FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

BEZ MODERACJI - Pierwszy staw Jelcz-Laskowice

darius102 - 06-07-2012, 23:13
Temat postu: Pierwszy staw Jelcz-Laskowice
Witam. Czy ktos z Was nurkowaŁ w stawie w Jelczu koŁo WrocŁawia? Jestem pasjonatem tego miejsca ale nigdzie nie mogĘ znaleŚĆ informacji na temat dna :bee; Interesuje mnie gŁębokość, co znajduje się na dnie i jak wyglada dno ( moze jakies fotki ) kto moŻe to wiedzieć jak nie płetwonurek :ping: z góry dziękuję i pozdrawiam
Grotto8 - 07-07-2012, 10:42

Wg wuja Google głębokość max 12m.
Stare wyrobisko piasku i gliny, zatem na dnie standard, trochę roślin, a potem muł, muł, muł...

darius102 - 07-07-2012, 21:56

No właśnie informacje z googla są niedokładne. Głebokość znacznie większa niż 12 m. Według różnych źródeł nawet i 30m. Sam kiedyś pływałem rowerem wodnym i spuszczalem na dno cegłe na sznurku który miał prawie 20m-w niektorych miejscach dna nie dostałem. Na temat tego stawu krąży wiele legend. Na 100 % do dziś leża na dnie fragmenty torów oraz wagoniki. Podobno po zakonczeniu wydobycia spawano tam kadluby barek ( z relacji jednego z tubylców wynika że jedna z nich lezy zatopoiona niedaleko tzw. Dzikiej plazy. Inna jeszcze legenda mowi o samolocie treningowym ktory wodowal tam w latach 60 i spoczywa zaledwie 8m pod wodą po stronie wypozyczalni sprzetu wodnego. TzkZe historia ciekawa. Brak tylko osob, które tam faktycznie były, coś widzialy i chciałyby się podzielić informacjami. Miejsce nie jest popularne wśród płetwonurków (może za mało rozgłośnione) bo jestem tam kilka razy w tygodniu i nigdy żadnego nie widziałem - poza Policja, ktÓra wyŁawiaŁa topielca. Pozdrawiam
Grotto8 - 10-07-2012, 11:28

Dość prosto odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego nie ma tam nurków.
Stań po szyję w wodzie i spójrz na stopy.
Co do legend... :) Podobno w każdym polskim jeziorze leży czołg, samolot i lokomotywa :)

kdyle - 10-07-2012, 12:07

....a jak już zobaczysz stopy to się pochwal.
sam bym wtedy podjechał ;)