| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Otwarcie Komory Hiperbarycznej w Krakowie
Bogdan WEG - 09-04-2013, 20:45 Temat postu: Otwarcie Komory Hiperbarycznej w Krakowie W Szpitalu im.Rydygiera w Krakowie zaczęła działać pierwsza w Małopolsce komora hiperbaryczna.
Szpital wziął na nią kredyt w wysokości 4 mln PLN.
W Wielki Piątek szpital podpisał na tę usługę kontrakt z NFZ, który przyznał z publicznych pieniędzy dla szpitala 2 mln PLN na obsługę komory w roku 2013.
http://www.rydygierkrakow...hiperbaria.html
piotr_c - 09-04-2013, 20:47
No i co nam po niej?
jackdiver - 09-04-2013, 21:49
| piotr_c napisał/a: | | No i co nam po niej? |
By nie latać z byle g do Gdańska
Ale jest w tej informacji nieścisłość
W ramach NFZ komora ma działać nieodpłatnie tylko w godzinach 8-15
Poza tymi godzinami należy zawrzeć osobną tzw. alarmową umowę komercyjną, dzięki której będzie przez 24 godziny dyżurował pod tel lekarz i w razie wypadku uruchomi procedurę awaryjną
Podobno wojsko i straż z małopolski już takie umowy zawarły ze szpitalem
Będzie też można w komorze przeprowadzać (odpłatnie) szkoleniowe sprężenia
Komora jest na 12 osób i spręża do 6 bar
Pozdrawiam Jacek
piotrkw - 09-04-2013, 21:49
Jak zawsze masz rację , niepotrzebnie wyrzucono pieniądzę . Komora to taki zbędny gadżet dla nurków .
Pozdrawiam Piotr
stefanis - 09-04-2013, 21:53
| jackdiver napisał/a: | | piotr_c napisał/a: | | No i co nam po niej? |
By nie latać z byle g do Gdańska
Ale jest w tej informacji nieścisłość
W ramach NFZ komora ma działać nieodpłatnie tylko w godzinach 8-15
Poza tymi godzinami należy zawrzeć osobną tzw. alarmową umowę komercyjną, dzięki której będzie przez 24 godziny dyżurował pod tel lekarz i w razie wypadku uruchomi procedurę awaryjną
Podobno wojsko i straż z małopolski już takie umowy zawarły ze szpitalem
Będzie też można w komorze przeprowadzać (odpłatnie) szkoleniowe sprężenia
Komora jest na 12 osób i spręża do 6 bar
Pozdrawiam Jacek |
jezeli ma sprezac w razie czego nurkow to ok . u mnie w miescie jest komora nic po niej dla nurkow nikt z personelu nie jest przeszkolony .zajmuja sie głownie leczeniem oparzen
Marcin13736 - 10-04-2013, 00:12
Dla uspokojenia ducha, może być. Miejmy nadzieję, że w razie draki jakiś kontakt z komorą pomorską mają... Czas pokaże na ile będzize dla nas nurków użyteczna.
piotr_c - 10-04-2013, 01:41
| piotrkw napisał/a: | | Jak zawsze masz rację , niepotrzebnie wyrzucono pieniądzę . Komora to taki zbędny gadżet dla nurków . |
Dokładnie chodzi mi o to, o czym pisze Stefanis. Komór w szpitalach Polsce jest sporo, ale pytanie do których można zawieźć ofiarę wypadku nurkowego. Na stronie Rydygiera piszą tylko o sprzężeniach planowych. W Siemianowicach też jest komora i z tego co wiem nie używają jej do celów ratowniczych.
piotrkw - 10-04-2013, 07:58
Tak , tylko jest szansa , ze mając komorę , będą mieli w planie również ratownictwo . Nie posiadając komory można sobie o takich planach pomarzyć . Czyli zrobiono krok do przodu a zobaczymy co dalej . Oczywistym jest że komora to nie tylko nurkowie . Gdyby tak było inwestycja byłaby chyba jedna z najmniej trafionych . W Gdyni sprężenia ratownicze nurków to ok. kilku promili wszystkich sprężeń w roku .
Pozdrawiam Piotr
piotr_c - 10-04-2013, 09:19
\ | piotrkw napisał/a: | | Tak , tylko jest szansa , ze mając komorę , będą mieli w planie również ratownictwo . Nie posiadając komory można sobie o takich planach pomarzyć . Czyli zrobiono krok do przodu a zobaczymy co dalej . Oczywistym jest że komora to nie tylko nurkowie . Gdyby tak było inwestycja byłaby chyba jedna z najmniej trafionych. |
Masz w 100% rację. Znając nasze polskie realia obawiam się, że szansa na ratownictwo nurkowe jest niewielka. A dopóki go nie ma, to z nurkowego punktu widzenia nie ma ona znaczenia.
Voltek - 10-04-2013, 10:46
Skoro jest komora to musi być i baro-traumatolog. Trochę to igranie z ogniem sprężać kogoś bez specjalisty od ciśnień.
waterman - 10-04-2013, 12:05
Spokojnie, spokojnie
W najbliższej przyszłości zabiegi w komorze hiperbarycznej umożliwią także leczenie tych schorzeń. Które kwalifikują się do wskazań ostrych, jak :
Zatrucie tlenkiem węgla (zaczadzenie) więcej >>
Oparzenia więcej >>
Zatorowość powietrzna lub gazowa więcej >>
Choroba dekompresyjna więcej >>
Zgorzel gazowa więcej >>
Urazy więcej >>
Ostra krwotoczna niedokrwistość więcej >>
Napisali w najbliższej przyszłości......
skr - 10-04-2013, 14:18
We Wrocławiu tez taka jest, chyba na 10 osob.
piotr_c - 10-04-2013, 15:34
| waterman napisał/a: | | W najbliższej przyszłości zabiegi w komorze hiperbarycznej umożliwią także leczenie tych schorzeń. |
No to nic tylko się cieszyć
pawel282 - 10-04-2013, 18:20
Na cholere im komora na 12 osob - zbedne wydawanie pieniedzy ktorych i tak nie ma. Mniejsza pewnie w zupelnosci by wystarczyla - ale co tam - szpitala nie stac ????
uzyt - 10-04-2013, 18:24
| pawel282 napisał/a: | | Na cholere im komora na 12 osob - zbedne wydawanie pieniedzy ktorych i tak nie ma. Mniejsza pewnie w zupelnosci by wystarczyla - ale co tam - szpitala nie stac ???? |
Gdzieś kupili mniejszą, jedno osobową to nie dostali kasy z NFZ bo za mała:)
A co gdyby jakiś nurek miał uprawnienia do obsługi takiego ustrojstwa i w razie wypadku jedzie na miejsce i pokazuje uprawnienia / przeszkolenie to jak myślicie mógł by się tym zająć?
Pewnie nie;/
piotrkw - 10-04-2013, 18:41
Do dwójki kolegów powyżej , jesteście pewni , że wiecie o czym piszecie , jak odbywają się zabiegi ? po co na 12 osób ? jak duża jest ta komora ? I jaki "kurs" miałby "pokazywać " nurek na obsługę komory typu "Delta" ???
Bo u mnie wzbudziło to uśmiech , ale po chwili zastanowienia , smutek , dotarło do mnie że ludzie piszą co wiedzą , a nie wiedzą co piszą .
Pozdrawiam Piotr
pawel282 - 10-04-2013, 19:25
No to nas oswietl Wszechwiedzacy I Najmadrzejszy Piotrze i powiedz po co komora na 12 osob ???
uzyt - 10-04-2013, 19:31
Wyśle że każdy powinien mieć indywidualnie dobrane ciśnienie sprężenia i ni przyjdzie byle człowiek z ulicy czy pierwszy lepszy lekarz by obsłużyć komorę.
Na tym się nie znam co i jak dlatego pomyślałem może ktoś kto ma odpowiednią wiedzę poparta jakimś papierkiem a nie na słowo w razie W mógł by obsłużyć takiego sprzęta.
slawek290 - 10-04-2013, 21:34
| Bogdan WEG napisał/a: | Szpital wziął na nią kredyt w wysokości 4 mln PLN.
W Wielki Piątek szpital podpisał na tę usługę kontrakt z NFZ, który przyznał z publicznych pieniędzy dla szpitala 2 mln PLN na obsługę komory w roku 2013. |
Za ile można kupić podobną komorę - wiecie ?
piotr_c - 10-04-2013, 21:48
| slawek290 napisał/a: | | Za ile można kupić podobną komorę - wiecie ? |
"A to ma być pod przetarg czy do firmy?" - kiedyś taki tekst usłyszałem i tak mi się jakoś przypomniało
| pawel282 napisał/a: | | Na cholere im komora na 12 osob - zbedne wydawanie pieniedzy ktorych i tak nie ma. Mniejsza pewnie w zupelnosci by wystarczyla - ale co tam - szpitala nie stac ???? |
Z prostej przyczyny: to nie jest komora ratunkowa gdzie spręża się pacjenta i lekarza (taka pewnie by kosztowała 1/10 tej kwoty), tylko komora terapeutyczna, gdzie jednorazowo spręża się co najmniej kilka osób.
slawek290 - 10-04-2013, 22:03
| piotr_c napisał/a: | | "A to ma być pod przetarg czy do firmy?" - kiedyś taki tekst usłyszałem i tak mi się jakoś przypomniało |
Prywatnie chcę kupić - lubię się targować .... za ile kupię taką samą ?
Voltek - 10-04-2013, 22:07
| slawek290 napisał/a: | | Prywatnie chcę kupić |
Gadżeciarz z Ciebie
TYMOTEUSZ - 10-04-2013, 22:18
Dokładnie - bierz dwie, jedna to w byle bazie cmasowskiej stoi
slawek290 - 10-04-2013, 22:23
| Voltek napisał/a: |
slawek290 napisał/a:
Prywatnie chcę kupić
Gadżeciarz z Ciebie |
Nie no po prostu jestem ciekaw ile poleciało z moich podatków do kieszeni do których nie powinno lecieć .
piotrkw - 10-04-2013, 22:25
| slawek290 napisał/a: | | Za ile można kupić podobną komorę - wiecie ? |
Trochę o tego typu komorze jest tu
http://www.trojmiasto.pl/...czna-t1141.html
A tak w ogóle to warto zobaczyć ja na "żywo" . Komora to pikuś , sterownia z pomieszczeniem operatora, bank gazów i maszynownia sprężarek zajmuje kilkakrotnie wieksze pomieszczenie niż komora .
piotr_c - 10-04-2013, 22:35
| slawek290 napisał/a: | | Prywatnie chcę kupić - lubię się targować .... za ile kupię taką samą ? |
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Wiesz jak to jest z przetargami. Inna sprawa że jak niedawno kupowałem komorę do prób ciśnieniowych to rozrzut był od 1 do 10. Przy czym ta kosztująca "1", okazała się być dużo lepsza niż ta kosztująca "5". Przy tego typu jednostkowych instalacjach cena pewnie bardziej odzwierciedla budżet i podaż niż jest efektem rzeczywistej konkurencji.
slawek290 - 10-04-2013, 22:57
| piotr_c napisał/a: | | Inna sprawa że jak niedawno kupowałem komorę do prób ciśnieniowych to rozrzut był od 1 do 10. Przy czym ta kosztująca "1", |
Brakuje mi tu jeszcze jednej informacji - na jakiej głębokości obiekt X został zniszczony ?
Tylko nie mów że nie próbowałeś , bo i tak nie uwierzę .
piotr_c - 10-04-2013, 23:47
| slawek290 napisał/a: | | Brakuje mi tu jeszcze jednej informacji - na jakiej głębokości obiekt X został zniszczony ? |
Oczywiście że próbowałem. Ale z obawy o zniszczenie drogocennej komory odpuściłem przy 400m. Obliczeniowo powinien dać radę do 500m.
piotrkw - 11-04-2013, 07:48
Wracając na chwilę jeszcze do komór leczniczych a nie destrukcyjnych w Delcie nie da się przeprowadzić wszystkich rodzajów sprężeń , chodzi głównie o głebokości . Komora ta jest komorą "płytką " . Głębsze sprężenia poniżej 20 m przeprowadza się komorach cylindrycznych . Stąd tez np. w KOMH-u ich obecność , a nie w szpitalach .
Pozdrawiam Piotr
slawek290 - 11-04-2013, 22:12
| piotrkw napisał/a: | | Głębsze sprężenia poniżej 20 m przeprowadza się komorach cylindrycznych . Stąd tez np. w KOMH-u ich obecność , a nie w szpitalach . |
No to lipa takie nurkowanie na 20 . Nie taniej by im było kilka krzeseł kupić i tlenu do pokoju napuścić ? Ktoś to musiał nieżle na tym zarobić .
piotr_c - 12-04-2013, 00:36
| slawek290 napisał/a: | | No to lipa takie nurkowanie na 20. |
No właśnie. Jak sobie takie nurkowanie do logbooka wpisać? Gdyby tak chociaż 60m
gumiś - 12-04-2013, 22:01
Wiecie co, ja się wam wszystkim naprawdę dziwię. Zwłaszcza, że większość wypowiadających się tutaj przynajmniej raz w roku jest na Zakrzówku lub Koparkach. Zamiast krytykować i wyśmiewać może lepiej się skrzyknąć i zrobić coś by powstał odział ratownictwa Hiperbarycznego w Krakowie.
A tak na koniec Panowie, zagadka. Jeśli komora niskiego sprężania to taka w której ciśnienie odpowiada 20 m pod powierzchnią wody. To w/g Was 6 bar, jakiej odpowiada głębokości?
JacekKG - 13-04-2013, 23:52
Ale przeciez jest inny temat w ktorym pietnujemy nurkowanie na zakrzowku i innych mokradlach
Bogdan WEG - 01-05-2013, 20:58
Zastanawiałem, się ostatnio, jako osoba ubezpieczona w ZUS , jak by ten szpital postąpił, gdybym zadzwonił z Zakrzówka, że mam objawy DSC I-go stopnia.
Czy sprężyli by mnie w Krakowie, czy wieźli do Gdyni, zapewne samolotem?
Dobrze byłoby wiedzieć, jaka jest procedura w przypadku zagrożenia życia, lub zdrowia.
|
|