FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Operacja przegrody nosowej

Bercik - 25-06-2012, 23:55
Temat postu: Operacja przegrody nosowej
Jako, że czeka mnie prostowanie przegrody nosowej chciałem zapytać po jakim okresie od operacji można wznowić nurkowanie? Mój laryngolog stwierdził, że to kwestia 2-3 tygodni.
Szczególnie proszę o wypowiedź forumowiczów lekarzy i forumowiczów, którzy przeszli taki zabieg.

Kulczyk - 26-06-2012, 02:56

Hej Hubert, ja po takim zabiegu zrobiłem 1,5 miesięczną przerwe od nurkowania. Dwa tygodnie to trochę optymistyczna wersja, przynajmniej w moim przypadku przez te pierwsze dwa tygodnie czułem się dyskomfortowo.
DoKroj - 26-06-2012, 07:15

hej,

po prostowaniu przegrody i operacji zatok miałam nie nurkować 6 tygodni.
Powodzenia.

Marcin13736 - 26-06-2012, 11:50

Pamiętam swój zabieg, jeszcze nie byłem nurkiem, ale spokojnie po tych 2 tyg wszedł bym do wody. Dasz radę spokojnie...
Bercik - 26-06-2012, 22:16

Dzięki za odzew. Czyli okres karencji zależy od osobistego samopoczucia po operacji przegrody. Najpierw sprawdzę na basenie czy 2-3 tyg. mi wystarczą na rekonwalescencję.
andrzej4380 - 27-06-2012, 07:46

ja jestem właśnie po operacji przegrody i częściowego usunięcia kości i jakoś nie czuję że bym za dwa tygodnie wrócił do nurkowania
wyglądam jak po walce z Tysonem w której dotrwałem do 10 rundy
u mnie lekarz oszacował to 6 do 8 tygodni przy dobrych wiatrach ale zobaczymy może się mylił??

grol - 27-06-2012, 13:46

Miałem ten zabieg i po nie nurkowałem 2 miesiące.
Zwracam uwagę na 2 rzeczy:
- niezagojona do końca rana może zostać zainfekowana - komplikacje wyłączą nurkowanie na dłuższy czas
- zagojenie nie oznacza jeszcze, że przegroda już jest 'sprawna', nacisk maski może coś uszkodzić

Lepiej poczekać tydzień dłużej niż zrobić to za wcześnie.

Bercik - 27-06-2012, 22:33

Na pewno nie będę nurkował "na siłę". Poczekam z nurkowaniem tyle ile będzie trzeba. Pewnie w trakcie rekonwalescencji, żeby nie zwariować z braku nurkowania zrobię specjalizację "Internet Diver" :-)
Bogus - 28-06-2012, 12:05

ja tez czekałem - dla pewności jakieś 2 miesiące.
Zagoiło się do końca i teraz można nurać do woli

...tylko czasu nie za dużo niestety ;)

kokaroll - 28-06-2012, 20:43

Hej Bercik,
ja miałem-lekarze szacowali na miesiąc,nie miałem pewności czy się pogoiło więc 2 miechy ciężkie musiałem przetrwać :pa:

Bercik - 29-06-2012, 00:12

kokaroll napisał/a:
ja miałem-lekarze szacowali na miesiąc,nie miałem pewności czy się pogoiło więc 2 miechy ciężkie musiałem przetrwać :pa:

No to mnie sprowadziłeś na ziemię. Chyba mój laryngolog jest wielkim optymistą. W sobotę cię wypytam o wrażenia po operacji.

DawidS - 29-06-2012, 11:20

Ważne jest aby przed operacją nie było żadnych infekcji.

Ja niestety nabawiłem się tydzień wcześniej kataru. Dzień przed operacją praktycznie już było wszystko o.k.. Chociaż ja miałem pewne wątpliwości lekarz uznał, że może zabieg wykonać.

Niestety decyzja była błędna.
Po zabiegu dochodziłem do siebie ponad miesiąc, będąc przez cały czas na kuracji antybiotykowej.

phoenix - 03-07-2012, 13:11

Może ktoś mniej wiecej powiedzieć jak to wszystko sie odbywa ? Mnie czeka operacja pod narkozą, bo jednak defekt jest dość duży. Jak tam z bólem, ktoś dostał antybiotyki po zabiegu ?
grol - 03-07-2012, 23:48

Bolu nie ma, takze po zabiegu, antybiotyki dostalem. Najwiekszy problem to spanie przez pierwsze 2 noce z calkowicie zatkanym nosem - ja nie moglem zasnac...
Zabieg w plytkiej narkozie, na siedzaco.

milo79 - 17-09-2012, 12:56

ja dostałem zalecenie nie nurkowania 3 miesiące po endoskopowym zabiegu FESS - oczyszczanie zatok, usuwanie sitowia, udrażnianie wejścia do zatoki itp.
Sprawdzę po dwóch jak się sprawy mają i dam znać:)

sativ - 17-09-2012, 13:37

Jak chodzi o powrót do wody- polecam stosować się do własnego samopoczucia, wytyczne lekarza maja tylko za ogólne wytyczne. Po operacji przerody- co prawda nie dramatycznie rozległej, napieprzanie dłutem tylko po jednej stronie :D - wróciłem do wody po ok. 1,5 miesiąca. Zalecany miałem dłuższy- 2-3 miesięczny czas przerwy, ale czułem się doskonale, rana też była dobrze zagojona.

Z drugiej strony- jeśli czułbym że nie jest jeszcze "okej" po 3 miesiącach- zdecydowanie kląc pod nosem do wody bym nie wlazł, mimo zalecenia lekarza.