| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Jaki gaz podaje reb ?
TYMOTEUSZ - 08-08-2012, 16:58 Temat postu: Jaki gaz podaje reb ? Na początku zaznacze ze nie mam zielonego pojecia o rebach, ale mam pytanie jaki gaz poda mi reb na 70 metrach jesli mam w nim 2 butle ( w jednej tlen a w drugiej powietrze) a ppo2 ustawione na max 1.3 - czy to bedzie 16/84?
Yavox - 08-08-2012, 17:14
A helu Ci na te 70m troche nie brakuje? Bo z powietrza go nie zrobisz, musialbys miec najnowszy model reba z kamieniem filozoficznym
JacekKG - 08-08-2012, 18:27
A co z hydroxem?
TYMOTEUSZ - 08-08-2012, 18:52
A co to jest hydrox ?
Yawox - hel jest przereklamowany, drogi i bez sensu- zartuje po prostu coraz bardziej interesuje mnie taki żółty odkurzacz i Przed kursem mam kilka watpliwosci ktore mam nadzieje bardziej doswiadczeni pomoga mi rozwiać
Yavox - 08-08-2012, 19:04
Bestmix na hydroksie? Super, byle tylko miec zrodlo pradu do elektrolizy i bailout jak sie spieprzy i jedziemy
gorcio - 08-08-2012, 19:46
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | taki żółty odkurzacz |
Ha. Mamy Cie. Cichy poplecznik z klanu AP i/lub rEvo .
raptor_xxl - 08-08-2012, 23:06
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | A co to jest hydrox ? |
Gaz zawierający wodór.
W rebie gaz w pętli jest mieszanką 3 czynników - tlenu, diluent i gazów z wydechu nurka. Gaz krąży, więc w każdym miejscu pętli będzie inny, np. przed absorbentem będzie z dużą ilością CO2, za absorbentem z małą. Tlen jest tak dozowany, aby ppO2 było odpowiednie, czyli dla 1.3bar na 70m gaz będzie się składał w 0.1625 z tlenu, a reszta to diluent i dodatki typu para wodna
nurkowacz - 08-08-2012, 23:09
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | Yawox - hel jest przereklamowany, drogi i bez sensu- zartuje po prostu coraz bardziej interesuje mnie taki żółty odkurzacz i Przed kursem mam kilka watpliwosci ktore mam nadzieje bardziej doswiadczeni pomoga mi rozwiać |
No musialbys sie postarac, aby zmetabolizowac tlen z powietrza. Co to za watpliwosci ?
aniawa - 08-01-2013, 20:41
jakie rebridery produkują czesi?
PawelW - 08-01-2013, 21:22
HH , MENTES , PSCR TP , CCR Liberty i wiele jeszcze innych ... zagłebie rebrethrowe
jacekplacek - 08-01-2013, 21:23
| Cytat: |
jakie rebridery produkują czesi? |
PSCR TresPresidentes, eCCR Hammerhead
[ Dodano: 08-01-2013, 21:24 ]
| PawelW napisał/a: | | zagłebie rebrethrowe |
Znałem to w innej wersji:
- kto w Czechach produkuje reby?
- każdy, kto ma garaż
JacekKG - 08-01-2013, 21:40
Hammerhead jest czeski?
Myslalem ze usa
PawelW - 08-01-2013, 21:55
| JacekKG napisał/a: | | Myslalem ze usa |
rodem z Ostrawy , wprawdzie elektronika Juergensena made in USA , choć ta akurat jest w wielu innch rebach jak Optima i wiele innych głowic HH dla rebów BI , rEVO ,KISS itd ....
JacekKG - 08-01-2013, 21:59
A cena jak zza wielkiej wody, kurde bylem pewien ze stany, ladnie maja marketing zrobiony.
To co on ma takiego ze jest taki drogi?
PawelW - 08-01-2013, 22:09
| JacekKG napisał/a: | | To co on ma takiego ze jest taki drogi? |
pomysł
JacekKG - 08-01-2013, 22:17
Pomysl pomyslem , ale srednio 2x drozszy od konkurencji, skoro elektronika ta sama?
W czym jest lepszy?
PawelW - 08-01-2013, 22:55
| JacekKG napisał/a: | | Pomysl pomyslem , ale srednio 2x drozszy od konkurencji, skoro elektronika ta sama? |
zatem ile kosztuje HH ? bo ja nie wiem tylko słyszałem za ile mozna kupić , ale rozbieżność cenowa była na poziomie 15tysi za ten sam sprzęt , wiec nie wiem ile kosztuje ... nie ma oficjalnego cennika , albo ja nie wiem gdzie go szukać
| JacekKG napisał/a: | | W czym jest lepszy? |
ale czy można nwet tak pomyśleć że reb jest lepszy czy gorszy .... jeden od drugiego ? ja myślę że jest to kwestia jak chcemy go wykorzystywać i co oczekujemy
JacekKG - 08-01-2013, 23:20
Slyszalem o cenie rzedu 50 tys, a sa oficjalni dystrybutorzy? Ciekawe z tym cennikiem, tworzy sie taka magiczna atmosfera,
Lepszy/gorszy raczej chodzi o rozwiazania konstrukcyjne, inne mniej , drugie bardziej dopracowane
PawelW - 08-01-2013, 23:37
| JacekKG napisał/a: | | Slyszalem o cenie rzedu 50 tys, |
nie no to bardzo grubo przesadzona cena ostatnio ktoś sprzedawał za 36tys nowy na forum, a słyszałem że poszła za 30tys bez strat , wiec sam zauważ jakie są widełki cenowe ...
| JacekKG napisał/a: | | Lepszy/gorszy raczej chodzi o rozwiązania konstrukcyjne, inne mniej , drugie bardziej dopracowane |
zasada działania taka sama , czynnik wspólny taki sam jak sensory , masz kiepskie super elektronika nie pomoże ... kwestia integracji deco softu , czy dobrze czy źle każdy lubi co lubi ... dziś jest dużo świetnych rebów i nie wydaj mi się aby można o jednym powiedzieć że jest najlepszy ...
Kurierex - 09-01-2013, 01:05
| raptor_xxl napisał/a: | | TYMOTEUSZ napisał/a: | | A co to jest hydrox ? |
Gaz zawierający wodór.
W rebie gaz w pętli jest mieszanką 3 czynników - tlenu, diluent i gazów z wydechu nurka. Gaz krąży, więc w każdym miejscu pętli będzie inny, np. przed absorbentem będzie z dużą ilością CO2, za absorbentem z małą. Tlen jest tak dozowany, aby ppO2 było odpowiednie, czyli dla 1.3bar na 70m gaz będzie się składał w 0.1625 z tlenu, a reszta to diluent i dodatki typu para wodna |
No i inne dodatki, zależnie od jadła i napoju spożywanego przed nurkowaniem
jacekplacek - 09-01-2013, 06:47
| Kurierex napisał/a: | No i inne dodatki, zależnie od jadła i napoju spożywanego przed nurkowaniem |
Gdzieś słyszałem, że najlepszy jest czosnek
Kurierex - 09-01-2013, 07:52
| jacekplacek napisał/a: | | Kurierex napisał/a: | No i inne dodatki, zależnie od jadła i napoju spożywanego przed nurkowaniem |
Gdzieś słyszałem, że najlepszy jest czosnek |
Zgadza się. Z racji właściwości bakteriobójczych, do czyszczenia pętli i płuc po zakończeniu nurkowań zużywa się mniej Buddy Clean
mi_g - 09-01-2013, 08:33
--bład--
[ Dodano: 09-01-2013, 08:52 ]
| raptor_xxl napisał/a: | | czyli dla 1.3bar na 70m gaz będzie się składał w 0.1625 z tlenu, a reszta to diluent i dodatki typu para wodna |
To chyba nie do końca jest prawda jest prawda! Zauważ że w przykładzie diluent zawiera wiecej tlenu niż 0.16, więc stwierdzenie że reszta to diluent nie odpowiada prawdzie.
Może ktoś mi wytłumaczy bo ja też się nie znam:
Co tak naprawdę się dzieje gdy diluent ma więcej tlenu niż wymagane z pPO2?
Powiedzmy ze zmieniliśmy głębokość na większą, albo przedmuchaliśmy pętle na tych 70m. Zostaje dodany diluent aby zachować objętosć gazów w pętli, nastapi sygnał od czyjników że pP02 zostało przekroczone - bo w diluencie jest więcej tlenu niż potrzeba.
Czy w takiej sytuacji elektronika reba poda diluent by zniwelować nadmiar tlenu??? Jeżli tak to nstapi sprzężenie zwrotne i będziemy mieli na stałe 0.21 tlenu w mieszance.
Jeżli nie to przez pewnien czas będziemy mieli przekroczone pPO2 aż zmetabolizujemy nadmiar tlenu a dalej już założone 0.16 aż do następnego zwiekszenia głebokości lub przedmuchania pętli.
Nie wiem jak odpowiedz jest prawdziwa...
kraken - 09-01-2013, 08:59
| Cytat: | | Na początku zaznacze ze nie mam zielonego pojecia o rebach, ale mam pytanie jaki gaz poda mi reb na 70 metrach jesli mam w nim 2 butle ( w jednej tlen a w drugiej powietrze) a ppo2 ustawione na max 1.3 - czy to bedzie 16/84? |
| Cytat: | Jak ktoś napisła reby CCR mieszają dwa gazy tlen i "wypełniacz" (diluent). Ty chciałbyś wymieszac dwa gazy:
-21% O2 i 79% N2
- 100% N2
Przy założeniach które napisałeś to chyba otrzymasz piszczenie kompów od głebokości 52m | W sumie i tak i nie.
Na rebie na 70 metrów bierze się w jednej butli TMx w drugiej tlen.
TMx się bierze taki aby dało się z niego normalnie oddychać na 70 metrach i to najlepiej z pewny zapasem czyli np. PO2 1.3 a END (równoważnik narkotyczny) też nie za wysoki poniżej 40 metrów.
Ale na 70 metrach jeżeli mielibyśmy powietrze i tlen to w praktyce będzie to wyglądało tak.
W momencie schodzenia w dół każde dodanie diluentu do pętli poniżej 52 metrów (parcjal tlenu zaczyna przekraczać 1,3; 52 m - 6,2 atm x 0,21 = 1,302) spowoduje wzrost tlenu powyżej 1,3 w pętli a 1,3 to jest typowo najwyższe ustawienie tak zwanego setpointu czyli zalecanego parcjalu tlenu. Reb się będzie denerwował. Jeszcze głębiej zacznie wyć a w ogóle zrobi to się niebezpieczne.
Na 70 metrach gaz dodawany do pętli będzie miał parcjal 8 x 0,21 = 1,68 atm PO2
Realnie ponieważ zużywamy tlen ten parcjal będzie niższy i można sobie wyobrazić, że po paru minutach zjedzie do tych 1,3 i potem już wszystko będzie działać ale to jest igranie z ogniem bo jakikolwiek problem wymagający dodania diluentu rozpocznie problemy.
Pozatym gęstość gazu - na rebie ze względu na opory i problemy z CO2 lepiej pilnować używania trimiksu zdecydowanie płycej.
Jak ktoś by chciał na 70 metrów zabrać "powietrze" to powinien dodać do niego azot
i nurkować na mieszance 16% tlenu 84% azotu ale to przecież paranoja szczególnie że wydatki na hel przy rebie są w sumie niskie.
Na 70 metrów np. TMx 16/40
3 litry x 200 atm x 40% (hel) = 240 litrów helu po 5 centów = 12 euro.
A nurkowanie można spokojnie zrobić z 20-30 minutowym czasem dennym
Reb nie doda sam diluentu kiedy jest przekroczone 1,3 ale będzie wył.
MSC
PawelW - 09-01-2013, 20:45
| mi_g napisał/a: | | Czy w takiej sytuacji elektronika reba poda diluent by zniwelować nadmiar tlenu??? |
ja nie znam reba , którego elektronika zarządza wtryskiem diluentu , zazwyczaj zarządza tylko tlenem , co do mieszaniny dennej (diluent) zarządza nim ADV lub ręka nurka poprzez wciskanie wtrysku (manualne sterowanie)
| kraken napisał/a: | | Reb nie doda sam diluentu kiedy jest przekroczone 1,3 ale będzie wył. |
form informujących o wysokim PPO2 jest wiele nie zawsze jest to dźwięk , HUD , Wibracje ... itp .
kraken - 09-01-2013, 22:11
Ale mnie najbardziej wkurza wycie
JacekKG - 09-01-2013, 22:56
Adv to mechanizm utrzymujacy stale cisnienie w petli?
kraken - 09-01-2013, 23:11
Tak można nazwać Adv - podaje diluent do pętli kiedy jest tam za mało gazu i nurek wdechem wytwarza podciśnienie lub kiedy podczas zanurzania w pętli ciśnienie spada poniżej ciśnienia otoczenia.
MSC
Przemo_C - 10-01-2013, 10:48
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z algorytmami liczenia deco w komputerach (handsetach) ccr-ów? Dlaczego użytkownicy podłączają dodatkowy, niezależny komputer?
Czy jednostki sterujące takich rebów pracują standardowo na algorytmie Bühlmann ZHL-16C z Gradient Factors, czy na okrojonych modelach?
jacekplacek - 10-01-2013, 10:58
Nie każdy handset liczy deko. Np. Inspiration Classic informuje "tylko" o tym co masz w petli - przy czym jeden pracuje jako główny, drugi jako backup. Aby liczyć deko, potrzebujesz więc osobnego komputera.
A z innej beczki: nie wiesz dlaczego GUE Dekoplaner nie ma wbudowanego planera CCR? Zatrzymali się w epoce OC?
Przemo_C - 10-01-2013, 11:16
| jacekplacek napisał/a: | | Nie każdy handset liczy deko. Np. Inspiration Classic informuje "tylko" o tym co masz w petli - przy czym jeden pracuje jako główny, drugi jako backup. Aby liczyć deko, potrzebujesz więc osobnego komputera. ... |
Właśnie to mnie dziwi, handsety wyglądają jakby były zasilane płaską baterią, mając takie dwa na przedramionach i dokładając jeszcze komputer, kompas itp., tracisz na wygodzie i mobilności. Przy wspomnianych wyżej cenach tych urządzeń, aż się prosi, żeby wbudować przyzwoity komputer bezpośrednio do reba. Oczywiście mogę się mylić bo na ccr-e nigdy nie nurkowałem, ale czuję tu podświadomie jakiś podstęp.
| jacekplacek napisał/a: | | ...A z innej beczki: nie wiesz dlaczego GUE Dekoplaner nie ma wbudowanego planera CCR? Zatrzymali się w epoce OC? |
Nie mam pojęcia, nie wiem nawet czy rozwijają nadal ten soft.
PawelW - 10-01-2013, 12:02
| Przemo_C napisał/a: | Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z algorytmami liczenia deco w komputerach (handsetach) ccr-ów? Dlaczego użytkownicy podłączają dodatkowy, niezależny komputer?
Czy jednostki sterujące takich rebów pracują standardowo na algorytmie Bühlmann ZHL-16C z Gradient Factors, czy na okrojonych modelach? |
Hej Przemo , jest to dość skomplikowany proces , ale postaram sie go ogólnikowo wyjaśnić . CCR zazwyczaj posiada 2 Handsety , posiadają zintegrowane dekompresjo metry z pełnymi algorytmami nic nie okrojone , często kiedy widzisz dodatkowy komputer to jest o raczej , choć nie zawsze po to , że jest podłączony do 4 celi O2 która ma za zadanie dodatkowo weryfikować PPO2 w pętli , choć jest to już trend delikatnie przestarzały i dodaje skrepowania kablami co do algorytmów to masz wybór ZHL lub VPM , ale jest też BI VISION który ma jeden Handset z dwóma komputerami w jednym tj.jeden displej dwie maszyny
| jacekplacek napisał/a: | | Nie każdy handset liczy deko. Np. Inspiration Classic informuje "tylko" o tym co masz w petli |
mój Megalodon ma identycznie
Przemo_C - 10-01-2013, 12:28
| PawelW napisał/a: | | ...mój Megalodon ma identycznie |
Właśnie ten element mnie dziwi, Twój ccr (Meg) nie liczy deco, a Klon (HH) ma chyba tylko gołego Buhlmanna. To trochę słabo na tym poziomie technologicznym i cenowym. Według prostej logiki, zamiast standardowych handsetów powinny być dwa kompy takie jak Shearwater Predator i po sprawie.
klon - 10-01-2013, 12:39
| Przemo_C napisał/a: | | To trochę słabo na tym poziomie technologicznym i cenowym |
nie da się ukryć, że trochę to dziwi...
| PawelW napisał/a: | | jest podłączony do 4 celi O2 która ma za zadanie dodatkowo weryfikować PPO2 w pętli , choć jest to już trend delikatnie przestarzały i dodaje skrepowania kablami |
hej Paweł - może przestarzały, ale:
1. jak padnie bateria od primery to mam dekompresjometr i spokojnie mogę, bez stresu działać dalej
2. jak jak padną baterie od obu handsetów to mam i dekompresjometr i w dalszym ciągu wskaźnik PPO2 w pętli
mnie tam ta przestarzałość pasuje
choć ie ukrywam, że technika idzie tutaj mocno do przodu i tylko czekać aż pojawią się inne opcje
tak na marginesie tego liczenia deko - to wolę jednak VR3 od tego co ma w sobie handset
nie ukrywam też, że bardzo ciekawym rozwiązaniem jest Predator czy inne tego typu odpowiedniki
jacekplacek - 10-01-2013, 13:39
| Przemo_C napisał/a: | | zamiast standardowych handsetów powinny być dwa kompy takie jak Shearwater Predator i po sprawie. |
Jeden mój znajomy Piotrek dokładnie na tym sklecił swego reba a do tego podzespoły HH, kompozytowe butle... no i jak zapytałem ile go to wyszło, to se siadłem z wrażenia
Ale jest światełko w tym tunelu - coś mi świta, ze w Krakowie ci ono
PawelW - 10-01-2013, 13:59
| Przemo_C napisał/a: | | Właśnie ten element mnie dziwi, Twój ccr (Meg) nie liczy deco, |
to jest tez nie do końca tak , ja mam taką wersję bo tak wyszło , ale do Mega mogę podpiąć zamiast drugiego handsetu komputer Predator lub Liq X1 ,a to jest już komfort (właśnie sie szykuje głowica do wysyłki ku takiemu podpięciu w moim Megu ) . W sumie to lepiej czegoś nie mieć niż mieć, ale z tego nie korzystać po to aby sie nazywało ze jest , a czasami wywinie jakiś figiel i sie zjebe, a jak nie ma to mnie sie może spierdzielić dlatego liczysz deco w głowie i używasz Digitala
| klon napisał/a: | | hej Paweł - może przestarzały, ale: |
w sumie nie miałem akurat twojej kwestii ma myśli , są to słowa Phila S. na temat bezpiecznych konstrukcji i ograniczenia słabych elementów , a nie wątpliwie fisher jest nim .
[ Dodano: 10-01-2013, 14:00 ]
| jacekplacek napisał/a: | | Jeden mój znajomy Piotrek dokładnie na tym sklecił swego reba a do tego podzespoły HH |
ale to była wersja manualna, wiec nie myl pojęć , dlatego mógł pozwolić sobie na takie rozwiązanie
klon - 10-01-2013, 14:35
| PawelW napisał/a: | | w sumie nie miałem akurat twojej kwestii ma myśli |
spoko - domyślam się
odniosłem się bo Przemo mnie tam gdzieś wymienił, a cytat z Twojej wypowiedzi akurat wpasował w to co chciałem powiedzieć
| PawelW napisał/a: | | są to słowa Phila S. na temat bezpiecznych konstrukcji i ograniczenia słabych elementów , a nie wątpliwie fisher jest nim . |
nie da się ukryć, że to połączenia ma swoje mankamenty, ale przy pewnej dozie dbałości i "uważności" daje radę - fakt, że jest czuły na zalanie
jednak dla mnie ma dodakową wartość - są to w sumie cztery sensory a nie trzy - daje zawsze jakieś troszkę większe pole manewru przy weryfikacji wskazań
choć na pewno nie jest krytycznym zagadnieniem w użytkowaniu reba
(piszę o moim)
PawelW - 10-01-2013, 15:01
| klon napisał/a: | | są to w sumie cztery sensory a nie trzy - daje zawsze jakieś troszkę większe pole manewru przy weryfikacji wskazań |
hehe pod warunkiem ze masz dobre sensory , poza teledynami reszta to jakaś masakra , ale te to już historia ...
klon - 10-01-2013, 17:24
| PawelW napisał/a: | | hehe pod warunkiem ze masz dobre sensory , poza teledynami reszta to jakaś masakra , ale te to już historia ... |
zgadza się
nurkowacz - 10-01-2013, 17:48
| Przemo_C napisał/a: | | a Klon (HH) ma chyba tylko gołego Buhlmanna |
Z GF.
Czwarta cela to tylko udogodnienie, które może ewentualnie pomóc przy weryfikacji czujników na długim nurku deko, może rónież dokładnie obliczać dekompresję po za komputerami ustawionymi na stały set point. Jest też dobrym zabezpieczeniem jeżeli zapomnimy przełączyć setpointy na głębokości. Wiemy co dekompresyjnie mamy dalej robić.
Mała szansa ale już taki przypadek był. 4 cela fajnie sie sprawuje w Inspiration Classic gdzie nie ma nic poza odczytem PPO2.
No o fishera trzeba faktycznie dbać.
| PawelW napisał/a: | | hehe pod warunkiem ze masz dobre sensory , poza teledynami reszta to jakaś masakra , ale te to już historia ... |
Słusznie
Paweł jak Ci sie sprawują Vandergraph?
| Przemo_C napisał/a: | | To trochę słabo na tym poziomie technologicznym i cenowym. |
Z cenami rebów to faktycznie powariowali albo my za mało zarabiamy
Chociaż przy obecnych wzrostach cen helu... moze nie być wyjścia albo nurkować tylko na powietrzu
JacekKG - 10-01-2013, 17:56
Sa dwa hansety , niezalezne,
I te dwa hansety sa podlaczone pod czujniki tlenu w ilosci 3 szt? Jeden pod dwa i drugi pod jeden?
nurkowacz - 10-01-2013, 18:07
| kraken napisał/a: | | Reb nie doda sam diluentu kiedy jest przekroczone 1,3 ale będzie wył. |
W HH nie wyje świeci lub wibruje na zębach.
[ Dodano: 10-01-2013, 18:12 ]
| JacekKG napisał/a: | | I te dwa hansety sa podlaczone pod czujniki tlenu w ilosci 3 szt? Jeden pod dwa i drugi pod jeden? |
NIE. zarówno jeden jak i drugi ma odczyt ze wszstkich 3 czujników. Zależenie od konstrukcji dwa handsety różnie sterują rebem ( master /slave lub Primary/Secondary) ale tak czy inaczej odczyt zawsze masz na obu handsetach z 3 sensorów.
Do tego np. HH czy Meg ma trzeci odczyt wskazań sensorów przed oczami w postaci migającej divy. Praca w trybie PPO2 jest nieoceniona
[ Dodano: 10-01-2013, 18:14 ]
| JacekKG napisał/a: | | Sa dwa hansety , niezalezne |
niezależne powinno być w cudzysłowie. NIe są niezależne do końca.
PawelW - 10-01-2013, 21:36
| nurkowacz napisał/a: | Słusznie
Paweł jak Ci sie sprawują Vandergraph? |
za mało czasu je mam, aby coś konkretnie odpowiedzieć , zachowują się na razie dobrze nie sprawiają żadnych problemów ... mam nadzieję , że tak będzie , że będą godnymi następcami Tele
nurkowacz - 10-01-2013, 22:10
| PawelW napisał/a: | | za mało czasu je mam, aby coś konkretnie odpowiedzieć , zachowują się na razie dobrze nie sprawiają żadnych problemów ... mam nadzieję , że tak będzie , że będą godnymi następcami Tele |
No to ok. Daj znać za jakiś czas jak to wygląda jak możesz.
Slawek Packo - 11-01-2013, 12:02
@Radek
Z konieczności przesiadłem się na Vandagraphy w połowie zeszłego roku i jak do tej pory wszystko jest ok.
klon - 11-01-2013, 14:48
ja od roku na AI działam i Monika też - na razie bez zarzutu - oczywiście zdaję sobie sprawę, że lada moment zaczną padać i pewie hurtowa akcja nastąpi
jestem ciekaw jak te Vandagraphy w dłuższym okresie się sprawują
PawelW - 11-01-2013, 15:50
klon,
a jaki masz sensor ten czwarty też AI ?
michałP - 11-01-2013, 17:01
Witam
ja do tej pory używałem NRC, wiosną 2012 założyłem dwa nowe po 4 miesiącach jeden padł ale w ramach gwarancji otrzymałem nowy niestety chyba z tej samej partii bo nie działa jak należy, poszedł do analizatora a do reba prezent od PawłaW AI i jest ok. Pewnie następne będą Vandagraphy
PawelW - 11-01-2013, 17:45
| michałP napisał/a: | | od PawłaW AI i jest ok. |
w prezencie dostałeś Teledyne AI skończyłe swój żywot po 100 godzina pod wodą
klon - 11-01-2013, 18:29
| PawelW napisał/a: | klon,
a jaki masz sensor ten czwarty też AI ? |
tak - wszystkie AI na razie stabilne, ale nie oswajam się z tą myślą ;-)
light-for-me - 11-01-2013, 18:35
| Slawek Packo napisał/a: | | Z konieczności przesiadłem się na Vandagraphy w połowie zeszłego roku i jak do tej pory wszystko jest ok. |
U mnie i u Anki to samo stabilnie i nigdy żadnych problemów
My mamy je z dostaw narked@90
Piotr
PawelW - 11-01-2013, 18:47
| klon napisał/a: | tak - wszystkie AI na razie stabilne, ale nie oswajam się z tą myślą |
moje też byłe stabilne pokazywały max 1,38 ata , gdzie było podane 2,0 ata
klon - 11-01-2013, 18:58
| PawelW napisał/a: | | klon napisał/a: | | tak - wszystkie AI na razie stabilne, ale nie oswajam się z tą myślą ;-) |
moje też byłe stabilne pokazywały max 1,38 ata , gdzie było podane 2,0 ata :D |
:-D
no póki co do 1,8 pokazują dobrze - wyżej nie sprawdzałem, ale jak któryś zacznie fiksować to się nie będę rozczulał ;-)
michałP - 11-01-2013, 19:42
A to przepraszam, nie miałem okularów a napisy małe
D@rek - 11-01-2013, 22:54
Paweł ma rację AI to kupa okropna. Zrobiłem kilka sekcji analizatorom i to co się pokazało w AI to kpina.
andrzej z - 11-01-2013, 23:29
He he ja w ciągu 7miesięcy 2 razy wymieniałem komplety AP już chyba do nich nie wrócę, chociaż wszystko poszło na gwarancji.
klon - 12-01-2013, 12:43
| D@rek napisał/a: | | Zrobiłem kilka sekcji analizatorom i to co się pokazało w AI to kpina. |
widzisz - ja z kolei widziałem porównania, w których było wręcz odwrotnie - Vandagrafy na razie nie są w gronie mojego zainteresowania...
PawelW - 12-01-2013, 16:55
| klon napisał/a: | Vandagrafy na razie nie są w gronie mojego zainteresowania... |
tzn, że masz widzę na temat jakiś lepszych sensorów to podziel sie bo fakt jest taki ze nie wiadomo co dziś założyć do reba , każdy pomysł doświadczenie jest cenne ? pisz klon ... tu zaraz
klon - 12-01-2013, 23:20
| PawelW napisał/a: | | tzn, że masz widzę na temat jakiś lepszych sensorów to podziel sie |
od razu bym się podzielił
problem w tym, że wielu ludzi chwali Vandagraphy a narzeka na AI - natomiast moje i Moniki - w sumie 8 szt. działają ponad rok bez żadnych problemów.
Ludzie, którzy chwalą Vandagrafy używają ich najwyżej pół roku - nowe sensory są raczej dobre, ale z czasem zaczynają się szopki i to tak na prawdę dopiero jak membrany wilgoci dostaną.
Tak na prawdę jedynymi sensownymi sensorami były teledyny R22D a reszta to blade odbicie
z tego co czytam i słucham opinii wychodzi, że to wszystko zależy z jakiej serii produkcyjnej trafisz na sensory - trafia się partia super a trafisz na takie co na 10 kupionych 6 do kosza się nadaje
ważne jest też to czy dystrybutor nie przytnie i nie wyśle sensorów wyprodukowanych np pół roku temu - te oferowane obecnie na rynku, jak wynika z opnii użytkowników wytrzymują około roku - jak dostaniesz półroczne to masz odpowiedź czemu parę miesięcy wytrzymują w rebie...
nawet jak są jakoś próżniowo pakowane to i tak nie są super.
R22D wytrzymywały ponad dwa lata czasami to jak włożyłeś takie półroczne czy nawet roczne - spokojnie rok na tym możnabyło przenurać.
ale to już historia - szkoda, że się załapałem
PawelW - 13-01-2013, 02:09
| klon napisał/a: | | R22D wytrzymywały ponad dwa lata czasami to jak włożyłeś takie półroczne czy nawet roczne - spokojnie rok na tym możnabyło przenurać. |
zgadza sie ale to nie jest twoje doświadczenie , raczej tylko zasłyszane ... ja nurkowałem na Teledynach i do tej pory są działające ,a maja już ponad grubo dwa lata od produkcji gdzie włożone były po ponad roku .... AI są do kitu to jest fakt , zdarzały sie egzemplarze działające , ale to zbyt mało by można je uzanać za dobre ... wielu producentów CCR szuka , dobrych sensorów , a tą chwilę bliskość współpracy firm Tele i VG jest taka , że można nawet powiedzieć , że to jest to samo , lecz nigdy sie nie dowiemy jak jest naprawdę , bo to jest tylko ich umowa ... widziałeś VG i Tele ? jest dużo produktów gdzie Tele jest pisane przez/razem z VG ... np. sensor tlenu w MIXCHEKU teldyne wyprodukowany przez VG ... itd ...
Myśłałem , że pisząc o zajebistości AI masz już jakiś zastępstwo do nich , a tu nic nie wnosisz nowego tylko piszesz o nie akceptacji VG , szkoda bo nadal nic wiecej nie mamy poza tym, że są jakieś lipne sensory ... a tylko Tele były the best
nurkowacz - 13-01-2013, 10:57
| Slawek Packo napisał/a: | @Radek
Z konieczności przesiadłem się na Vandagraphy w połowie zeszłego roku i jak do tej pory wszystko jest ok. |
Dzięki. Ja do tej pory miałem AI i radziły sobie nienajgorzej ale szału nie robią. Chyba za bardzo chcę coś porównać do Teledyne i nie bardzo mi to idzie
Ogólnie wytrzymały kilka miesięcy i zaczęły osiągać max 1.3 - 1.4.
AP od nowości potrafiły nie działać.
Faktycznie jak klon napisał dużo zależy od partii jaka się trafi. Trzeba sprawdzić z tonę sensorów i może coś "najlepszego" się wybierze.
PawelW - 13-01-2013, 12:03
| nurkowacz napisał/a: | Faktycznie jak klon napisał dużo zależy od partii jaka się trafi. Trzeba sprawdzić z tonę sensorów i może coś "najlepszego" się wybierze. |
i po ilu latach dowiemy się które ??? , nie wydaje mi się aby oceniać całość po jednostkach , wole ten współczynnik dobrego sensora , aby był wyższy niż niższy , a nie jak do tej pory kilka sensorów działa przed dłuższy czas , a potem kicha choć i z teledynami zdarzało się nówka , a padł po kilu godzina pracy w rebie , ale to były naprawdę jednostkowe tematy ... wiec nic nie pozostaje ja wydawać kasę i doświadczać
nurkowacz - 13-01-2013, 17:16
| PawelW napisał/a: | | wiec nic nie pozostaje ja wydawać kasę i doświadczać |
Zastanawiam nie jedna rzecz... dlaczego nikt nie potrafi zrobić tak samo dobrych sensorów co Teledyne. Czy jakaś firma nie może dogadać się z Teledyne?
TomekR - 13-01-2013, 20:09
| nurkowacz napisał/a: | | Czy jakaś firma nie może dogadać się z Teledyne? |
Teledyne ma za duzo do stracenia. Juz kiedys tu pisalem, ze sensory do RB to maly procent ich produkcji. Dla stosunkowo malego rynku zbytu, nie warto im ryzykowac odpowiedzialnosci prawnej.
pzdr
Tomek
PawelW - 13-01-2013, 20:22
| TomekR napisał/a: | | Dla stosunkowo malego rynku zbytu, nie warto im ryzykowac odpowiedzialnosci prawnej. |
Cześć Tomek
a jak to jest jak VG produkuje ,a ISC i Narked je markuje własnym logo , bo inaczej ich nie da sie kupić , mówimy o "Vandergraph" ale tak naprawdę to nie kupimy ich inaczej , kto bierze odpowiedzialność prawną ISC , Narked czy właśnie VG ?
TomekR - 13-01-2013, 21:29
To troche bardziej skomplikowane. W procesach przeciwko YBOD, Teledyne byla nazwana jako wspoloskarzony, prwdopodobn ie dlatego, ze mozna ich bylo skarzyc o wiecej niz BI. Ze strony Vandergraph, niestety nie wiem, czy uklad OEM byl proba unikniecia ewentualnych procesow, czy jescze cos innego.
Nie wiem jak wygladalo to dla innych producentow, ale ISC twierdzi, ze glownym powodem dla ktorego firmuja Vandergraphy, jest problem z certyfikatami CE, ISO itd. Zmiana producenta komponentu powoduje koniecznosc recertyfikacji. Jezeli certyfikat wydany jest na urzadzenie z sensorami firmowanymi przez ISC, to zmiana dostawcy sensorow nie powoduje koniecznosci recertyfikacji. Postepowanie takie naklada jednak odpowiedzialnosc na producenta RB, ktory musi upewnic sie ze nowe podzespoly spelniaja wymagania umieszczone w orginalnym certyfikacie.
Odpowiadajac na Twoje pytanie Pawel, mysle, ze w tym przypadku odpowiedzialnosc spada na producenta. Tak podpowiada logika, ale jak wiadomo logika i anglosaski system prawny pozostaja w duzej rozbieznosci.
pzdr
Tomek
Slawek Packo - 14-01-2013, 07:58
| Cytat: | | a jak to jest jak VG produkuje ,a ISC i Narked je markuje własnym logo , bo inaczej ich nie da sie kupić |
Nieprawda. W TP mamy je z logo VG.
PawelW - 14-01-2013, 09:11
| Slawek Packo napisał/a: | | W TP mamy je z logo VG. |
no to dobrze , byłem przekonany że jest inaczej Sławek a jaki maja symbol co macie ???
jacekplacek - 14-01-2013, 10:00
| nurkowacz napisał/a: | Faktycznie jak klon napisał dużo zależy od partii jaka się trafi. Trzeba sprawdzić z tonę sensorów i może coś "najlepszego" się wybierze. |
A jak jest z reklamacją takich wadliwych? Zużycie liczy się od otwarcia a nie daty zakupu, więc może być kłopot.
Slawek Packo - 14-01-2013, 11:07
| PawelW napisał/a: | | Sławek a jaki maja symbol co macie ? |
VST2200
PawelW - 14-01-2013, 11:51
| Slawek Packo napisał/a: | | VST2200 |
a jaka masz cenę na te sensory i możesz sprawdzić czy to coś z ich strony
http://www.vandagraph.co....atagory&cat=295
Slawek Packo - 14-01-2013, 12:12
334zł brutto. Zostały ostatnie 2, czekamy na nową dostawę.
Na tej stronie tego nie znajdziesz. Kiedyś były tu: Vandagraph
PawelW - 14-01-2013, 12:28
| Slawek Packo napisał/a: | | Kiedyś były tu: Vandagraph |
rozumiem
nurkowacz - 14-01-2013, 17:04
| jacekplacek napisał/a: | | A jak jest z reklamacją takich wadliwych? |
Nie wygląda to chyba najlepiej, ale trzeba pytać sprzedawców.
Latem kolega brał sensory AP od Jabłońskiego. Po stwierdzeniu, że sensor od nowości praktycznie się nie kalibruje został wymieniony na nowy. Czy byłoby tak samo jak 3 następne były uszkodzone to już nie wiem.
PawelW - 14-01-2013, 18:33
Vandegraph daje 12misięcy gwarancji od daty sprzedaży , gdzie bez awaryjnośc szacuje na 24 miesiące od daty produkcji , AP podobnie i wymieniają bez problemu .
Fother - 14-01-2013, 21:52
| nurkowacz napisał/a: | | Latem kolega brał sensory AP od Jabłońskiego. Po stwierdzeniu, że sensor od nowości praktycznie się nie kalibruje został wymieniony na nowy. Czy byłoby tak samo jak 3 następne były uszkodzone to już nie wiem. |
Ta letnia seria była jakaś wadliwa, mnie padły trzy jeden przy pierwszej kalibracji. Wszystkie mi wymieniono , te nowe są z innej serii i hulają dobrze
nurkowacz - 15-01-2013, 21:13
| Fother napisał/a: | | Ta letnia seria była jakaś wadliwa, mnie padły trzy jeden przy pierwszej kalibracji. Wszystkie mi wymieniono , te nowe są z innej serii i hulają dobrze |
Dzięki Jacek. Mam jak pisałem głowicę po serwisie więc też sobie potestuję sensory AP. Dziś rozmawiałem z dystrybutorem AI ( jest u nas w Biąłymstoku) i podobno reklamacje maja byc uwzględniane jeżeli nie odpalą.
klon - 18-01-2013, 20:04
| PawelW napisał/a: | | zgadza sie ale to nie jest twoje doświadczenie , raczej tylko zasłyszane ... |
skoro się zgadza to w czym problem?
po co ta uwaga, że zasłyszane?
fakt jest taki, że mam 8 sensorów od ponad roku i działają bez problemu a znasz kogoś kto ma tak długo VG i również działają u niego bez problemów?
bo tutaj się nikt nie wypowiedział...
[ Dodano: 18-01-2013, 20:09 ]
| PawelW napisał/a: | | Myśłałem , że pisząc o zajebistości AI masz już jakiś zastępstwo do nich , a tu nic nie wnosisz nowego |
trochę Ci logiki brakuje w wypowiedzach - jeżeli pisałbym o zajebistości Ai to po co miałbym szukać do nich zastępstwa...?
jeżeli wypowiedź użytkownika, mówiącą o tym jak długo używa i o tym, że nie ma uwag, uważasz za nic nie wnoszącą do dyskusji to co uważasz za wnoszące?
cytowanie ulotek reklamowych producentów i przerzucanie się ich kartami katalogowymi?
...przy jednoczesnym bolesnym braku podstaw z metrologii i zasad pisania takich kart?
PawelW - 18-01-2013, 20:46
klon,
nic zupełnie nic ...
| klon napisał/a: | | fakt jest taki, że mam 8 sensorów od ponad roku i działają bez problemu a znasz kogoś kto ma tak długo VG i również działają u niego bez problemów? |
chodziło mi o to , że kazdy opisuje własne doświadczenia na temat sensorów, ty masz je z AI i je sobie chwalisz , nie doświadczałeś Teledyn , bo ich nie miałeś w rebie, dlatego napisaem "zasłyszane" nie wiem dlaczego sie czepiasz tak tych VG ???
| klon napisał/a: | bo tutaj się nikt nie wypowiedział...
|
jest kilku juz nawet tu piszących (PACO , TOMEKR co używają je jakiś czas i nie piszą że są złe , ja jak każdy szukam jakiegoś dobrego rozwiązania
| klon napisał/a: | | trochę Ci logiki brakuje w wypowiedzach - jeżeli pisałbym o zajebistości Ai to po co miałbym szukać do nich zastępstwa...? |
"zajebistość = jest wiele wadliwych i producenci rebów rezygnują z ich rozwiązań" pytałem tylko czy wiesz szukasz lub nawet masz jakiś plan B jak padną tobie AI
Pozdro
PW
klon - 18-01-2013, 21:05
| PawelW napisał/a: | | nie wiem dlaczego sie czepiasz tak tych VG ??? |
absolutnie Paweł nie czepiam się VG - chciałbym by znalazł się producent jak najlepszych sensorów
dlatego szukam wypowiedzi typu:
"używam xxx miesięcy i działają bardzo dobrze"
dla mnie to jest wiarygodna informacja na temat jakiegoś produktu - oczywiście z ust osób, które uważam za wiarygodne - czyli własnie tych, którzy biorą udział w tej dyskusji - część zmam osobiście, częścpobieżnie znad wody a część z forum - i ich wszystkich opinie oparte o ich doświadczenia są dla mnie wiarygodne
ulotki producentów czytam tylko przez chwilę
| PawelW napisał/a: | | jest kilku juz nawet tu piszących (PACO , TOMEKR co używają je jakiś czas i nie piszą że są złe |
dokładnie o takie opinie mi chodzi, ale wszyscy ci piszą, że włożyli sensory parę miesięcy temu - szukam opinii o dłuższym użytkowaniu
bo kupno 8 sensorów to przynajmniej dla mnie nie mały wydatek i nie chcę się przekonać, że 6 z nich będzie do wywalenia po 5 miesiącach...
zaleca się wymianę sensorów w rebie po roku używania i powinienem zrobić to już jakiś czas temu - niedługo czeka mnie taki "strzał" jak wyżej opisany i dlatego gorączkowo szukam dobrych opinii
czy to będzie AI czy VG czy jeszcze inny to mnie akurat ani ziębi ani parzy
| PawelW napisał/a: | | pytałem tylko czy wiesz szukasz lub nawet masz jakiś plan B jak padną tobie AI |
no i mnie najbardziej boli to, że... nie mam planu B
boli też to, że tak wiele jest opinii negatywnych o AI bo ja się przekonałem, że są dobre, ale być może miałem tylko szczęście a reszta ma rację -
trochę głupio teraz kupić 8 nowych sensorów bo poprzednie były ok a okaże się, że wszyscy inni mieli rację i trzeba wywalić kolejną kasiorkę na 8 innych... tyle, że tutaj już nie ma opinii o długim, bezawaryjnym używaniu...
piszesz, że są - muszę przeczytać jeszcze raz uważniej wątek...
pozdrówka
k
PawelW - 18-01-2013, 21:15
| klon napisał/a: | | dokładnie o takie opinie mi chodzi, ale wszyscy ci piszą, że włożyli sensory parę miesięcy temu - szukam opinii o dłuższym użytkowaniu |
klon VG są od kwietnia , to o co chodzi jaki rok ...
| klon napisał/a: | | piszesz, że są - muszę przeczytać jeszcze raz uważniej wątek... |
historia lubi sie powtarzać
klon - 18-01-2013, 21:22
| PawelW napisał/a: | | VG są od kwietnia , to o co chodzi jaki rok ... |
...myślałem, że odezwie się ktoś kto używa innych dłużej
PawelW - 01-04-2013, 08:11
http://www.rebreather.us/...-oxygen-sensor/
lepiej późno niż wcale mamy coś wspólnego z innymi napisami czyli Vandagraphy , malowane w inne napisy jak pisanki
klon - 01-04-2013, 13:23
| PawelW napisał/a: | | mamy coś wspólnego z innymi napisami czyli Vandagraphy |
hejka, znalazłeś gdzieś tam ceny?
widzę tylko "dodaj do koszyka"
k
PawelW - 01-04-2013, 13:47
| klon napisał/a: | hejka, znalazłeś gdzieś tam ceny?
widzę tylko "dodaj do koszyka" |
szukajcie a znajdziecie , poszło na mail reklamy za friko nie bede robił
klon - 01-04-2013, 13:50
| PawelW napisał/a: | | za friko nie bede robił |
no tak - browca zrobić trzeba
jtrembowelski - 01-04-2013, 13:54
| PawelW napisał/a: | chciałbym by znalazł się producent jak najlepszych sensorów
dlatego szukam wypowiedzi typu:
"używam xxx miesięcy i działają bardzo dobrze" |
Też bym chciał takiego producenta
Na razie, po około roku użytkowania mogę zdecydowanie odradzić czujniki MAXTEC. Bardzo szybko przestawały trzymać kalibrację, działały z wyraźnie różną prędkością, o trwałości nawet nie wspomnę.
Szukam teraz możliwości zakupu Vandergaph'ów do Mega.
Pozdrawiam
klon - 01-04-2013, 14:09
AI - z ośmiu sensorów padły dwa - jeden po około roku, drugi po roku i trzech miesiącach
spodziewam się, że zaczną teraz padać seryjnie i zamówiłem już kilka z AP Diving - zobaczymy jak dalej będzie
PawelW - 01-04-2013, 14:39
| jtrembowelski napisał/a: | | Szukam teraz możliwości zakupu Vandergaph'ów do Mega. |
Dennis Vessey
http://www.megalodon-uk.c...1%3Aus&Itemid=4
kupisz do ISC do mega ja je mam od niego
Fother - 01-04-2013, 15:59
Pewnie temat jest znany ale go przypomnę, szczególnie, że Inspiration, to najpopularniejszy rebreather w naszym kraju. Niedawno na forum inspiration toczyła się dyskusja na temat niezawodności/zawodności czujników tlenowych. Generalnie można ją podsumować tak : czujniki APDiving są do kitu a czujniki Vandegraf od Narked at 90 bardzo dobre. Dyskusje zamknął list Martina Parkera. Podsumowując wg. niego Vandegrafy nie nadają się do inspiration.
Co to wszystko oznacza, ano to że nie mamy wiedzy które z tych czujników są najlepsze do naszych rebreatherów, ten list mnie w tym utwierdza. Każdy producent rebreatherów wskazuje czujniki które powinno się stosować i to jest najlepszy pomysł na rozwiązanie tego problemu, czyli spytać producenta/dystrybutora itp.
We have tested these cells extensively and highlighted a distinct problem when the scrubber warms up, usually 20 mins into the dive, a technical problem which has not been resolved to our satisfaction.
I want to make it clear: the implication on the Narked at 90 website that the Vandagraph cells meet the EN14143 requirements - that is most definitely NOT the case in APD rebreathers.
We were privvy to the results from one Vandagraph financed 40m test at ANSTI, which was reasonably successful. We then repeated that dive in 6m and warmer water and again was successful. However, when those same cells and rebreather were subjected some days later to the 100m profile dive and accuracy tests demanded by SGS (the third party test house) - the cell outputs fell outside the required accuracy in the EN14143. The SGS assessor failed both the Vandagraph and AI sensors in APD rebreathers - which eliminated these products from being a safe and suitable alternative oxygen cell.
I see they advise you shouldn’t mix cells, I am not surprised they say that:
With the APD12 we have no qualms about you mixing the cells with the Teledyne cells.
The first production batch has been shipped to customers. The 2nd production batch is in stock and the customers with placed orders will be contacted in strict order. Batches are coming through on a weekly basis. The volumes are being ramped up to meet the extraordinarily high demand caused by the cell issue.
I appreciate I haven’t passed on any information yet about the new APD12 cells, which I apologise for but most of you will appreciate I have been keeping my head down taking steps to significantly improve production output without adversely affecting quality.
The new cells are extremely accurate, display a level of consistency and reliability which is very satisfying – and the cell faces repel moisture better than the Teledynes.
Thank you again for your understanding in this matter.
Kind regards
Martin Parker
jtrembowelski - 01-04-2013, 16:00
Dzieki za podpowiedź pewnie kupię w końcu od Denisa ale są chwilowo dwa kłopoty, ostatniego maila zakończył w stylu "We are going to the south China sea soon..." i cisza, a poza tym czujniki, które ma są z listopada 2012 a wolałbym nowsze...
PawelW - 01-04-2013, 16:14
| Fother napisał/a: | | I want to make it clear: the implication on the Narked at 90 website that the Vandagraph cells meet the EN14143 requirements - that is most definitely NOT the case in APD rebreathers. |
bełkot marketingowy , który ma powstrzymać zakupy u innych dystrybutorów niż sensorów na rzecz zakupów w APD ... taki rynek .
Zgadzam się Jacku , że każdy producent powinien wskazywać czujniki na których ich maszyna otrzymała pozytywny wynik testu ... poniżej tekst od ISC
ISC easily passes first CE audit by signing authority for management configuration for the CE Meg yesterday. The Audit took two days by two auditors from Italy. This is the second of 3 audits that ISC undergoes in a year. The first audit is by our ISO registrar and we received a perfect score and the third is by the U.S. Navy for the MK-28 MOD O and perfect score. ISC only receives such scores due to the employees hard work. We want to thank our customers and instructors for the valuable feed back.
syn_biskupa - 01-04-2013, 23:18
A czy w PL kupie Vandergrafy? Jezeli tak to poprosze o namiar. Z góry dziekuje
PawelW - 09-04-2013, 21:40
| syn_biskupa napisał/a: | | A czy w PL kupie Vandergrafy? Jezeli tak to poprosze o namiar. Z góry dziekuje |
swego czasu TP miała je w sprzedaży
D@rek - 10-04-2013, 08:15
używam AP sensorów od 1,5 roku - jeden ma taki przebieg, drugi padł po 4 miesiącach trzeci pracuje od dwóch miesięcy, czwarty w zapasie. Niewątpliwą zaletą ich jest bezdyskusyjna wymiana na nowe jeśli skończy pracować wcześniej niż rok. Przesyłki są dość szybkie.
Miałem sensory AI Teledyne i teraz AP mogę powiedzieć że tak stabilnie równo pracowały tylko Teledyne. Może zbiega się to z serwisem głowicy, wspominali też na Dive Schow w Londynie o aktualizacji oprogramowania. Podsumowując pracują równiutko nawet podczas długiego nurkowania w zimnej wodzie.Czyli membrana hydrofobowa działa.
jackdiver - 10-04-2013, 10:53
| syn_biskupa napisał/a: | | A czy w PL kupie Vandergrafy? Jezeli tak to poprosze o namiar. Z góry dziekuje |
Kupisz lub zamówisz na pewno tutaj Moana-sub
Pozdrawiam
Starnaś - 10-04-2013, 11:00
sensory Vandegrafy R22D możesz kupić też u mnie. Używam je z powodzeniem w rebreatherze HH i sprawują sie równie dobrze jak poprzednie Teledyne.
Krzysiek Starnawski
syn_biskupa - 10-04-2013, 19:17
| Starnaś napisał/a: | sensory Vandegrafy R22D możesz kupić też u mnie. Używam je z powodzeniem w rebreatherze HH i sprawują sie równie dobrze jak poprzednie Teledyne.
Krzysiek Starnawski |
Dziekuje za info.
Jak jest z gwarancja? Jaka cena? Czy sa dostepne od ręki?
jtrembowelski - 10-04-2013, 23:47
| Starnaś napisał/a: | sensory Vandegrafy R22D możesz kupić też u mnie. Używam je z powodzeniem w rebreatherze HH i sprawują sie równie dobrze jak poprzednie Teledyne.
Krzysiek Starnawski |
Będę pamiętał na przyszłość... szkoda, ze tak późno się odezwałeś bo moje już idą z Anglii...
A jaką mają datę produkcji te które masz?
|
|