FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Filmik z jaskini Cova des Coll

Konrad Dubiel - 18-06-2012, 08:09
Temat postu: Filmik z jaskini Cova des Coll
Kolejny filmik z Majorki - jaskinia Cova des Coll. Wejście do jaskini jest położone na prywatnej działce na Majorce i udało się tam zanurkować dzięki uprzejmości właściciela i organizacyjnym talentom Jacka, który też jest autorem zdjęć nadwodnych. Podziękowania należą się także Darkowi i Maćkowi, którzy dzielnie taszczyli graty żebyśmy mogli zanurkować z Markiem.
Dostępu do dziury bronią gęste zarośla i kawałek ciasnej szczeliny w niezbyt stabilnej skale, gęsto podpartej stemplami. Jaskinia jest bardzo płytka - maksymalna głębokość to 6 metrów, w początkowych partiach płynie się w zasadzie w podziemnym jeziorze, nad głową cały czas jest niewielka warstwa powietrza. Dalej poduszki powietrznej już nie ma, korytarze robią się ciaśniejsze, niestety także muliste i widoczność nie jest już taka fajna. Ciekawostką jest, że do jaskini można także wejść przez garaż na łódkę w porcie i następnie brodząc w wodzie po kolana przejść pod całym miasteczkiem.
Marek nurkował w sidemouncie na obiegu otwartym, ja natomiast tytułem eksperymentu przerobiłem reba na sidemountowego tleniaka, co okazało się nawet działać :-)