| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Kurs rebhriderowy ccr
bodekxxx - 25-07-2012, 22:24 Temat postu: Kurs rebhriderowy ccr Jakie sa mozliwości zrobienia kursu na ccr. Jakie sa wymogi dot kursu i na jakim sprzęcie.?/
Jaki sprzet powinien posiadac kursant??/
Może ktoś z was prowadzi kursy- to poproszę o info na pw.
Jestem zainteresowany zakupem reba. Warunek 100% sprawny i po przeglądzie, najlepiej wraz z kursem. Skłaniam się do sprzętu uzywanego, bo jak znam zycie to zaraz trzeba bedzie się przesiąśc na inny sprzęt. Mile widziane podpowiedzi i propozycje cenowe.
KSD - 25-07-2012, 23:56
Myślę, że najpierw sam powinieneś zastanowić się na jakim dokładnie CCR chciałbyś się szkolić (dobrać sprzęt pod swoje własne wymagania co do przyszłych nurkowań), a następnie wybrać odpowiedniego instruktora szkolącego na danej maszynie. Możliwości jest bardzo wiele. Dla przykładu przeczytaj to http://www.fother.pl/reb.php oraz to http://www.fother.pl/rebkurs.php , powinno rozjaśnić nieco sprawę.
Kulczyk - 26-07-2012, 04:48
Hej widzę, że jesteś z Krakowa masz tu instrukora (może i więcej niż jeden ale mi tego nie wiadomo) szkolące na CCr. Zadzwoń, umów się na małe demo, zobacz sam czy to wogóle Ci odpowiada. Trochę informacji co do wymagań i kursu znajdziesz tu
mi_g - 26-07-2012, 08:19
W miarę w pobliżu czyli w K-ce masz również instruktora PSAI często prowadzi zajęcia CCR na Koparkach. Chyba u niego szkolił się JacekPlacek - pewnie mógłby coś powiedzieć.
jacekplacek - 26-07-2012, 11:05
| mi_g napisał/a: | | W miarę w pobliżu czyli w K-ce masz również instruktora PSAI często prowadzi zajęcia CCR na Koparkach. Chyba u niego szkolił się JacekPlacek - pewnie mógłby coś powiedzieć. |
Nie szkolił, tylko szkoli Polecam Tomka jak najbardziej: zarówno wiedzę, podejście jak i elastyczne podejście do terminów, a najbardziej, ze szkolenie jest indywidualne i prowadzone nawet w układzie 1:1
TYMOTEUSZ - 26-07-2012, 11:21
Na czym sie szkolisz?
Z tego co wiem to pierwszy kurs uprawnia do 40 m? - jak podzielony jest przebieg kursów do fulltmx ?
nurkowacz - 26-07-2012, 13:07
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | Z tego co wiem to pierwszy kurs uprawnia do 40 m? - jak podzielony jest przebieg kursów do fulltmx ? |
normoxic 60m, tmx 100m, ewentualnie jeszcze expedition tmx 120m - IANTD.
kurs podstawowy CCR Diver 42 - 48m
wymagania Adv Ean lub ADV Rec. TMX.
light-for-me - 26-07-2012, 21:07 Temat postu: Re: Kurs rebhriderowy ccr
| bodekxxx napisał/a: | Jakie sa mozliwości zrobienia kursu na ccr. Jakie sa wymogi dot kursu i na jakim sprzęcie.?/
[/b] |
W Katowicach oprócz Tomka który szkoli zarówno na AP jak i na Hammerhead rebreather
to masz jeszcze Starnasia ktory robi HH.. - w zasadzie chyba nie trzeba polecac kopalnia wiedzy , otwarty człowiek .
Jeżeli ukierunkowujesz sie na używkę reba to na pewno AP i Tomek .... Swoje wypływane ma i wie co robi .
Pomiędzy CCR Air diluent diver a mixed gas CCR Diver u nas w PSAIu masz jeszcze 50 h do wypływania... z tego co pamiętam
Pozdro Piotr
divemania - 30-07-2012, 16:11 Temat postu: Re: Kurs rebhriderowy ccr
| bodekxxx napisał/a: | Jakie sa mozliwości zrobienia kursu na ccr. Jakie sa wymogi dot kursu i na jakim sprzęcie.?/
Jaki sprzet powinien posiadac kursant??/
Może ktoś z was prowadzi kursy- to poproszę o info na pw.
Jestem zainteresowany zakupem reba. Warunek 100% sprawny i po przeglądzie, najlepiej wraz z kursem. Skłaniam się do sprzętu uzywanego, bo jak znam zycie to zaraz trzeba bedzie się przesiąśc na inny sprzęt. Mile widziane podpowiedzi i propozycje cenowe. |
Ja niedawno zrobiłem kurs PADI Tec CCR40. Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny. Mam wielu znajomych nurkujących na CCR, którzy odbyli szkolenie w innych organizacjach i sami są pod wrażeniem jak profesjonalnie, rzeczowo i w przejrzysty sposób PADI ułożyło program nauczania na CCR.
To można trochę porównać do tego co było z kursami technicznymi na obiegu otwartym. Na początku się wszyscy smiali, że PADI "wzięło się" za nurkowanie techniczne a teraz TecRec jest najczęściej wybieranym programem techinicznym na świecie - właśnie ze względu na dostępność materiałów, przejżysty i efektywny program nauczania i określone standardy, nie dające miejsca dla "samozwańczych" insturktorów uważających, ze oni wiedza najlepiej jak szkolić.
Podobnie będzie z CCR - jak już PADI napisało program na CCR to za kilka lat będzie on najpopularniejszy ze względu na swoją efektywność.
Niestety na dzień dzisiejszy nie ma żadnego instruktora CCR PADI w Polsce ale wiem, że bardzo szybko się pojawią.
Pozdrawiam
nurkowacz - 30-07-2012, 16:43
| divemania napisał/a: | | przejrzysty sposób PADI ułożyło program nauczania na CCR |
Gdzie mozna luknąć na program szkolenia CCR Padi?
PawelW - 30-07-2012, 20:27
| divemania napisał/a: | | Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny. |
Jakieś porównanie z innym dobrym kursem CCR masz ??? , że śmiało twierdzisz o świetności kursu ??? , troszkę porównań może podasz , bo słowo "świetny" nie jest to samo co nauczyli mnie !!! , jaki reb był trenowany ???
kraken - 30-07-2012, 23:03
Cześć Radek
U mnie można zobaczyć program kursu, podeśle ci przy okazji tylko się muszę wyplątać z roboty
Pozdrawiam
Maciek
nurkowacz - 31-07-2012, 18:33
| kraken napisał/a: | | U mnie można zobaczyć program kursu, podeśle ci przy okazji tylko się muszę wyplątać z roboty |
Cześć Maciek.
Więc czekam. Dzięki
divemania - 31-07-2012, 18:46
| nurkowacz napisał/a: | | divemania napisał/a: | | przejrzysty sposób PADI ułożyło program nauczania na CCR |
Gdzie mozna luknąć na program szkolenia CCR Padi? |
Podstawowe informacje znajdziesz Tutaj co do szczegolow to musialbys zerknac do podrecznika - moge udostepnic dompoczytania ale niestety tylko fizycznie.
Pozdrawiam,
Przemyslaw Kacprzak
[ Dodano: 02-08-2012, 09:07 ]
| PawelW napisał/a: | | divemania napisał/a: | | Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny. |
Jakieś porównanie z innym dobrym kursem CCR masz ??? , że śmiało twierdzisz o świetności kursu ??? , troszkę porównań może podasz , bo słowo "świetny" nie jest to samo co nauczyli mnie !!! , jaki reb był trenowany ??? |
Kurs PADI Tec CCR uważam za świetny z kilku powodów. Po pierwsze po jego zaliczeniu znam dokładnie wszystkie zagadnienia, które powinienem znać nurkując na CCR. Poznałem procedury postępowania przy każdej możliwej awarii CCR oraz wiem jak postępować, żeby one nie wystąpiły. Po prostu po ukończeniu tego kursu czuję się strasznie pewnie pod wodą bo wiem, że potrafię odpowiednio zareagować na każdy problem.
Po drugie - PADI jak zwykle udostępniło swoim kursantom dokładny i świetnie napisany podręcznik, dzięki któremu nawet jak coś zapomnę za pół roku - mam do czego wrócić. Podręcznik do Tec CCR40 w PADI ma 325 stron !
Kolejny powód, pewnie dla Ciebie najważniejszy, to porównanie kursu przez innych kolegów, którzy brali w nim udział razem ze mną, a którzy wcześniej szkolili się w innych organizacjach. Przyznają oni, ze program PADI jest dużo bardziej przejrzysty, łatwy do przyswojenia i przede wszystkim KOMPLETNY.
Na domiar dobrego mogę jeszcze napisać, że program nauczania CCR dla PADI napisali następujący goście i jest to oficjalna informacja umieszczona na pierwszej stronie podręcznika:
Kevin Gurr
Jill Heinerth
Richard Pyle
Martin Robson
Phil Short
Stefan Fransson
Kevin Gurr
Martin Parker
myślę, że kilka nazwisk łatwo rozpoznać, a kompetencje tych gości trudno podważyć.
Pozdrawiam,
Przemysław Kacprzak
Bart Lukasik - 02-08-2012, 09:51 Temat postu: Re: Kurs rebhriderowy ccr
| divemania napisał/a: |
Za chwile pewnie wiele osób zacznie się śmiać, że PADI zabrało się na CCR ale ja uważam, że ten kurs był świetny. |
PADI rowniez ma kurs na rebreathery Typu R, czyli rekreacyjne- PADI Rebreather Diver i PADI Advanced Rebreather Diver. Podobnie do kursu Tec CCR 40, o ktorym pisze Przemek, z mojego punktu widzenia kurs rekreacyjny jest przygotowany bardzo dobrze, wiedzy przekazywanej jest masa i to ciekawie, a prawda jest taka ze uczysz sie jak dzialaja rebreathery generalnie nie tylko te "rekreacyjne". Zrobilem te kursy na Poseidonie Mk6 w RPA razem z 10 nurkami duzo bardziej doswiadczonymi ode mnie (wlasciciele diveshopow) i tez sobie chwalili, wiec chyba PADI profesjonalnie sie za sprawe zabralo, choc porownania do innych nie mam wiec nie bede mowil ze najlepszy to kurs na swiecie. Grunt ze wszystkim sie podobalo i czuli sie pewnie pod woda, i wszyscy skonczyli kurs "spelnieni":)
PawelW - 09-08-2012, 12:49
| divemania napisał/a: | | Na domiar dobrego mogę jeszcze napisać, że program nauczania CCR dla PADI napisali następujący goście i jest to oficjalna informacja umieszczona na pierwszej stronie podręcznika: |
raczej wykorzystali ich wiedzę bo oni tego podręcznika nie pisali , faktem jest , są to osoby o bardzo dużym doświadczeniu w tej materii nurkowania , lecz nie sam podręcznik uczy tylko instruktor ... , w szkołach podstawowych obowiązują takie same podręczniki , a niestety poziom nauczania jest różny, a jak doświadczenie PADI pokazło z OC, że jest w tym nie koniecznie mistrzem ...
Dzięki za opis , ale odpowiedzi nadal nie udzieliłeś ...
Pozdrawiam
PW
klon - 09-08-2012, 13:18
| PawelW napisał/a: | | ale odpowiedzi nadal nie udzieliłeś ... |
mylisz się Paweł ;
| divemania napisał/a: | | Poznałem procedury postępowania przy każdej możliwej awarii CCR oraz wiem jak postępować, żeby one nie wystąpiły. |
oraz
| divemania napisał/a: | | po ukończeniu tego kursu czuję się strasznie pewnie pod wodą bo wiem, że potrafię odpowiednio zareagować na każdy problem. |
masz jeszcze jakieś wątpliwości?
pozostaje jedynie pogratulować
PawelW - 09-08-2012, 14:08
| klon napisał/a: | PawelW napisał/a:
ale odpowiedzi nadal nie udzieliłeś ...
mylisz się Paweł ; |
no raczej chodzi mi o Reba , o to też pytałem .
klon - 09-08-2012, 14:19
| PawelW napisał/a: | | no raczej chodzi mi o Reba , o to też pytałem |
ale to przecież jest zawarte w tych dwóch cytatach, kóre przytoczyłem - człowiek na podstawowym kursie nauczył się absolutnie wszystkiego co z nurkowaniem na ccr się wiąże i już...
zbież sobie wszystko to co Ty wiesz o nurkowaniu i potrafisz, dodaj do tego całą wiedzę i umiejętności Twoich instruktorów i przyjmij, że po tym właśnie kursie byś to wszystko umiał od razu...
stwierdzenie, że potrafi poradzić sobie z każdym problemem załatwia temat jakichkolwiek pytań dodatkowych
po prostu byś umiał wszystko...
PawelW - 09-08-2012, 14:38
| klon napisał/a: | | po prostu byś umiał wszystko... |
źle mi idzie czytanie ze zrozumieniem dzisiaj , tzn , ze wszystkie reby świata są na kursie ???
tomasz3city - 09-08-2012, 16:12
| Cytat: | | ale to przecież jest zawarte w tych dwóch cytatach, kóre przytoczyłem - człowiek na podstawowym kursie nauczył się absolutnie wszystkiego co z nurkowaniem na ccr się wiąże i już.. |
heheh, no chyba nie wszystkie... ale kto tam wie skoro uczą wszystkiego to moze i wszystkie
bardzo ciekawe
divemania - 03-09-2012, 00:38
| PawelW napisał/a: |
źle mi idzie czytanie ze zrozumieniem dzisiaj , tzn , ze wszystkie reby świata są na kursie ??? |
Nie. Kurs CCR robisz na konkretną jednostkę (model). Tak jest chyba w każdej organizacji. Ja robiłem akurat na Insporation Vision. Jeżeli po takim kursie chcesz zmienić reba - robisz tylko kurs "doszkalający" na daną jednostkę a nie cały kurs od nowa.
Przemek
JacekKG - 04-11-2012, 21:54
Witajcie Koledzy Instruktorzy , Płetwonurkowie
Zainteresowanych z Was pragniemy zaprosić do udziału w kursach specjalistycznych a będą to :
1. Kurs płetwonurków rebreatherowych PR - Kołobrzeg 14-16 grudzień
2. Kurs instruktorów rebreatcherowych MR - Kołobrzeg 14-16 grudzień
wiecej info pod adresem i telefonami z strony http://www.cn-bluedive.pl/
jacekplacek - 04-11-2012, 22:15
| JacekKG napisał/a: | Witajcie Koledzy Instruktorzy , Płetwonurkowie
Zainteresowanych z Was pragniemy zaprosić do udziału w kursach specjalistycznych a będą to :
1. Kurs płetwonurków rebreatherowych PR - Kołobrzeg 14-16 grudzień
2. Kurs instruktorów rebreatcherowych MR - Kołobrzeg 14-16 grudzień
wiecej info pod adresem i telefonami z strony http://www.cn-bluedive.pl/ |
Witaj kolego nurku. Jak już w tym wątku napisano, kursy rebreatherowe - nurkowe i instruktorskie - robi się na konkretną maszynę. Więc może zdradź przynajmniej na jaką/jakie maszyny w trzy dni produkujecie nurka/instruktora i kto będzie szkolił - bo to kolejna ważna unformacja determinująca decyzję o podjęciu szkolenia. Na podlinkowanej przez Ciebie stronie nie ma ANI SŁOWA o tych kursach, więc jak już mówisz "A" i te kursy reklamujesz, powiedz też "B" i udziel łaskawie reszty podstawowych informacji.
JacekKG - 04-11-2012, 22:17
no widzisz , strona dziala wolniej niż facebook.
a dlatego napisałem telefony, dzwonisz i wiesz wiecej
jacekplacek - 04-11-2012, 22:28
| JacekKG napisał/a: | no widzisz , strona dziala wolniej niż facebook.
a dlatego napisałem telefony, dzwonisz i wiesz wiecej |
Na fejsie też nic nie ma. I po cholerę dzwonić o niewiadome? Nie wiesz, nie pisz.
PawelW - 04-11-2012, 22:30
| JacekKG napisał/a: | | a dlatego napisałem telefony, dzwonisz i wiesz wiecej |
forum nie jest od dzwonienia ...
JacekKG - 04-11-2012, 23:29
telefon jest od dzwonienia, forum jest miejscem umieszczania informacji
PawelW - 04-11-2012, 23:35
| JacekKG napisał/a: | | telefon jest od dzwonienia, forum jest miejscem umieszczania informacji |
sam wiesz że uciekasz od info o tym na czym będzie kurs .... wiec mi tu nie dzwoń .
JacekKG - 04-11-2012, 23:37
bedzie na rebriderach, jakich? nie mam pojecia
PawelW - 04-11-2012, 23:40
| JacekKG napisał/a: | | bedzie na rebriderach, jakich? nie mam pojecia |
bez jaj ... zapraszasz na wódkę a nie wiesz czy ona będzie ??? jak !!!!!!!!!!!!!!
JacekKG - 04-11-2012, 23:44
wodka bedzie tylko jeszcze nie wiem czy luksusowa czy wyborowa, a może sobieski
choć jest możliwosc ze wodki bedzie dużo.
Voltek - 05-11-2012, 07:19
-Zapraszamy do Poloneza!
-Dziękuje, nie piję?
-Nie o wódkę tu chodzi!
-Nie! Pijany nie tańczę!
Tak to jest, jeden o chlewie, a drugi o niebie.
AdamP - 05-11-2012, 09:38
To się uczepili biednego człowieka...
Jak nie wie to i tak nie powie
Gdyby któregoś z ,,czepiaczy" naprawdę interesował ten kurs to ruszyłby głową, wszedł na podaną stronę, powiązał CN z KDP CMAS, sprawdził na czym szkolą w KDP i doszedł do ,,odkrycia" że to najpewniej kurs PR na SCR Draeger Dolphin
Ale nie... prościej się przyp.....
Gdyby zawsze tak było to połowa wątków i zaproszeń nadawała by się tylko do kosza...
Choc swoją drogą skoro JacekKG co i rusz zaprasza na coś w CN Bluedive, albo na wraki w okolicach Kołobrzegu, to chciałbym wiedziec czy jest z nim jakoś związany i czy to kryptoreklama?
-jest odpowiedni dział...
Bo jeden spec od przemycania swojej reklamy w prawie każdym wątku już tu jest
| Cytat: | | kursy rebreatherowe - nurkowe i instruktorskie - robi się na konkretną maszynę. Więc może zdradź przynajmniej na jaką/jakie maszyny w trzy dni produkujecie nurka/instruktora |
Z tego co zrozumiałem z tego ,,enigmatycznego" ogłoszenia to kurs na płetwonurka oddzielnie i na instruktora też oddzielnie.
A co do samego kursu SCR Draeger Dolphin:
W KDP to 3 dni: 5 nurkowań i 12 godzin teorii.
w TDI 2 dni: 4 nurkowania i 10 godzin teorii.
w IANTD też wymagają 4 nurkowań..
tyle standardy
Więc nie wiem czemu miał służyc Twój tekst jackuplacku?
-co i komu chciałeś nim udowodnic?
-o co bijesz pianę?
Ale chyba z odpowiedzią muszę zaczekac aż sam zostaniesz instruktorem SCR i zaczniesz w każdym wątku reklamowac własne kursy SCR, wtedy napewno wszystkich ,,oświecisz"
BTW: apropo robienia kursu na konkretną maszynę...
W IANTD podobno można dostac też plastik mieszankowy CCR Trimix Diver ,,ogólny"
tzn. bez wpisanego na nim konkretnego modelu rebreathera?
To prawda? Wie ktoś coś o tym?
ptja - 05-11-2012, 09:52
| AdamP napisał/a: | | Gdyby któregoś z ,,czepiaczy" naprawdę interesował ten kurs to ruszyłby głową, wszedł na podaną stronę, powiązał CN z KDP CMAS, sprawdził na czym szkolą w KDP i doszedł do ,,odkrycia" że to najpewniej /.../ |
jak idziesz do sklepu (tradycyjnego albo internetowego) np. po nowy TV, to oczekujesz, że na miejscu podadzą Ci informację o producencie, modelu, parametrach czy raczej "ruszasz głową, wchodzisz na podaną stronę, powiązujesz rozmiar, wąską ramkę i okrągłą podstawkę z producentem X, sprawdzasz jakie TV robią i dochodzisz do odkrycia, że to najpewniej model Y"?
lozerka - 05-11-2012, 10:03
..
AdamP - 05-11-2012, 10:09
To żeś dużo wniósł do tematu...
Jak idę do sklepu to wiem co chcę kupic.
Jak kiedyś zdecyduję się na reba to najpewniej wcześniej zainteresuję się tym tematem i też będę wiedział po co go chce, a skoro tak to również będę mógł stwierdzic jakiego reba chce:)
Zgodzę się że JacekKG ,,dał ciała" z tym ogłoszeniem, ale reszta to zwykłe ,,bicie piany" bo albo kogoś coś interesuje albo nie...
i szuka tylko pretekstu żeby wtrącic swoje ,,trzy grosze"
A potem dziwic się że ci którzy naprawdę mają coś konkretnego do napisania nie chcą pisac na forum.
Ale to tak jak z tymi co na każdy temat muszą/chcą/wydaje im się że mają - coś do powiedzenia...
,,we wrześniu się zarejestrował a w październiku miał już 500 postów nabitych"
Jak to było?
,,...potrzeba zaistnienia w każdym wątku na forum..."
jacekplacek - 05-11-2012, 10:49
| AdamP napisał/a: | Gdyby któregoś z ,,czepiaczy" naprawdę interesował ten kurs to ruszyłby głową, wszedł na podaną stronę, powiązał CN z KDP CMAS, sprawdził na czym szkolą w KDP i doszedł do ,,odkrycia" że to najpewniej kurs PR na SCR Draeger Dolphin |
a) zadawanie konkretnych pytań nie jest "czepianiem się". Szczególnie, kiedy odpowiedzią na nie, można sobie zrobić dodatkową, bardzo konkretną reklamę. trzeba być bardzo głupim, by tego nie wiedzieć
b) centrum nurkowe to biznes - nie jakaś tam "komórka" jakiegoś tam KDP czy innego PADI. Kolesie mogą organizować kursy na dowolny zakres - nie ważne czy OC, czy CC.
c) jak czytam reklamę i coś jest w niej nie jasne, to pytam a nie prowadzę śledztwo... Jak chcesz, Adam, możesz być i Matą Hari - Twoja sprawa. Ale innych do tego nie zmuszaj
| AdamP napisał/a: | | Jak idę do sklepu to wiem co chcę kupic. |
No i co z tego że TY wiesz? Ja nie wiem... i co z tego? Nie wolno mi zapytać?
| AdamP napisał/a: | | Zgodzę się że JacekKG ,,dał ciała" z tym ogłoszeniem, ale reszta to zwykłe ,,bicie piany" bo albo kogoś coś interesuje albo nie... |
Na razie TY tu bijesz pianę. Ja zapytałem o konkrety. Wartościuję gdzieś?
| AdamP napisał/a: | | Z tego co zrozumiałem z tego ,,enigmatycznego" ogłoszenia to kurs na płetwonurka oddzielnie i na instruktora też oddzielnie |
A ja zrozumiałem, że to wspólny kurs: i na nurka i na instruktora.
Gdybyś Adamie miał przynajmniej jakieś tam - najbledsze nawet pojęcie o szkoleniu - wiedziałbyś, że to jest NORMALNA praktyka, gdzie kandydat na instruktora szkoli na docelowy stopień pod okiem i nadzorem trenera. Całe Twoje kolejne podsumowania "co, gdzie i jak" wynikają z zapewne z tej właśnie niewiedzy.
| AdamP napisał/a: | Bo jeden spec od przemycania swojej reklamy w prawie każdym wątku już tu jest |
Dziękuję. I zapewniam, że będę robił to dalej ograniczając się jak najbardziej do WYŁĄCZNIE autoreklamowych wypowiedzi. Odpowiem też na każde związane z tym pytanie, szczególnie jeżeli pomoże mi ono rozwinąć temat i zwiększyć "czytalność"
ptja - 05-11-2012, 10:55
| AdamP napisał/a: | | To żeś dużo wniósł do tematu... |
tak, to możliwe, że nie więcej niż Ty.
| AdamP napisał/a: | | Zgodzę się że JacekKG ,,dał ciała" z tym ogłoszeniem |
OK, na tym chyba możemy poprzestać. Jeśli chciałeś zaprezentować swoje zdolności detektywistyczne, to istotnie, są one imponujące.
| AdamP napisał/a: | Jak to było?
,,...potrzeba zaistnienia w każdym wątku na forum..." |
Jakoś tak, ale na FN to uchodzi płazem (jak dotąd)
Jeśli naprawdę masz z tym problem, to zawsze jest przycisk "Ignoruj".
jacekplacek - 05-11-2012, 10:58
| AdamP napisał/a: | | swoją drogą skoro JacekKG co i rusz zaprasza na coś w CN Bluedive, albo na wraki w okolicach Kołobrzegu, to chciałbym wiedziec czy jest z nim jakoś związany i czy to kryptoreklama? |
A mnie g... obchodzi, czy JacekKG jest związany z tym, czy jakimkolwiek innym centrum. Wnosi interesującą informację i ABSOLUTNIE nie przeszkadza mi fakt, że ktoś na tym być może zarobi - a nawet wręcz przeciwnie: cieszyłbym się i oby zarabiał jak najwięcej, bo to by świadczyło o dobrej kondycji naszego rynku i dawało nadzieję na niższe ceny w sensie ogólnonurkowym.
Tak więc, JackuKG: jak o mnie chodzi, reklamuj się w dowolnie wybranym przez siebie wątku. I fajnie by było, gdyby na przyszłość ta reklama była kompletna - bez niedopowiedzeń i pretekstu do "bicia piany" Powodzenia!!!
ptja - 05-11-2012, 11:04
| jacekplacek napisał/a: | | A mnie g... obchodzi, czy JacekKG jest związany z tym, czy jakimkolwiek innym centrum. Wnosi interesującą informację |
i ja się zgadzam. Inne podejście mogłoby prowadzić do tego, że np. zawaham się polecić się dobry worek firmy X albo suchacza firmy G lub S (dobór liter zupełnie przypadkowy ), bo cenię lub lubię jej właściciela.
jacekplacek - 05-11-2012, 11:09
| ptja napisał/a: | Jakoś tak, ale na FN to uchodzi płazem (jak dotąd) |
Zauważ, że drugie duże - jeszcze duże - forum, jest jedną wielką autoreklamą jego właściciela. I robi to codziennie i w każdym wątku... a jakoś nikomu to nie przeszkadza
AdamP - 05-11-2012, 11:17
| Cytat: | Szczególnie, kiedy odpowiedzią na nie, można sobie zrobić dodatkową, bardzo konkretną reklamę. trzeba być bardzo głupim, by tego nie wiedzieć
b) centrum nurkowe to biznes - nie jakaś tam "komórka" jakiegoś tam KDP czy innego PADI. Kolesie mogą organizować kursy na dowolny zakres - nie ważne czy OC, czy CC. |
Biznes, reklama...biznes,reklama... przynajmniej znam już Twój stosunek
| Cytat: | A ja zrozumiałem, że to wspólny kurs: i na nurka i na instruktora.
Gdybyś Adamie miał przynajmniej jakieś tam - najbledsze nawet pojęcie o szkoleniu - wiedziałbyś, że to jest NORMALNA praktyka, gdzie kandydat na instruktora szkoli na docelowy stopień pod okiem i nadzorem trenera. Całe Twoje kolejne podsumowania "co, gdzie i jak" wynikają z zapewne z tej właśnie niewiedzy. |
A wg mnie chciałeś zasugerowac że to może byc szkolenie typu ,,od zera do instruktora SCR" gdzie jedna osoba w ciągu 3 dni stanie się najpierw nurkiem SCR a zaraz potem instruktorem tej specjalizacji...
Co byłoby wg mnie oczywistym nonsensen (Adam Wysoczański opisywał kiedyś jak był świadkiem takiego szkolenia na Koparkach).
Abrak wiedzy zawsze można uzupełnic, co też czynię - pewne cechy charakteru znacznie trudniej zmienic
| Cytat: | | Jak chcesz, Adam, możesz być i Matą Hari - Twoja sprawa. Ale innych do tego nie zmuszaj |
| Cytat: | | No i co z tego że TY wiesz? Ja nie wiem... i co z tego? Nie wolno mi zapytać? |
A czy ja kogoś do czegoś zmuszam? albo komuś coś zabraniam?
Zadane zostało pytanie, odpowiedziałem - mam nadzieje że pomogłem
A sposób w jaki zostało zadane i jego forma...
Jakie pytanie, taka odpowiedź
Zauważyłem że odkąd zaczełeś się reklamowac w pogoni za kursantami, to jakoś ,,spuściłeś z tonu" i ,,złagodziłeś" ton swoich wpowiedzi...
Ale jak widzę kategoryczne stwierdzenia to dalej twoja specjalnośc
| Cytat: | | Dziękuję. I zapewniam, że będę robił to dalej ograniczając się jak najbardziej do WYŁĄCZNIE autoreklamowych wypowiedzi. Odpowiem też na każde związane z tym pytanie, szczególnie jeżeli pomoże mi ono rozwinąć temat i zwiększyć "czytalność" |
A to już Twój problem - i tego forum niestety
,, Nie ważne co mówią....ważne żeby mówili"
jacekplacek - 05-11-2012, 11:31
| AdamP napisał/a: | Biznes, reklama...biznes,reklama... przynajmniej znam już Twój stosunek |
Ten stosunek określiłem bardzo precyzyjnie kilka miesięcy temu: nie zamierzam udzielać więcej darmowych informacji - od tego są kursy w wodzie a nie na forum. Za "szkolenie" na forum, można co najwyżej dostać kopa w dupę. A znudziło mi się to.
| AdamP napisał/a: | | A wg mnie chciałeś zasugerowac że to może byc szkolenie typu ,,od zera do instruktora SCR" gdzie jedna osoba w ciągu 3 dni stanie się najpierw nurkiem SCR a zaraz potem instruktorem tej specjalizacji... |
Nawet gdybym chciał tak zasugerować - co chyba tylko Ty sobie dopowiedziałeś - to była możliwość udzielenia odpowiedzi. Jestem pewien, że czytasz tylko bardzo niewielką część moich postów, więc pozostaje mi zapewnić Cię: ja NIGDY nie dyskutuję ze standardami i wykładnią ŻADNEJ federacji. Sam szkoliłem się w kilku: CMAS, IANTD, PADI, PSAI, SDI/TDI, liznąłem NAUI i GUE - i z każdej wyniosłem same dobre rzeczy i w ŻADNEJ nie miałem najmniejszych zastrzeżeń co do meritum programowego. Bywało, że do sposobu realizacji - owszem, i to czasem bardzo mi się nie podobało - ale NIGDY nie polemizuję z organizacją jako taką.
Ponieważ mnie nie znasz, to też nie wiesz, ale szkolę się na CCR - Inspiration Classic - i WIEM ile i co trzeba umieć, by móc myśleć o przystąpieniu do kursu instruktorskiego na tą, czy inne maszyny - ale dotyczy to znanych mi organizacji a CMAS się do nich w tym zakresie nie wlicza
Voltek - 05-11-2012, 11:38
| jacekplacek napisał/a: | | en stosunek określiłem bardzo precyzyjnie kilka miesięcy temu: nie zamierzam udzielać więcej darmowych informacji |
To na darmowym forum na sępa? Jak to się mówi: " Na cudzym ch...u do raju"
AdamP - 05-11-2012, 11:59
Hehehe...
| Cytat: | | Jestem pewien, że czytasz tylko bardzo niewielką część moich postów, |
| Cytat: | | Ponieważ mnie nie znasz, to też nie wiesz, ale szkolę się na CCR - Inspiration Classic - i WIEM ile i co trzeba umieć, by móc myśleć o przystąpieniu do kursu instruktorskiego na tą, czy inne maszyny - ale dotyczy to znanych mi organizacji a CMAS się do nich w tym zakresie nie wlicza |
Tu Cię byc może zaskoczę ale mieliśmy okazję się spotkac...
choc chyba nie skojarzyłeś...
Ale po za tym Cię nie znam-jako Jacka Biernackiego
Znam za to jackaplacka - wg mnie nadętego usera z ,,rozdmuchanym ego" i najwyraźniej jakimiś kompleksami, czego dowód daje na kilku forach nurkowych
Ale to tylko moje zdanie (mimo iż wiem że parę osób podziela mój pogląd)
I to z forumowym jackiemplackiem polemizuje.
| Cytat: | | szkolę się na CCR - Inspiration Classic |
Ależ wiem wiem doskonale
-u Tomka Maślonki w PSAI? tak?
a ja mam ARO...
Tylko co z tego?
Stałeś się już ekspertem od obiegów zamkniętych?
[/quote]Jestem pewien, że czytasz tylko bardzo niewielką część moich postów[/quote]
Wydumałeś to sobie pewnie po tym że nie wszędzie wchodzę z Tobą w polemikę?
No to gratuluję bystrości
A owszem czytam, czytam jackaplacka
- tu i na divetreku i na forum Techniki...
tak samo jak i innych, i choc nie miałem okazji bliżej Cię poznac w realu, to tu wystarczająco mnie przed tym zraziłeś- przed podejmowaniem jakichkolwiek prób kontaktów zTobą, i polecaniem inyym również.
Umiem czytać, myśleć logicznie i wyciągać wnioski, co najwyraźniej Tobie sprawia problem albo poprostu nie chcesz...
Spróbuj może zmienic tok rozumowania na bardziej otwarty i krytyczny , albo co tam chcesz ( popatrz może poza własny punkt widzenia).
jacekplacek - 05-11-2012, 13:04
| AdamP napisał/a: | | Znam za to jackaplacka - wg mnie nadętego usera z ,,rozdmuchanym ego" i najwyraźniej jakimiś kompleksami, czego dowód daje na kilku forach nurkowych |
| AdamP napisał/a: | A owszem czytam, czytam jackaplacka
- tu i na divetreku i na forum Techniki... |
Na dajwtreku nie piszę od jakichś 2 lat... z górką. Na forum techniki, owszem - po prawie roku chyba - zapytałem o lokalne nurkowiska... gruba działalnosć... nie powiem
Acha... no i z rok temu zgasiłem na Krabie kłamstwa smoka - ale tego mam nadzieję mi nie liczysz, bo to był jednorazowy epizod
| AdamP napisał/a: | Ależ wiem wiem doskonale
-u Tomka Maślonki w PSAI? tak?
a ja mam ARO...
Tylko co z tego?
Stałeś się już ekspertem od obiegów zamkniętych? |
Nie, jeszcze nie stałem się ekspertem. Ale się stanę - przecież dokładnie za to płacę Tomkowi i nie mam najmniejszych wątpliwości, że dołoży wszelkich starań, by mnie tym ekspertem uczynić. Czyż nie po to są kursy i po nich praktyka i samodoskonalenie? Jak do tej pory, dobrze wybierałem swoich "guru" i mam nadzieję, ze i teraz się nie zawiodę. Jak na razie, jestem mega zadowolony i z czystym sumieniem mogę Tomka polecić - jest profesjonalistą pod każdym względem.
Voltek - 05-11-2012, 13:36
Chrońcie nas bogowie od wszelkiej maści "ekspertów" po zaocznych kursach. Jeśli eksperta robi się jakimiś tam kursikami z obsługi sprzętu, ti każdy kierowca z dwuletnim stażem jest docent doktor habilitowany sześć razy
jacekplacek - 05-11-2012, 13:49
http://www.ancarszkola.pl/prawo-jazdy-zawodowe
Voltek - 05-11-2012, 14:12
No i co? Po tej szkole to się ma prawo jazdy, ale nie zostaje ekspertem. By zrobić ekspertyzę oprócz teorii i praktyki trzeba umieć analizować, a tego nie wkujesz na blachę jak instrukcje obsługi.
ple - 05-11-2012, 14:18
@Voltek - wytłumacz mi w takim razie jak się człowiek staje "ekspertem" w jakiejś dziedzinie?
JacekKG - 05-11-2012, 19:58
Taki maly post a tyle zamieszania
Tak jestem Z tym klubem zwiazany - jest to moj najulubienszy klub, miejsce w ktorym mozna pogadac o nurkowaniu, spotkac sie z kolegami i nauczyc sie czegos na kursach. Taka odskocznia od domu, ale nie jest to moja firma.
TYMOTEUSZ - 05-11-2012, 20:00
A wódki sie napić nie?
Eee to mi sie nie podoba
JacekKG - 05-11-2012, 20:03
Oj , nie bede pisal o innych walorach "knajpy" w samym porcie
TYMOTEUSZ - 05-11-2012, 20:08
No to namawiał namawiał i namówił - w koncu juz tyle razy umawiałem sie z saracenem i jakos nie wyszlo ze wreszcie bedzie trzeba
Haw - 05-11-2012, 22:37
| jacekplacek napisał/a: | | A mnie g... obchodzi, czy JacekKG jest związany z tym, czy jakimkolwiek innym centrum. Wnosi interesującą informację i ABSOLUTNIE nie przeszkadza mi fakt, że ktoś na tym być może zarobi | a mnie obchodzi, bo zwyczajnie chcialbym odrozniac opinie zadowolonych klientow od reklamowego kadzenia. za pieniadze ludzie sa w stanie sporo zrobic, lewe opinie to czesta praktyka niestety . nawet pismaki maja tyle przyzwoitosci, ze jak komus kadza, to daja w naglowku "artykul sponsorowany", wtedy przynajmniej wiem ze nalezy oczekiwac belkotu a nie rzetelnosci.
| jacekplacek napisał/a: | Zauważ, że drugie duże - jeszcze duże - forum, jest jedną wielką autoreklamą jego właściciela. I robi to codziennie i w każdym wątku... a jakoś nikomu to nie przeszkadza
| owszem przeszkadza. dlatego nie loguje sie tam juz dobre 2 czy 3 lata.
jacekplacek - 05-11-2012, 22:58
| Haw napisał/a: | | a mnie obchodzi |
Haw... ale tu już dawno zeszło na wódkę a za chwilę przyjdzie czas i na panienki... a Ty wracasz do obiadu
Haw - 07-11-2012, 21:00
| jacekplacek napisał/a: | | Haw... ale tu już dawno zeszło na wódkę |
no bez jaj, po 12h?:
Wysłany: 05-11-2012, 10:58
Wysłany: 05-11-2012, 22:37
nie kazdy moze (i chce) siedziec w robocie na FN
|
|