FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Resekcja korzenia zęba

Boczek - 11-07-2012, 23:07
Temat postu: Resekcja korzenia zęba
Witam
Ile należy zrobić sobie przerwy od nurkowania po resekcji zęba. Jest to zabieg polegający na usunięcie fragmentu korzenia, który zawiera nieoczyszczoną i niewypełniona część kanału. Przy resekcji jest usuwana część kości, która jest wokół zapalnie zmienionej tkanki korzenia.

andrzej4380 - 12-07-2012, 08:29

no trochę czekałeś z tym ....
musisz poczekać aż dziąsło się dobrze zamknie i zgoi,całkowicie indywidualna sprawa oczywiście z tym gojeniem ale tak mi dentysta powiedział
ponoć dziąsło się nie zgoi jeżeli coś jest nie tak w środku,więc można to uznać jako wyrocznię

:pa:

Janek - 12-07-2012, 10:40

andrzej4380 napisał/a:
no trochę czekałeś z tym ....
musisz poczekać aż dziąsło się dobrze zamknie i zgoi,całkowicie indywidualna sprawa oczywiście z tym gojeniem ale tak mi dentysta powiedział
ponoć dziąsło się nie zgoi jeżeli coś jest nie tak w środku,więc można to uznać jako wyrocznię

:pa:

przy czym sprawa jest AFAIK (z tego co pamietam ze swojego przypadku, rwalem 8ke w trakcie swojego kursu OWD i bylem tym bardzo przejety ;-) ) natury ze tak powiem ogolno-higienicznej a nie stricte nurkowej.

tzn w pod katem nurkowania do oszacowania ryzyko w aspekcie wplywu na gojenie/ogolne samopoczucie po zabiegu a nie jakies zagadnienia cisnieniowe...o ile nie jest to szambonurkowanie to ja bym sie osobiscie nie przejmowal i do wody wlazl predzej niz pozniej ;)
Na chlopski rozum nie wydaje mi sie zeby przeplukanie paszczy woda w trakcie nurkowania (i potem np jakims plynem po) bylo gorsze dla tej dziury niz np zjedzenie obiadu

ale nie namawiam do niczego oczywiscie, doktorem tez nie jestem i prosze powyzszego NIE traktowac jak wyrocznie :D

FABER - 12-07-2012, 11:26

Boczku
resekcja to interwencja chirurgiczna malo pryzjemna, jesli zaloza Ci szwy odkladasz nury do czasu zdjecia ich i zagojenia rany. Mialem wykonana 2 krtonie na tym samym zebie, u mnie to bylo 3-4 tygle z glowy. Konieczna konsultacja chirurgiczna po resekcji. Pomijajac Twoja faciate po samym zabiegu (opuchlizna,bol i jedzenie przez slomke po 24h) to na razie odpusc sobie. Uwierz woda nie zajac nie ucieknnie. Ja zaczalem za wczesnie i mialem podwojny wydatek, podojny bol itd. Pozdrawiam

Boczek - 12-07-2012, 23:41

Dzięki za informacje. Wiem ze resekcja jest mało przyjemna, nie bardzo mile wspominam zabieg. Myślę ze wszystko będzie w porządku bo zabieg przeszedłem 3 tygodnie temu. Obawiałem się tylko czy muszę zaprzestać nurkowania do całkowitego odbudowania kości to jest ok 3 miesięce. Dziąsło się już zagoiło, szwy już zdjęte . Bardziej się obawiałem jakiś powikłań które mogą wystąpić na kości tak jak przy złamaniach. Nie mam ochoty przechodzić tego jeszcze raz. Z drugiej strony i tak mam z głowy nurkowanie na okres jeszcze 2 tygodni. Złamałem rękę jak pech to po całej lini.