| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - doskonalenie nurkowania CCR HH - lipiec Jaworzno
Starnaś - 13-08-2012, 12:53 Temat postu: doskonalenie nurkowania CCR HH - lipiec Jaworzno W ostatnich tygodniach kolejne 3 osoby (Mariusz, Adrian i Tomek) doskonaliły swoje umiejętności rebreatherowe na modelu HammerHead.
Zajecia składały się z części teoretycznej obejmującej zagadnienia: konstrukcje rebreatherów, budowa, rodzaje i właściwości pochłaniaczy, systemy pomiarowe, sensory tlenowe i ich właściwości, planowanie nurkowania z użyciem HH oraz przypomnienie zagadnień z poziomu kursu Advance Nitoks.
Część praktyczna to 8 nurkowań podczas których doskonaliliśmy techniki trymowania i wyważania nurka, techniki pływania, technik wynurzania i zanurzania się z odpowiednim doborem wartości zadanych, posługiwaniem się komputerami sterującymi oraz manualnym sterowaniem HH. A ponadto technik awaryjnych na wypadek , zalania rebreathera, przebicia pochłaniacza, utraty elektroniki pomiarowej, utraty gazów zasilających rebreather oraz nieszczelności w układzie zasilania tlenem.
Poniżej parę fotek autorstwa Ireny Stangierskiej z pierwszych zajęć na których był Mariusz.
Krzysiek Starnawski
ps jak zwykle więcej fotek w galerii na naszej stronie:
http://www.dualrebreather..._kursHH_07_2012
Kula - 04-09-2013, 09:04
Wziął bym udział w takich warsztatach tylko dla takich fotek. A na poważnie jak byś robił takie gry i zabawy na ccr w dodatku w oderwaniu od urządzeń to mogło by się okazać że jest sporo chętnych. Nie wiem co prawda na ile to jest wykonalne...
Starnaś - 04-09-2013, 17:30
| Kula napisał/a: | | Wziął bym udział w takich warsztatach tylko dla takich fotek. A na poważnie jak byś robił takie gry i zabawy na ccr w dodatku w oderwaniu od urządzeń to mogło by się okazać że jest sporo chętnych. Nie wiem co prawda na ile to jest wykonalne... |
80% wiedzy na kursie podstawowym to wiedza ogólna o rebratherach i nauka procedu,r które są istotne przy każdym CCRe. Tylko 20% to informacje dotyczące konkretnego modelu. Powoli myśle by zrobić uprawnienia na inne modele i będzie to na pewno z korzyścią i dla mnie jak i dla kursantów. Tylko nie wiem czy mnie na to stać i czy znajde na to dość czasu
Motti - 04-09-2013, 22:01
| Starnaś napisał/a: | | Tylko nie wiem czy mnie na to stać i czy znajde na to dość czasu |
Masz wielką przewagę nad innymi szkolącymi, jesteś znany.
pozdrawiam rc
D@rek - 05-09-2013, 10:12
| Kula napisał/a: | | A na poważnie jak byś robił takie gry i zabawy na ccr w dodatku w oderwaniu od urządzeń to mogło by się okazać że jest sporo chętnych. Nie wiem co prawda na ile to jest wykonalne... |
dołączył bym chętnie cennego doświadczenia nigdy dość.
|
|