FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Rewelacyjne warunki !!!!!!

DiverPl - 13-06-2004, 22:11
Temat postu: Rewelacyjne warunki !!!!!!
Witam,

Dziś zrobiliśmy nurka w jez. Świętajno (Narty) miejsc. Warchały i muszę wam powiedzieć, że byłem zdumiony super widocznością jaka dzisiaj była. Był dość silny wiatr przed nurkiem, myślałem że będzie bryndza, a będąc na platformie na 11m widzieliśmy taflę wody i bojkę znaczącą platformę. Na gł. 20m jasno bez użycia latarek temp. ok 6,5C. Warunki idealne do nurkowania :help: . Na miejscu baza, a tam fachowa i miła obsługa. To było moje najlepsze nurkowanie w tym jeziorze. Polecam wszystkim.

http://www.nurtur.pl/

Pozdrawiam,
DiverPl

gogolek - 13-06-2004, 23:08

fakt to naprawde fajne miejsce tylko jeden problem z nim jest, jak tam przyjeżdzasz co tydzień to po miesiącu już ci się nudzi, bo cały czas po tych trasach pływać to przesada pozdrawiam
waldo - 13-06-2004, 23:58
Temat postu: Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
Również na Zakrzówku była dzisiaj dobra widzoczność i została nawet potwierdzona przez specjalistów od odczytu widoczności. Po południu, ekipa na pontonie wyposażona w białą tarczę, wykonywała pomiary. Werdykt był ... zadziwiający ! 18 metrów widoczności !

Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

lobster - 14-06-2004, 05:56
waldo napisał/a:
ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

Znaczy jak. Oczy nam sie swieca? To by wyjasnialo, czemu sie mnie dzieci boja...

TomM - 14-06-2004, 08:07
waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów

Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...

waldo - 14-06-2004, 10:43
lobster napisał/a:
Znaczy jak. Oczy nam sie swieca? To by wyjasnialo, czemu sie mnie dzieci boja...

Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę :)

waldo - 14-06-2004, 10:52
TomM napisał/a:
Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...

Gdyby naukowców zanurzyć :zdz: i kazać trochę popływać :ojoj: , to być może zmieniliby zasady pomiaru widoczności :hmmm: :razz:

kjar - 14-06-2004, 11:07

No, to proste!
Powierzchnię zobaczysz z 18m, a partnera już tylko z 9m.

Rumelia - 14-06-2004, 13:45

Nurkowałam w Świętajnie 12.06. Potwierdzam to ,że pod woda było zimno :mrgreen: Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały) :mrgreen: ,ale nie była też zła ( jakieś 4...5 m). Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Atmosfera w bazie miła......I jakie słodkie pieski tam mają :) Warto odwiedzić
maczaty - 14-06-2004, 16:22

Rumelia napisał/a:
Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały) :mrgreen:

Moze to ja???? Cwiczylem sobie zawisanie w toni i troche sie przy tym kurzylo... ;-)

Rumelia - 14-06-2004, 16:51

Moze to ja???? Cwiczylem sobie zawisanie w toni i troche sie przy tym kurzylo... ;-) [/quote]

Taki zakurzony do wody wchodzisz? Wstydź się ;-)

lobster - 14-06-2004, 17:28
waldo napisał/a:

Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę :)

Hmm. To na pewno byli naukowcy? Bo wyglada, jakby mieli cos wspolnego z marketingiem :lol: .

Dorota i Wojtek - 14-06-2004, 18:34
waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

hm... gdyby "nurkową" widoczność pod wodą oprzeć na pomiarach krążkiem Secchiego, można by czasem doszukać się niewiarygodnych wyników nie tylko w polskich wodach... :zdz: ;-)

Zainteresowanym polecamy małą przypominajkę z cyklu "jak zostać naukowcem w weekend" http://www.wigry.win.pl/wodne/jak.htm ;-)

:wave:

maczaty - 15-06-2004, 14:23

Rumelia napisał/a:
Taki zakurzony do wody wchodzisz? Wstydź się ;-)

Kurzowzbijania wstydze sie najbardziej :oops: