisałem, umknęło mi.
Ja nurkuję w piance 5 mm i dla mnie jest optymalnie.
MarcinoZ - 26-03-2014, 08:04
Dziękuję serdecznie za wszelkie informacje.
Widzę, że chyba bez grubszej pianki to się nie obejdzie i pewnie muszę coś zakupić, lub pożyczyć. Ja to generalnie jestem zmarzluch i w naszych wodach to i w sucharze marznę, ale nie chce mi się go targać samolotem.
Jacek Wo - 26-03-2014, 09:18
| MarcinoZ napisał/a: | | Widzę, że chyba bez grubszej pianki to się nie obejdzie i pewnie muszę coś zakupić, lub pożyczyć. Ja to generalnie jestem zmarzluch i w naszych wodach to i w sucharze marznę, ale nie chce mi się go targać samolotem. |
Wg mnie 5 mm pianka nie zajmuje znacząco mniej miejsca ani nie jest lżejsza od suchego, chyba że masz suchara z 7 mm nieskompresowanego neoprenu ...
Moja 5 mm pianka razem z butami waży ca. 3,5 kg; suchar trylaminat z butami 3,2 kg (do tego cienki ocieplacz 0,8 kg). Zaletą w pakowaniu może być jej większa odporność na "upychanie" do walizki i oddzielne buty.
Dla mnie istotne tu raczej, że w piance łatwiej się schłodzić /nie przegrzać/ w 40 stopniowym upale przed nurkowaniem, a i z szybkim wysuszeniem pianki w lipcu czy sierpniu nie ma problemu ...
tentamten - 24-03-2015, 14:36
Witam,
w tym roku spędzam wakacje w Hersonissos - czy macie jakieś nowe informacje odnośnie miejsc, z których warto nurkować w 2015r?
Wiem, że jest jakiś punkt PADI na plaży Star Beach oraz w mieście przy głównej ulicy ale może macie jakieś świerze informacje
zejnowski - 26-05-2015, 11:22
Podpowiedzcie proszę, czy Kretę można porównać pod wodą np. do Chorwacji, albo np. Teneryfy? Jadę we wrześniu ze znajomymi, ale jako jedyny nurek i nie wiem czy warto sprzęt brać i myśleć o nurkowaniu, skoro pod wodą ew. 2 miejscówki są do zobaczenia...
Pawel71 - 26-05-2015, 12:54
Nurkowałem na Krecie (nie byłem w jaskiniach wiec się nie wypowiadam na ten temat). Generalnie nic ciekawego. Polecam wyspę DIA – tam jest dość ciekawie (niektóre bezy tam pływają). W porównaniu do Chorwacji – trudno powiedzieć bo nurkowałem tyko na wrakach (super). Przyroda mnie niespecjalnie interesuje. Ale tu i tu – nie jest to egiptowo.
teslabox - 12-08-2015, 12:22
Witajcie,
Za dwa tygodnie wybieram się na Kretę do Agia Marina (9 km na zachód od Chanii ) i chciałbym co nieco spróbować snorkelingu, czyli maska+fajka+płetwy (mam TUSA Imprexa i HyperDry II Elite). Głównie po powierzchni i trochę dłuższe nurki na kilka metrów abs. max.
Czy możecie polecić mi plaże lub inne miejsca, z których można bezpośrednio dostać się/dopłynąć wpław w miejsca, w których można zobaczyć ciekawe rzeczy (wraki/jaskinie/roślinność/zwierzęta/itp.)? W rachubę w chodzi cała zachodnia Kreta (zarówno północne wybrzeże jaki i południowe - dalsze od Chanii). Może są jakieś mapki?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam,
Kuba
pawel123 - 12-08-2015, 13:44
Ciekawe bylo w:
Stavros ( z obu plaż ),
Paleochora ( bardzo długa i zróżnicowana)
Sougia
Elafonisi ( w części będącej półwyspem)
Preveli
banan237 - 12-01-2017, 17:00
Witam,
Ktoś wybiera się na Kretę 9 sierpnia - 16 sierpnia
Pozdrawiam
|
|