| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - PONAWIAM PYTANIE O UKRAINIE
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 08:32 Temat postu: PONAWIAM PYTANIE O UKRAINIE jenny napisała | Cytat: |
Witaj,
w majowy weekend z mojego biura wyrusza na wschód ekipa nurkowo-rozpoznawcza. Chłopcy mają ustalić gdzie, jak i za ile można tam zanurkować. Jeśli to dla Ciebie nie będzie za późno, mogę Ci napisać co wykryli.
Jeśli takie rozwiązanie interesuje Cię przypomini mi się, proszę, na poczatku maja.
Pozdrawiam
jenny |
a zatem znow ponawiam zapytanko czy ktos z szanownej braci nurkowej moze cos podpowiedziec odnosnie Ukrainy gdzie, jak i co mozna a czego nie? Juz wiem ze caly sprzet nurkowy mozna legalnie wwozic i nie ma problemu na granicy.
gogolek - 12-05-2004, 09:15
mam znajomego co na krymie nurkuje jest ponoć problemz bytlami trzeba je mieć z atestem ukraińskim
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 09:25
z tego co wyczytalem gdzies tam powinno sie wpisywac nr butli do deklaracji wwozowej, ale jak cos mozesz mi dac jakies namiarki lub jak cos wiesz daj znac, z gory dzieki.
gogolek - 12-05-2004, 09:30 Temat postu: a jutro będę wiedział dziś szapytam się znajomego i dam znać w lipcu sam jade wiec to mnie też ciekawi
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 09:43
gogolek napisal | Cytat: | | w lipcu sam jade wiec to mnie też ciekawi |
ja w lipcu tez jade moze jakos sie zgramy planujemy wyjazd 17.07.04 jesli bedziesz na forum to pogadamy
gogolek - 12-05-2004, 09:45 Temat postu: a dróga połowa lipca też jest w mojch planach ja udeżam na krym
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 09:51
wlasnie tam tj. Bałakława, Sewastopol Symferopol
Pitt_M - 12-05-2004, 09:54
Witam
Na Krymie nurkowałem w 2002. Niestety morze było rozhuśtane i dno również. (przez 10 dni ) ale troszkę ponurkowałem. W czsie odprawy celnej nie było problemów i na powrocie też OK. Istnieją tam bazy nurkowe jak wszędzie - no może standard troszkę gorszy atestów na butlach czepiają się jak jesteś obcy (z zapada) - zaczynasz od piwa dla wszystkich potem drugie (uważaj standardy spożywania trunków też są inne niż u nas) i już atesty są dobre. Jeszcze jedno - na przejazd samochodem (darowiznay na rzecz ich policji) przeznacz pewną sumę - ja przeznaczyłem ok 100$ i nie było to za dużo.
Pozdrawiam
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 10:16
Pitt_M | Cytat: | | Jeszcze jedno - na przejazd samochodem (darowiznay na rzecz ich policji) przeznacz pewną sumę - ja przeznaczyłem ok 100$ i nie było to za dużo. |
jesli mozesz powiedziec za co to? w tamtym roku byli koledzy z Białorusi i mowia ze jest taki przepis ze nawet w terenie zabudowanym nie maja prawa cie zatrzymac za przekroczenie predkosci, a tym bardziej w nocy wszedzie, ale jesli juz to dawali 5 hrywien i jechali dalej, napisz cos wiecej a moze jakies bazy lub linki internetowe.
Pitt_M - 12-05-2004, 12:05
| Cytat: | | nawet w terenie zabudowanym nie maja prawa cie zatrzymac za przekroczenie predkosci, a tym bardziej w nocy wszedzie, ale jesli juz to dawali 5 hrywien i jechali dalej |
Niw mów o prawie - prawo się kończy na naszej wschodniej granicy. Fakt z mojego wyjazdu : godz 9 - 10 rana, zatrzymuje mnie policjant ( ma problemy z chodzeniem a jego kolega już nie wysiada z samochodu) podchodzi do mnie i mówi - pan uże pił - ja na to że nie pił - on to pojedziesz na badanie , dziś jest piątek, wyniki będą w poniedziałek a do poniedziałku ty poczekasz w areszcie a samochód na parkingu i nie znam czy ty go jeszczo uwidzisz , a jak nie to ty płać 50$ - ZAPŁACIŁEM (utargowałem do 20$) a przy każdym zatrzymaniu płacisz za prędkość a jak nie to za niedobre opony ( miałem nowe z porządnym bieżnikiem - to uznał że nie dobre bo zimowe ) żle ustawione światła (mierzone tak na oko) i wszystko 5 - 10$.
Ale nie chciałem Cię przestraszyć - traktuj to jako koszty wycieczki . Poza tym minęły 2 lata może coś się zmieniło ?
Pozdrawiam
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 12:24
Pitt_M | Cytat: | | Niw mów o prawie itd... |
policja na ukrainie nie ma prawa dac mandatu wszystko idzie przez sąd tak ze jesli sie dasz zastraszyc to wlasnie tak jest, koledzy ci z Białorusi i w tamtym roku z mej miesciny byli i potwierdzone ze sie boja brac lapowki i tym bardziej karac z tym teraz tam surowo, ale kto wie kto wie? jak sie pojedzie to sie okaze-pozdrowionka
Pitt_M - 12-05-2004, 13:21
Życzę miłego urlopu i oby Twoje informacje się sprawdziły
Pozdrawiam
jenny - 12-05-2004, 13:47
Witam,
wiadomości z ostatniej chwili od tych, co to wrócili z Krymu:
Woda podobno fajna, widoczność dobra, porównywalna z Chorwacją, ale jednak "niebieskość" nieco złamana zielenią,
Ceny z kosmosu. Za wejście na łódź (wchodzisz na łódź we własnym sprzęcie, nurkujesz, wracasz na łódź) - 70 dolarów za osobę.
Wynajęcie łodzi na dzień - 700.
Reszta w tych samych granicach.
Nasz wniosek: szukamy innego miejsca, ale każdy musi sam decydować
Pozdroofki
jenny
Tomek O. - 12-05-2004, 14:18
Szok! 70 dolarów za nurka z łodzi. Toż to około 260 złotych! (jeśli mnie obliczenia nie mylą). U nas wyjazd nurkowy na wraczek jest przecież zdecydowanie tańszy. Kłóci się to nieco z relacją mojego kolegi, który wprawdzie nie nurkuje ale po powrocie tych rejonów stwierdził, że Ukraina to stosunkowo tani jak na kieszenie Polaków kraj.
Czy nie dało się nic potargować zwyczajem krajów arabskich? Targowanie to podstawa biznesu, czasem z ceny można zjechać o 300 %! Z moich targowych doświadczeń wynika że przewoźnik prawdopodobnie popłynął by za 40 dolarów, kalkulując w stylu "albo zarobie dziś 40 od łebka albo nic". Nie wiem, być może się mylę.
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 14:27
jenny napisala | Cytat: | | Ceny z kosmosu. Za wejście na łódź (wchodzisz na łódź we własnym sprzęcie, nurkujesz, wracasz na łódź) - 70 dolarów za osobę. | a ja znalazlem bo troszke siedzialem na necie i oto efekt:
1. Стандартные программы для PADI Open water diver и выше
Для сертифицированных дайверов
(PADI Open water diver и выше, другие системы обучения - пловец, имеющий право на самостоятельные погружения в паре с пловцом той же квалификации)
на стандартные программы при погружении в акватории от мыса Ай-Я до мыса Фиолент. Отход плавсредства от причала в Балаклаве в 10.00,
возвращение около 15.30.
В стоимость входит: сопровождение гида, доставка до места погружения и обратно, грузовой пояс, 12-литровый баллон с воздухом - 200 атм, прохладительные или горячие напитки
Одно погружение 23
Два погружения в один день 37
Пакеты
Бронзовый пакет
(3 дня подряд*, по 2 погружения в день) 100
Серебряный пакет
(5 дней по 2 погружения в день в течение шести последовательных дней*) 155
Золотой пакет
(7 дней по 2 погружения в день в течение десяти последовательных дней*) 200
Zygfryd Dziatłowski - 12-05-2004, 14:37
cusik sie pochrzanilo znalazlem cos takiego jak ktos chce zobaczyc to prosze
www.voliga.ru/AKVA/price.htm
pakiet zloty 7 dni po dwa nury w ciagu 10 dni kosztuje 200eur tj dziennie okolo 29eur a jeden nur dziennie wychodzi 14,5 eur, standardowy program nura w akwenie od polwyspa Aj-ja do Fiolent, oczywiscie dostarczenie do miejsca nurkowania i z powrotem(czyli stateczkiem), przewodnik, pas z balastem, butla alu 200atm, zimne lub gorace napoje,
ale mysle ze nawet moze byc taniej.
jenny - 12-05-2004, 15:30
Witam,
jak wspominałam to są wiadomości zdobyte nie osobiście, a przez wysłanników. Może byli leniwi i nie chciało im się szukać czegoś tańszego
A może to efekt szukania w znanych miejscach, bez rozglądania się za okazją? Nie wiem. Ale ogólnie narzekali, że drogo.
Pozdrawiam
jenny
Kuba - 12-05-2004, 16:23
co szczegolnie wzbudzilo moje zainteresowanie na tej stronce to
http://www.voliga.ru/AKVA/FOTO/AVIA/aviafoto.htm
fajnie, szkoda, ze bez calego sprzetu
Kuba
ps. no i ten posag Lenina...mozna sie przerazic
rafalsz - 12-05-2004, 16:26
nad morzem co prawda nie bylem ale w zeszle wakacje nurkowalismy przez pare dni w ukrainskich jeziorach na www.buddy.pl jest chyba nawet fotoreportaz, z policja zadnych problemow nie bylo, problemy sa na granicy mozna sobie troche postac , caly sprzet lepiej zabrac z Polski na miejscu nie da sie nawet kupic olowiu, my sie przekonalismy bowiem zapomnielismy go zabrac z kraju i na miejscu udalo nam sie kupic olow zupelnie przypadkowo, w ksztalcie wkladek do butow wylany przez tamtejszy WOPR (ktory nigdy wczesniej nie widzial takiego sprzetu nie mowiac juz o aparatach podwodnych) poza tym ludzie dziwili sie tylko po co my nurkujemy jak nie mamy kuszy... Poza tym na Ukrainie jest strasznie tanio i starsznei drogo (w odessie podobno koszmarnie drogo) kraj skrajnosci o czym sie pewnie przekonasz ale chetnie bym tam wrocil...
pozdrawiam Rafal
Piotr - Malediwy - 12-05-2004, 16:38 Temat postu: Ukraina Ja byłem tydzień temu na Ukrainie - niestety nie po to żeby ponurkować. Szkoda, że nie wiedziałem, że będzie teraz zainteresowanie tym tematem bo wywiedziłbym się na miejscu co i jak. jeśli chodzi o granicę to Ukraińcy szaleją od kiedy mają granicę UE. Myślę, ze to tylko kwestia czasu i niedługo im przejdzie. Jedno jest jednak pewne. Za "parę' Krywien wszystko się da załatwić. Słonia bym przewiozł a wszyscy by udawali, że nie widzą.
Zygfryd Dziatłowski - 13-05-2004, 08:46
Piotr-Malediwy
| Cytat: | | jeśli chodzi o granicę to Ukraińcy szaleją od kiedy mają granicę UE |
o co chodzi z ta granica cos blizej mozna wiedziec.
dzieki
Misteres - 26-05-2004, 15:38
Jak jedziesz własnym samochodem spodziewaj się dłuuugiej kolejki na granicy i szczegółowej kontroli.
Jak masz zdjęcie w paszporcie z wąsami, a obecnie ich nie nosisz, to masz problem.
Szybciej, czyli jakieś dwie godziny na granicy, można się przedostać regularnym autobusem. Kontrole zależnie od humoru załogi na granicy.
Uwaga praktyczna jak radzić sobie z milicją - przy próbie zatrzymania za cokolwiek żądać kontaktu z ambasadą w Kijowie, lub konsulatem we Lwowie. Twardo i zdecydowanie wmawiać milicji że mają psi obowiązek Wam to zapewnić. Często pomaga.
Niestety, przed naszymi braćmi ze wschodu jeszcze bardzo długa droga...
-----------------------
Pozdrawiam pilnie.
Misteres
nuras5 - 19-06-2004, 17:18
Może przed nimi dłuuuuga droga, ale to nie wygląda tak źle-
http://www.norman.republika.pl/statki.html
Piotrek Kędzia - 25-06-2004, 00:57 Temat postu: Nurkowanie Ukraina W sumie to jest sympatyczny i ciekawy kraj. Nurkowałem tam raz i w tym roku jadę po raz drugi. Ja poszukuję wód śródlądowych, które nadają się do nurkowania. Brak tam jakiejkolwiek infrastruktury nurkowej, a gapie patrzą się często jak na ludków z kosmosu. Obnurkowałem 3 jeziora. W przyszłym miesiącu jadę na kamieniołom i zarybioną starą żwirownię niedaleko Lwowa. Jak wrócę będzie reportaż. Jakby co, to reportaż z mojego ostatniego wyjazdu znajdziesz na stronie www.buddy.pl w zakładce fotoreportaż.
Pozdrawiam
Piotrek
Zygfryd Dziatłowski - 25-06-2004, 08:32
z tego co juz sie dowiedzialem na nurasow juz nie patrza jak na ufoludkow w okolicy Sewastopola jest podobno ladnie rozbudowana infrastruktura nurkowa
Piotrek Kędzia - 25-06-2004, 10:16 Temat postu: Sewastopol No tak, ja byłem tylko w bliższej nam części Ukrainy. Bardzo chciałbym odwiedzić nadmorskie rejony, ale jeszcze nie w tym roku. Myślę, że nie tylko Sewastopol ma bazy nurkowe. Większe miasta nad morzem pewnie też mają swoje bazy i organizatorów nurkowań. Pozdrawiam. Piotr
nuras5 - 25-06-2004, 12:16
Zyga- byłeś na stronce, którą podałem wyżej? Dla mnie profesjonalnie przygotowana, wszystkie konieczne informacje itd
Sam zacząłem myśleć o odwiedzeniu ich i tych opisanych ruin starożytnych- może to być naprawdę ciekawe.
Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 09:24
wlasnie bylem i jednak tam jade 16-17 lipiec jedzie wieksze gronko jak cos odezwij sie u mnie w samochodzie bedzie chyba 2 wolne miejsca a jak nie to napewno w naszych 2 samochodach znajdzie sie po 1 miejscu
urwis - 28-06-2004, 09:52
Jak wrócisz daj jakieś info jak było.Życzę przyjemnych zanurzeń.
Zygfryd Dziatłowski - 28-06-2004, 10:25
oczywiscie jak najbardziej zdam relacje, a nurasku5 namysliles sie?
nuras5 - 28-06-2004, 17:17
Niestety, na razie się nie wyrwę , ale z niecierpliwością czekam na relację
|
|