FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - ramiona do lampy Sea&Sea (i obudowy Olympusa)

Miniu - 16-05-2004, 12:47
Temat postu: ramiona do lampy Sea&Sea (i obudowy Olympusa)
Witam. :)

Szukając pomysłu na sposób połączenia lampy Sea&Sea YS-90DX z obudową Olympusa PT-020 natknąłem się na zestaw Sea&Sea:
- podstawa DX Stay
- ramię DX Arm.

Co o takiej konfiguracji myślicie? Ktoś ją testował? Czy ramię DX Arm nie jest zbyt krótkie?

Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie słowa konstruktywnej krytyki.

Jakieś inne rozwiązania/ramiona ? (w rozsądnej cenie...)

Pozdrawiam
Michał

wodzu - 16-05-2004, 14:47

Howgh!

Ja do moich YS-25 i WP-DC 200 (Canon) kupiłem ramię i podstawę w sklepie http://www.seaquest.pl/shop/.

Masz do wyboru trzy długości ramienia Flexi Arm 24, 30 albo 36 cm oraz
pojedynczy albo podwójnu statyw T.

Masz do wyboru oczywiście i inne rozwiązania, ale jak szukasz najtańszych, to chyba szukasz czegoś takiego.

Miniu - 16-05-2004, 15:37

Howgh!

Dzięki za informację. Faktycznie chyba się na taki zestaw zdecyduję. Ustalić tylko muszę jeszcze czy ten Statyw T bez problemu pasować będzie do obudowy Olympusa. Ale pewnie śruby są standardowe...

Jeszcze jedno... Jak mocowany jest statyw do obudowy? Tą odstającą krawędzią w stronę obiektywu czy w drugą? Chodzi mi o to po której stronie aparatu będę miał lampę błyskową.

Michał

wodzu - 17-05-2004, 10:11

Howgh!

Miniu napisał/a:
Ustalić tylko muszę jeszcze czy ten Statyw T bez problemu pasować będzie do obudowy Olympusa

Statyw mocowany jest do obudowy za pomocą standardowej śruby - podejrzewam, że tutaj Olympus nie wprowadził swojego standardu

Miniu napisał/a:

Jeszcze jedno... Jak mocowany jest statyw do obudowy? Tą odstającą krawędzią w stronę obiektywu czy w drugą? Chodzi mi o to po której stronie aparatu będę miał lampę błyskową.

To zależy tylko i wyłącznie od twojej fantazji :mrgreen:

W mojej obudowie z tyłu są takie wypustki, które bardzo fajnie opierają się o tą krawędź - lampę mam z lewej strony.
Łatwiej mi operować aparatem - mam wygodny uchwyt dla lewej ręki i nic mi nie przeszkadza z prawej w dostępie do przycisków.