| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Gdzie kurs z wypożyczeniem sprzętu i fachowa porada?
fieldrunner - 19-06-2013, 21:26 Temat postu: Gdzie kurs z wypożyczeniem sprzętu i fachowa porada? Witam. Przechodzę na rebreather.
Potrzebuję fachowego kursu w polsce (początek jesieni, koniec lata) z wypożyczeniem całego sprzętu (przylecę z zagranicy). Zamierzam nurkować na ap diving inspiration, ale mogę rozważyć inne (również zakup). Moje profile nurkowe to niemal zawsze 25-35m, chcę poruszać się jak najwygodniej i spędzać na tej głębokości jak najwięcej czasu, przy możliwie jak najkrótszych deco.
Nie mam bladego pojęcia co wybrać i od jakiej strony się do tego zabrać. Z jednej strony cena ma dla mnie znaczenie jeśli chodzi o kurs, ale też chciałbym fachowego opływanego instruktora który robił już niejednego nurka w sprzęcie na którym uczy. Czyli pytanie, kogo polecicie i na jakie koszty musiałbym się gotować?
Noi jeszcze jedno. Mam komputer jednogazowy (najtańszy jaki był) i chcę go wymienić, jeśli zamierzam zamienić sprzęt na rebreather jaki komputer wybrać? Może być jakiś stary używany model. Chodzi mi o to co w rozsądnej cenie będzie najlepszym wyborem pod nurkowania rebreatherowe?
Inne pytania pojawią się pewnie w trakcie. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam
FR
kraken - 19-06-2013, 21:38
| Cytat: | | Zamierzam nurkować na ap diving inspiration, ale mogę rozważyć inne (również zakup). Moje profile nurkowe to niemal zawsze 25-35m, chcę poruszać się jak najwygodniej i spędzać na tej głębokości jak najwięcej czasu, przy możliwie jak najkrótszych deco. | AP Vision będzie chyba dobrym wyborem pytanie czy chcesz kupić nowy sprzęt czy używany. Nowy kupić łatwo używane najczęściej to poprzednie modele.
Mam komputer jednogazowy (najtańszy jaki był) i chcę go wymienić, jeśli zamierzam zamienić sprzęt na rebreather jaki komputer wybrać? Może być jakiś stary używany model. Chodzi mi o to co w rozsądnej cenie będzie najlepszym wyborem pod nurkowania rebreatherowe?
Jeżeli zdecydujesz się AP Vision to w zestawie będą dwa komputer więc w sumie nie musisz mieć nic innego. Jeżeli chciałbyś dodatkowy trzeci komputer to albo coś do czego można podłączyć czwarty czujnik tlenowy ale w takim przypadku musisz przerobić (kupić) głowicę na cztery czujniki. Albo jako backup używać wielogazowego komputera i zmieniać w miarę podobne gazy ale to kiepski backup ale lepszy taki niż żaden kiedy uciekasz na bailout. Co najlepszy wyborem. Tu nie chodzi tyle o samego reba ale o gazy jakie będziesz używał. Jeżeli 25-35 metrów to rozumiem że powietrze czyli komputer pracujący w zakresie powietrze - nitroksy do 99% tlenu.
Tak naprawdę nie najistotniejsze jest jak głęboko tylko jak się będziesz z rebem przemieszał często - samoloty czy samochód - europa czy coś dalej czy bardzo daleko?
Pozdrawiam
MSC
gringo - 19-06-2013, 21:55
| fieldrunner napisał/a: | | Moje profile nurkowe to niemal zawsze 25-35m |
Na tej glebokosci AP to nieco przesada wazy ponad 30kg "ready to dive"
jezeli zas: | fieldrunner napisał/a: | | chcę poruszać się jak najwygodniej |
to polecam MK6 (sam plywan na takim) "ready to dive " 18kg
i wg standardow PADI jest to REC - wiec chyba nawet na glebokosci o ktorych piszesz nie trzeba zabierac bailoutu - w MK6 masz BOV'a i 2 stopien do diluentu podpiety
zawsze mozesz pozniej zrobic na tym 40 deco i 48 deco TMX a aktualnie wyszedl upgrade do wersji 60m tmx
wejscie w deco na takich glebokosciach jest naprawde trudne - zwlaszcza w zimnych wodach
W Wawie masz mozliwosc sprobowania jednego i drugiego i od razu porownania sobie.
divemania - 20-06-2013, 00:08 Temat postu: Re: Gdzie kurs z wypożyczeniem sprzętu i fachowa porada?
| fieldrunner napisał/a: | Witam. Przechodzę na rebreather.
Potrzebuję fachowego kursu w polsce (początek jesieni, koniec lata) z wypożyczeniem całego sprzętu (przylecę z zagranicy). Zamierzam nurkować na ap diving inspiration, ale mogę rozważyć inne (również zakup). Moje profile nurkowe to niemal zawsze 25-35m, chcę poruszać się jak najwygodniej i spędzać na tej głębokości jak najwięcej czasu, przy możliwie jak najkrótszych deco.
Nie mam bladego pojęcia co wybrać i od jakiej strony się do tego zabrać. Z jednej strony cena ma dla mnie znaczenie jeśli chodzi o kurs, ale też chciałbym fachowego opływanego instruktora który robił już niejednego nurka w sprzęcie na którym uczy. Czyli pytanie, kogo polecicie i na jakie koszty musiałbym się gotować?
Noi jeszcze jedno. Mam komputer jednogazowy (najtańszy jaki był) i chcę go wymienić, jeśli zamierzam zamienić sprzęt na rebreather jaki komputer wybrać? Może być jakiś stary używany model. Chodzi mi o to co w rozsądnej cenie będzie najlepszym wyborem pod nurkowania rebreatherowe?
Inne pytania pojawią się pewnie w trakcie. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam
FR |
Cześć,
Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz nurkować na rebreatherze tylko do tych 35m, o których napisałeś czy rozważasz swój rozwój również w kierunku nurkowań głębszych, dłuższych, czyli technicznych.
Jeżeli interesuje Cię nurkowanie do 40m to najlepszym rozwiązaniem będzie Poseidon MKVI (Poseidon MKVI) . Bardzo łatwy w obsłudze, mocno "user firendly" rebreather. Niebawem będzie możliwość nurkowania na nim do głębokości 60m ale póki co jest to 40m.
Jak interesuje Cię rozwój w kierunku nurkowań technicznych to Inspiration Vision będzie najlepszym rozwiązaniem. Jest to najczęściej kupowany reb na świcie i jest ich też najwięcej. Możesz zacząć od poziomu Tec 40 CCR i powoli uczyć się nurkowań dekompresyjnych na rebreatherze.
Jeżeli będziesz zainteresowany - zapraszam na prv. Nasze Centrum Nurkowe Divemania oferuje szkolenia na oba urządzenia na poziomie zarówno technicznym jak i rekreacyjnym. Na czas kursu otrzymasz urządzenie oraz obszerne materiały dydaktyczne (w tym podręcznik w języku polskim) co znaczenie ułatwia naukę.
Dodatkowo, podczas pierwszego spotkania będziesz miał możliwość poznania zalet i wad obu jednostek, dzięki czemu wybierzesz odpowiednią dla siebie.
Co do kosztów - całą ofertę cenową znajdziesz na stronie www.divemania.pl/ccr
Zapoznaj się z nią na spokojnie i podejmij decyzję.
W razie jakichkolwiek pytań - pisz śmiało: przemek@divemania.pl lub dzwoń +48 691 444 481
fieldrunner - 20-06-2013, 08:11
Zdecydowanie nie zamierzam schodzić głębiej. Zależy mi właśnie tylko na tym żebym na tych głębokościach mógł spędzać jak najwięcej czasu i żebym mógł nurkować w silnym prądzie (stąd napisałem że zależy mi na wygodzie i małych oporach). Pod ręką mam butle z tlenem i kompresor więc między nurkowaniami nie mam problemu z uzupełnianiem gazu.
Nie zamierzam też podróżować z rebem. będzie sobie zawsze ładnie czekał na mnie na łodzi gotowy na następny dzień nurkowania.
Nie wiem co to bailout i diluent.
Jeśli chodzi o kupno rebreathera to chciałbym używany, ale jak się nic nie znajdzie to dłużej poodkładam i najwyżej nowy kupię.
Koledzy na łodzi nurkują oboje na inspiration, stąd napisałem o tym modelu. Ale cóż, jak jest lepsze rozwiązanie to oczywiście rozważę.
divemania - 20-06-2013, 08:47
| fieldrunner napisał/a: | Zdecydowanie nie zamierzam schodzić głębiej. Zależy mi właśnie tylko na tym żebym na tych głębokościach mógł spędzać jak najwięcej czasu i żebym mógł nurkować w silnym prądzie (stąd napisałem że zależy mi na wygodzie i małych oporach). Pod ręką mam butle z tlenem i kompresor więc między nurkowaniami nie mam problemu z uzupełnianiem gazu.
Nie zamierzam też podróżować z rebem. będzie sobie zawsze ładnie czekał na mnie na łodzi gotowy na następny dzień nurkowania.
Nie wiem co to bailout i diluent.
Jeśli chodzi o kupno rebreathera to chciałbym używany, ale jak się nic nie znajdzie to dłużej poodkładam i najwyżej nowy kupię.
Koledzy na łodzi nurkują oboje na inspiration, stąd napisałem o tym modelu. Ale cóż, jak jest lepsze rozwiązanie to oczywiście rozważę. |
Z tego co piszesz wynika, że najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie Poseidon MKVI
To urządzenie waży 18kg (tyle co butla 15l + automat !) i jest w pełni automatycznym rebreatherem o obiegu zamkniętym. Na dzień dzisiejszy możesz wyszkolić się na tym urządzeniu do następujących poziomów:
- Rebreather Diver (gł. 18m, nurkowania bezdekompresyjne): I poziom
- Advanced Rebreather Diver (gł. 40m, nurkowania bezdekompresyjne): II poziom
- Advanced Recreational Trimix (gł 48m, nurkowania z którką dekompresją): III poziom
Poziom I i II można robić jako combo - jeden po drugim.
Tak czy inaczej - pole do popisu jest.
Jeżeli bedziesz zainteresowany w/w kursami - daj znać. Prześlę Ci na prv konkretna ofertę wraz z propozycją harmonogramu.
kraken - 20-06-2013, 09:07
Jeżeli obaj koledzy nurkują na inspiration to też kup taki reb i na takim naucz się nurkować.
Diluent to gaz, który służy jako podstawa do oddychania i do którego dodawany jest tlen w miarę jego zużywania lub aby utrzymać zadany parcjal tlenu podczas wynurzania.
Bailout to gaz, który służy do przejścia na niego jak coś się z rebem popieprzy lub wydaje ci się, że coś jest nie tak.
W nurkowaniach bezdekompresyjnych i płytkich można jako bailout traktować butlę z diluentem. Taka butla ma najczęściej 3 litry więc wystarcza na sprawne wynurzenie. Jednak przy nurkowaniach głębszych ale dalej bezdekompresyjnych lepiej mieć dodatkowego stage'a aby mieć lepsze zabezpieczenie i nie musieć bardzo szybko uciekać.
Przy nurkowaniach dekompresyjnych bailout jest "obowiązkowy" i składa się często z paru butli z gazem dennym i kolejnymi gazami deco. Czasami zespół dzieli się bailoutami na zasadzie każdy ma gaz denny ale ja mam do tego stage'a 40% a ty stage'a 80%.
Tu masz troch więcej:
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Rebreather
MSC
divemania - 20-06-2013, 09:20
| kraken napisał/a: | Jeżeli obaj koledzy nurkują na inspiration to też kup taki reb i na takim naucz się nurkować.
Diluent to gaz, który służy jako podstawa do oddychania i do którego dodawany jest tlen w miarę jego zużywania lub aby utrzymać zadany parcjal tlenu podczas wynurzania.
Bailout to gaz, który służy do przejścia na niego jak coś się z rebem popieprzy lub wydaje ci się, że coś jest nie tak.
W nurkowaniach bezdekompresyjnych i płytkich można jako bailout traktować butlę z diluentem. Taka butla ma najczęściej 3 litry więc wystarcza na sprawne wynurzenie. Jednak przy nurkowaniach głębszych ale dalej bezdekompresyjnych lepiej mieć dodatkowego stage'a aby mieć lepsze zabezpieczenie i nie musieć bardzo szybko uciekać.
Przy nurkowaniach dekompresyjnych bailout jest "obowiązkowy" i składa się często z paru butli z gazem dennym i kolejnymi gazami deco. Czasami zespół dzieli się bailoutami na zasadzie każdy ma gaz denny ale ja mam do tego stage'a 40% a ty stage'a 80%.
Tu masz troch więcej:
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Rebreather
MSC |
Koncepcja Maćka jest też logiczna - nurkowanie na tym samym sprzęcie, na którym nurkują Twoi partnerzy ma sens. Napisałem Tobie o Poseidonie, ponieważ Inspiration to z założenia rebreather techniczny, zaprojektowany do głębokich nurkowań. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nurkować na nim na mniejsze głębokości i/lub bezdekompresyjnie. Po prostu Poseidon został tylko do takich nurkowań zaprojektowany więc warto też o nim pomyśleć. Jest po prostu mniej skomplikowany w obsłudze i łatwiejszy w użyciu.
Jesteś z Krakowa ? Teraz, w sezonie, jesteśmy tam bardzo często - możemy umówić się któregoś dnia i spróbujesz nurkowania na jednym i drugim. Myślę, że po weekendzie spędzonym z Inspiration i Poseidonem będziesz miał większy pogląd na temat i łatwiej Ci będzie podjąć decyzję.
Między czasie - kilka fotek z nurkowania na jednym i drugim w Zakrzówku:
https://www.facebook.com/...58394103&type=3
fieldrunner - 20-06-2013, 20:05
Pochodzę z Krakowa ale mieszkam za granicą. Planowałem przyjechać i zrobić kurs.
Dzisiaj rozmawiałem o MK6 z kolegami i odradzali z racji na naprawę (długość serwisu), części zamienne i chyba tyle. Kumple spędzają przeciętnie na głębokości ok 30m jakieś 60-70 min + dekompresja (coś pewnie ok 20-30min) Zazwyczaj dzień kończą z cns ok 70%. Jaki kurs pod takie profile?
Noi myślę że jednak ten inspiration byłby dobrym rozwiązaniem, jak zauważył Maciek. Zawsze w razie problemu mogę się poradzić wtedy nurków na łodzi co i jak bo na tym sprzęcie nurkują już dobrych parę lat.
divemania - 20-06-2013, 20:44
| fieldrunner napisał/a: | Pochodzę z Krakowa ale mieszkam za granicą. Planowałem przyjechać i zrobić kurs.
Dzisiaj rozmawiałem o MK6 z kolegami i odradzali z racji na naprawę (długość serwisu), części zamienne i chyba tyle. Kumple spędzają przeciętnie na głębokości ok 30m jakieś 60-70 min + dekompresja (coś pewnie ok 20-30min) Zazwyczaj dzień kończą z cns ok 70%. Jaki kurs pod takie profile?
Noi myślę że jednak ten inspiration byłby dobrym rozwiązaniem, jak zauważył Maciek. Zawsze w razie problemu mogę się poradzić wtedy nurków na łodzi co i jak bo na tym sprzęcie nurkują już dobrych parę lat. |
Tak jak pisałem - Inspiration Vision to też świetna jednostka.
Na poziomie, o którym piszesz dostępne masz 2 kursy:
1. PADI Tec40 CCR
- nurkowanie do głębokości 40m, z dekompresją (max. 10 minut dekompresji - na rebie to naprawdę długie nurkowania)
- kurs składa się z 2 nurkowań basenowych oraz 6 nurkowań na wodach otwartych
2. IANTD CCR Diver
- nurkowanie do głębokości 42m, z dekompresją (max. 15 minut dekompresji)
- kurs składa się z 1 nurkowania basenowego oraz 5 nurkowań na wodach otwartych
Jeżeli chciałbyś zrobić kurs w grupie (zawsze raźniej) to rozpoczynamy taki 11 lipca. Możesz zapisać się on-line i po prostu przyjechać:
http://www.divemania.pl/z...kurs-techniczny
Możemy też umówić się na kurs indywidualnie (cena się nie zmienia) i ustalić termin tak aby Tobie i nam pasowało.
Możemy też zaproponować kurs combo (na Poseidon MKVI + Inspiration Vision) w bardzo atrakcyjnej cenie.
Do każdej z tych wersji otrzymasz rebreather na czas kursu, więc nie ma konieczności kupowania go od razu. Jeżeli zdecydujesz się na zakup - jesteśmy oficjalnym przedstawicielem AP Diving, więc pomożemy w realizacji zamówienia.
Tak czy inaczej - zapraszam na prv: przemek@divemania.pl lub +48 691 444 481
fieldrunner - 23-06-2013, 13:51
No nic. Jak będzie bliżej terminu to się odezwę jeszcze i zdecyduję gdzie i jak. Przypuszczam że ceny wszędzie wynoszą 4500zł za kurs z wypożyczeniem reba.
Póki co dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
FR
divemania - 25-06-2013, 19:19
| divemania napisał/a: |
2. IANTD CCR Diver
- nurkowanie do głębokości 42m, z dekompresją (max. 15 minut dekompresji)
- kurs składa się z 1 nurkowania basenowego oraz 5 nurkowań na wodach otwartych
|
Bardzo przepraszam ale wkradła mi się tutaj literówka.
Kurs składa się z 1 nurkowania basenowego oraz 6 nurkowań na wodach otwartych.
Przepraszam za pomyłkę.
jtrembowelski - 28-06-2013, 16:29 Temat postu: Re: Gdzie kurs z wypożyczeniem sprzętu i fachowa porada?
Potrzebuję fachowego kursu w polsce (początek jesieni, koniec lata) z wypożyczeniem całego sprzętu (przylecę z zagranicy). Zamierzam nurkować na ap diving inspiration, ale mogę rozważyć inne (również zakup). (...) |
Hej
rozważ też szkołę z wieloletnią tradycją czyli GO DEEP Roberta Jabłońskiego http://www.ccr.com.pl/ albo Adama Wysoczańskiego www.divingextreme.pl . Szkolą też na Megalodonach więc będziesz miał możliwość porównania jednostek.
albo skontaktuj się z Tomkiem Żabierkiem http://www.hogarthian.pl/?op=onas&xx=_1_zaba . Tu będziesz miał szansę zapoznać się oprócz Inspiration także z HH.
Pozdrawiam
Trident - 30-06-2013, 15:55 Temat postu: Re: Gdzie kurs z wypożyczeniem sprzętu i fachowa porada?
Potrzebuję fachowego kursu w polsce.... |
Zgadzam się z przedmówcą. Doświadczenia nie da się kupić, a to poważny kurs, więc zanim wybierzesz instruktora warto sprawdzić od jak dawna sam używa rebreathera i jakie ma referencje od swoich kursantów...
kasia33 - 01-07-2013, 17:57
witam a czy Krzysztof Starnawski szkoli na reba ? wydaje mi się że jesli chodzi o doswiadczenie to jeden z liderów w Polsce !!!
fwj - 01-07-2013, 19:32
Coś tam szkoli
Ale czy to CCR???
PawelW - 01-07-2013, 21:00
| kasia33 napisał/a: | | witam a czy Krzysztof Starnawski szkoli na reba ? wydaje mi się że jesli chodzi o doswiadczenie to jeden z liderów w Polsce !!! |
szkoli na CCR - HH ,
Piotrek Ginter - 02-07-2013, 00:06
Zgadzam sie z Jackiem Trembowelskim.
Jesli chcesz na Inspiration to albo Adam Wysoczański www.divingextreme.pl albo Robert Jabłoński www.ccr.com.pl
Z calym szacunkiem do innych osob - sa to instruktorzy ktorzy szkola na tych maszynach od lat i nurkuja na nich od lat.
Doswiadczenie instruktora to wartosc, ktora szczegolnie w przypadku CCRow ma ogromne znaczenie.
Lepszego wyboru nie masz.
Cenowo bedziesz mial podobnie u wszystkich, a tutaj doswiadczenie instruktora masz gratis
|
|