FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Jaskinia Jackson Blue, GoPro i Vpro

TomM - 22-03-2013, 12:15
Temat postu: Jaskinia Jackson Blue, GoPro i Vpro
Złożyliśmy kolejny filmik, tym razem skuterowy. Z VPro to niebanalne zadanie, ale da się, jak widać poniżej. W jaskini prąd "medium high" co oznacza, że miejscami skuter staje w miejscu.

KasiaK - 03-04-2013, 09:41

Wszystko fajnie, tylko po co te skutery :P
bleh :)

TomM - 03-04-2013, 09:56

Skutery pod prąd, powrót z prądem już bez silnika.
Ja wiem, że tego prawie nie widać na filmie, ale tej wiosny w Jackson był naprawdę silny prąd (sytuacja wróciła do normy, przez ostatnie 2 lata prąd był tam słaby, co było nienormalne). Exley opisywał, że w latach 80-tych nawet ręczny napęd (pull&glide) nie był wystarczający i czołgali sie w tej jaskini (czołganie na płetwach).
Przy "medium high flow" w Jackson zrobienie bez napędu 1800 stóp to poważne wyzwanie nawet dla lokalesów i w SM.
Skuter to narzędzie właśnie na takie warunki.

KasiaK - 12-04-2013, 13:53

TomM napisał/a:

Skuter to narzędzie właśnie na takie warunki.

ja wiem wiem Tomek:)
nie neguję skuterów jako takich, ja po prostu nie lubię z nimi pływać i mam pełną świadomość, że wynika to z braku umiejętności sprawnego zarządzania tym dziadostwem.
Się strasznie męczę i zamiast podziwiać co mam oglądać, to walczę z urządzeniem.
Dokładnie tak było podczas mojej wizyty w San Diego, gdzie zamiast podziwiać cudne foki, które pływały wokół mnie, to walczyłam ze skuterem :(