| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - WEB- zintegrowany inflator
SECTOR - 24-05-2004, 08:15 Temat postu: WEB- zintegrowany inflator WITAM !!!
Mam poważny problem. Zakupiłem kilka dni temu jacket Voyager'a Technisub'a i zastanawiam się czy te nowe zintegrowane inflatory WEB są dobrym rozwiązaniem. Jak wygląda akcja ratunkowa z takim inflatorem???
Garnett - 24-05-2004, 08:24
Witam.
O zintegrowanych inflatorach wiem tylko tyle ze przy zakreconym zaworze w butli ( lub braku powietrza ) nie dziala przycisk do wypuszczania powietrza z worka i trzeba wypuszczac spluczkami ( tak jest w Morphosie Maresa niewiem jak w innych )
SECTOR - 24-05-2004, 08:34
W Voyagerze nie ma problemu przy spuszczaniu powietrza gdy zawór jest zakręcony. Przycisk jest połączony z zaworem, podobnie jak przy "tradycyjnych" jacketach.
POZDRAWIAM
Kuba - 24-05-2004, 10:35
tez o tym nie dawno rozmawialem z kolega.
w trakcie akcji nie ufalbym zbytnio tym przyciskom, moze byc do nich kiepski dostep, jak widzisz podobno sa problemy ze spuszczaniem...
przede wszystkim musisz sam sie nad tym zastanowic i przecwiczyc to z buddy.
pocwiczcie rozne kombinacje wyciagania nieprzytomnego i szamocacego sie nurka
raz Ty wyciagaj (dowiesz sie na ile mozesz polegac na swoim sprzecie), potem niech Ciebie wyciagaja (partner bedzie mial pewnie sporo nauki)
w kazdym razie lepiej to wszystko przecwiczyc jak najszybciej, a potem informowac kolejnych buddy o spostrzezeniach
pozdawiam
Kuba
SECTOR - 24-05-2004, 11:03
Myślałem właśnie pod tym względem. Jest problem, bkuje jeszcze jednej ręki do przytrzymania automatu. Jeżli nie będzie żadnej opcji, zmienie jacket na klasyczny. Podstawa to bezpieczeństwo, komfort później.
Kuba - 24-05-2004, 11:12
dlatego wlasnie najpierw pocwicz
wyciaganie partnera z takim jacketem w sytuacji gdy bedizesz go trzymal od tylu - nogami za butle, jedna reka kontrolowal plywalnosc z druga podtrzymywal glowe z automatem jest mozliwe (oczywiscie zakladajac odpowiedni dostep od tylu do inflatora)...
kombinuj a potem opisz rezultaty wysilkow, tak by i inni skorzystali
pozdrawiam
Kuba
|
|