FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Kurs sidemount diver SDI

k_zurawski - 04-03-2013, 19:18
Temat postu: Kurs sidemount diver SDI
Czy mógłby ktoś udostępnić mi materiały instruktora - zakres kursu?
TYMOTEUSZ - 04-03-2013, 19:27

jesli szukasz z sdi - uderz do Darka Dynarzewskiego
http://www.sidemountdiving.pl/

k_zurawski - 04-03-2013, 19:35

Może wyjaśnię, są warsztaty sidemount w Olsztynie, które obejmują (wg rozmowy telefonicznej) praktycznie wszystko, co obejmuje pełny kurs (w tym jeden basen zamiast kilku nurkowań w jeziorze). Chcę wiedzieć, czy tak w rzeczywistości jest i czy warto dopłacać do "plastiku" skoro podobno wszystkie umiejętności i tajniki zostaną mi przekazane podczas warsztatów ;)
TYMOTEUSZ - 04-03-2013, 19:44

Dlatego napisałem ci namiar do Darka ponieważ jest twórcą programu SM własnie w SDI/TDI więc najlepiej odpowie ci na twoje pytania.

Dzwoń do niego - nie gryzie

k_zurawski - 04-03-2013, 20:20

OK. Dzięki. Nie było to jednoznaczne kim on jest.
piotr_c - 04-03-2013, 21:01

k_zurawski napisał/a:
i czy warto dopłacać do "plastiku" skoro podobno wszystkie umiejętności i tajniki zostaną mi przekazane podczas warsztatów

Plastik bywa przydatny. Słyszałem o bazach w Egipcie, gdzie wymagają plastiku jeżeli chcesz nurkować w SM. Znajomy wspominał mi tez o podobnej sytuacji na safari na Malediwach, gdzie sidemount'a widzieli pierwszy raz na żywo.

Istotne jest przede wszystkim to, czy osoba prowadząca warsztaty w ogóle ma jakiekolwiek pojęcie o SM.

MaciekCh - 05-03-2013, 01:46

TYMOTEUSZ napisał/a:
jest twórcą programu SM

Czy Dynarzewski jest twórcą programu SM SDI... - nie jestem tego pewien, ale...

Mogę się jednak wypowiedzieć co do szkolenia u Dynarzewskiego. Po pierwsze, nie spodziewałem się że instruktor będzie miał przy tym tyle do gadania/opowiadania i tyle mu to zajmie, bo w końcu nie był to kurs OWD tylko dla ludzi którzy już mniej więcej wiedzą do czego służy ta guma karbowana z guzikami na końcu. Słowem, myślałem że to szkolenie i cały ten SM to popierdółka taka będzie :-) .
Ale do rzeczy, przejechaliśmy mniej więcej przez taki oto program wynikający z moich notek:
-historia tych sznurków- czyli skąd to się wzięło i w ogóle po co to
-różne rodzaje konfiguracje uprzęży, automatów- tu się schodzi sporo czasu, ale później jest łatwiej jeśli chce się coś nabyć na drodze wymiany handlowej a za pośrednictwem biletów NBP , tanie te rzeczy nie są więc w tej części zachowywałem rewolucyjną czujność :-)
-powiedziano i pokazano nam jak to wszystko na sobie poukładać, sklarować, flaszki itd- tu też sporo czasu mija,
-było o balastowaniu, trymie
-oddychanie- czyli jak się to ładnie nazywa "zarządzanie czynnikiem oddechowym"
-w końcu jak z tym całym klamotem wejść do wody - tu było kilka ciekawostek, bo z brzegu jest łatwo, ale skok... zaproponowałem iść na żywioł- niestety mogło by się okazać że po takim skoku sporo w dentystę musiałbym zainwestować :-) , jak z wody wyjść i jak się w tym w ogóle poruszać w wodzie i na pow.
- no i oczywiście było ratownictwo - tu też jest kilka niuansów w zależności od konfiguracji

Słowem powiem kolego k_zurawski że jeśli średnio na jeden punkt poświęcisz 1h to ci wyjdzie samego gadania 7-8h. Więc ogarnąć SM w jeden dzień-nie widzę tego. My to robiliśmy w sumie w dwóch sesjach na basenie - wykład przed, plus pluskanie. No i weekend wody otwarte. Tam myślałem że da nam spokój i po nurkach pójdziemy sobie na piwo- w końcu to był weekend i CK Kraków, i tu niestety się pomyliłem - trzymał nas do północy
A jeśli jeszcze doliczysz sobie czas spędzony na nurki testowe w różnych uprzężach -a myśmy mieli taką możliwość- to dnia ci w życiu nie starczy
Także warsztaty to sobie bym zostawił na szlifowanie już zdobytych podstaw a wcześniej zgłosiłbym się na kurs np do Darka Dynarzewskiego

tmichura - 05-03-2013, 21:41

Hej wszystkim,
Przepraszam, że wtrącę słówko ale z tego co sie orientuję to Darek "Dynar" Dynarzewski w tym roku odpuścił sobie przeprowadzanie kursów na rzecz poświęcenia większej ilości czasu nurkowaniom w jaskiniach i innych miejscach z sufitem nad głową.
Zgodzę się z przedmówcą, że Darek jest instruktorem, który oprócz przekazania wiedzy i nacisku na skillsy potrafi jeszcze wszczepić to coś osobie mającej wątpliwości.
Sidemount rules :humor:
Szkoda, że Darek nie ma wystarczających możliwości czasowych na nauczanie entuzjastów tego sposobu nurkowania ale to jego wybór i chwała mu za to.
Pozdrawiam

Michur

TYMOTEUSZ - 07-03-2013, 08:30

Gadalem wczoraj z Darkiem i ma troche wolnych terminów- jedziemy razem na weekend majowy do Austrii, nie szkoleniowo ale jesli ktoś chcialby poplywać w SM pod jego okiem myśle że nie byłoby kłopotu.

Uwaga- jak dzwonisz do niego z pytaniem o SM, zarezerwuj sobie od razu pół godziny na rozmowę.