FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - cukrzyca a nurkownie

Bożena - 29-01-2013, 13:07
Temat postu: cukrzyca a nurkownie
Witam
Czy cukrzyca jest chorobą dyskwalifikującą nurka z nurkowania ?

Scaner - 29-01-2013, 13:17

Znam osoby nurkujące z cukrzycą, z tego co pamiętam mieli cukrzycę która "dała" się kontrolować na czas nurkowania. Najwałaściwszym miejscem na Twoje pytanie jest gabinet lekarski.
sar - 29-01-2013, 13:36

polecam artykuł ...

http://www.wielkiblekit.p...ca_a_nurkowanie

wszystko na zasadzie "chłop-rów-krowa" przejrzyście i prostym językiem jest wyjaśnione ...

pzdr.
Witek :bee;

martin - 29-01-2013, 13:49

Na divetreku jest dosc interesujaca dyskusja. Sa tam tez osoby chorujace i nurkujace.
jacekplacek - 29-01-2013, 13:52

Bożena napisał/a:
Czy cukrzyca jest chorobą dyskwalifikującą nurka z nurkowania ?

DAN:
http://www.alertdiver.eu/...a&groupId=27255

nuras5 - 29-01-2013, 17:00

Poszukaj na forum - była taka dyskusja i wypowiadali się chorzy, którzy nurkują.
Zresztą temat jest zbyt rozległy na tsk zadane pytanie - czy chodzi o hyperglikemię czy o hipoglikemie?

waterman - 29-01-2013, 17:02

Dokłanie zrób tak jak napisał Scaner i sar...... zadzwoń do Lukasza Ulatowskiego i wszystkiego się dowiesz. On prowadzi od lat kilku nurków z tego forum
A tak naprawdę dobrze ustawiony diabetyk, znający swój organizm jest dużo bardziej bezpieczny niż nie jeden nurek, robiący badania....... raz w roku

beroduar - 02-02-2013, 15:35

waterman napisał/a:
jeden nurek, robiący badania....... raz w roku

A w Polsce jest obowiązek badania lekarskiego nurka raz do roku?
O ile pamiętam, to każdy wyjazd lub kurs rozpoczynał się od złożenia oświadczenia , że nie mam padaczki, nadciśnienia, cukrzycy, czy tam jakiejś innej ciąży lub podobnych chorób...

fwj - 03-02-2013, 19:41

Nie ma.
waterman - 07-02-2013, 10:38

Oczywiście, że nie ma. Jednak warto je przynajmniej raz w roku robić. Nurek diabetyk z ustaloną cukrzycą robi je przynajmniej raz na dwa miesiące.
JanW - 15-02-2013, 11:09

Od 7 lat jestem diabetykiem z rozpoznaną cukrzycą typy 2 czyli nie muszę stosować insuliny. Pozostaję na lekach doustnych. Stosuje dietę, ruch i dzięki temu hipoglikemia [ występuje u mnie bardzo, bardzo sporadycznie, najczęściej wtedy, kiedy mam dłuższe przerwy między posiłkami np. 7 lub więcej godzin połączone z wysiłkiem fizycznym.
Przez pewien czas przed i po nurkowaniu mierzyłem sobie poziom cukru we krwi, dzięki temu wiem i czuje to, że jego spadek jest porównywalny z normalnym funkcjonowaniem w ciągu dnia, nie mam znacznych spadków grożących hipoglikemia a co za tym idzie utratą przytomności. Zawsze wożę ze sobą coś słodkiego, najlepiej jednak działa na mnie pepsi błyskawicznie podnosząc poziom cukru w organizmie. Koledzy, z którymi nurkują wiedzą o mojej chorobie, wiedza jak maja zareagować. Co roku przechodzę badania lekarskie nadzorowane przez lekarza specjalistę z listy KDP. [ tak jak i koledzy z sekcji wodnej OSP ]
Z cukrzyca da się nurkować.