FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - CMAS czy PADI?

Silesian - 21-04-2004, 20:54
Temat postu: CMAS czy PADI?
Może opowiem Wam moją historię. Z niewiadomych przyczyn zawsze chciałem zrobić kurs PADI. Ponieważ w Polsce było drożej postanowiłem zrobić kurs w Chorwacji podczas wakacyjnego pobytu. Przygotowywałem się do tego solidnie. Kupiłem kasety video i książkę "Padi OWD Manual". przeczytałem ją od dechy do dechy kilkanaście razy, rozwiązywałem testy, robiłem ćwiczenia. Zgłębiałem teorię jak tylko się dało. Chłonąłem każdą więdzę na ten temat. Nadszedł wreszcie upragniony czas wakacji.
Z powodu wielu zbiegów okoliczności wylądowałem w półwyspie Istria w miejscowości Pula, gdzie w bazie nurkowej szkolono, i owszem, ale z ramienia federacji CMAS. Poczułem się strasznie rozczarowany, ale cena była dobra, wiedziałem, że obie federacje podpisały porozumienie, więc zdecydowałem się w końcu na CMAS*. Kurs był po prostu beznadziejny. Żadnej teorii i wykładów. Po prostu kilkuminutowe wprowadzenie i zajęcia praktyczne. Na kursie 6 osób, każda z innego kraju. Podzielili nas na grupy językowe i do wody. Całe szczęście, że miałem ze sobą moją książeczkę "Padi OWD Manual". :)
Do dziś do niej zaglądam i chciałbym nabrać odpowiedniej praktyki. Nie ważne z jakim papierkiem. Ważne jest z kim się nurkuje i u kogo robi się kurs. Pozdrowienia dla nurasów ze wszystkich federacji.

Pitt_M - 21-04-2004, 22:06

I tu masz rację - ważna jest wiedza i umiejętności :-D
A co do książki to ja mam to samo tylko inaczej. Kiedyś kupiłem podręcznik CMAS. Kurs robiłem za granicą w bazie niemieckiej PADI i w niemieckim języku, a mając problemy z pisaniem i czytaniem po niemiecku podpierałem się podręcznikiem CMAS (o zakupie polskiego PADI Manual nie było mowy). Fajnie wyglądało jak na zajęciach teoretycznych w bazie PADI za każdym razem wykładałem na stół podręcznik CMAS :lol: Do dziś ta książka ma swoje honorowe miejsce w mojej bibloteczce :cool:

CZACHO - 21-04-2004, 22:09

CMAS czy PADI? hmmm... odpowiedz prosta.... SSI, IANTD, SDI czy inna federacja do ktorej sie nie przyczepiaja wielcy maniacy z jednego znaczacego powodu, nie wiele o nich wiedza ;-)

A tak na serio jesli ktos by mnie dyskryminowal z powodu posiadania stopnia w jednej czy drugiej federacji to bym go olal... takich ludzi mam gleboko w ***** i z nimi nie nurkuje ;-)

Przemek - 21-04-2004, 23:16

Hmm zupełnie się z tobą zgadzam, natomiast ludzi lubiących się spierać o wyższość organizacji odsyłam zazwyczaj na rec.grupe gdzie jest to chyba najczęstszy temat ;>
według mnie nieważny jest system, NAJWAŻNIEJSZY JEST INSTRUKTOR, a tym lepszy instruktor im więcej ma doświadczenia ( a więc szkoli w kilku systemach...)
pozdrawiam

CZACHO - 22-04-2004, 16:48

Przemek napisał/a:
według mnie nieważny jest system, NAJWAŻNIEJSZY JEST INSTRUKTOR, a tym lepszy instruktor im więcej ma doświadczenia ( a więc szkoli w kilku systemach...)

Systemy same w sobie wiele nie dają bo prawdę mówiąc i tak większość programów jest zbliżona do siebie (crossover polega głownie na nauczeniu się standartów panujących w danej federacji).

Moje centrum szkoli w 6 federacjach (ITDA, IANTD, HSA, SSI, PADI, CMAS), ale jakoś nie wdzię potrzeby robienia crossowerów mojego DM do IANTD czy SSI (do DiveCon'a), wole iść dalej.

Co nie zmienia faktu, ze po kursie u nas, można sobie wybrać certyfikat jaki się chce mieć (albo kilka :))

BTW arpopo prestyżowych stopni CMAS, uważam, że IANTD wymaga zdecydowanie więcej na swoich kursach, a w podręcznikach jest masa wiedzy, którea w innych organizacjach nie jest wymagana, więc nie tak do końca liczy się instruktor, ale również po części trochę federacja.

Szekle - 22-04-2004, 18:52
Temat postu: PADI czy SMAS
Federacja może mieć program bardzo dobry czy super dobry, a wymaga tylko i wyłącznie instruktor.Dlatego jest INSTRUKTOR i instruktor.
Pozdrawiam

Piotr - Malediwy - 22-04-2004, 20:29

A może zamiast zadawać pytanie typu: CAMAS czy PADI, może bardziej odpowiednie byłoby pytanie: robić je w Polsce np. przez 2 miesiące w systemie wykeendowym, czy też zrobić go szybciutko w czasie urlopu nad wspaniałym morzem?

Ja się tak kiedyś zastanawiałem podbnie jak Ty i doszedłem do wniosku, że nieważne co ale w Polsce. Długo i rzetelnie. Zaraz potem wyjechałem na pierwsze nurkowania stażowe do Egiptu i mogłem się relaksować nurkowaniem a nie nabijać sobie głowę tym co do czego i dlaczego?