| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FN SAFARI CLUB - Przygotowanie do safari - baseny kondycyjne ;)
arkac123 - 20-12-2012, 19:18 Temat postu: Przygotowanie do safari - baseny kondycyjne ;) Tak jak wspominał Artur, u nas ciemno, zimno i ponuro, dodatkowo nie ma śniegu
Dlatego też zachęcam na korzystanie z basenu Wisły w Krakowie - chodzimy w kilka osób w piątki o 19.00, później zazwyczaj idziemy na chwilę do pobliskiej knajpki.
Na razie gry i zabawy w ABC, za niedługo, kiedy nam się kondycja poprawi , weźmiemy sprzęt.
Koszt - wstęp na basen .
Jozio - 20-12-2012, 19:19
jacekplacek - 20-12-2012, 19:25
Chrzanów - Kraków - 48km
Świebodzin - Rzepin - 53km
Jozio - 20-12-2012, 19:33
| jacekplacek napisał/a: |
Świebodzin - Rzepin - 53km |
Hurra ale tam nurkow nie wpuszczają wiec
Torpeda - 20-12-2012, 19:37
To chodź bez sprzętu.
arkac123 - 20-12-2012, 19:40
| Jozio napisał/a: | ale tam nurkow nie wpuszczają wiec |
Jozio, ale my na razie pływamy tylko w ABC - bo kondycyjnie nie wyrabiamy ) .
Ostatnio mieliśmy zrobić skok komandorski na główkę, maskę i płetwy trzymając w rękach, ubrać się pod wodą i przepłynąć pod wodą na drugi koniec basenu.
Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) - dlatego wizja basenu w sprzęcie na razie jest odległa.
A w ABC przecież na każdy basen wpuszczają
jacekplacek - 20-12-2012, 20:37
| arkac123 napisał/a: | | Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) |
I bardzo dobrze, że nie do przejścia: po to wyciąga się ręce, żeby główkę chronić od uderzenia wody.
Jozio - 20-12-2012, 21:18
| Torpeda napisał/a: | | To chodź bez sprzętu. |
I tak robie choc nie tak często jak bym chcial na ABC pozwalaja
juwisz - 20-12-2012, 21:45
A w czwartki na tym basenie zajęcia kondycyjne prowadzi Nautica, instruktor daje popalić, chociaż nie każe skakać na główkę trzymając maskę w zębach.
arkac123 - 20-12-2012, 21:45
| jacekplacek napisał/a: | | arkac123 napisał/a: | | Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) |
I bardzo dobrze, że nie do przejścia: po to wyciąga się ręce, żeby główkę chronić od uderzenia wody. |
Zazwyczaj na forum obrywam za niebezpieczne nurkowanie..........Tymczasem na basenie słyszę, że z moimi obawami to nie powinnam wogóle do wody wchodzić.
Ostrożni nurkowie PADI vs nurek-komando CMAS, ale doskolane się razem bawimy, i o dziwo pod wodą nurkujemy jako zespół. Chcemy się za to zabić na powierzchni.
Zdaniem instruktora, ćwiczenie ma na celu przygotować nas do fikołka z butlą (osobiście czarno to widzę)
Treningi prowadzi nasz kolega, który jest instruktorem CMAS - są to naprawdę świetne zajęcia, poprawiające kondycję, przy okazji naprawdę można się naładować pozytywną energią, i nasłuchać się różnic w filozofii nurkowania róznych organizacji.
gumiś - 20-12-2012, 21:46
Taaak. Tomek ma szereg ciekawych pomysłów. Aż żałuję, źe mnie wtedy nie było.
arkac123 - 20-12-2012, 21:49
| gumiś napisał/a: | | Taaak. Tomek ma szereg ciekawych pomysłów. Aż żałuję, źe mnie wtedy nie było. |
W zeszły piątek ćwiczyliśmy pływanie synchroniczne pod wodą delfinem w parach, były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście).
Jozio - 20-12-2012, 21:57
To macie niezla jazde dlatego nie dziwie sie twoim obawom
ptja - 20-12-2012, 22:00
| arkac123 napisał/a: | | /../próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście) |
I jak Wam szło? Lepiej niż Adamowi i Jamiemu? http://dsc.discovery.com/...raight-line.htm
P.S. Skok na główkę bez rąk z przodu z wysokości brzegu basenu lub słupka nie jest jakoś specjalnie przerażający.
arkac123 - 20-12-2012, 22:05
| Jozio napisał/a: | | To macie niezla jazde dlatego nie dziwie sie twoim obawom |
Ależ ja uwielbiam wyzwania i ciągłe poznawanie nowych rzeczy.
Pływanie pod wodą w ślepej masce o dziwo wcale nie jest stresujące, jeśli wiesz, że masz obok siebie partnera - zrobiliśmy to wszyscy, i byliśmy z siebie bardzo dumni - a początkowo wydawało się nie do przejścia....
jacekplacek - 20-12-2012, 22:06
| arkac123 napisał/a: | ćwiczenie ma na celu przygotować nas do fikołka z butlą (osobiście czarno to widzę) |
Pełne salto, czy półprzewrót "na zawory"? W obu przypadkach głowa jest osłonięta i da się zrobić w twinie + stage Gułowcom tak skakać nie wolno - że Cię z lekka zmotywuję
| arkac123 napisał/a: | W zeszły piątek ćwiczyliśmy pływanie synchroniczne pod wodą delfinem w parach, były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście). |
Asekuracja piwem? Ładna wersja
arkac123 - 20-12-2012, 22:14
| ptja napisał/a: | | arkac123 napisał/a: | | /../próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście) |
I jak Wam szło? Lepiej niż Adamowi i Jamiemu?. |
Podobnie;). Ale kiedy już poznamy, w którą stronę skręcamy, będąc przekonanym, że płyniemy prosto, wyobrażamy sobie, że pływamy po okręgu w przeciwną stronę - wtedy zazwyczaj wychodzi "prościej".
Ale w tym ćwiczeniu bardziej chodziło o zaufanie partnerowi, przynajmniej ja to tak odbierałam.
A skok na główkę bez rąk na razie jest dla mnie nie do przejścia.
[ Dodano: 20-12-2012, 22:17 ]
[quote="jacekplacek"]Pełne salto, czy półprzewrót "na zawory"? W obu przypadkach głowa jest osłonięta i da się zrobić w twinie + stage Gułowcom tak skakać nie wolno - że Cię z lekka zmotywuję [/quote
Muszę przyznać, że potrafisz argumentować - dzięki, jestem zmotywowana.
zbigniewb - 20-12-2012, 22:56
| arkac123 napisał/a: | | A skok na główkę bez rąk na razie jest dla mnie nie do przejścia. |
Nie przejmuj się. Na mądrą głowę się nie skacze.
Voltek - 21-12-2012, 06:17
| zbigniewb napisał/a: | | Na mądrą głowę się nie skacze. |
Wiec nie widzę powodów by nie skakała widział kto mądrą babę
slawek290 - 21-12-2012, 08:56
Czemu ten skok ma służyć i w jakich przypadkach jest zalecany ? .
Jaka jest jego przewaga nad skokiem na nogi ?
HAJOWATHA - 21-12-2012, 09:00
Cześć
Skok na zawory jest bardzo przydatną umiejętnością. Sam przekonałem się o tym na nurkowaniu z katamaranu w południowej Francji. Stojąc na rufie i przygotowując się do skoku na nogi do morza przez moja nieuwagę płetwa prawa podeszła mi pod drabinkę. Więc jak chciałem skoczyć to mnie troszeczkę przytrzymało i miałem do wyboru zawory albo twarz. Dobrze, że na kursie podstawowym mnie z tego maglowali.
Wybrałem zawory i nie żałuję Od tamtego czasu jest to moje ulubione wejście do wody
slawek290 - 21-12-2012, 09:05
Rewelacyjne zdjęcie . Masz więcej tego typu zdjęć ?
jacekplacek - 21-12-2012, 09:33
| HAJOWATHA napisał/a: | Wybrałem zawory i nie żałuję Od tamtego czasu jest to moje ulubione wejście do wody |
Fotka też super
HAJOWATHA - 21-12-2012, 10:11
Poniżej cała sekwancja skoku
Jakby ktoś chciał poćwiczyć to bardzo zapraszam. Możemy poskakać razem, no i oczywiście ponurkować
jacekplacek - 21-12-2012, 12:43
| HAJOWATHA napisał/a: | Poniżej cała sekwancja skoku |
10 10 10 10 7
ale te 7 to od GUE
mi_g - 21-12-2012, 13:23
| arkac123 napisał/a: | | były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce |
50 czy 25m
Jeśli można dotykać dna basenu to spoko... Chyba ze basen ze spawanej nierdzewki -wtedy trudno szew namacać
arkac123 - 21-12-2012, 13:52
| mi_g napisał/a: | Jeśli można dotykać dna basenu to spoko... Chyba ze basen ze spawanej nierdzewki -wtedy trudno szew namacać |
Bez dotykania dna, w toni, 25 m - tylko z naszym płynięciem po krzywiźnie to wychodziło spokojnie ponad 30 m .
Baseny podobne do tych, które prowadzi Piotrek w Jaworznie (w końcu ta sama szkoła CMAS ), jednak termin piątkowy w Krakowie mi bardziej pasuje, no i zazwyczaj jesteśmy sami na basenie (czasami oprócz nas ćwiczy kilku nurków).
[ Dodano: 21-12-2012, 13:58 ]
| jacekplacek napisał/a: | | HAJOWATHA napisał/a: | Poniżej cała sekwancja skoku |
10 10 10 10 7
ale te 7 to od GUE |
Skok rewelacyjny, docelowo też tak mamy wyglądać
Jacek, a GUE może wogóle oceniać coś, czego absolutnie nie może robić????. W tym przypadku oceny GUE wogóle nie brałabym pod uwagę, i cały skok oceniłabym na 10.
jackdiver - 21-12-2012, 14:22
| arkac123 napisał/a: |
Jozio, ale my na razie pływamy tylko w ABC - bo kondycyjnie nie wyrabiamy ) .
Ostatnio mieliśmy zrobić skok komandorski na główkę, maskę i płetwy trzymając w rękach, ubrać się pod wodą i przepłynąć pod wodą na drugi koniec basenu.
Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) - dlatego wizja basenu w sprzęcie na razie jest odległa.
A w ABC przecież na każdy basen wpuszczają |
Czyżby kopia szkoły przetrwania AKP KRAB ?
arkac123 - 21-12-2012, 14:28
| jackdiver napisał/a: | | Czyżby kopia szkoły przetrwania AKP KRAB ? |
No wiesz co, jaka kopia??? Ćwiczenia wymyśla "oryginalny" instruktor Kraba, nieznacznie jednak je modyfikuje, specjalnie dla nas, czyli nurków PADI
Widzieliśmy się na basenie, my pływamy przed Wami
jackdiver - 21-12-2012, 14:38
| arkac123 napisał/a: | | jackdiver napisał/a: | | Czyżby kopia szkoły przetrwania AKP KRAB ? |
No wiesz co, jaka kopia??? Ćwiczenia wymyśla "oryginalny" instruktor Kraba, nieznacznie jednak je modyfikuje, specjalnie dla nas, czyli nurków PADI
Widzieliśmy się na basenie, my pływamy przed Wami |
Tak też myślałem że to krabowska szkoła.
No i chwała za odważną inicjatywę szkolenia nurków PADI wg CMAS'u
Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać ...
Voltek - 21-12-2012, 15:19
| jackdiver napisał/a: | | Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać |
Mistrzostwo ciętej riposty
arkac123 - 21-12-2012, 16:00
| jackdiver napisał/a: | No i chwała za odważną inicjatywę szkolenia nurków PADI wg CMAS'u
Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać ... |
Po kilku wspólnych nurkowaniach, doszliśmy do wniosku, że CMAS bierze się za naszą kondycję, a my w zamian uczymy CMAS planowania nurkowań i techniki nurkowania.
Mina instruktora CMAS, któremu podawałam octopus, i równocześnie pokazywałam swój manometr z 80 atm (on miał, powiedzmy delikatnie, duuużo mniej) dla mnie była bezcenna .
Trzeba połączyć obie filozofie nurkowania, i będzie super - przy okazji, naprawdę się dobrze wspólnie bawimy, bo przecież o to chodzi w tym wszystkim......
kraken - 21-12-2012, 18:16
Jacek, w Krakenie mamy dwóch gości co przepłynęli w ABC cieśninę Gibraltarską. Chcesz się z nimi pościgać na dłuższym dystansie- ja niestety wymiękam.
Niestety jak na razie patrzą z pogardą na tych co potrzebują oprócz płetw jeszcze butle.
MSC
jackdiver - 21-12-2012, 18:42
| kraken napisał/a: | Jacek, w Krakenie mamy dwóch gości co przepłynęli w ABC cieśninę Gibraltarską. Chcesz się z nimi pościgać na dłuższym dystansie- ja niestety wymiękam.
Niestety jak na razie patrzą z pogardą na tych co potrzebują oprócz płetw jeszcze butle.
MSC |
Maćku
Dawno przestałem bić rekordy pływackie
Zająłem się nurkowaniem
Bul-kot - 21-12-2012, 20:07
Rekordy biją, butle biją...
Nie lepiej wytłumaczyć? Zamiast bić?
A coby w temacie: zawsze to lepiej na basen, niż w sen zimowy zapaść .
jacekplacek - 21-12-2012, 21:37
| arkac123 napisał/a: | | Jacek, a GUE może wogóle oceniać coś, czego absolutnie nie może robić???? |
GUE może wszystko oceniać, szczególnie jeżeli tego nie widzi - stąd tylko siedem, bo nie widzieli a ocenili
| mi_g napisał/a: | | Jeśli można dotykać dna basenu to spoko... |
Taaa.... do pierwszej kropli krwi
[ Dodano: 21-12-2012, 21:40 ]
| jackdiver napisał/a: | | to krabowska szkoła |
Ejże, kolega nie zapędza się zbytnio? Chyba że Robert (Hajowatha) jest wychowankiem Kraba a nie jakiegoś tam loka
Voltek - 22-12-2012, 08:22
| Bul-kot napisał/a: | | Nie lepiej wytłumaczyć? Zamiast bić? |
Tam będziesz se darmo gardło zdzierał ...
|
|