| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIA WRAKOWE - Trochę o penetrowaniu wraków (wydzielone z "latarek&quo
JacekKG - 10-10-2012, 20:17
A poza 12 mila juz mozna w kasku wchodzic do wraku? Oczywiscie tak zeby sie nie osmieszyc
Tomasz Łach - 10-10-2012, 20:48
| jacekplacek napisał/a: |
W Polsce nie wolno penetrować wraków |
Mozesz rozwinac ?
Z tego co mi wiadomo, to nie ma przepisu obejmujacego terytorium calego kraju...
To poszczegolne UM reguluja te kwestie na podleglym im terytorium. Np UM w Gdyni zabrania, ale oprocz niego sa jeszcze inne i tu sprawa nie jest juz taka jednoznaczna.
Jesli sie myle, to przytocz odpowiedni przepis, bo bardzo mnie ta kwestia ciekawi.
JacekKG - 10-10-2012, 20:52
A co z wrakami srodladowymi?
A nurkujac np w zalanych kanalach w kasku tez narazamy sie na blazenade?
jacekplacek - 10-10-2012, 21:14
| Tomasz Łach napisał/a: | | Z tego co mi wiadomo, to nie ma przepisu obejmujacego terytorium calego kraju... |
Czyżby? A na jakiej podstawie Tobie wiadomo, że ograniczenia dokonuje się na podstawie regulacji UM a nie nadrzędnej im ustawy?
Tomasz Łach - 10-10-2012, 22:29
| jacekplacek napisał/a: | | Tomasz Łach napisał/a: | | Z tego co mi wiadomo, to nie ma przepisu obejmujacego terytorium calego kraju... |
Czyżby? A na jakiej podstawie Tobie wiadomo, że ograniczenia dokonuje się na podstawie regulacji UM a nie nadrzędnej im ustawy? |
To podaj ta ustawe. Ja wiem o regulacjach UM. Jak znasz jakies inne przepisy/ustawy to czekam na link do nich. Chetnie poczytam, wiedzy nigdy dosc...
jacekplacek - 10-10-2012, 22:41
| Tomasz Łach napisał/a: | | To podaj ta ustawe. Ja wiem o regulacjach UM. Jak znasz jakies inne przepisy/ustawy to czekam na link do nich. Chetnie poczytam, wiedzy nigdy dosc... |
Niby dlaczego miałbym Ci szukać? UM moga przyznać odstępstwo od zasady ogólnej, czyli wydać zezwolenie na zwiedzanie/przeszukiwanie.
[ Dodano: 10-10-2012, 22:43 ]
| tmichura napisał/a: | | Proszę o rady panowie |
No to poradziłem: zdejmij ten kask
Tomasz Łach - 10-10-2012, 22:49
Wg przepisu przeszukiwanie wnetrza wraku to nie to samo co penetracja.
Przykladowe przepisy UM s Slupsku masz tu
http://www.umsl.gov.pl/pliki/zporz032007.pdf
a tu na stronie 676 UM w Gdyni
http://www.pomorskie.eu/r...07/nr_11_07.pdf
Jak widac jeden UM zabrania penetracji wrakow calkowicie, a drugi jedynie tych znajdujacych sie na wykazie (jako podwodne stanowiska archeo.)
Nie wiem skad Twoje kategoryczne stwierdzenie,ze w Polsce nie mozna penetrowac wrakow ?
|
|