FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - UWAGA !!!

DarekS - 29-06-2002, 09:36
Temat postu: UWAGA !!!
Jeżeli ktoś ma mapy batymetryczne do podanych poniżej akwenów prosze o kontakt, dołączymy do każdego tematu mapę.
longluk - 16-12-2002, 09:58

Dołączając się do uwagi Darka chcę dodać, że pisząc coś o nurkowaniu w jakimś jeziorze podajmy przynajmniej podstawowe parametry nurkowania: Miejsce, Temp. wody, powietrza, widoczność, max głębokość, czas nurkowania.
Yorgen - 21-07-2003, 21:27

Mam prośbę i propozycję. Myślę że do każdego akwenu, w pierwszym poście przydał by się krótki opis jak tam trafić lub przynajmniej koło jakiej miejscowości się znajduje. Niektóre miejsca jest trudno na początku zlokalizować, a przynajmniej mnie sprawia to trudność :cry:

Pozdrawiam

Radol - 12-11-2003, 18:46

Możecie dodać nową pozycję "kamieniołomy w okolicy Pardubic"???
Byłem tam w długi weekend są tam dwa fajne kamieniołomu Borek i Lestinka, chętnie napiszę coś. Może ktoś jeszcze tam pojedzie.
Jak nas widzieli to się pytali czemu z Polski tak daleko jeżdzimy nurkować :)))

Pozdrawiam

mariulo - 18-08-2004, 18:11

Witam
Jestem w posiadaniu płyty z mapami batymetrycznymi wielu jezior mazurskich.Ponieważ jest tego sporo proszę o kontakt, to uzgodnimy jak mapy przekazać. Przy okazji we większości baz nad tymi jeziorami w wodzie coś ciekawego jest, może sporządzimy plany zabawek pod wodą?
Pozdrawiam
:asthanos:

unknown44 - 14-05-2006, 14:54

Można przykleić temat? Zaganienie ciekawe, a na 2-giej stronie mało kto tu zagląda.
patryk110693 - 21-08-2009, 09:17

popieram propozycje odnośnie określania lokalizacji opisywanego zbiornika
Thompson93 - 25-08-2009, 16:35

W związku z tym, że userzy nie moga nic tu pisać, chciałbym prosić o dodanie tematu "Jezioro Chłop" mam tam domek letniskowy i wiem o tym jeziore wszystko. Mam informacje i mapki;

Pozdrawiam.

waterman - 26-08-2009, 11:14

Co prawda nie widzę listy Darka, ale robiłem mapkę Piłakna w cdr więc mogę udostępnić.
Hako00 - 10-03-2015, 19:34
Temat postu: J. Kuźnickie
Witam!
Nurkował ktoś może na j. kuźnickim okolice Kużnicy Zbąskiej, Boruji

Pozdrawiam Wszystkich

waterman - 11-03-2015, 12:36

Siemka byłem kiedy nad tym jeziorkiem w Osrodku chyba Wrzos......
Jezioro dosypć plytkie i nic specjalnego. w lecie wcholerę ludzi. Spory syf na dnie.

Krzysztof - 14-03-2015, 11:43

Witam
Dosyć często tam nurkuję ponieważ mieszkam niedaleko. Malownicze jeziorko.
Widoczność różna w zależności od pory roku, najlepszą widoczność można trafić w okresie wiosny i jesieni i zimą pod lodem. W tych okresach na kilka tygodni woda robi się naprawdę przejrzysta czasami nawet 7m ,chociaż bywało że z głębokości 10m widziałem liście pływające na powierzchni. Najczęściej widoczność mieści się w granicach 3-4m .Obecnie widoczność oceniam na około 3m-4m i będzie się poprawiać. Głębokość maksymalna jeziora raczej nie przekracza 13m. Jeżeli chodzi o atrakcje jeziora to nie ma ich zbyt wiele, można popływać sobie wśród wysokich na 5m roślin gdzie można spotkać szczupaki , amury ,liny i duże karpie, węgorze itp.Podobno sumy też tam są, ale nie widziałem. Niestety ilość dużych ryb na przestrzeni 10 lat drastycznie zmalała. Jest kilka zatopionych łódek rybackich .Drzew zwalonych pod wodą jest bardzo mało, są trawiaste łąki. W dodatku "panoszący się" wędkarze są nieprzyjemni, trzeba uważać gdzie się pływa i parkować najlepiej w widocznych miejscach. Uświadczyliśmy już po wyjściu z wody porysowanych oraz pomalowanych sprayem samochodów. Dostęp do wody jest bardzo dobry.

Pozdrawiam
Krzysztof