| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Gdzie na weekend maj 01.05 do 05.05
tmichura - 06-01-2013, 18:27 Temat postu: Gdzie na weekend maj 01.05 do 05.05 Hejka
wtedy mogę....
może ktoś gdzieś jedzie? i ma wolne miejsca? a może ktoś chce się dołączyć?
w polanach jak co roku niesmiertelna Sveta Marina w Chorwacji (powietrze za 0,5 euro i to całą opłata za nurkowanie).
samemu z racji kosztów przejazdu raczej sam sie nie wybiorę. a koledzy w delegacjach wtedy...
czekam na propozycje
michur
jacekplacek - 06-01-2013, 18:32
Szykujemy fajną promocję, ale jest za wcześnie by o tym mówić
tmichura - 06-01-2013, 18:44
| Cytat: | Szykujemy fajną promocję, ale jest za wcześnie by o tym mówić |
to Jacek napisz mi na priv przynajmniej Wasze plany:)
mmosk - 06-01-2013, 20:21
Ja bylem latem 2012, swietne miejsce. Myslalem o majowce, ale nie wiem czy sie uda. Sprawy finansowe, jakos mieszkania za darmo nie chca dac . Ale polecam. Wlasciwie nawet myslalem, ze za rok, ale raczej takze nie bo juz mam inne zawodowe plany (jak i na lato tego roku). Tak wiec pewnie bede tam latem 2014 a majowka to pewnie dopiero w 2015 bedzie realna.
Paweł - 06-01-2013, 22:14 Temat postu: Re: Gdzie na weekend maj 01.05 do 05.05
| tmichura napisał/a: | Hejka
wtedy mogę....
może ktoś gdzieś jedzie? i ma wolne miejsca? a może ktoś chce się dołączyć?
w polanach jak co roku niesmiertelna Sveta Marina w Chorwacji (powietrze za 0,5 euro i to całą opłata za nurkowanie).
samemu z racji kosztów przejazdu raczej sam sie nie wybiorę. a koledzy w delegacjach wtedy...
czekam na propozycje
michur |
Witaj.
A co tam jest fajnego w tej Svetej Marinie poza wazduchem po 0,5 E?
Bo jeszcze tam nie byłem i może....
Jakby co to mam 7 osobowego vana i to takiego że włazi w niego 7 ludków nurkujących ze sprzetem.
A jeszcze nie mam pomysłu na maj
Pozdrawiam
Paweł
mmosk - 06-01-2013, 23:06
| Paweł napisał/a: | | A co tam jest fajnego w tej Svetej Marinie |
Powiem tak, ja poza Polska nurkowalem tylko na dalekiej polnocy (Wyspa Niedzwiedzia, Spitsbergen) i nie mam porownania do innych cieplych rejonow. Ale jak dla mnie moge wymienic:
- calkiem blisko (z W-wy 1200km),
- jak na Chorwacje nurkowania bardzo tanio (nie tylko powietrze, ale oplata nurkowa za dobe to 2Euro),
- noclegi w maju calkiem tanie jak ktos sie zdecyduje na namiot tuz przy nurkowisku,
- nurkowania z brzegu,
- sciany podwodne do 50 metrow glebokosci,
- jak juz ktos nurkujez lodzi to jakies wraki, groty itd
Paweł - 06-01-2013, 23:34
| mmosk napisał/a: | | Paweł napisał/a: | | A co tam jest fajnego w tej Svetej Marinie |
Powiem tak, ja poza Polska nurkowalem tylko na dalekiej polnocy (Wyspa Niedzwiedzia, Spitsbergen) i nie mam porownania do innych cieplych rejonow. Ale jak dla mnie moge wymienic:
- calkiem blisko (z W-wy 1200km),
- jak na Chorwacje nurkowania bardzo tanio (nie tylko powietrze, ale oplata nurkowa za dobe to 2Euro),
- noclegi w maju calkiem tanie jak ktos sie zdecyduje na namiot tuz przy nurkowisku,
- nurkowania z brzegu,
- sciany podwodne do 50 metrow glebokosci,
- jak juz ktos nurkujez lodzi to jakies wraki, groty itd |
Czyli takie raczej relaksowo-lajcikowe moczenie .
Lubię Istrię więc jakby co to chętnie sie podłączę do ekipy.
Pozdrawiam
Paweł
Miły Maciej - 07-01-2013, 06:58
| Paweł napisał/a: | | A co tam jest fajnego w tej Svetej Marinie |
W samej Svecie to niby nic ciekawego (ścianka lewa, ścianka prawa) ale można sobie pójść do przyjaznych Chorwatów (mają baze przy bramie wjazdowej na kamping) i pływać z nimi wygodną łódeczką na okoliczne wraki. Bardzo fajne chłopaki, trzeba tylko myśleć za siebie które wraki wybrać wedle umiejętności.
tmichura - 07-01-2013, 09:23
w Svecie każdy znajdzie coś dla siebie. Jak wspominali koledzy; ścianki do 50 metrów, wraki (wrak Lina naprawdę fajny i dostępny nawet dla AOWD).
zapomniałem wcześniej dopisać info o obowiązkowej opłacie za dzienne korzystanie z bazy w wysokości 2 euro.
sprawę poruszam teraz ponieważ jeżdżę tam co roku w tym okresie od 3 lat...i w zeszłym roku w lutym nie było już wolnych mobile homes... wybrałem sie ze znajomym pod namiot... ale już chyba na to z stary jestem... a cenowo; posesja na namiot z prądem 16,80 plus 4 euro od osoby plus klimatyczne...wcale nie tak tanio.
domek wychodzi chyba 65/70 euro za domek na dobę plus final cleaning 25 euro.
wysłałem dziś zapytanie o dostępność i cenę domków\. po otrzymaniu odpowiedzi napiszę jak to wygląda w tym roku
TYMOTEUSZ - 07-01-2013, 11:33
Na weekend majowy Piotrek Dusza - Duch organizuje co roku w dobrej cenie safari tech w egipcie
tmichura - 07-01-2013, 11:47
odpowiedz przyszła
In the period from 01/05 - 04/05/2013 we can offer you a mobile home Istria Premium in Lanterna camp.
The daily rental price amounts 71 eur per mobile home.
In the period from 01/05 - 04/05/2013 we can offer you a mobile home Adria m in Lanterna camp.
The daily rental price amounts 50 eur per mobile home.
Price for cleaning ( 25,- Eur ) and residence tax ( 1,- Eur per person daily ) are not included in the mentioned rental price.
Reservation is considered confirmed after charging the amount of 200,- Eur ( cca. 1470,- HRK ) from your credit card. Deposit payment is possible only by credit card and the difference will be payed by the guest directly on the spot. To make a reservation we need your credit card details ( type, number, expiry date and CVV - three last digits from the back side of the credit card ).
You need to leave a 100 Eur as a deposit for potential damage on the mobile home at the reception of the camping. If there is no damage on the mobile home the deposit will be returned to you.
MOBILE HOME ADRIA
beds: 4+ 2
surface area: 21.73 m² + wooden terrace with porch
children’s room with two beds plus one transversal bunk bed, and clothes cupboard. Even adults will feel comfortable on the two metre long beds
porch
the house is located on a plot 120 m² in size
MOBILE HOME ISTRIA PREMIUM
Mobile homes Istria Premium have the surface of 32 m2. Surrounded by natural greenery and Mediterranean vegetation, these mobile homes are stationed on pitches of at least 160 m2 and located in the vicinity of a children's pool and children's playground.
Istria Premium mobile homes have the living room area with the kitchen, the bedroom with a double bed and one children's room with twin beds. Each bedroom has its own bathroom.
They are equipped with a microwave oven, electric kettle, coffee maker and an LCD TV with satellite television.
All mobile homes are air-conditioned and have spacious covered terraces with wooden folding chairs.
If you wish to make a reservation, please be so kind and inform us about your preferences and personal datas:
period you would like to book
name and surname
address
telephone number
e-mail address
number ofpersons
Deposit payment is possible only by credit card. If you decide to make a payment by credit card, please give us following datas:
credit card number
expiry date
CVV number ( three last digits from the back side of the credit card )
Important note: sheets and towels are not included in the rental of mobile home.
Cancellation of the reservation
If the reservation is cancelled at least 21 days ( depending on pricelist ) before the arrival, payed deposit will be returned. In the contrary the deposit will not be returned.
No show
In case of no show campsite the deposit will not be refunded.
Earlier departures
If the guest decides to leave earlier then estimated, he will be charged for booked period.
For more informations please visit www.camping-adriatic.com or call our reservation center.
Best regards
ferret - 07-01-2013, 14:44
| tmichura napisał/a: | w Svecie każdy znajdzie coś dla siebie. Jak wspominali koledzy; ścianki do 50 metrów, wraki (wrak Lina naprawdę fajny i dostępny nawet dla AOWD).
zapomniałem wcześniej dopisać info o obowiązkowej opłacie za dzienne korzystanie z bazy w wysokości 2 euro. |
Sveta jest fajna, no i (stosunkowo) blisko. Bylem tam pod koniec kwietnia, jeszcze przed oficjalnym otwarciem sezonu. Nurkowalismy tylko na sciankach ale nam to nie przeszkadzalo. Pod koniec kwietnia woda byly jeczcze dosc zimna wiec nuranie tylko w suchym (12-13 st). Mieszkalismy w prywatnym apartamencie (kemping byl jeszcze zamkniety), 2 osoby za 45 EUR za noc. Bylismy jedynymi klientami w lokalnej knajpce, wlasciciele gotowali specjalnie dla nas, nawet dania ktorych nie bylo w karcie Bardzo milo wspominam te pare dni.
tmichura - 07-01-2013, 16:28
| Cytat: | | odpowiedz przyszła |
o ja naiwny...
teraz po pracy miałem czas przyjrzeć się tej odpowiedzi dokładniej
podane ceny dotyczą innego kempingu
przyczyna leży w tym, że Valamar Travel Agency zarządza kilkunastoma różnymi obiektami...
zaproponowali inny Camp...50 euro cosik za mało mi się wydawało...
przepraszam za wprowadzenie w błąd
RobikP - 07-01-2013, 22:35
Czegoś tu nie rozumiem. Ile kosztuje nurkowanie z brzegu?
tmichura - 07-01-2013, 22:57
Cena powietrza plus 2euro dla bazy dziennie [/quote]
Miły Maciej - 08-01-2013, 07:21
Michur nie chce Cię martwić ale kempingi mają swoich zagorzałych pasjonatów i w zwiazku z tym nie sa wcale tańsze niż jak sobie weźmiesz kwatere... to już nie ten klimat że pod namiotem to taniej a na Istrii to chyba punkt zborny wszystkich niemieckich turystów którzy cały boży dzień w skarpetkach i klapkach walą swoje (przywiezione z domu) browce i pucują swoje auta a potem śpią najebani w swoich leżakach ... a pyrki (przywiezione z domu) gotują się na kuchence
Roxi - 08-01-2013, 09:52
Do Chorwacji jeżdżę już od kilku dobrych lat. Rok temu byłam na majówce na Istrii, w Rovinj.
Korzystaliśmy z bazy Rovinj Sub. Bardzo fajne miejsce, nurkowania na rafach, na Baronie Gautschu i grotach Banjole.
Chorwacja w maju jest fajna, brak tłumów i problemu z noclegami. Ktoś wspominał o kempingach. W tym roku po raz pierwszy stacjonowałam w apartamencie, do tej pory były to zawsze kempingi i to wcale nie z powodu niższej ceny. Uwielbiam klimat małych, przydomowych kempów.
Nie ma co gadać ceny pól namiotowych na Istrii są znacznie wyższe niż w innych rejonach Chorwacji. Na Istrii trudno o małe kempingi, dużo jest molochów, które kuszą atrakcjami typu basen.
W tym roku również planuję majówkę w Cro, ale myślę o Peljesacu albo o Hvarze. Dawno mnie tam nie było, a miejsca piękne.
Serdecznie pozdrawiam i służę wszelką chorwacką radą
arkac123 - 08-01-2013, 10:00
| Roxi napisał/a: | | W tym roku również planuję majówkę w Cro, ale myślę o Peljesacu albo o Hvarze. Dawno mnie tam nie było, a miejsca piękne. |
Jaką bazę (ewent. pensjonat) polecasz? Powoli przymierzamy się do wyjazdu czerwcowego, na razie się rozglądam...
Jeszcze mam nieśmiertelne pytanie:
- pianka (mam 5+5) czy SS (myślę o cienkim dresiku, bo BZ400 to byłaby przesada) - nurki rekreacyjne z poj. butlą.
Kilka razy byłam początkiem czerwca w Czarnogórze, i w piance 5+5 było mi rzeźko, ale nie zimno (temp wody 25 stopni, poniżej 10 m - 16-18 stopni), w Chorwacji pewnie jest trochę chłodniejsza woda....
Roxi - 08-01-2013, 10:15
| arkac123 napisał/a: | | Jaką bazę (ewent. pensjonat) polecasz? Powoli przymierzamy się do wyjazdu czerwcowego, na razie się rozglądam... |
Jeżeli chodzi o Hvar, to polecić mogę Nuticę. Kwater, pensjonatów czy apartamentów Ci nie polecę, bo zawsze na Hvarze stacjonowałam na kempingu Grebisce w Jelsie.
Jeżeli chodzi o półwysep Peljesac, to nie mam zielonego pojęcia czy tam w ogóle jest jakaś baza nurkowa. Pewnie tak, ale trzeba poszperać po necie.
Również w tym przypadku nie polecę kwater, bo nocowałam na kempingu Divna
| arkac123 napisał/a: | Jeszcze mam nieśmiertelne pytanie: - pianka (mam 5+5) czy SS (myślę o cienkim dresiku, bo BZ400 to byłaby przesada) - nurki rekreacyjne z poj. butlą.
Kilka razy byłam początkiem czerwca w Czarnogórze, i w piance 5+5 było mi rzeźko, ale nie zimno (temp wody 25 stopni, poniżej 10 m - 16-18 stopni), w Chorwacji pewnie jest trochę chłodniejsza woda.... |
Ja jestem strasznym zmarzluchem. Jak byliśmy w maju, to bez suchara byłoby mi ciężko. W sezonie- lipiec, sierpień myślę, że pianka byłaby ok.
tmichura - 08-01-2013, 10:23
| Cytat: | | Michur nie chce Cię martwić ale kempingi mają swoich zagorzałych pasjonatów i w zwiazku z tym nie sa wcale tańsze niż jak sobie weźmiesz kwatere. |
na tym konkretnym kempingu oferowane sa całkiem wygodne domki z kuchnią, łazienką i przestronnym tarasem. Bardziej w ten deseń planowałem...
| Cytat: | | W tym roku również planuję majówkę w Cro, ale myślę o Peljesacu albo o Hvarze. Dawno mnie tam nie było, a miejsca piękne. |
IMHO jak już na Peljesacu do lepiej wjechać na Korcule. mam tam super miejscówkę, apartament i bdwie bazy 800 i 2000m od niego.
ferret - 08-01-2013, 11:22
| arkac123 napisał/a: | Jeszcze mam nieśmiertelne pytanie:
- pianka (mam 5+5) czy SS (myślę o cienkim dresiku, bo BZ400 to byłaby przesada) - nurki rekreacyjne z poj. butlą.
Kilka razy byłam początkiem czerwca w Czarnogórze, i w piance 5+5 było mi rzeźko, ale nie zimno (temp wody 25 stopni, poniżej 10 m - 16-18 stopni), w Chorwacji pewnie jest trochę chłodniejsza woda.... |
Mnie tam zawsze jest zimno, pod koniec kwietnia w Sveta Marina nurkowalem w BZ400 bo w moim cienkim polarowym ocieplaczu wymieklem. Temp. wody 12-13 st.
Moje pierwsze nurkowanie w Chorwacji pare ladnych lat temu bylo szokiem. Po doswiadczeniach z Wloch, Francji i Malty zdziwilo mnie ze na lodzi ludzie ubieraja 7+7, kaptury i rekawice. Wskoczylem do wody w overallu 7mm (bez kaptura i rekawic) i na parunastu metrach tak mnie scielo ze po paru minutach mialem dosc. Adriatyk jest dosc zimny, szczegolnie na glebokosci. Tego lata nurkowalem w Dubrowniku w 5+7 i nie bylo mi za cieplo.
RobikP - 08-01-2013, 17:26
| tmichura napisał/a: | | Cena powietrza plus 2euro dla bazy dziennie |
ale chyba trzeba być zakwaterowanym na ich kempingu?
tmichura - 08-01-2013, 18:07
| Cytat: |
ale chyba trzeba być zakwaterowanym na ich kempingu? |
sure
dostałem info już skorygowane
mobile home na max 6 osób 71 euro dziennie plus final cleaning 25 euro na koniec
wiesiek01 - 08-01-2013, 18:26
| ferret napisał/a: | | Adriatyk jest dosc zimny, |
I nieprzewidywalny. Ok 4 lat temu na Murter na przełomie lipca i sierpnia tak powiało przez 2 dni, że woda na powierzchni z 23 stopni oziębiła się do 17-18 a poniżej 10 m do 16 stopni. Dzieci nie chciały wejść do wody a nurkowie zakładali dodatkowo co mieli grubszego .
ferret - 08-01-2013, 18:47
| wiesiek01 napisał/a: | Ok 4 lat temu na Murter na przełomie lipca i sierpnia tak powiało przez 2 dni, że woda na powierzchni z 23 stopni oziębiła się do 17-18 a poniżej 10 m do 16 stopni. Dzieci nie chciały wejść do wody a nurkowie zakładali dodatkowo co mieli grubszego . |
Tak samo bylo tego lata w sierpniu w Dubrowniku, zanim sie znow ocieplilo minelo pare dni.
arkac123 - 08-01-2013, 19:18
| ferret napisał/a: | | Tak samo bylo tego lata w sierpniu w Dubrowniku, zanim sie znow ocieplilo minelo pare dni. |
Dziękuję wszytskim za odpowiedzi - tak więc do nurkowozu na Chorwację ładujemy i suchacze, i pianki
wiesiek01 - 08-01-2013, 19:23
| arkac123 napisał/a: | | tak więc do nurkowozu na Chorwację ładujemy i suchacze, i pianki |
Tak robię i przed nurem decyzja co ubrać A tak na poważnie to głębiej (25-30 m) to suchy bez względu jak jest wyżej.
wdiver - 09-01-2013, 11:48
| RobikP napisał/a: | | tmichura napisał/a: | | Cena powietrza plus 2euro dla bazy dziennie |
ale chyba trzeba być zakwaterowanym na ich kempingu? |
Nie trzeba. Jest to jednak uciążliwe z tego powodu, że teren kempingu jest zamykany na szlabany otwierane przy pomocy karty magnetycznej. Jeżeli jesteś ich gościem otrzymujesz taką przy meldunku. Jeżeli natomiat chcesz wjechać ze sprzętem to idziesz do recepcji uśmiechasz sie do Pani, zostawiasz paszport i dostajesz kartę pod warunkiem, że wyjedziesz poza teren kempingu w ciągu pół godziny. Wjeżdżasz, wyładowujesz sprzęt, wyjeżdzasz, oddajesz kartę i odbierasz paszport. Następnie pieszo wracasz do bazy, nurkujesz 2-3 razy ( za każdym razem nosisz na plecach butle do ładowania ) kończysz nurkować i z powrotem patent "karta-paszport"
Trochę uciążliwe.
ferret - 09-01-2013, 12:02
| wdiver napisał/a: | | dostajesz kartę pod warunkiem, że wyjedziesz poza teren kempingu w ciągu pół godziny. |
Nas mila Pani na recepcji chciala skasowac 30 EUR za dzien. Nie chciala nas wpuscic nawet na 30min by wyladowac sprzet. Skonczylo sie interwencja centrum i Pani odpuscila ale korowody troche trwaly.
mmosk - 09-01-2013, 19:52
Ja nocowalem na kempingu w lipcu. Ceny byly pewnie wysokie, ale w maju jest o wiele taniej. Jesli chodzi o nurkowanie to sa dwie bazy, jedna na terenie kempingu i jedna przed jego brama. Ta przed brama jest tansza jesli chodzi o powietrze i oplate za dobe. Tak conajmniej bylo latem 2012.
|
|