| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - jeziora okolicy Augustowa
kiszka - 24-08-2012, 18:09 Temat postu: jeziora okolicy Augustowa poćcie jakieś jeziora może mapy macie i centra gdzie można nabić powietrze z okolic Augustowa
Pozdrwawiam
Andrzej Gutowski - 24-08-2012, 20:30
Polecam Serwy, można nurać z plaży baru Krasnal, lub z cypla kilka metrów za wjazdem do baru.
O bicie butli popytaj w krasnalu właściciel pokieruje.
pozdrawiam
AG
Pawel_B - 24-08-2012, 20:37
Aż się prosi pojechać te kilkadziesiąt km i wpaść na Hańczę. Ja bym nie odpuścił.
ptja - 24-08-2012, 22:23
W Suwałkach powietrze można nabić w www.zabkanurek.pl , a nad Hańczą bez problemu dowolny gaz, o ile wiem.
Jak lubisz "szuwarki", to gorąco polecam jez. Staw między Gawrych Rudą a Płocicznem (mapka i opis) i dwa filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=VPy5x42iBeg
http://www.youtube.com/watch?v=ZhXhwD3tcQA
Lutenet - 25-08-2012, 09:36
| ptja napisał/a: | | to gorąco polecam jez. Staw między Gawrych Rudą a Płocicznem |
Potwierdzam jeziorko o pięknej wizurze ... moje rodzinne strony
ptja - 25-08-2012, 12:56
Jeszcze dodam: jeziorko zasilane jest strumieniami podwodnymi ponoć wydajnymi tak, że napełniłoby się w 4,5 dnia, wizura zazwyczaj co najmniej 4-5m (zazwyczaj znacznie więcej, ale w lipcu w okolicach środka przy 10-13 m było jednak gorzej), w płytkiej części dno jest praktycznie całe zarośnięte ramienicami i inną florą, a z fauny są płocie (albo wzdręgi, muszę popracować nad rozpoznawaniem ), okonie, szczupaki, raki (sygnałowe) i podobno też sumy. Jest też trochę wraków (znaczy zatopionych kryp)
Jeziorko w południowej części jest idealne też do snorklowania - polecam odnalezienie rur odprowadzających wodę w kierunku Wigier (są na kierunku Pn-Pd przy samym końcu): na jednym końcu jest zatopiona łódka, a na drugim krata na wlocie porośnięta gąbką (która nb rośnie tylko w czystych wodach) i w pobliżu norki z rakami i żerujące okonie - na głębokości ok. 4m, największej w tej części jeziora.
Gabrieljacek - 26-08-2012, 07:16
To chyba najbliżej Augustowa. Hańcza jes OK, ale z Żabką możesz się wybrać na inne jeziora
gazeliusz - 27-08-2012, 17:51
| bunio napisał/a: | Polecam Serwy
AG |
W ubiegły czwartek była świetna wizura, woda kryształ.. Warto tam zanurkować.
nowy - 28-08-2012, 12:32
Jako, że to moje rodzinne strony wtrącę słówko:
Powietrze da radę nabić nawet w samym Augustowie u p. Marcina (kom. 505501541) [od razu informuję, że pytałem o go o zgodę na podanie jego telefonu]. Ponadto można wypożyczyć u niego podstawowy sprzęt do nurkowania (butle/balas/AO).
Co do jezior: zgadzam się z przedmówcami (Serwy/Staw) + dodam, że w okolicy jest pełno jezior innych jezior. Zależy czego szukasz- jeżeli zorganizowanego CN nad samym jeziorem to Hańcza. Jeżeli "tylko" zorganizowanego CN bez bazy nad jeziorem- żabka nurek w Suwałkach. Coś słyszałem o tym, że w Augustowie ma być/jest jakieś CN w okolicach ulicy mostowej ale nie jest to pewna informacja. Jeżeli chcesz "tylko" ponurkować w okolicznych "augustowskich" wodach to przykładowo dodam jeszcze te większe: j. Białe, j. Studzieniczne, j. Sajno; no i oczywiście j. Wigry . Ale wizura jest w nich b. "różna" i chimeryczna- może być przyzwoicie (a jak masz szczęście to nawet fajnie ) ale możesz trafić na "mleko" max. 0,5 m.
Trochę przydatnego info o nurkowaniu w okolicach północnego Podlasia znajdziesz w moim małym artykule dot. jez. Wigry w marcowym wydaniu Nuras.info (nr 27).
pozdrawiam a w razie czego pisz na priv
gazeliusz - 28-08-2012, 17:19
| nowy napisał/a: | Białe, j. Studzieniczne, j. Sajno; no i oczywiście j. Wigry . Ale wizura jest w nich b. "różna" i chimeryczna- może być przyzwoicie (a jak masz szczęście to nawet fajnie ) ale możesz trafić na "mleko" max. 0,5 m.
|
..dlatego polecam jezioro Serwy
nowy - 29-08-2012, 10:44
| Cytat: | ..dlatego polecam jezioro Serwy | Serwy też potrafią być marudne ale ten akwen i Staw są najbardziej pewne z tych bardziej znanych jeziorek w regionie miłego!
yaro - 14-09-2012, 10:10
Bardzo dawno temu - dzieckiem będąc - byłem pod namiotem z rodzicami
niedaleko Augustowa (chyba na południe od Augustowa) nad bardzo ciekawym
jeziorem, które miało krystalicznie czystą wodę. O ile nie dotknęło się dna,
bo to natychmiast wzbudzało chmurę mułu. Chciałbym tam kiedyś zanurkować,
ale kompletnie nie mam pojęcia gdzie to było.
Co pamiętam:
- do jeziora chodziliśmy po bardzo długim pomoście zbudowanym nad mokradłami
- widoczność była zachwycająca - widać było z łodzi dno na 8-10 metrach
- dno było muliste - miejscami bardzo jasne (coś podobnego do białej ścianki
na Trześniowskim, ale bardziej miękkie)
- na środku jeziora była płycizna - rosły tam trzciny (albo tatarak? nie wiem
jak się nazywają te zielone "rurki" wypełnione takim białym "styropianem)
Kojarzy ktoś takie miejsce?
Pozdro
sido - 14-09-2012, 19:26
| yaro napisał/a: | | Bardzo dawno temu Pozdro |
Za mało danych a na google.maps które jezioro najbardziej ci pasuje ? w okolicy augustowa na południe ?
rodzice niepodpowiedzą ?
pawel123 - 09-08-2015, 22:20
witam bede na dniach w Augustowie, zamierzam zanurac na serwach i jeziorze staw , prośba o aktulne namiary do baz gdzie wypożycze butle balast i docieplenie z kapturem
Tymczasem wyszukałem i spróbuje pod ( jeszcze nie wiem czy sa aktualne ) :
"Powietrze da radę nabić nawet w samym Augustowie u p. Marcina (kom. 505501541) [od razu informuję, że pytałem o go o zgodę na podanie jego telefonu]. Ponadto można wypożyczyć u niego podstawowy sprzęt do nurkowania (butle/balas/AO). "
lub "go divers"
pozdrawiam
[ Dodano: 15-08-2015, 12:51 ]
Sprzęt można wypożyczyć w Go divers, bardzo dobry kontakt
Pozdrawiam
|
|