| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver?
k_zurawski - 19-10-2012, 13:12 Temat postu: PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver? Witam,
zastanawiam się nad wybraniem kierunku dalszego rozwoju. Podyktowane jest to tym, że 50 minut w wodzie jest dla mnie niewystarczające, a NDL dla głębokości na których spoczywają wraki w naszym morzu jest zatrważająco niski (chyba, że wcześniej skończy mi się powietrze). Wobec czego w dalszej przyszłości czekają mnie pewnie nurkowania dekompresyjne. Nie doszukałem się na stronie TDI by po OWD nie można było rozpocząć wspomnianego w temacie kursu. Nie wiem też z kolei czy można uczestniczyć w AOWD ze sprzętem w konfiguracji zbliżonej do Hogartian. Generalnie niczego jak zwykle nie wiem. Jak u Was wyglądała droga szkolenia? Byłbym wdzięczny jeśli mogli byście w przybliżeniu podać ile czasu/nurkowań dzieliło poszczególne stopnie.
Pozdrawiam
Yavox - 19-10-2012, 13:18
Zrobienie nitroxu na pewno Ci nie zaszkodzi. Nie ma takiego momentu, który byłyby zbyt wczesny na zmiany powietrza na mieszankę bardziej optymalną ze względu na limity NDL lub po prostu sprzyjającą lepszemu samopoczuciu po nurkowaniu. Jest to zupełnie niezależne od dalszych stopni - w tym AOWD.
Co do drogi szkoleniowej:
CMAS P1
dwa lata przerwy
NAUI ASD + Rescue, do tego w tym samym sezonie P2 "na zakładkę" (bo była okazja i żeby sobie powtórzyć materiał z dopiero co zakończonych kursów)
rok przerwy
Deep (w trakcie)
za niecały rok (w planach) wyczyszczenie wszystkiego do tej pory (warsztatami) i pewnie GUE FT.
To tak w skrócie - warsztatów na różne tematy w międzyczasie nie wliczam.
Edit: wszystko powyżej P1 robiłem już w skrzydle + długie wężę, na razie na singlu. W zimę kupuję twina, bo do dalszej drogi zaczyna być potrzebny. No i nitrox wreszcie będzie trzeba zrobić, bo jakoś się tak do tej pory składało, że wiem że warto ale nie było okazji (ach ten kalendarz...)
mi_g - 19-10-2012, 13:57
| k_zurawski napisał/a: | | Byłbym wdzięczny jeśli mogli byście w przybliżeniu podać ile czasu/nurkowań dzieliło poszczególne stopnie |
Tak z grubsza bo nie pamiętam a nie mam logbooka pod ręką. W dodatku niektóre kursy trwały długo (po kilka miesięcy), więc trudno skrupulatnie powiedzieć.
kurs/ilość nurkowań/czas w miesiącach od pierwszego kursu
CMAS P1/0/0
CMAS PN1+SS/30/6
IANTD Wreck 50/12 tu po raz pierwszy długi wąż
CMAS P2 70/15
IANTD Adv. EAN 130/24 tu po raz pierwszy na kursie twin
NAUI Cave 1 220/36
DSAT TEC40 240/37
IANTD Tech. Wreck 250/38
DSAT TEC50 / IANTD Tech. 260/39
i to na razie tyle od prawie roku nie byłem na żadnym kursie, być moze czas na nTMX..
Do tego było jeszcze trochę warsztatów.
jacekplacek - 19-10-2012, 14:03
| k_zurawski napisał/a: | | 50 minut w wodzie jest dla mnie niewystarczające, a NDL dla głębokości na których spoczywają wraki w naszym morzu jest zatrważająco niski (chyba, że wcześniej skończy mi się powietrze). Wobec czego w dalszej przyszłości czekają mnie pewnie nurkowania dekompresyjne. Nie doszukałem się na stronie TDI by po OWD nie można było rozpocząć wspomnianego w temacie kursu |
Hej W TDI wyglada to następująco:
- Nitrox Diver - by przystąpić, wymagane jest rozpoczęcie kursu OWD i manie 18 lat, lub ukończone 15 +zgoda rodziców. Na kursie nurkowania nie są wymagane. U mnie taki kurs kosztuje 100zł + 106zł plastik
- Advanced Nitrox Diver - by przysąpić wymagane jest manie 18 lat ( lub ukończone 15 + zgoda rodziców ), posiadanie certyfikatu Nitrox Diver dowolnej, rozpoznawalnej federacji, oraz zalogowane 25 nurkowań w wodach otwartych
- Decompression Procedures - by przystąpić, wymagane jest manie 18 lat, 25 zalogowanych nurkowań w wodach otwartych oraz posiadanie stopnia Advanced Adventure Diver lub odpowiednika, np. AOWD PADI / IANTD / P2 CMAS
Kursy te robię łącznie, jest na nim 6 nurkowań i kosztuje to u mnie 800zł + 206zł certyfikaty - gazy, sprzęt, dojazdy, noclegi, wyżywienie, panienki nie wchodzą w cenę.
- Advanced Adventure Diver - by przystąpić wymagane jest manie 18 lat ( lub ukończone 10 + zgoda rodziców ), posiadanie stopnia OWD lub Junior OWD lub równoważne. Na kursie jest 5 nurkowań w tym jedno musi być głębsze niż 20m (chyba, że są ograniczenia wynikające z innych względów formalnych) oraz jedno nawigacyjne. U mnie taki kurs kosztuje 500zł + 106 zł plastik.
Sumarycznie daje to 1400zł za szkolenia po OWD + 418zł za plastki... normalnie, świat się kończy
Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem. Nie widzę też problemu, by wydając na kurs marne 1400zł + 106zł plastik, kupił sobie od razu sprzętu za 20tys zł - szczególnie, jeżeli zakupów dokona u jednego z moich przyjaciół, np. Huberta, Piotra, LightforMe albo xDeepie
Włodek K - 19-10-2012, 17:23
| jacekplacek napisał/a: | | Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, |
Jeb kamieniem.....
Haw - 20-10-2012, 00:07
| jacekplacek napisał/a: | | Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem. | czekam az zrobisz papiery na reby - oj bedzie sie dzialo ;>
jacekplacek - 20-10-2012, 07:23
| Haw napisał/a: | | jacekplacek napisał/a: | | Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem. | czekam az zrobisz papiery na reby - oj bedzie sie dzialo ;> |
Reby są coraz powszechniejsze i już teraz istnieją programy wprowadzające nie-nurków a nurek może się przesiąść zaraz po OWD. Demonizowanie rebów przypomina samochodowe dywagacje operatora furmanki
Włodek K - 20-10-2012, 09:33
| jacekplacek napisał/a: | Demonizowanie rebów przypomina samochodowe dywagacje operatora furmanki |
"No i co ty ku...a wiesz o zabijaniu"
mi_g - 20-10-2012, 09:34
Tak jeszcze w sprawie tematu: PADI AOWD czy TDI Nitrox Diver.
AOWD i Nitrox Diver lub analogiczne w innych organizacjach to zupełnie inne rodzaje kursów.
Przede wszystkim ND to kurs teoretyczny i właściwie poszerza wiedzę o teorii nurkowana. AOWD poszerza umiejętności nurkowania (część teoretyczna nie jest tu jakaś odkrywcza w porównaniu z OWD). Oba i tak powinieneś zrobić.
slawek290 - 20-10-2012, 12:56
Jeb - kamulcem
| jacekplacek napisał/a: | | Acha: pewnie mnie ukamieniują, ale u mnie można kurs OWD zacząć w suchym skafandrze, twinsecie, konfiguracji DIR a jak ktoś ma ochotę, nawet ze stejdżem. |
Już od dłuższego czasu za mną chodzi zapytanie .... Jak k.... myślisz połączyć tak niską cenę z przekazaniem odpowiedniej porcji umiejętności kursantowi .
Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów.
Jacku miałem cię za dobrego szkoleniowca - czy zmieniłeś podejście .
k_zurawski - 20-10-2012, 13:13
Dzięki za informacje. Pewnie ktoś wpadł na ten pomysł, ale mogła by się pojawić w sieci tabela porównawcza kursy różnych organizacji, tak by taki ja nie musiał zadawać z pozoru oczywistych pytań.
Pawel_B - 20-10-2012, 13:18
Nie chcę Cię martwić, ale Ty nie zadajesz oczywistych pytań . To było trochę na zasadzie "co jest lepsze - automaty Apeksa, czy maska z czarnym silikonem?" . Programy podstawowych kursów można znaleźć na stronach stronach www danych organizacji, potem to tylko kwestia wybrania odpowiedniego instruktora.
Pozdrawiam, Paweł
mi_g - 20-10-2012, 15:10
| k_zurawski napisał/a: | | ale mogła by się pojawić w sieci tabela porównawcza kursy różnych organizacji, tak by taki ja nie musiał zadawać z pozoru oczywistych pytań |
Tabele takie oczywiście są i łatwo wygooglować przykładowo coś takiego czyli jak CMAS widzi stopnie innych organizacji. Z drugiej strony takie tabele nie są do końca prawdziwe, bo najczęściej trudno stopnie bezpośredniego porównać.
Z grubsza można przyjąć że na specjalizacjach (nitroks, suche skafandry, deep etc.) we wszystkich organizacjach uczysz się mniej więcej tego samego, choć w szczegółach mogą się one znacznie różnić i co ciekawe czasem również u różnych instruktorów tej samej organizacji.
Jeżeli chodzi o stopnie to większość organizacji ma 3 stopnie rekreacyjne: podstawowy, zaawansowany i przewodnik. Tyle że zakres ich uprawnień i wiedzy może być znacząco różny. W większości organizacji żaden ze stopni rekreacyjnych nie pozwala na nurkownia dekompresyjne. Do tego typu nurkowań organizacje stworzyły programy "techniczne" lub wyodrębniły dodatkowe specjalizacje. Można przyjąć je jeśli chcesz nurkować z rzeczywistym lub wirtalnym (czyli dekompresyjnym) sufitem będziesz musiał zrobić kurs techniczny. Chyba we wszystkich organizacjach jet możliwe robienie takich kursów po stopniu "zaawansowanym".
jacekplacek - 21-10-2012, 00:13
| slawek290 napisał/a: | Już od dłuższego czasu za mną chodzi zapytanie .... Jak k.... myślisz połączyć tak niską cenę z przekazaniem odpowiedniej porcji umiejętności kursantowi .
Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów. |
Odpowiednia porcja wiedzy i umiejętności jest ściśle określona w programach szkoleniowych poszczególnych federacji. Im federacja solidniejsza, tym ściślejsze kryteria, tym mniejsze pole do zaniżania poziomu przez instruktora (lub w drugą - duuużo rzadszą stronę - niewspółmiernie wysokich wymagań, do poziomu kursu ). O tym, czy forma i treść moich szkoleń jest na odpowiednim poziomie, decyduje klient. A zagłosuje stópkami, nie zależnie od niskiej ceny - i jeżeli na szkoleniach u mnie zyska, na pewno zdecyduje się ponownie zostawić u mnie pieniądze, poświęci kolejną porcję swojego cennego czasu.
Co do ceny... nie będę udowadniał, że można szkolić się taniej - na pewno trudno znaleźć lepszą od mojej ofertę. A cały czas pracuję z Piotrem ( www.akademianurkowania.com ) nad jej udoskonaleniem, nad jeszcze większą efektywnością i skutecznością naszych szkoleń. Serdecznie zapraszam, bo skosztowanie jest uzależniające
piotrkw - 21-10-2012, 12:27
| slawek290 napisał/a: | Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów.
|
Na razie tną koszty przeznaczone na reklamę , ładują na FN za darmo gdzie się da , i przy każdej nadarzającej się okazji.
Pozdrawiam Piotr
k_zurawski - 21-10-2012, 14:25
| Pawel_B napisał/a: | Nie chcę Cię martwić, ale Ty nie zadajesz oczywistych pytań . To było trochę na zasadzie "co jest lepsze - automaty Apeksa, czy maska z czarnym silikonem?" |
heh, no cóż, wziąłem 2 w kolejności jaki jest w TDI (nie licząc "Intro") i tak to wyszło...
[ Dodano: 21-10-2012, 14:37 ]
| mi_g napisał/a: | [
Tabele takie oczywiście są i łatwo wygooglować przykładowo coś takiego czyli jak CMAS widzi stopnie innych organizacji. |
Chyba jest błąd w tej tabeli, na certyfikacie OWD napisane jest Diver Level 2 wg ISO 24801-2. W tabeli jest informacja, że Level 1. Może dlatego, że wg EN, a nie ISO, ale z mojego skromnego doświadczenia wiem, że większość norm PN-EN, to EN i często bez tłumaczenia, a PN-EN ISO, to ISO. EN i ISO często mają identyczną treść.
undefine - 21-10-2012, 15:26
| slawek290 napisał/a: |
Już od dłuższego czasu za mną chodzi zapytanie .... Jak k.... myślisz połączyć tak niską cenę z przekazaniem odpowiedniej porcji umiejętności kursantowi .
Nie oszukujmy się aby osiągnąć pewien poziom trzeba jednak zrobić kilka nurków . Jak to się wszystko ma do kosztów.
|
Na ostatnim szkoleniu jak wieczorem przy omawianiu jednego z ćwiczeń zrobionych w czasie dnia zasugerowałem że można by to zrobić inacz0j - Piotr już się zaczął ubierać - i musiałem się raczkiem wycofywać by przypadkiem nie trafić znów do wody ;>
Też się zastanawiam jak Piotr z Jackiem mogą sobie pozwolić na szkolenie za darmo, albo nawet dopłacając do tego, ale cóż - jak fundują to trzeba korzystać ;>
jacekplacek - 21-10-2012, 17:17
| undefine napisał/a: | | Też się zastanawiam jak Piotr z Jackiem mogą sobie pozwolić na szkolenie za darmo, albo nawet dopłacając do tego, ale cóż - jak fundują to trzeba korzystać ;> |
Napiwki przyjmujemy
Włodek K - 21-10-2012, 18:22
| k_zurawski napisał/a: |
Chyba jest błąd w tej tabeli, na certyfikacie OWD napisane jest Diver Level 2 |
Oczywiście. Tylko nie nazwał bym tego błędem. Analiza EN jasno wskazuje na to że OWD PADI spełnia wymagania normy. Zresztą na to PADI ma stosowne poświadczenie.
slawek290 - 21-10-2012, 19:27
| undefine napisał/a: | | Też się zastanawiam jak Piotr z Jackiem mogą sobie pozwolić na szkolenie za darmo, albo nawet dopłacając do tego, ale cóż - jak fundują to trzeba korzystać ;> |
Może jestem starej daty - ale sądzę iż aby się nauczyć dobrze to trzeba trochę czasu poświęcić na utrwalenie i sprawdzenie .
Nie wystarczy raz wykonać ćwiczenia z pozytywnym skutkiem , wcale nie gwarantuje to iż dane ćwiczenie uda się powtórzyć ponownie z takim samym skutkiem .
jacekplacek - 21-10-2012, 19:47
| slawek290 napisał/a: | Może jestem starej daty - ale sądzę iż aby się nauczyć dobrze to trzeba trochę czasu poświęcić na utrwalenie i sprawdzenie .
Nie wystarczy raz wykonać ćwiczenia z pozytywnym skutkiem , wcale nie gwarantuje to iż dane ćwiczenie uda się powtórzyć ponownie z takim samym skutkiem . |
Oczywiście. Podobnie jest w restauracji ze zjedzeniem kotleta - po jednym razie człowiek nie jest w stanie utrwalić sobie smaku, poznać pełnej gamy finezji kucharza. Czy to oznacza, że w cenę kotleta ma być wliczonych naście jego degustacji? W dodatku zależnych od indywidualnych predyspozycji klienta? Jeżeli danie smakuje, nic nie stoi na przeszkodzie zamówić kolejne.
Sławek, nie czarujmy się. Nurkowanie to nie doktorat. To kilka manualnych czynności i garstka wiedzy. Nie widzę najmniejszej przeszkody, by nauczyć tego w czasie przewidzianym przez federację tak, by klient czuł się usatysfakcjonowany.
Przeciętny nurek, to osoba o wysokim poziomie inteligencji a programy bazują na rozwoju zdobytych wcześniej umiejętności. Żadna filozofia.
slawek290 - 21-10-2012, 20:12
| jacekplacek napisał/a: | | Sławek, nie czarujmy się. Nurkowanie to nie doktorat |
Polemizowałbym - mnie się zawsze podobały szczegóły które potrafił przekazać instruktor . K... nie uwierzysz jak się cieszę że umiem tak spojrzeć na manometr jak Mistrz .
Nie jesteś w stanie tego przekazać szybko .
| jacekplacek napisał/a: | | To kilka manualnych czynności i garstka wiedzy. |
Tak ,ale od tych kilku czynności zależy życie ludzi którzy tobie zaufali . To Ty jako instruktor powinieneś dopuścić ich lub nie do nurkowania o takim stopniu trudności na jakie własnie zdobyli kwity .
Jacek - lubisz to robić , ale czy jesteś w stanie przekazać za takie pieniądze wiedzę która pozwoli ludziom się nie utopić .
Czy będziesz w stanie im powiedzieć " jak się kur.... utopisz to ja cię ZABIJĘ"
Czy słysząc o wypadku nie pomyślisz sobie iż to własnie któryś z Twoich kursantów zrobił sobie kuku ?
Czy płacąc niższą cenę , zdobędę wiedzę która pozwoli bezpiecznie wykonać nurkowania ?
Czy będę miał możliwość , jako ktoś kto skończył kurs u Ciebie , wykonać po jakimś czasie nurkowania z Tobą na jakie uprawnienia zdobyłem ?
Czy będę mógł liczyć na Twoją pomoc w zakresie planowania nurkowań ?
Czy odpowiesz - sorry stary ale za to nie zapłaciłeś ?
Jako - potencjalny chętny na kurs mam chyba prawo zadać takie pytania ?
Scaner - 21-10-2012, 20:20
| jacekplacek napisał/a: | | Przeciętny nurek, to osoba o wysokim poziomie inteligencji .... |
dobre
Haw - 21-10-2012, 20:44
| slawek290 napisał/a: | Polemizowałbym - mnie się zawsze podobały szczegóły które potrafił przekazać instruktor . K... nie uwierzysz jak się cieszę że umiem tak spojrzeć na manometr jak Mistrz .
Nie jesteś w stanie tego przekazać szybko .
| super. ale czy to powinno byc w podstawowej ofercie? nie mam nic przeciwko rozszerzajacym kursom typu: "patrzenie na manometr jak mistrz", ale czy powinno byc obowiazkowe dla wszystkich? nie sadze zeby wplywalo jakos znaczaco na bezpieczenstwo nurkowania i nie widze uzasadnienia obowiazkowosci. chyba ze chodzi o to, zeby sztucznie pompowac objetosc szkolen...
slawek290 - 21-10-2012, 20:52
| Haw napisał/a: | | ale czy powinno byc obowiazkowe dla wszystkich? nie sadze zeby wplywalo jakos znaczaco na bezpieczenstwo nurkowania i nie widze uzasadnienia obowiazkowosci. chyba ze chodzi o to, zeby sztucznie pompowac objetosc szkolen... |
Patrzenie na manometr to podstawa , nurek nie powinien odczuwać dyskomfortu jakim jest siłowanie się z własnym karabinkiem .
Nie chodzi tutaj o pompowanie objętości szkolenia , ale o pewność tego iż kursant poradzi sobie z problemami które może napotkać w czasie nurkowania .
Jestem zwolennikiem dobrego kursu , może być tani ale musi być dobrze zrobiony i mieć odpowiednią ilość nurkowań kursowych i po kursowych .
Voltek - 21-10-2012, 21:01
To nie cena robi kurs tylko instruktor, a i kursant kursantowi nierówny.
pmk - 21-10-2012, 21:21
| slawek290 napisał/a: | | Jestem zwolennikiem dobrego kursu , może być tani ale musi być dobrze zrobiony i mieć odpowiednią ilość nurkowań kursowych i po kursowych . |
Czegoś nie rozumiem. Jak kurs ma zawierać nurkowania po kursowe?
Jeśli nurkowanie w czasie kursu to kursowe, a jak po kursowe to już po kursie
Ja nie jestem zwolennikiem kursów-trwających-w-nieskończoność. Że niby Mistrzowi należy dorównać (choć to pewnie z definicji możliwe nie jest)? Moim zdaniem na kursie (podstawowym) powinno się nauczyć na tyle, aby wiedzieć i umieć jak bezpiecznie radzić sobie pod wodą. Więcej w tym psychiki niż skillsów (oczywiście pewien poziom jest niezbędny ale prawie-mistrzowski). A reszta przyjdzie podczas nurkowań pokursowych (niekoniecznie z instruktorem - czemu nie z bardziej doświadczonymi partnurami) oraz kolejnych szkoleń lub warsztatów.
A cena wcale nie jest ani jedynym ani głównym wyznacznikiem jakości.
jacekplacek - 21-10-2012, 21:25
| slawek290 napisał/a: | K... nie uwierzysz jak się cieszę że umiem tak spojrzeć na manometr jak Mistrz .
Nie jesteś w stanie tego przekazać szybko . |
Cóż, faktycznie... mrużenie lewego oka, mistrzowskie spojrzenie spode łba, zawadiacki błysk przyciągający laski, omiatanie wzrokiem plażowiczek w Egipcie (koniecznie w suchym, coby się z TS-em zgadzało) wymaga nieco czasu a dojście do perfekcji zajmie pewnie długie lata...
Jednak takie zwykłe odpięcie cyferblatu, odczytanie ze zrozumienie cyferek które wskazuje strzałeczka... hmm, nie chcę trywializować, ale to zakres OWD
| slawek290 napisał/a: | | Jacek - lubisz to robić , ale czy jesteś w stanie przekazać za takie pieniądze wiedzę która pozwoli ludziom się nie utopić . |
Co ma cena, do zakresu? Filip, Popek szkolą ludzi wrakowo z wplątaniem technik overhead za darmo w ramach jakiejśtam akcji. Czy to umniejsza ich zaangażowanie? Kosut do stworzenia darmowej "Strefy Divemastera" dołożył - czy szkoli źle? Artykułu do nuras.info pisane są darmo - czy są złe?
Cena nie ma nic do rzeczy. Liczy się jakość.
| slawek290 napisał/a: | | Czy będę miał możliwość , jako ktoś kto skończył kurs u Ciebie , wykonać po jakimś czasie nurkowania z Tobą na jakie uprawnienia zdobyłem ? |
Świat idzie naprzód, a gdyby uczniowie pozostawali wyłącznie na poziomie ich nauczycieli - stałby w miejscu albo się cofał... Sławek, jeżeli tylko mnie weźmiesz i nie będę Ci kulą u nogi - bardzo chętnie
| slawek290 napisał/a: | | Jako - potencjalny chętny na kurs mam chyba prawo zadać takie pytania ? |
Masz nawet prawo zrobić mi check dive i sprawdzić, czy mogę Cię czegokolwiek nauczyć.
Haw - 21-10-2012, 23:30
| slawek290 napisał/a: | Patrzenie na manometr to podstawa , nurek nie powinien odczuwać dyskomfortu jakim jest siłowanie się z własnym karabinkiem .
| no to w takim razie inaczej rozumiemy termin 'mistrzostwo'. bo dla mnie nie jest nim mozliwosc sprawnego wypiecia i wpiecia karabinka. i chyba da sie tego nauczyc w mniej niz jedno nurkowanie jesli karabinek jest we wlasciwym miejscu .
mi_g - 22-10-2012, 09:16
| k_zurawski napisał/a: | | że większość norm PN-EN, to EN i często bez tłumaczenia, a PN-EN ISO, to ISO. EN i ISO często mają identyczną treść |
ISO xxx, EN ISO xxx, PN-EN ISO xxx oraz EN xxx i PN-EN xxx - muszą mieć identyczną treść - nawet oczywiste błędy są przenoszone do wersji tłumaczonej! Mogą ewewntualnie zawierać dodatkowe załączniki niesprzeczne z treścią główną.
PN-EN xxx i PN-EN ISO xxx nie musi być tłumaczone w całości, może być angielsku i mieć przetłumaczoną tylko pierwszą stronę.
| k_zurawski napisał/a: | | Chyba jest błąd w tej tabeli, na certyfikacie OWD napisane jest Diver Level 2 wg ISO 24801-2. |
Tak jak napisałem ta tabela to żaden oficjalny dokument. Ktoś ją stworzył żeby grupa istuktorzy CMAS w łatwy sposób mogła porównać wyszkolenie osób innych organizacji. Trudno z tym dyskutować, bo to opracowanie prywatne i jak ktoś prywatnie uważa że OWD PADI jest nizej niż OWD innych organizacji to co najwyżej ktoś innynny może napisać na forum że sie z tym nie zgadza.
Tak jak napisałem wczesniej stworzenie solidnej tabeli byłoby skomplikowane, trzeba by wziąść pod uwagę (nurkowania rekreacyjne):
- maksymalne głębokości (to łatwo porównać)
- wiedzę i ćwiczenia na temat ratownictwa (w CMAS nie ma Rescue, w niektórych organizacjach elementy są w standardach kursów i jest również Rescue (np. NAUI))
- możliwość użycia mieszanek gazowych (GUE)
- możliwość nurkowań dekompresyjnych (CMAS)
- pomaganie instruktorowi w kursach (w jednych organizacjach Dive Master w innych Asystent instruktora, a w CMAS brak takiej mozliwości)
- inne umiejętności...
k_zurawski - 22-10-2012, 10:34
| Cytat: | | ISO xxx, EN ISO xxx, PN-EN ISO xxx oraz EN xxx i PN-EN xxx (...) | tak, wiem. Nie chciało mi się robić wywodu...
Skoro temat to małe faux pas, to w takim razie Enriched Air PADI, czy TDI Nitrox Diver?
jacekplacek - 22-10-2012, 10:42
| k_zurawski napisał/a: | | w takim razie Enriched Air PADI, czy TDI Nitrox Diver? |
Tam gdzie taniej
juwisz - 22-10-2012, 11:05
| k_zurawski napisał/a: | | Enriched Air PADI, czy TDI Nitrox Diver? |
Te kursy dają możliwość nurkowania na mieszance EANx do 40% O2.
Jest jeszcze kurs Advanced Nitrox Diver.
k_zurawski - 22-10-2012, 12:17
| Cytat: | | Jest jeszcze kurs Advanced Nitrox Diver. |
Tak wiem, ale nie na tym polegało pytanie. Nawiasem mówiąc byłem na stronie TDISDI.com, także jako tako się orientuję. Wracając do tematu, skoro j.w. kryterium "gdzie taniej" jest jedynym kryterium wyboru wnioskuję, że nie ma różnicy czy PADI, czy TDI.
[/quote]
mi_g - 22-10-2012, 14:25
| k_zurawski napisał/a: | | "gdzie taniej" jest jedynym kryterium wyboru wnioskuję, że nie ma różnicy czy PADI, czy TDI |
W wypadku tego kursu nie ma: PADI, TDI, NAUI, IANTD, CMAS, ANDI, PSAI czy co tam sobie innego wymarzysz.
Podstawowy kurs nitroksowy to w ogóle dziwny kurs.
Cała potrzebną wiedzę można by z czystym sumieniem można zgromadzić na stronie A4 a tą najbardziej użyteczna widzę w dwóch linijakch.
Do tego dochodzi jedna umiejetność praktyczna: analza zawartości tlenu. Pomimo skomplikowanie brzmiącej nazwy nauka nawet tym najbardziej opornym zajmie 5min,
szczególnie że analizatory wygladają różnie i nikt się nie zdziwi gdy sie zapytasz w bazie jak się dany model obsługuje.
Na prawdę ciężko znaleść uzasadnienie dlaczego organizacje nurkowe nie włączają tej wiedzy z założenia do kursów na stopnie podstawowe lub średnie.
Z drugiej strony warto taki kurs zrobić bo nurkowanie na nitroksie jest zdrowsze a żeby legalnie napełnić butlę nitroksem trzeba mieć certyfikat.
k_zurawski - 22-10-2012, 14:37
| mi_g napisał/a: |
W wypadku tego kursu nie ma: PADI, TDI, NAUI, IANTD, CMAS, ANDI, PSAI czy co tam sobie innego wymarzysz. |
a w przypadku kolejnego (advanced nitrox)?
ple - 22-10-2012, 14:46
| k_zurawski napisał/a: | | a w przypadku kolejnego (advanced nitrox)? |
Do zrobienia adv ean (w zależności od organizacji) wymagany jest wcześniej ukończony kurs EANx i zalogowanych kilkadziesiąt nurkowań (w tym kilkanaście głębszych: 27-40m). Ewentualnie EANx oraz Deep i zalogowanych kilkanaście nurkowań.
Prawdopodobnie do tego czasu już ogarniesz lokalny rynek i będziesz wiedział mniej więcej u kogo zechcesz dalej się szkolić.
juwisz - 22-10-2012, 16:22
| k_zurawski napisał/a: |
Tak wiem, ale nie na tym polegało pytanie. |
Możesz zrobić podstawowy kurs nitroksowy + deep (jeśli nie masz) i zobaczysz czy to wystarczy do Twoich potrzeb.
W PADI możesz zrobić kurs teoretyczny, po którym już dostaniesz plastik i możesz pożyczać butle. Prawdopodobnie w innych organizacjach również jest taka możliwość. Możesz też odbyć 2 nurkowania na nitroksie i zaliczyć część praktyczną - wybór kursanta.
W Olsztynie jest co najmniej pięć CN, jest w czym wybierać.
fwj - 22-10-2012, 21:53
| mi_g napisał/a: | | Na prawdę ciężko znaleść uzasadnienie dlaczego organizacje nurkowe nie włączają tej wiedzy z założenia do kursów na stopnie podstawowe lub średnie. |
IANTD włącza, jak chcesz możesz zrobić OWND
Jeden wykład więcej, pomiar nitroxu na nurkowisku i
mi_g - 23-10-2012, 08:12
| fwj napisał/a: | | IANTD włącza |
Brzmi logicznie i jest to argument by zacząć się szkoloć się w IANTD, choć nie skorzystam bo certyfikat nitroksowy z IANTD już mam
Być może za 10 lat organizacje będą się chwalić że "zawsze" w promowały zdrowe nurkowania i "jako piewsze" włączyły kurs nitroksowy do podstawowego szkolenia...
jacekplacek - 23-10-2012, 08:23
| mi_g napisał/a: | | fwj napisał/a: | | IANTD włącza |
Brzmi logicznie i jest to argument by zacząć się szkoloć się w IANTD, choć nie skorzystam bo certyfikat nitroksowy z IANTD już mam
Być może za 10 lat organizacje będą się chwalić że "zawsze" w promowały zdrowe nurkowania i "jako piewsze" włączyły kurs nitroksowy do podstawowego szkolenia... |
W SDI/TDI można robić kurs Nitroks tuż po rozpoczęciu kursu OWD - więc wszystkie nurkowania OWD mogą odbywać się na nitroksie.
k_zurawski - 23-10-2012, 09:21
Muszę pogadać z Igorem, tylko trochę zimnawo już na piankę. Pewnie szkolenia przełożę na przyszły rok.
juwisz - 23-10-2012, 10:13
W PADI podobnie, wystarczy OWD i ukończyć kurs teoretyczny do uzyskania plastiku EANx w PADI.
Nie musisz wchodzić do wody, aby otrzymać plastik.
Nitrox PADI
Yavox - 23-10-2012, 10:21
| k_zurawski napisał/a: | | Muszę pogadać z Igorem, tylko trochę zimnawo już na piankę. Pewnie szkolenia przełożę na przyszły rok. |
Oj tam. Pod lodem się spokojnie da, a Tobie w październiku zimno?
jacekplacek - 23-10-2012, 10:43
| juwisz napisał/a: | | W PADI podobnie, wystarczy OWD |
Nie, nie jest podobnie. Mowa była o nitroksie podczas kursu OWD a nie po jego ukończeniu. Ja każdemu polecam robienie kursowych nurkowań OWD na nitroksie - w końcu na tym etapie nurek jest najmniej opływany i popełnia najwięcej błędów
juwisz - 23-10-2012, 11:15
Ok, inaczej to zrozumiałem.
Osobiście rozpocząłem kurs nitrox w PADI od razu po zakończeniu kursu OWD. Musiałem czekać najpierw na zarejestrowanie mojego kursu OWD w PADI, a dopiero po tym mogli zarejestrować mój kurs Nitrox.
|
|