| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Zawroty głowy podczas nurkowania
Polamany - 29-08-2012, 12:23 Temat postu: Zawroty głowy podczas nurkowania Witam
Jako, że świeżak nie wiem czy wybrałem dobry dział ale... chyba tak. Mam pytanie związane z zawrotami głowy i uczuciem "błogośći, odlywania" nie wiem jak nazwać mojej koleżanki, partnurki... Generalnie zjawisko to mam miejsce gdy nury sa powturzeniowe... Nie mówiła mi o tym wcześniej... ;-( głębokośći niewielkie 90% czasu spędzanego jest do 10m i podziwianie flory i fauny podwodnego świata. Czym to może być spowodowane?
Zauważyłem, że znajoma dośc często "wstrzymuje" oddech i kończy nura ze sporo wiekszym zapasem w butli... ja jestem mniej doswiadczonym nurem i z początku sądziłem, że tu jest przyczyna ale gdy obserwowałem innych partnurów to moje zurzycie nie odbiega raczej od pozostałych a nawet układa sie w kierunku nizszego. Czy przez tak "oszczędne" oddychanie moze prowadzić do zalegania CO2 i tym sposobem prowadzić do takich objawów? czy przyczyna moze leżeć gdzie indziej? Czytałem gdzieś o podobnych objawach przy wczesnym DCS typu 1 które było spowodowane odwodnieniem organizmu i zmeczeniem... Nie wiem czy gdzie się doszukiwać problemu...i jak to rozwiązać aby nasze nurki były bezpieczne i przyjemne... dla mnie taka reakcja organizmu nie wydaje sie normalna i obawiam się co sie będzie działo jeżeli w miarę naszego rozwoju nurki bedą coraz głębsze i dłuższe...
Podpowiedziałem aby skupiła się przy nastepnym oddychaniu bardziej nad naturalnym i ciągłym oddychaniu ( twierdzi, że trzeba wstrzymywać oddech aby zachować neutralną pływalność ) - nie do końca sie z tym zgadzam i tu sie w I stopniu doszukuję problemu natomiast II stopień to zwrócić uwagę na wieksze spożywanie wody, więcej odpoczynku snu ( tydzień w pracy jest wyczerpujacy ) no i odstawienie alkocholu w nocy pomiedzy nurami ( żeby nie było śladowe ilości najczęściej wina ale... różny organizm róznie reaguje... )
Nie wiem czy idę dobrą droga dlatego zwracam się z prośbą do Was dużo bardziej doświadczonych nurków o pomoc w doszukaniu sie czynnika który może powodować tego typu reakcje organizmu aby go wyeliminować.
Pozdrawiam serdecznie
ptja - 29-08-2012, 12:38 Temat postu: Re: Zawroty głowy podczas nurkowania
| Polamany napisał/a: | | Zauważyłem, że znajoma dośc często "wstrzymuje" oddech |
duży błąd. Może skończyć się kiedyś UCP, a to już może zabić i na 2m.
| Polamany napisał/a: | | i kończy nura ze sporo wiekszym zapasem w butli... ja jestem mniej doswiadczonym nurem |
myślę, że niekoniecznie dzięki wstrzymywaniu oddechu, a raczej dlatego, że po prostu jest mniejsza od Ciebie i mniej ma do "natleniania". Doświadczenie też ma spore znaczenie - im lepiej się "opływasz", tym SAC będzie mniejszy.
W każdym razie: wstrzymywanie oddechu w celu zmniejszenia SAC to spora bzdura, IMHO.
| Polamany napisał/a: | | Podpowiedziałem aby skupiła się przy nastepnym oddychaniu bardziej nad naturalnym i ciągłym oddychaniu ( twierdzi, że trzeba wstrzymywać oddech aby zachować neutralną pływalność ) |
Co do pływalności: to oczywiście bzdura, bo przecież wystarczy dopompować nieco do skrzydła i wtedy w płucach może być mniej.
Rada co do oddechu jak najbardziej słuszna.
Alkohol: nie!, woda (albo lepiej izotoniki) - zdecydowanie tak (powiedzmy: min. 3l/dzień)
DCS to nie legendy, łatwo sobie zrobić "kuku" w ten sposób...
tOmki - 29-08-2012, 12:57
Zawroty głowy ustają po nurku, czy jeszcze jakiś czas trwają ?
W jakim stanie jest butla koleżanki (nurkuje cały czas z tą samą) ?
Na początku przygody z nurkowaniem trafiłem 2x na tą samą wypożyczoną butlę - po każdym nurkowaniu - ból głowy, nudności.
Polamany - 29-08-2012, 13:01
Butle różne - wypozyczany sprzęt w róznych bazach. Na powierzchni po jakims czasie nawroty ustają. Pozostaje stan odprężenia ale to jest naturalne ( przynajmniej ja tak mam. Pod wodą odpoczywam i sie relaksuje, do tego swieże powietrze i śpi się znacznie lepiej )
zbigniewb - 29-08-2012, 13:06
Jest teoria która tłumaczy dlaczego kobiety zużywają mniej powietrza. Ale nie będę jej przypominał.
Wskażnikiem zużycia powietrza pod woda jest SAC.
Początkujący nurek ma go na poziomie 20 do 30l/min.
Ciężko pracujący pod wodą ma SAC dochodzący do 60l/min.
Znam osoby które mają SAC poniżej 10 l/min i są to panie.
- nie wstrzymuj pod wodą wydechu.To błąd.Wdech i spokojny długi wydech.
- zaaplikuj sobie trening aerobowy i ćwiczenia oddechowe
- popraw pozycję pod wodą
- nurkuj, nurkuj, nurkuj z czasem samo przyjdzie.
Z tymi zawrotami. Spróbuj ustalić kiedy to ma miejsce.Czy powtarza się to kiedy nurkujesz na butlach bitych w tylko jednej bazie?Znajdz powtarzalną zależność.
ramzes78 - 29-08-2012, 14:32
Zwróć uwagę też na prędkość wynurzania- jeśli "wyskakuje" z tych 10m to może mieć takie objawy.
Polamany - 29-08-2012, 14:37
z tym nie ma problemu... mimo, ze nie ma takiej potrzeby robimy przystanek zarówno zanurzanie i wynurzanie jest bardzo spokojne a z generalnie kończymy w wodzie po kolana ganiając rybki i nie tylko... - ostatnio znalazło 100 zł - ponadto zawroty objawiają sie jeszcze w trakcie nurka... ;-(
Judas - 29-08-2012, 14:49
A może to kwestia ucha?
Po pierwszym nurku jest "nadwyrężone" i przytkane co na drugin powoduje efekt vertigo?
czy na drugim nurku nie ma problemów z wyrównywaniem ciśnienia w uszach? Albo pojawia się katar, ból zatok?
Polamany - 29-08-2012, 14:57
tego typu objawów również nie ma... widzę, że ciekawy i nie tak oczywisty przypadek się okazał
Andrzej Wastowski - 29-08-2012, 22:17
a nie jest to przypadkiem związane z przesyceniem azotem? (narkoza azotowa) stan upojenia... wyluzowania czasem jak po alko. U niektórych się objawia w sposób który opisałeś. Stan ten jest mocno zależny od tolerancji/preferencji organizmu. Zależy również od masy ciała. Jeśli jest to po nurkowaniu powtórzeniowym to przeważnie nasycenie tkanek jest znaczne.. może koleżanka ma małą tolerancję?
Bardzo uważaj na nią przy głębszych nurkach, jak będzie miała ten stan to zróbcie jakieś testy IQ albo chociaż jakieś testy nurkowe na kojarzeniem przy pomocy tabliczki. Patrz czy aby nie "odpływa" lub nie robi czegoś irracjonalnego...
jacekplacek - 29-08-2012, 22:43
| Andrzej Wastowski napisał/a: | a nie jest to przypadkiem związane z przesyceniem azotem? (narkoza azotowa) stan upojenia... wyluzowania czasem jak po alko. U niektórych się objawia w sposób który opisałeś. Stan ten jest mocno zależny od tolerancji/preferencji organizmu. Zależy również od masy ciała. Jeśli jest to po nurkowaniu powtórzeniowym to przeważnie nasycenie tkanek jest znaczne.. może koleżanka ma małą tolerancję?
Bardzo uważaj na nią przy głębszych nurkach, jak będzie miała ten stan to zróbcie jakieś testy IQ albo chociaż jakieś testy nurkowe na kojarzeniem przy pomocy tabliczki. Patrz czy aby nie "odpływa" lub nie robi czegoś irracjonalnego... |
| Polamany napisał/a: | | głębokośći niewielkie 90% czasu spędzanego jest do 10m |
Andrzej Wastowski - 30-08-2012, 15:24
| Polamany napisał/a: | | głębokośći niewielkie 90% czasu spędzanego jest do 10m | [/quote]
Doczytałem Jacku, ale... azot działa na każdej głębokości. powyżej 30 po prostu jest to bardziej widoczne u większości ludzi.
Po za tym kluczowe dla mnie jest stwierdzenie że to przeważnie przy 2gim nurku. Może lubią nurkować płytko, ale dłuuugo... na powietrzu? Tabele na 10m też można przekroczyć. Wystarcza dwa szybkie nuraski jeden po drugim o czasie BLISKO 1,5H.. jak dojdzie do tego niska tolerancja.
Płytko = małe zużycie = długi czas nurkowania, to może mieć sens ale to tylko moje dywagacje...
miałem jeszcze mysl o "hiperwentylacji" - można od tego przytomność stracić, albo uzyskacć efekt odpływania i wyciszenia...
Zresztą to nurkowanie to w ogóle jakieś porypane - za dużo tlenu - źle, za dużo azotu - źle, za dużo co2 - źle... za mało czegokolwiek - bardzo źle
Polamany - 30-08-2012, 15:34
No tak to juz jest Nie mniej jednak to zjawisko zwróciło moja uwage i chciałbym wiedzieć czy to jest normalne czy gdzieś jest problem i musimy go rozwiązać.
Odnosnie narkozy azotowej... najnowszy podręcznik ( ten kolorowy ) podaje 6 m pytanie do Was.. błąd w druku czy kilka zweryfikowanych przypadków skłoniło do tej zmiany? ot taki ott dla rozluxnienia atmosfery
Bul-kot - 30-08-2012, 17:52
Poziom cukru spada? Długi nur + szybkie spalanie = zawroty głowy z głodu...
Tak tylko gdybam, ale może jakiś pomiar cukru?
Nuroslaw - 30-08-2012, 19:47
Polamany, jeśli będziesz miał możliwość, spróbuj nurkowania na nitroxie. Porównaj wówczas odczucia.
Jakuza - 30-08-2012, 21:00
| Polamany napisał/a: | z tym nie ma problemu... mimo, ze nie ma takiej potrzeby robimy przystanek zarówno zanurzanie i wynurzanie jest bardzo spokojne a z generalnie kończymy w wodzie po kolana ganiając rybki i nie tylko... - ostatnio znalazło 100 zł - ponadto zawroty objawiają sie jeszcze w trakcie nurka... ;-( |
aha, to ja już wiem o kim mowa
Kiedyś miałem podobnie, ale z czasem przeszło samo. Może kwestia 'opływania' i treningu?
Włodek K - 31-08-2012, 00:15
| Polamany napisał/a: | | Jako, że świeżak nie wiem czy wybrałem dobry dział ale... chyba tak. Mam pytanie związane z zawrotami głowy i uczuciem "błogośći, odlywania" nie wiem jak nazwać mojej koleżanki, partnurki... |
Mogą to być problemy z:
- Vertigo podrażnienie zmysłu równowagi - nasilenie zjawiska może wystąpić na nurkowaniu powtórzeniowym lub długim pod koniec. Wychłodzenie głowy może spowodować większa produkcję śluzu i łatwiejsze przytykanie trąbek skutkujące powyższym zjawiskiem. Nie musi temu towarzyszyć problem z wyrównaniem ciśnienia zwłaszcza podczas wynurzania. W niewielkim nasileniu może być kojarzone z błogostanem. Może się utrwalić i działać jak choroba psychosomatyczna. Np wynurza sie i na 2 m odczuwa zawroty
- Hipercapnia - powstawać może z powodu ograniczenia wymiany gazowej w płucach czyli zła technika oddychania, ciasny sprzęt, celowe oszczędzanie gazu. Temu zatruciu gdy już wchodzimy w symptomy podobne do opisywanych towarzyszy wzrost wentylacji i przyspieszenie akcji serca. Może być nie zauważone. Znaczny wysiłek pod wodą może prowadzić do hipercapni ze względu na brak wydolności oddechowej (należnego wzrostu wentylacji) Ryzyko utraty przytomności pod wodą i zgonu jest całkiem realne.
- Nie znane problemy zdrowotne? np osłabienie wyczerpaniem, arytmia może prowadzić do ograniczenia perfuzji i podobnych symptomów bez żadnych odczuwalnych zmian w odczuwaniu pracy serca ....... inne typu cukrzyca, Warto się przebadać aby wykluczyć te przyczyny.
- narkoza gazów obojętnych raczej nie dotyczy tak małych głębokości. Kilkanaście m znam przypadek który może być kojarzony z tym zjawiskiem Tyle że narkozie raczej nie towarzyszy stan zaburzeń równowagi Choć poczucie błogości czemu nie?
- DCS też nie dotyczy w typowych nurkowaniach na tak małe głębokości. Gdyby przyczyną było DCS musieli byśmy myśleć o typie II To jeszcze mniej prawdopodobne.
- Aby kontrolować pływalność neutralną w żadnym wypadku nie wstrzymujemy cyklu oddychania! Zmieniamy tylko jego charakterystykę. Musimy zapewnić pełnię płucnej wymiany gazowej.
- Alkohol - mówisz o śladowych ilościach wieczorem. Nie wiązał bym tego w sposób bezpośredni choć kto wie co to znaczy śladowe dla osobnika.
| Andrzej Wastowski napisał/a: | | Może lubią nurkować płytko, ale dłuuugo... na powietrzu? Tabele na 10m też można przekroczyć. |
W sumie można Dla 12 m tabela Buhlman Hahn mówi o NDL na poziomie 192 min Dla 9 m to 653 min.
Sam widzisz jakie to realne jest w nawet długich nurkowaniach.
|
|