FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Lot samolotem, a oringi w obudowie do aparatów?

GrzegorzWS - 28-04-2004, 21:23
Temat postu: Lot samolotem, a oringi w obudowie do aparatów?
Witajcie!

W instrukcji do obudowy Olympus doczytałem się, że zalecają wyjmować wszystkie o-ringi z obudowy na czas lotu samolotem, ponieważ zmiany ciśnienia mogą spowodować, że po wylądowaniu może się obudowa nie dać w ogóle otworzyć...

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z takim zachowaniem? Czy rzeczywiście tak należy robić? Było by to wyjątkowo niewygodne, bo transportowanie oringów w inny sposób naraża je z kolei na uszkodzenie...

Sam nie wiem co robić... poradźcie jakie są wasze doświadczenia.

Dziękuję, GrzegorzWS

urwis - 28-04-2004, 21:37

Witaj
Ja swoją obudowę miłem otwrtą i nie miałem żadnych problemów. Zamykam ją tylko jak w środku jest aparat. Wprawdzie to Sony a nie Olympus ale tochyba niema znaczenia.

waldo - 28-04-2004, 21:40
Temat postu: Re: Lot samolotem, a oringi w obudowie do aparatów?
GrzegorzWS napisał/a:
Sam nie wiem co robić... poradźcie jakie są wasze doświadczenia.

Nie zamykaj jej szczelnie - o-ringi mogą pozostać na miejscu, a obudowę jedynie lekko przymykasz.

Bartłomiej Grynda - 02-05-2004, 21:57
Temat postu: Lot samolotem a oringi
Witam.
Jeżeli obudowa zostanie szczelnie zamknięta np .dzisiaj we Wrocławiu (ciśnienie 987hPa) i polecę do Kairu (tam jest teraz ciśnienie wyższe 998 hPa )to zakładając że pokrywa ma fi 180 nacisk na nią po wylądowaniu wyniesie ok2,7 kg. Będzie można ją jeszcze otworzyć
Na pokładzie większości samolotów pasażerskich ciśnienie wynosi ok. 900hPa. Jeżeli przy takim ciśnieniu obudowa zostanie zamknięta na pokładzie samolotu lub na skutek złego zamknięcia ciśnienie w jej wnętrzu wyrówna się do poziomu „pokładowego” to po wylądowaniu na pokrywę będzie działał na nią nacisk ok.25 kg. .Tego już się nie otworzy.
Uszczelnienia większości obudów działają w jednym kierunku-nacisk zewnętrzny (wody) powoduje większy docisk pokryw i uszczelniaczy (o-ringów lub x-ringów) do obudowy. Sama pokrywa jest dociskana do obudowy klamrami ze sprężynami Jeżeli nawet obudowa będzie dobrze zamknięta to niższe ciśnienie na pokładzie może spowodować „wyssanie” części powietrza z obudowy.
Taki problem występuje również w skrzynkach wodoszczelnych np. firmy Peli.
Rozwiązano go przez umieszczenie na obudowie odkręcanego zaworu do wyrównywania ciśnienia (ostatnio zastąpiony membraną Gore-tex)

orzel123 - 02-05-2004, 23:31

to się nazywa profesjonalna odpowiedź :))